FINAL FANTASY TYPE-0 HD

FINAL FANTASY TYPE-0 HD

8.5

Príbeh plný emócií a súbojov

Recenzia na PS4 verziu

Mnohí hráči tvrdia, že zo série Final Fantasy sa vytratilo pôvodné čaro. Hoci sami nedokážu povedať, v čom tkvelo, je to dobré odôvodnenie, prečo sa navážať do série, ktorú ešte milióny hráčov milujú. Ale dobre. Povedzme, že desiatka niektorým nesadla, lebo bola dlho lineárna. FF XI bola MMORPG. Dvanástka sa blížila k MMO a XIII trilógia bola séria experimentov. Ak hodnotíme Final Fantasy podľa štyroch esenciálnych kritérií (silný dej i postavy, svet a jeho objavovanie, chytľavý súbojový systém a rozsiahlosť podporená vedľajšími aktivitami), každý diel sa kvalifikoval, no old-school hráči chcú niečo tradičné. Je Type-0 HD hra pre nich? Áno aj nie. Núka ikonické prvky série, nový svet a dobrý dej, no zároveň je skôr akčnou RPG v štýle Crisis Core: FF7 ako klasickým dielom s ťahovými súbojmi.

Jedna vec je istá a zarazí veteránov, nováčikov i bádateľov bažiacich po originalite – úvodné intro a tragický štart. FF hry už štartovali rôzne, od bombastických náletov, cez chórus Liberi Fatali, až po heavy metal vypaľovačku Otherworld. FF Type-0 HD má inú skladbu: bohatú mytológiu o kryštáloch, štyroch národoch a konflikte, do ktorého sa zapojí skupina Class Zero. Strih. A už sledujeme dianie uprostred krutej bitky, kde sa potáca mestom zúbožený hrdina a klesne v náručí zakrvaveného Chocoba. Je iba otázkou času, či sa dožije príchodu kolegov na bojisku, no v momente je hráčom jasná prvá vec: táto hra ide po krku tradičným prvkom a neváha ich obetovať.

Operený miláčik ako možná obeť vojny? Strata spolu s hrdinom v kŕčoch cediacim cez zuby posledné vety života znamená jediné: fantasy idylka je preč a ostáva smútok, beznádej a militantná zápletka. Tá sa postupne rozvinie a zakomponuje ústrednú skupinu Class Zero zloženú zo štrnástich členov. Je to bohatá skupina rozličných postáv obohatená o dvojicu Rem a Machina, medzi ktorými sa črtá aj romanca či boj so sebou. Ich príbeh vás chytí za srdce, sú dobre napísaní a rovnako aj ostatní, ibaže nedostávajú toľko priestoru. Interakcie medzi všetkými postavami ústia do solídnych dialógov. Nechýba ani séria flashbackov do minulosti osvetľujúca vznik skupiny. A popritom sa tú chrlia bájky s povedomými pojmami ako l’Cie, ale aj neznámymi národmi. Úprimne povedané, na prvé dve videnia intra je to veľa a aj druhé prechádzanie hrou má zmysel z hľadiska deja.

Final Fantasy Type-0 HD
Final Fantasy Type-0 HD Machina a prenasledovatelia sú častými nepriateľmi a útočníkmi.
Machina a prenasledovatelia sú častými nepriateľmi a útočníkmi.


Final Fantasy Type-0 HD Grafická stránka je často ladená do zelenej, hnedej či temnej. Žiadna milá rozprávka!
Grafická stránka je často ladená do zelenej, hnedej či temnej. Žiadna milá rozprávka!


Final Fantasy Type-0 HD Dizajn dungeonov je skutočne obyčajný a veľmi neprekvapí.
Dizajn dungeonov je skutočne obyčajný a veľmi neprekvapí.





Nie je to najlepší príbeh série, no patrí medzi veľmi nadpriemerné: elementy má poskladané ukážkovo, rozvíja ich. Nechýbajú zvraty, romanca, konflikt, ale v inom mixe. Celková atmosféra je odlišná, a to je veľké plus. Štrnástka postáv má navyše iné pravidlá v scenári, každý si nájde favorita. Spoznávanie je kúzelné, dialógy môžete sledovať v angličtine i japončine a postupne sa s nimi zžijete. Ich využitie zájde do takých detailov, že rozhovory s ostatnými NPC sa odvíjajú podľa aktívnej postavy: ak prídete s obľúbenou, čaká vás vrelé prijatie, inak kyslý pohľad. Niektoré vedľajšie questy si priamo pýtajú určitú postavu – pri spojení s odlišnými charaktermi to znamená nutnosť kombinovať. A, samozrejme, vzájomné interakcie prejdú do podpichovania, chválenia či spoločného riešenia problémov v čase núdze. A keď sa dostanete po 20 minútach sledovania k hrateľnej porcii, zistíte, že perfektná znalosť hrdinov je bezpodmienečná.

Súbojový systém štartuje sériou tutoriálov, kde sa na vás valia neznáme pojmy a chvíľu trvá, kým sa zorientujete a pochopíte, čo hra od vás chce. Aha, treba zbierať z padlých nepriateľov akúsi Phantoma látku. Neskôr sa vyprofiluje ako náhrada za manu, takže naozaj je podstatná a navyše existujú rozličné farby použiteľné pre jednotlivé typy kúzel či akcií. V boji máte k dispozícii tri postavy: jednu ovládate vy, ostatné má pod palcom inteligentná AI. Skutočne sa možno na ňu spoľahnúť a súpútnici nie sú na obtiaž, ale svedomito si boje odmakajú a pomôžu vám. Medzi triom sa možno prepínať; aktívnu postavu vediete po bojisku, smelo útočíte i beriete predmety. Každá postava núka štyri akcie namapované na funkčné tlačidlá gamepadu: fyzický útok, obranný ťah (aj liečenie) a dve unikátne podľa zamerania.

Doprajte si hodinku-dve a zistíte, že súbojový systém je pomerne rýchly a vaše ťahy musia byť intuitívne, správne načasované a postavy vhodne zvolené. Hneď sa naučíte pracovať aj so zameraním cieľov, aby ste čo najrýchlejšie vymlátili ľahších nepriateľov, použili správne ťahy a šli po hlavnom protivníkovi. Final Fantasy Type-0 nemá ľahké súboje, proti vášmu triu stojí často presila, a preto vzniká potreba vhodného mixu. Neskôr nájdete balans aj medzi postavami s útokmi na diaľku (vhodné vďaka odstupu a dlhšej výdrži) a búchačmi na blízko, ktorí majú silné kontaktné údery. Dobrá mágia vychádzajúca z Phantoma pomôže, elementy ohňa, vody, či blesku sa zídu. Z bojiska neradno uháňať okamžite preč – zber Phantomy je nutný, zíde sa vždy a navyše aj na investície do schopností.

Súbojový systém FF Type-0 HD má v sérii najbližšie ku Crisis Core. Nečudo, je to kvôli PSP pôvodu, no handheldový systém je prekvapivo dobrý a obsahuje potrebnú hĺbku aj pre konzolový titul. Základ čaká v delení na misie: niektoré sú povinné príbehové (zväčša sa týkajú vojnového konfliktu a budete oslobodzovať mestá, brániť ich či útočiť na základne), iné doplňujúce a ultra ťažké. Špecialitou sú misie, ktoré sa ukážu pri druhom hraní, čo je silná motivácia pre New Game+. Štruktúra titulu prospieva, nestráca sa však ani v narácii príbehu či pohybe po svete, ktorý zaručí potrebnú hĺbku.

No súboje lepšie vyznievajú na otvorených priestranstvách ako v dungeonoch, ktoré nedýchajú toľkou pestrosťou a sú skôr povinným prechádzaním. Sú veľkým žrútom času, odmena príde v podobe lepšej výbavy a množstva skúseností. Type-0 HD má iné pravidlá ako ostatné JRPG, nestačí sa iba zastaviť a začať grindovať na dobrom mieste v snahe získať pár levelov, aby som ďalší súboj ľahšie zvládol. Levely naskakujú a pomôžu pri bežných nepriateľoch, ale na bossov platiť nebudú. Tam zaberie presné načasovanie a taktika. Pomôže vytrénovanie postáv na vyšší level, aby boli zrelé na bossov, ale primárne treba časovať kritické údery na víťazstvo. Kto bude tápať, môže si znížiť obtiažnosť. Oproti PSP verzii pribudla easy alternatíva, lebo normal je dostatočnou výzvou, kde treba grindovať a správne všetko načasovať.

Kombinácie postáv a ich zbraní sú esenciálne. Sú tu údery, meče, biče. Na diaľku fungujú pušky. Je tu dokonca magická flauta, balíček kariet a elementárne projektily (ľadová smršť, ohnivá bomba). Mágia funguje z Phantoma a keď budete dostatočne ďaleko, objavíte summonov: Shiva, Ifrit a iní Eidoloni sú použiteľní, ale obetujete slot jednej z trojice postáv. Sú to samostatné bytosti s vlastnou ponukou akcií a oplatí sa ich vyvolať, no treba vystihnúť správny moment.

Final Fantasy Type-0 HD
Final Fantasy Type-0 HD Schválne porátajte a spoznajte všetkých členov Class Zero. Je ich tucet a dve esá chýbajú.
Schválne porátajte a spoznajte všetkých členov Class Zero. Je ich tucet a dve esá chýbajú.


Final Fantasy Type-0 HD Ľadový Eidolon prináša jeden z najkrajších grafických efektov - tu HD výrazne pomohlo!
Ľadový Eidolon prináša jeden z najkrajších grafických efektov - tu HD výrazne pomohlo!


Final Fantasy Type-0 HD Prehľadný interface padne vhod v hociktorom súboji - a ostatné postavy sa nestratia.
Prehľadný interface padne vhod v hociktorom súboji - a ostatné postavy sa nestratia.





Fakt, že súboje v hre zožerú aj dve tretiny času, oceníte rýchlo. Zvyšok patrí animáciám, dialógom a pohybu po akadémii, kde môžete študovať postavy. Aj vedľajšie úlohy sa rýchlo otočia na ďalšie súbojové misie a objavovanie sveta nie je aj tak ponúknuté príliš skoro. Podobne ako vo Final Fantasy X a XIII sa dostaví ďaleko za polovicou hry – ale v otvorenom svete nie je vlastne čo objavovať. Toto nie je pestrý svet ako v iných dieloch FF, kde by ste strávili v malebných lokalitách 20 hodín a hľadali stratené truhly. Áno, čakajú vás náhodne generované súboje, za ktoré dostanete ďalšie skúsenosti, ale to je všetko. Hra vás podvedome núti ísť do ďalších misií, lebo tu ubieha čas. Na voľnú vandrovku ho neradno minúť, ak chcete objaviť dialógy s postavami v akadémii alebo si trošku zatrénovať s monštrami. Misie vás čakajú a kto túži po voľnosti a stopercentnom objavovaní, bude musieť hrať druhý raz. Pochopiteľne, za odmenu v podobe existujúcich znalostí, iných misií a lepšieho pochopenia celého príbehu.

Final Fantasy Type-0 HD vychádza z PSP základu a miestami to cítiť. Nie iba v štruktúre, misie sú dobre využité, ale celá grafika je nevyrovnaný mix. Niektoré prostredia a postavy sú výborné, svetelné efekty nádherné, no pri animáciách cítiť, že pôvodná verzia počítala s nižším rozlíšením a vyčarovať z neho zrazu FullHD scény, to je umenie. Aj akadémia vyzerá dvojako: Class Zero a hlavné postavy sú detailné, na vedľajších cítiť menšiu pozornosť. Animácie Eidolonov sú výborné. Na druhej strane hudobná stránka berie dych. Hudba je skvelá, dvojaký dabing poteší japonských audiofilov i tých, čo preferujú anglický dabing, ktorý je málinko veselší ako pôvodne hlboké japonské hlasy.

Final Fantasy Type-0 HD je pre mnohých vytúžený projekt. Po štyroch rokoch konečne dorazil na západ a keďže má viac klasických ako moderných prvkov, na mnohých fanúšikov zapôsobí ako balzam na dušu. Ale pozor, toto je skôr výzva pre odchovancov Crisis Core a tuhých akčných RPG. To, že je tu pútavý svet, silný príbeh, 14 skvelých postáv a najmä chytľavý súbojový systém, sa počíta. Aj to, že ide o emotívne silný celok. Promptní hráči tu strávia 40 hodín a detailisti aj stovku. A zároveň si uvedomíte, že PS4 dostala po FF XIV: ARR druhú kvalitnú Final Fantasy – a sérii sa blýska na lepšie časy.


napísal Korec 2.4.2015
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
7.3
Ohodnotiť
FINAL FANTASY TYPE-0 HD
+ netradičný, emóciami nabitý príbeh
+ 14 odlišných hrateľných postáv
+ vynikajúci súbojový systém
+ funkčná štruktúra hry v podobe misií
+ odlišná atmosféra ako v iných FF dieloch
+ atraktívny soundtrack a dabing
+ zaujímavá estetická grafika
- objavovanie sveta je na vedľajšej koľaji
- občas hnevá kamera


RECENZIE HRÁČOV
PSP
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Square Enix / Square Enix
Štýl: RPG
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk