REBEL GALAXY

REBEL GALAXY

Nenáročná, ale zábavná galaxia

Vesmír je lákavý. Najmä pre milovníkov simulátorov a futuristických konfliktov. Po skúsenosti s testovacou verziou môžeme povedať, že zaujme aj Rebel Galaxy. Bude to dobrodružstvo vo hviezdach s akčnými bojmi, ťažbou, obchodovaním, mimozemšťanmi a objavovaním vesmíru. Teda ponúkne presne to, čo väčšinu hráčov osloví.

Rebel Galaxy nebude vynikať originalitou. Prakticky všetko, čo ponúkla ukážka, sú tradičné prvky a mechanizmy, ktoré sa dajú nájsť vo všetkých podobných hrách. Dôležité je však to, že sa titul dobre hrá a systém si rýchlo osvoja aj menej skúsení hráči. A bez toho, aby sa im zahrčkali prsty pri ovládaní.
 
Na rozhýbanie vašej vesmírnej lode a väčšinu funkcií pohodlne postačí niekoľko klávesov a myš alebo gamepad. Napríklad stlačením E sa loď dá do pohybu a po opakovanom použití sa rýchlosť štvornásobne zvýši. Ak rovnaké tlačidlo podržíte (mimo zón, kde prekážajú objekty), aktivujete warp a loď extrémne zrýchli. Takýmto spôsobom sa dajú pohodlne prekonávať veľké vzdialenosti a zakrátko sa dostanete k stanovenému waypointu. Pritom aj počas zrýchlenia môžete korigovať pohyb lode a kedykoľvek zastaviť - napríklad ak narazíte na nejakú anomáliu či zaujímavý objav, na ktorý vás hra upozorní. Okrem toho sa dá pri bežnom pohybe použiť booster, ktorý sa síce rýchlo vybíja, ale zakrátko je znovu k dispozícii. Ten sa hodí napríklad v boji, na uhýbanie pred strelami.


Boj ponúka celkom zaujímavé možnosti a v zásade vychádza zo systému námorných bitiek. Streľba kanónmi na bokoch lode je vo vesmírnom prostredí atypická. Keď chcete zasiahnuť nepriateľa, musíte loď nasmerovať tak, aby bola k cieľu otočená pravou alebo ľavou stranou. Pritom myšou nastavíte optimálny pohľad a ľavým tlačidlom vystrelíte. Podržaním pravého dosiahnete synchronizované a presnejšie strely.

Okrem toho môžete používať aj ďalšie zbrane, napríklad otočné vežičky, ktorými presne zameriate cieľ. Zbrane si môžete prepínať a ľubovoľnú z nich manuálne ovládať. Tie ostatné má v rukách umelá inteligencia, ktorá na základe vašich nastavení útočí na všetko alebo len na vybrané ciele. Môžete prikúpiť aj niekoľko druhov rakiet s rôznym dostrelom a vlastnosťami. Napríklad ďalekonosné navádzané alebo s krátkym dosahom, s ktorými je ťažké zasiahnuť cieľ, ale účinok je devastačný. Spravidla okamžite prerazia štít nepriateľa a potom sa už dá pomerne rýchlo doraziť tradičnými zbraňami. Samozrejme, pri boji si treba dávať pozor aj na vlastné štíty (bočné, predný a zadný), ktoré sa po zásahu oslabujú, ale pomerne rýchlo regenerujú. Takže je vhodné byť neustále v pohybe, aby nepriateľ nemohol sústrediť paľbu na jedno miesto.

Po boji spravidla treba opraviť loď, prípadne doplniť rakety. To umožňujú vesmírne stanice, ku ktorým sa stačí priblížiť a v ich dosahu opäť stlačiť kláves E. Vzápätí ste v interiéri, kde sa zobrazí menu stanice. V bare vás okrem zhovorčivého barmana, ktorý neraz dáva rôzne tipy a rady (málokedy zadarmo) neraz čakajú postavy, ktoré zohrávajú úlohu v nosnom príbehu. Okrem toho si tam môžete najať žoldniera, ktorý vás bude sprevádzať na jeho vlastnej lodi vo vesmíre. Na stanici si môžete aj prikupovať a meniť jednotlivé zbrane a doplnkovú výbavu, napríklad vlečný lúč, ktorým odchytávate suroviny a zvyšky zničených lodí vo vesmíre. Prebytky  predáte v markete, kde očakávajte pohyblivé ceny. To znamená, že zarábať nemusíte len plnením misií (príbehových a voliteľných) a lovením pirátov za vypísanú odmenu, ale na svoje si prídu aj obchodníci. Niekde lacno nakúpite, inde výhodne predáte - poznáte to.  Ak máte dostatok kreditov, môžete si na stanici kúpiť aj celkom novú loď.

Pri potulkách vesmírom využijete aj hviezdnu mapu a skener, vďaka ktorým máte prehľad o okolí aj vzdialenejších lokalitách. Na väčšinu úkonov vo vesmíre používate spomínané „éčko" alebo vyvoláte kruhové menu s náležitými voľbami. Zahrňujú pulzný výboj, ktorého vibrácie odhalia skryté objekty a lode v strednej vzdialenosti. Pri stretnutí s inou loďou si zas zvolíte pozdrav a na celej obrazovke uvidíte animáciu človeka, mimozemšťana alebo robota, s ktorým komunikujete. Súčasne sa zobrazia možné otázky a odpovede. Takýmto spôsobom vediete rozhovory hlavne v príbehu. Pýtate sa na neznámy artefakt, svoju nezvestnú tetu, ale môžete aj vyjednávať s pirátmi, ponúknuť pomoc vojenskej hliadke alebo o ňu naopak požiadať. Vaše činy majú aj dôsledky - predovšetkým určujú náklonnosť alebo nevraživosť  rôznych frakcií, ktorým ste pomohli alebo ublížili.


Príbeh naznačený v ukážke z hry síce pôsobil ako klišé, ale dokázal motivovať a poháňať hráča stále ďalej. Vedľajšie aktivity sa obmedzili na plnenie nenáročných vedľajších misií a boj s pirátmi s možnosťou neobmedzeného pohybu po galaxii. Dúfame, že aktivít bude viac, aby sa hra časom nestala stereotypnou, prvý dojem je však dobrý a na výsledok sa tešíme. Autori naznačili, že cena hry sa bude pohybovať okolo 20 eur, čo je naozaj priaznivé. Na multiplayer ale zabudnite - pôjde výlučne o sólo režim.

Rebel Galaxy je aj vizuálne príťažlivý titul. Pre niektorých hráčov síce môže byť vesmír až príliš pestrofarebný, ale má správnu atmosféru - a to aj vďaka chytľavej rockovej hudbe. Obzvlášť dobre vyzerajú spomínané animácie postáv pri rozhovoroch. Na výsledný produkt by sme nemali čakať pridlho a treba uznať, že dvojčlenný vývojársky tím Double Damage, ktorý tvoria Travis Baldree a Erich Schaefe, bývalí členovia Runic Games zodpovední za Torchlight  a jeho pokračovanie, zatiaľ odviedol kus dobrej práce. Niet pochýb o tom, že si hra nájde svojich priaznivcov, hoci pre náročnejších hráčov možno bude jej systém príliš zjednodušený.


napísal uni 18.5.2015
Páči sa mi!
REBEL GALAXY


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Double Damage Games
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 10. október 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk