GUILD WARS

GUILD WARS

Nechce sa vám platiť mesačné poplatky za MMORPG, čoskoro vám príde Guild Wars, fantasy záležitosť, ktorá bude určite konkurovať EQ2 a WOW.

Dojmy

Doba napreduje raketovým tempom a tento trend konečne postihol aj naše zbedačené Slovensko. Keď som pre rokom závidel amíkom možnosť uplácať svoje duše nespočetnému množstvu zaujímavých a úspešných MMORPG titulov, zďaleka ma nenapadlo, že táto vymoženosť konečne zavíta aj na naše územie. A vida. Pomaly ani nebudem vedieť tieto onlineovky stíhať hrať! Ešte som ani poriadne nerozbehol svoje kšefty v EQ2 a WoW a už si to do môjho hráčskeho brlohu šinú ďalšie očakávané tituly, ako Matrix Online alebo téma dnešného preview – Guild Wars. A práve vojna gíld sľubuje nemalé zmeny v zaužívanom systéme MMORPG a preto si ju aspoň zbežne priblížime.

 

Asi najdiskutovanejšou novinkou, s ktorou ma titul z dielne NCsoft vytrieť ostatným MMORPG esám zrak, bude rozhodne cenová politika. Tá vo svojom základe ruší zaužívané mesačné poplatky, ktoré sú pre hráčov východoeurópskeho bloku a hlavne sviatočných hráčov (ľudia, ktorí strávia u hry iba pár hodín týždenne) predsa len ťažko preltnuteľným sústom. Namiesto toho budú pre onlineovku vydávané v pravidelných cca pol ročných intervaloch nové dobrodružstvá, obsahujúce nové questy, NPC, predmety a pod. Výhodou týchto datadiskov je ale fakt, že si ich hráči budú môcť, ale nebudú musieť kúpiť, takže ak sa rozhodnete pre jednorázovú investíciu, bez ďalších dodatočných nákladov, hra vám pôjde úplne bez problémov, akurát si nebudete môcť užiť nejaké to nové monštrum alebo dungeon. Z tohto hľadiska mám však mierne obavy z kvality a udržiavania serverov, ako aj z možnosti zvýšeného výskytu cheaterov, pretože autori nebudú mať dostatok financií a ľudí na to, aby všetky kľúčové aspekty kvality ustrážili. Každopádne však dúfam, že tím NCsoftu vie, čo robí, a že tieto choroby onlineového hrania dokáže bez problémov zvládnuť.

Guild Wars
Guild Wars
Guild Wars

 

Ale vráťme sa späť k hre samotnej. Podobne ako väčšina klasických online RPGčiek, aj Guild Wars vám umožní vytvoriť si unikátny charakter (štyri postavy na jeden účet), pre ktorý si budete môcť zvoliť nielen štandardné možnosti, ako pohlavie, výšku, tvar uší, farbu pleti a pod., ale okrem toho aj jednotlivé diely oblečenia, takže na svoje herné dvojča len tak ľahko nenarazíte. Mierne šokujúco na mňa zapôsobila správa, že jediná prítomná hrateľná rasa budú ľudia, ale pevne dúfam, že toto obmedzenie bude niečím kompenzované a nám tak trpaslíci, alebo elfovia nebudú chýbať. Popri tvorbe zovňajšku bude samozrejme nevyhnutné si zvoliť aj profesiu, ktorú bude budúci hrdina vykonávať. Tu prichádza prvá väčšia zmena a síce voľba nielen primárnej, ale aj sekundárnej profesie. Výber povolaní je vcelku zaujímavý a aj keď predstavuje len šesť položiek, spomedzi zameraní bojovník, mních, ranger, elementalista, mesmer a necromancer si dozaista vyberie každý. Ak k tomu navyše pridám spomínanú nutnosť zvoliť si dve povolania, vo výsledku bude populácia sveta Guild Wars skutočne rôznorodá (už sa teším, ako si vytvorím bojovníka – mnícha, aby som mohol rozľahlé polia tamojšieho sveta brázdiť úplne sebestačne.

Ďalšiou novinkou, ktorú sa Guild Wars chystá do systému MMOPRG zaviesť bude vnímanie sveta. Väčšina súčasných onlineoviek vrhne hráčov do jedného univerza, kde sa každý charakter pohybuje po spoločnom svete. Tento systém je ale nedomyslený, pretože umožňuje viacero podvodníckych taktík, ako cheatovanie, kradnutie pokladov atď. Veď určite sa vám to taktiež stalo. So skupinou ste vyrazili vykosiť nejakého extrémne tuhého bossa a zatiaľ čo ste ho katovali hlava nehlava, akási tlupa chytrákov vás efektne obišla, vybrakovala všetky poklady a bez akéhokoľvek poškodenia zmizla. Vám už potom neostávalo nič iné, len si počkať na ďalší spawn a takého skupiny si už poctivo ustriehnuť. Tak takýmto faux-pas bude s príchodom GW koniec. Akonáhle sa totiž so skupinou rozhodnete aktivovať jeden z questov, automaticky dostane do vienka svoju vlastnú mapu, s vlastnými monštrami a pokladmi, takže počas jeho plnenia sa vám nestane situácia, že by ste sa pred questovým dungeonom museli postaviť do radu, pretože rovnaký quest robí súčasne aj desiatka ďalších skupín. Je až zarážajúce, že takáto spásna myšlienka napadla až tím NCsoft, pretože v niektorých onlineovkách dokážu byť poradovníky skutočne frustrujúce. 

Okrem vyššie spomínaných vylepšení prichádza GW aj s ďalšími, nemenej zaujímavými novinkami. Jednou z tých významnejších je možnosť zvoliť si štýl hrania. V prípade, že nemáte v tamojšiom svete kamarátov a nechce sa vám zdĺhavo vytvárať skupiny, potom vám hra umožní vytvoriť akýsi „base“ typ skupiny, v ktorej síce budete členom, ale zároveň vám umožní vrhnúť sa na questy sólovo. Táto možnosť je vítanou zmenou, pretože nejedenkrát sa mi stalo, že som so svojou novovytvorenou postavou bol odmietnutý takmer každou existujúcou grupou, ktorá sa nechcela s tak zaostalou postavou zahadzovať a nájdenie zgrupovania chtivých nováčikov bolo priam nemožné. Teraz budem môcť byť hrdým členom skupiny, ale moje samostatné výjazdy nebudú nijakým spôsobom vplývať na rating a skúsenosti ostatných. Hra má okrem sólo hrania umožňovať aj špeciálne misie pre grupy a predovšetkým masívne dobrodružstvá pre celé guildy, ktorých sa zúčastní až niekoľko desiatok hráčov.

 

Guild Wars
Guild Wars
Guild Wars

 

Herný interface sľubuje jednoduchosť na štýl Morrowindu či Neverwinter Nights a tak by sa do hry mali ľahko dostať aj úplní nováčikovia v tomto relatívne mladom hernom žánri. Hra bude obsahovať narozdiel od konzistentného sveta (napr. EQ2 alebo WoW) dva typy zón. Spoločné prostredia budú slúžiť hráčom na tvorenie skupín a gíld, nákup a predaj tovaru, získavanie nových úloh a podobne, zatiaľ čo questové zóny budú identické, ale pre každú skupinu unikátne, aby nedochádzalo k vyššie spomínaným trapasom. Autori taktiež sľubujú rozvetvenú príbehovú liniu, ktorá by sa mala priblížiť RPG off-line titulom, takže už žiadne blúdenie sem a tam bez akéhokoľvek náznaku deja. Guild Wars okrem vyššie spomínaných noviniek prichádzajú aj s novým systémom sťahovania dát, ktorý vám updatne hru priamo počas hrania, čím by sa malo zabezpečiť plynulé a bezbolestné odstraňovanie bugov. Tzv. streamovanie sa však dotkne aj samotnej hry, kde jednotlivé prostredia a monštrá sa vám budú do compu loadovať počas hrania, takže v prípade pomalšieho internetového pripojenia či vysokej agregácie môže ľahko dochádzať k výpadkom dát a tým aj k nechcenému spomaľovaniu a lagom. Každopádne, nechajme sa prekvapiť ako tento systém zvládne nápor hráčov, ktorých bude v deň spustenia predaja určite enormný.

Neprítomnosť mesačných poplatkov by mohla vyvolať mierne obavy z toho, že hra bude po technickej stránke odfláknutá, ale všetky tieto pocity sú len predsudkami. Dostupné in-game videá a screenshoty, ktoré sme mohli doposiaľ zhliadnuť, hovoria o tom, že EverQuest 2 bude mať viac než zdatného súpera. Prekrásne a na detail bohaté exteriéry, špičkovo vymodelované monštrá a postavy, no skrátka, grafika hodná tých najlepších offline titulov. Popri dychberúcej grafike však musím jedným dychom dodať, že hardwarová náročnosť má byť skutočne priemerná a plynulý chod hry si užijú aj hráči so slabšími mašinami. Samozrejme, vďaka streamovaniu dát, budú zvýšené nároky na pripojenie, ale pravdu povediac, majitelia modemov sa o takýto typ zábavy aj tak nezaujímajú, takže túto požiadavku nepovažujem za až tak kľúčovú.

 

Guild Wars
Guild Wars
Guild Wars

 

Čo povedať na záver? Guild Wars vyzerajú extrémne lákavo a niet divu, že si získavajú čoraz viac fanúšikov. Avizované novinky pôsobia skutočne príťažlivo a ak k tomu pridám zrušenie mesačných poplatkov, ktoré neraz odradia potencionálnych zákazníkov od kúpy onlineovky, potom mi ostáva len sucho konštatovať, že sa nám blížia zlaté časy MMORPG.

 

Jednu vec však musím kecnúť do vetra… Matrix Online prichádza….


napísal blade 6.3.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Guild Wars
| GUILD WARS
[9.4.2005]
GUILD WARS


PC

Vývoj: NCsoft / ArenaNet
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 28. apríl 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19879)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk