STARSHIP TROOPERS

STARSHIP TROOPERS

Po filmovom a seriálovom spracovaní Henlienovej Hviezdnej Pechoty konečne prichádza aj herné spracovanie.

Dojmy

Chceš byť Občan? Chceš mať všetky práva a povinnosti? Narukuj ešte dnes a staň sa členom Hviezdnej Pechoty! Arachnidi sa nevzdávajú, takže ani my sa nesmieme. Ukážeme tým prerasteným švábom, kto je pánom v Galaxii. Rozlúč sa s priateľmi a rodinou a pridaj sa k nám, pretože my chceme práve TEBA!!!

 

Od uvedenia prvého filmu natočeného podľa románu Roberta A. Heinleina – Hviezdna Pechota, uplynulo už osem dlhých rokov. Názory na tento film, opisujúci boj ľudstva s hmyziou rasou Arachnidov, sa rozdeľujú do dvoch hlavných kategórií. Podľa niektorých sa jednalo o filmový paškvil a horúci kandidát na Zlatú malinu, podľa ostatných to bol  príjemný pukancový zážitok, pri ktorom bolo treba vypnúť mozog a „neviazane“ sa baviť (Naschvál sa nezmienim o filmovom pokračovaní, pretože tento web čítajú aj neplnoletí pred 22:00 a teda si nemôžem dovoliť dostatočne kvetnato opísať jeho kvality). Z knižnej predlohy a z filmov čerpá aj prekvapivo dobrá počítačom animovaná séria Starship Troopers Chronicles.


Máme knihu, filmy, seriál... čo nám ešte chýba? Správne, počítačová hra. Ak by som byť presný, ani hra už nechýba, pretože v roku 2000 sa na našich monitoroch objavil hmyzí odpad v stratégii Starship Troopers. Keďže jedna hra k filmu je málo, po dohode spoločnosti Tristar, ktorá vlastní filmové práva a herného štúdia Strangelite pribudne do rodiny produktov s licenciou akčná strieľačka z pohľadu prvej osoby s úplne neočakávaným názvom – Starship Troopers (ST).


„Túto planétu dobijeme... akože sa volám Johnny Rico.“

 

Dej hry je zasadený do obdobia 5 rokov po druhom filme. Arachnidi sa presunuli na planétu Hesperus, ktorá je už veľmi blízko k hraniciam Slnečnej sústavy. Preto sa vláda rozhodla okamžite zasiahnuť a vyslať na planétu svoju hviezdnu pechotu. Hlavná postava je bezmenný príslušník jednotky Marauders čo sú špeciálne oddiely vesmírnych mariňákov. Hlavnou postavou teda nie je priamo Johnny Rico, ale nemusíte sa báť,  jeho hlas a podoba nás bude sprevádzať v brífingoch medzi misiami.

Starship Troopers
Starship Troopers
Starship Troopers

 

„Pane, blížia sa k nám milióny chrobákov!

Koľko miliónov, vojak?“

 

Bezpochyby najväčším lákadlom ST by mali byť masové boje proti stovkám nepriateľov. Určite máte všetci v pamäti legendárnu scénu z prvého filmu, kde sa vojaci opevnili v malej základni (Whiskey Outpost) a snažili sa odolať nekonečnému prúdu chrobákov. Do tejto istej situácie by mal byť hráč postavený aj v hre. Nehovoríme o dvoch, troch, desiatich, päťdesiatich chrobákov. Hovoríme o stovkách až tisíckach! Ak ste nevideli film ST, predstavte si bitku o Helmov žľab v Pánovi prsteňov. Hradby a pod nimi stovky orkov. Tu sú to hradby a pod nimi stovky prerastených pavúkov, ktorých zástupy siahajú až za obzor. Hordy mŕtvych tiel sa kopia a tvoria tak mostíky, po ktorých sa chrobáky dostávajú stále vyššie a vyššie až k okraju hradieb. Vojaci sa ešte snažia o odpor, ale keď sa zrazu uprostred základne vynorí z pod zeme tanker, vedia, že ich boj je prehraný.


Aby bol kinematický efekt čo najväčší, budú v priebehu hry často používané naskriptované akcie. Ako príklad môže slúžiť zastrelenie lietajúceho chrobáka, ktorý zotrvačnosťou dopadne do základne a efektne zo sebou zoberie niekoľkých vojakov do večných lovísk.
Okrem takýchto veľkolepých „epických“ bitiek sa v hre budú nachádzať aj tiché infiltračné misie. Variabilitu prostredí by malo zaručiť umiestnenie jednotlivých výsadkov – bojovať sa bude nielen na rozľahlých otvorených priestranstvách, ale aj v laboratóriách, vojenských základniach či priamo v hmyzom hniezde. Príbeh by malo tvoriť 12 misií s celkovou hracou dobou presahujúcou 10 hodín.

  

“No tak, poďme... chcete žiť večne?“

 

Vývojári zo Strangelite Studios tvrdia, že ich engine SWARM umožní zobraziť až 300 chrobákov na scéne naraz. Štýlom hry sa teda bude ST podobať najviac Serious Sam-ovi. Narozdiel od neho, však v ST nebudete odkázaní len sami na seba. Vždy po vašom boku bude niekoľko mariňákov. Tí budú mať vlastnú AI a nebude možné ich ovládať, čo je na jednej strane negatívom, na druhej strane sa však o nikoho nebude treba starať a nikto nebude zdržovať.

Aby bolo možné čo i len pomýšľať na víťazstvo, bude nutné sa poriadne vyzbrojiť a vystrojiť. Každý mariňák má vo výbave útočnú pušku vo variante Morita. Jej vylepšená verzia Morita Mark II je vybavená granátometom. Do arzenálu neskôr pribudne brokovnica strieľajúca 4 náboje naraz, plazmové zbrane, raketomety a chýbať nebude ani mini-nuke granát. Zbrane by mali byť upgradovateľné, autori však o tejto možnosti zatiaľ viac neprezradili.

 

Starship Troopers
Starship Troopers
Starship Troopers


Proti po zuby ozbrojeným pozemšťanom sa postaví široká plejáda Arachnidov. Ich technologická vyspelosť je síce na nízkej úrovni, ale kvalitu nahradzujú kvantitou. K základným warriorom a tigrom pribudnú lietajúci hopperi, obrovské plazmu chŕliace tankeri či brainbugy. Autori ST použili najlepších insektov z filmov, kreslenej série a niekoľko druhov si aj sami vymysleli. Celkovo sa tak bude nutné postaviť zoči-voči úctyhodným 19tim druhom chrobákov.

  

„Vojak musí byť vždy ustrojený a upravený!“

 

Ako som už spomenul, srdce celej hry je grafický engine SWARM, ktorý bol naprogramovaný „in-house“ podľa vlastných potrieb vývojárov. Okrem toho, že dovoľuje zobrazovať extrémne množstvá jednotiek naraz, dokáže plne pracovať s grafickým rozhraním DirectX 9. Ľudia zo Strangelite tvrdia, že sa im podarilo do enginu zakomponovať rôzne grafické efekty a filtre, čím sa (vraj) približujú ku grafickej úrovni Dooma 3. Dopomôcť k tomu by malo napríklad použitie anisotropných shaderov, ktoré dodávajú modelom postáv chrómové odlesky. Navyše engine dovoľuje aj zmenu dennej doby a realitomové prepočítavanie tieňov s ohľadom na dennú dobu, takže sa dočkáme aj efektných večerných/nočných misií.

 

O kvalitný hudobný zážitok sa postará skladateľ Richard Jacques, ktorý spolu s pražským symfonickým orchestrom nahrajú k ST soundtrack. Mimochodom, tento soundtrack bude odprezentovaný aj ako samostatný koncert, ktorý sa uskutoční 18.augusta v Los Angeles (to len tak, ak by ste niekto mali cestu okolo).

 

„Ak chceš byť Občan, musíš niečo vydržať!“

 

Neoddeliteľnou súčasťou filmu bola brutalita. Zakrvavené hnáty lietali vzduchom, Arachnidi si s vojakmi hrali ako s bábikami a trhali ich doslova na kúsky. O niečo podobné sa snaží aj hra. Ľudské telo je v podstate veľmi krehká vec a tak stačí iba jeden prelet hoppera (lietajúci chrobák) a pár ľudí hneď stratí hlavu. Doslova. No a dostať sa do zubov jednému alebo skupinke hladných tigrov, to už si radšej vo vrecku odistiť mininuke a veriť v rýchlu smrť.

 

Starship Troopers
Starship Troopers
Starship Troopers

  

V ST bude kladený veľký dôraz na multiplayer. Okrem klasických deathmatch (DM) a team DM pribudne možnosť zahrať si niekoľko máp aj v co-op móde. V tomto móde si hráči utvoria vlastný 8 členný tím Marauderov a pokúsia sa spoločne poraziť vojská Arachnidov.

 

„Bojoval statočne a Republika je mu vďačná.“

 

Autori hry tvrdia, že si kladú za cieľ vyprodukovať hru, ktorá by bola hodná filmovej licencie. Ich prioritou je poskytnúť hráčovi možnosť prežiť najväčšie bitky z filmov z pohľadu vojakov stratených v mori nepriateľských chrobákov. Najlepšie to snáď vystihuje citát „Millions of bugs, millions of bullets. It's going to be messy…“


napísal je2ry 7.6.2005
Páči sa mi!
STARSHIP TROOPERS


PC

Vývoj: Empire Interactive / Strangelite
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  október 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19852)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk