GTA SAN ANDREAS

GTA SAN ANDREAS

GTA San Andreas, pokračovanie úspešnej akčnej série GTA tentoraz na niekoľko krát väčšom území s tromi mestami.

Dojmy

GTA San Andreas sa už blíži, poďme si zhrnúť, čo vlastne o hre vieme. Hra znovu rozšíri svoj vlastný žáner akčnej adventúry s množstvom hlavných a vedľajších úloh. Príbeh sa v San Andreas presunie do 90tych rokov a presnejšie bude zasadená do sveta černošských gangov, drog a korupcie ovládajúcej okres San Andreas.  Áno územie, SA nie je tentoraz mesto, ako sme to videli vo Vice City, ale hneď tri mestá obklopené rozsiahlymi oblasťami vidieka, riekami, horami a púšťami. Celkovo sa dostaneme do 5 krát rozsiahlejšieho územia ako v predošlých hrách. Čakať vraj môžeme hru na 150 hodín, pričom hlavný príbeh by sa mal dať prejsť za 50 hodín. K tomu stovky rôznych vedľajších úloh, staranie sa o postavu, behanie medzi mestami a po okolí zaberie tiež svoj čas.

Vy preberiete postavu mladého Carla Johnsona, ktorý práve utiekol z väzenia a snaží sa preraziť na ulici. Jeho matka bola zavraždená, rodina sa rozpadla a jeho priatelia z detstva sa rútia do záhuby. Akoby to nestačilo, skorumpovaný policajt ho zatkne za vraždu, ktorú nespáchal. CJ je tak donútený ujsť a vydať sa na cestu zločinu krížom cez San Andreas, aby zachránil svoju rodinu a svoje rodné mesto Los Santos. Tentoraz už na to nebudete sám, pridáte sa ku gangu, vypracujete sa na jeho čelo a keď budete potrebovať, vaši kumpáni budú chodiť s vami.

GTA San Andreas
GTA San Andreas
GTA San Andreas

Okres San Andreas sa skladá z troch rozličných miest a to prímorské Los Santos, ktoré je vlastne kópia Los Angeles, teda veľké preľudnené a smradľavé. Postupne ako budete prechádzať misie sa diaľnicami presuniete do mesta San Fierro, mesta v kopcoch v štýle San Francisca a nakoniec navštívite aj mestečko Las Venturas - prakticky kópia Las Vegas s kasínami a množstvom zábavy. Mestá budú mať rozličné štvrte bohatých, chudobných, finančné centrá atď. Tentoraz každá ulica dostane meno a domy budú mať čísla.  Zvyšok územia bude zaberať prepracovaný systém diaľnic a vedľajších ciest pretínajúcich 12 dediniek, šinúcich sa okolo jazier, riek, púští. Vidiek, teda územie mimo miest, bude zaberať 50% celej mapy hry a prakticky sa po celom budete môcť premávať. Bude tu iná mentalita ľudí, iná životná úroveň, okrem toho, že sa tu budú skrývať nepohodlné osoby, si tu môžete aj vyskúšať kombajn alebo práškovacie lietalo.  Územiu bude dominovať najvyšší vrch Mount Chiliad, ktorý môžete kompletne zdolať a kochať sa z neho výhľadom na rozsiahlu krajinu. Vzdialenosť, na ktorú dovidíte bude tentoraz  4 krát väčšia ako vo Vice City, takže si z výšky vychutnáte okolité mestá ako na dlani.

Vzhľadom na množstvo rôznych lokalít a rozšírenia území, sa výrazne zväčší aj vozový park v hre, kde sa už nebudete voziť len na základných typoch áut: osobné a nákladné, ale pribudnú aj netradičné kusy ako kosačka, kombajn, buldozér, monster truck, poriadny 4x4 offroad, terénna štvorkolka, kamióny (môžete si privyrobiť ako trucker), zaujímavý bude BMX bicykel, terénna motorka. Samozrejme čakajte aj množstvo lodí a nájdu sa aj lietadlá. Všetky vozidlá budú mať reálnejšie riadenie, no stále ostávajúce v arkádovom štýle hry. Samozrejme budete poznať rozdiel v jazde kamióna s návesom a bez návesu, ťažkopádnosť kombajnu  tiež spozorujete, rovnako budete môcť vyskúšať aj rozdiel, keď sa buldozérom zapriete do nejakého objektu, ktorý následne zničíte (v hre sa nebude dať zničiť všetko, no určite sa pre buldozér nájde dostatok vhodných objektov na demolíciu) a prekrásne sa vám budú demolovať autá s monster truckom. Okrem toho autá budete môcť vyhadzovať do vzduchu streľbou do nádrže a rovnako raketometom vyhodíte do vzduchu cisternu s benzínom. Zo zaujímavých vecí sa vám tentoraz bude na aute ukladať špina a uvidíte aj hrdzu.

Rozdiely oproti minulej hre autami a rozlohou mesta nekončia. Pribudlo množstvo RPG a sims prvkov pri vašej postave, čo vám prináša nové starosti o vašu postavu. Totiž okrem toho, že sa budete musieť starať o jeho šatník a vhodne ho obliekať, musíte sa starať aj o jeho postavu a teda kŕmiť ho, aby mal silu a neskolaboval vám niekde (ak postava začne byť hladná objaví sa ikonka jedla, ak ho nenakŕmite energia začne klesať). No s jedlom prichádzajú aj problémy, ak budete jesť veľa kalorických jedál, budete priberať. Zabrániť priberaniu môžete cvičením v telocvičniach alebo výletmi na bicykli. Rôzne telocvične budú zlepšovať rôzne parametre. Teda niektoré cviky budú na silu (sila sa zíde pri zdvíhaní veci a aj pri pästných súbojoch), niektoré na zvyšovanie výdrže, ďalšie na chudnutie. To znamená, že si môžete vypestovať tučnú a silnú postavu, čím sa určite stanete postrachom okolia. Nezabudnite, čím viac budete cvičiť, tým väčšiu výdrž budete mať a teda budete môcť dlhšie šprintovať, bicyklovať, plávať. Čím lepšie vyzeráte, tým máte väčší rešpekt medzi členmi vášho gangu a aj u iných postáv, s ktorými budete spolupracovať. Na rešpekte vám pridá aj účes, ktorý si môžete vybrať v holičstve. Rovnako rešpekt zvyšuje aj oblečenie, toto budete musieť meniť častejšie a napríklad zatiaľ, čo vo vašej štvrti vám zvyšuje rešpekt tričko vášho gangu, v serióznejších štvrtiach nie je zlý oblek a zase pri prepadoch si je dobré zaobstarať pančuchu alebo masku na tvár.

GTA San Andreas
GTA San Andreas
GTA San Andreas

Hra bola po všetkých stránkach obohatená o RPG parametre, teda jedná sa o upgrady vašich zručností. Okrem vášho výkonu a výdrže cvičením sa napríklad postupne budete lepšiť v šoférovaní, bicyklovaní, samozrejme v presnosti streľby, kde budú ešte parametre rýchlosť nabíjania, pohyb pri streľbe a aj rýchlosť streľby. Ak sa zdokonalíte v streľbe, získate aj možnosť držania a streľby z dvoch zbraní. Z ďalších parametrov si budú ostatné postavy pamätať vzťahy s vami takže, ak ste si ich raz pohnevali alebo ste náhodou po nich strieľali, len tak si to nevyžehlíte.

Všetko bude samozrejme stáť peniaze a teda musíte platiť za jedlo, šaty, holiča, neskôr prenájom budov a ďalšie veci. Na to, aby ste na to mali, musíte rozbehnúť svoj vlastný business a keďže ste vlastne gangster, začnete krádežami. Oproti taxikárčeniu, sanitke, policajnému vozu je to novinka od minula a teraz vám pribudne sťahovací voz, v ktorom sa vám v noci aktivujú zlodejské misie. Teda si potichu zaparkujete pri nejakom dome vo vilovej štvrti a nenápadne zadnými dverami alebo oknom vleziete dnu. Tu sa systém hry prepne na štýl Manhunt a teda budete musieť byť, čo najtichšie a nezobudiť domácich. Ak ich predsa zobudíte, môžete sa skúsiť skrývať v tieni a prípadne potichu zneškodniť majiteľa úderom do hlavy. Na misie si samozrejme budete musieť brať spomínané masky, aby vás nikto nespoznal. Po naložení tovaru už ostáva len tichý odjazd k najbližšiemu vekslákovi, ktorý vám za tovar vyúčtuje nejakú sumičku.

Plávanie bude novým aspektom a hru znovu rozšíri. Teda postava bude môcť plávať (prsia), potápať sa a kraulovať (rýchlejšie, znovu závisí od výdrže). Pod vodou vám zase bude dochádzať vzduch a budete sa musieť po čase nadýchnuť. Často vo vode skončíte aj s autom, vtedy musíte rýchlo vyliezť a vyplávať na hladinu. Z väčších vodných plôch tu bude more okolo mesta Los Santos a jazerá pri San Fierro a rieka krížom cez celé San Andreas. Vo vode si budete musieť dávať aj pozor totiž okrem rôzneho bordelu a rastlín tam nájdete aj žraloky.

Rockstar sa v tomto pokračovaní zameral aj na vylepšenie AI policajtov a tentoraz budú používať všetko, čo je v ich silách, aby vás zastavili. Budú vás ostreľovať zo všetkých strán, koordinovať sa, zatláčať vaše auto do garátu, policajné helikoptéry budú školené na prenasledovanie podozrivých a teda sa len ťažko odpútate od ich sledovacieho svetla, podľa ktorého vás potom nájdu ďalšie posily. Mimochodom ak sa do svetla priamo pozriete bude vás oslepovať čo vám sťaží jeho rozstrelenie. Okrem policajtov sa aj obyčajní občania budú viac brániť a napríklad šoféri sa už nevzdajú svojho auta len tak ľahko a vy ich budete musieť kopnúť, buchnúť im hlavu o prístrojovú dosku a nakoniec si to s nimi ešte ručne stručne vyjasniť.

GTA San Andreas
GTA San Andreas
GTA San Andreas

Čo sa týka enginu, čakajte mierne vylepšenia hlavne v reflekciách, fyzike, vylepší sa svetlo a tiene a pribudne aj plynulé striedania dňa a noci. Teda slnko bude cez deň križovať oblohu, vrhať tiene a osvetlenie celého mesta. Z noci tu uvidíte zaujímavý úkaz a to mesiac. Autori totiž do hry zabudovali kompletný 30 dňový cyklus mesiaca, ktorý sa bude každý večer meniť a buď odkrývať alebo zakrývať. Rovnako pridali aj hviezdy, tie síce v mestách neuvidíte, ale akonáhle vyjdete na vidiek mimo osvetlenia mesta, hviezdy sa rozžiaria (už chýbajú len ročné obdobia). Engine tentoraz ponúka o 30-50% polygónov viac, ako vo Vice City, zvýši sa viditeľnosť, počas hrania sa neobjaví ani raz obrazovka Loading a to všetko pri 30FPS (na konzole). Všetko, čo ste videli vo Vice City bude zdokonalené, postavy budú gestikulovať budú bohato a verne animované. Na uliciach stretnete viac chodcov, niektorí sa budú držať za ruky, každý sa stará o seba, podávajú si ruky, zdravia sa. Po technickej stránke, okrem spomínanej zväčšenej viditeľnosti a väčšieho množstva polygónov sa radikálne zmenil svetelný model. Cez okná budov bude presvitať svetlo von na ulicu. Úplne inú intenzitu bude mať svetlo cez zatiahnuté závesy.

Rockstar do hry pridal aj novú audio technológiu, s ktorou si užijete dokonalejšie zvuky, rôzne efekty, odrazy od stien podľa typu miestností, tunelové efekty. Napríklad v nočnom tichu bude každý zvuk znieť prenikavo a vo vnútri v domoch to bude aj s ozvenami. Hudobne bude hra plná hlavne černoškého rapu, no nájdu sa aj rôzne rockové skladby z 90tych rokov, samozrejme znovu tu bude pestrý výber rádií s rôznymi rozhlasovými reláciami. 

Z doterajších informácii vyzerá GTA neuveriteľne rozsiahlo. A určite to zatiaľ neboli všetky informácie a Rockstar si udržuje svoje tajomstvá až do vydania. Napríklad zatiaľ detailnejšie opisovali len hlavné mesto Los Santos, v ktorom prežijete menej ako tretinu hry, plus najnovšie už prezradili aj detaily vidieku. Hra by mala vyjsť na jednom dvojvrstvovom DVD, takže si predstave 8GB dát, dva krát viac ako Vice City.  PS2 verzia vyjde 26. Októbra, vydanie PC verzie bolo práve ohlásené a presunuté na tretí štvrťrok 2005. Takže PCečkari si počkajú do budúceho leta.


napísal saver 9.9.2004
Páči sa mi!
GTA SAN ANDREAS

Zaradené pod: gta


PS2
PC
PS4
Xbox 360
Xbox One BC

Vývoj: Rockstar Games / Kontiki / Rockstar North
Štýl: akčná adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. október 2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19564)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk