BLACK & WHITE 2

BLACK & WHITE 2

Pokračovanie božskej stratégie Black & White od herného boha Petra Molyneuxa je už pred dverami a my sme si na neho posvietili.

 Tím Lionhead Studios je síce relatívne mladou skupinkou, ale to nič nemení na tom, že ich šéf, Peter Molyneux je géniom na slovo vzatým. Stačí spomenúť taký Magic Carpet alebo Popolous a väčšine z vás sa dozaista rozžiaria oči ako malému dieťaťu, vidiacemu akýkoľvek ligotavý predmet. A práve z mozgových kapacít tohto herného experta vzišla pred niekoľkými rokmi božská stratégia Black & White, ktorá aj napriek rozpačitému prijatiu herným publikom zaznamenala obrovský predajný úspech, čo znamenalo len jediné: pokračovanie nenechá na seba dlho čakať. Teda, pravdu povediac, na Black & White 2 už čakáme poriadne dlho ale podľa dostupných informácií sa máme na čo tešiť. A aby sme vám to čakanie trošku spríjemnili, prinášame vám dnes krátky pohľad na to, čo nás čaká a neminie.

Black & White 2
Black & White 2
Black & White 2

Nový B&W samozrejme nemieni meniť už zaužívané herné mechanizmy a tak na radikálne odklony od pôvodnej hrateľnosti v pohode zabudnite. Hra nás opäť prevtelí do role boha, ktorý sleduje dianie na zemi s parádnej výšky a svojimi činmi a zázrakmi ovplyvňuje život tamojších obyvateľov. Avšak na rozdiel od pôvodnej hry, pokračovanie má ešte viac diferencovať svetlú a temnú stránku správania sa, ktoré majú v konečnom dôsledku ponúknuť odlišný herný zážitok. Táto možnosť mi mierne pripomína stavbu misií v Caesarovi 3, kde ste mali na výber mierumilovný scenár, zameraný na dokonalú ekonomiku, výstavbu a infraštruktúru, ale taktiež aj vojnovú misiu, v ktorej išlo v prvom rade o bojové strety a až potom nasledovala výstavba. Podobný princíp bude teda aplikovaný aj v B&W2 s tým rozdielom, že svoje správanie budete môcť kedykoľvek zmeniť. Pozrime sa teraz na dobrého boha. Ten sa vo všeobecnosti zameriava na blahobyt poddaných a konanie dobra v každom smere. V jeho koži sa tak pripravte na pravý budovateľský raj, pretože vašou hlavnou úlohou bude vybudovanie toho najkrajšieho a najväčšieho mesta pod slnkom.

K tomu ale budete potrebovať dokonalú súhru jednotlivých povolaní, ktoré podobne ako u predchodcu zadáte jednoduchým chmatnutím bezbranného človiečika do božskej ruky a jeho umiestnením k požadovanej stavbe či objektu (napr. vypustením osoby blízko oviec vykúzlite nového pastiera, vhodením na pole získate farmára a pod.). Podobný princíp ostáva aj u zvyšovaní populácie, kde v prípade zgrupovania ženy a muža získate nové člena do vašich radov. Veľmi dôležitým faktorom vašej úspešnosti bude rozširovanie vašej dediny na čím ďalej tým väčšiu osadu, vďaka čomu si získate pozornosť okolitých obcí, ktorých obyvatelia sa často až húfne pohrnú k vašim bránam, aby sa stali hrdými členmi vašej metropole. Títo prisťahovalci pritom môžu zastávať inú kultúru (v hre bude 5 národností: Gréci, Egypťania, Japonci, Aztékovia a Severania), ktorá sa odzrkadlí na ich stavbách a tak sa vám môže stať, že vo vašom meste vznikne štvrť s odlišnou architektonickou štruktúrou. Samozrejme, že ako boh máte v zálohe množstvo nenásilných kúziel a tak vám nebude robiť problém vykúzliť zásoby potravy, či dočasne predĺžiť dennú dobu, aby vaši farmári vyprodukovali viac obilia. No a ak budete vo výstavbe úspešní, vaši obyvatelia vám ponúknu možnosť postaviť architektonický div sveta, ponúkajúci viacero lákavých bonusov. Ako teda vidíte, cesta dobra je skutočne zaujímavá a určite si získa nejedného hráča.


Black & White 2
Black & White 2
Black & White 2
 

Pozrime sa teraz na temnú stránku (sily). Ako zlý boh vám bude v prvom rade záležať na vybudovaní bojaschopnej armády, pričom architektúru a budovanie mesta budete považovať za nutné zlo. Je nad slnko jasné, že namiesto kultúrnych stavieb a stavieb občianskeho vybavenia budete vašich stavbárov zamestnávať budovaním všemožných vojenských objektov, od kasární a stajní až po výrobňu obliehacích zariadení. Všetky vaše vojenské jednotky verbujete z radov vašich občanov a beda vám, ak budete mať mizernú populáciu. Z toho teda vyplýva, že vaším primárnym cieľom bude tréning armády a rast populácie, pričom pripravte sa na to, že vaši ľudkovia nebudú dvakrát nadšení z toho, že sú donucovaní k nechcenej agresii. Ale čo už, človek sa nemôže zavďačiť každému. Po nazhromaždení dostatočnej vojenskej sily nastane čas na dobíjanie okolitých dedín, pričom ich asimiláciou získate potrebnú moc v danom kraji. A aby boli vojenské akcie čo najúčinnejšie, autori si pre nás prichystajú viacero bojových formácií, vďaka ktorým dostane slovo manéver či taktika nový význam.

Samotné armády by ale boli bez veliteľa len neskoordinovaným davom, a preto prichádza na radu vaše 50 metrové zvieratko. To totiž na základe vášho príkazu zaujme prednú líniu ofenzívy a povedie vaše vojská do boja. Samozrejme sa to stane len v tom prípade, ak budete vaše in-game dieťa neustále týrať, mlátiť a pošľapávať jeho dôstojnosť, čo sú typické činnosti boha vojny a nenávisti. V tomto prípade sa ale pripravte, že zvierací avatar dosiahne takého stupňa samostatnosti, že sa začne správať úplne sebestačne a na vaše príkazy bude zvysoka kašlať. A samozrejme bude po vzore vášho učenia šíriť zlo a nenávisť, prezentované formou násilia a agresie. Osobne sa už neviem dočkať chvíle, až svojho zdeptaného levíka vypustím do divočiny, aby si na najbližšej dedinke vybil nervy totálnou deštrukciou. Existuje ale aj druhý variant, a síce dobré zvieratko. To vás bude v prípade vašej pozornosti a dobrého správania počúvať na každé slovo a bude sa snažiť pomáhať všade tam, kde to bude potreba. Bude to mať ale aj svoj háčik. Totižto, od sústavnej buzerácie a neustáleho vedenia za rúčku sa z vášho miláčika stane nesamostatný tvor, ktorý bude len slepo nasledovať vaše príkazy a nebude môcť prežiť bez vás v divočine ani sekundu. Z toho teda vyplýva, že až správnym zvolením metódy chleba a biča docielite vyvážený charakter vášho zverenca. Z ponúkanej zvery bude v úvode hry na výber okrem kravy a opice aj agresívny lev a podrazácky vlk, takže každý si rozhodne vyberie toho pravého.


Black & White 2
Black & White 2
Black & White 2


 Veľkým záporom prvého B&W bol nízky počet svetov do ktorých ste zavítali a boli si toho vedomí aj samotní vývojári. Tí nám preto v pokračovaním sľubujú až desiatku rozľahlých a diametrálne odlišných svetov, ktoré by mali byť svojou rozlohou minimálne 2x také, ako tie v jednotke. Tešiť sa opäť môžeme na zmenu výzoru v dôsledku prikláňania sa k jednej alebo druhej strane, pričom okrem premeny vášho chrámu, zvieratka a ruky (v prípade dobra budú pod rukou rásť kvety, v prípade zla začne zem naopak praskať)postihne táto zmena aj vaše mestá, verejne tak dávajúce najavo, akým smerom sa vydal ich pán. Úžasne vyzerá taktiež aj technické spracovanie, ktoré dokáže zobrazovať objekty aj do tých najmenších detailov, z čoho ale môžeme usúdiť, že hardwarové nároky budú rozhodne patriť do vyššej kategórie. Z ďalších informácií sa sluší spomenúť aj fakt, že titul sa okrem PC pripravuje aj pre konzoly novej generácie, takže budúci majitelia týchto high-tech mašiniek nebudú o tento skvost ochudobnení (aj keď si ešte dobre nevieme predstaviť, ako bude vyriešené ovládanie hry – predsa len, gamepad nieje myš).

 Čo povedať na záver? Fanúšikovia pôvodnej hry sa už určite nevedia dočkať spásonosného vydania, ktoré podľa slov samotného P. Molyneuxa pripadá na začiatok tohto októbra. Pripravované zmeny a novinky pôsobia priam neskutočne a len pevne dúfame, že pri tak megalomanskom projekte sa nepozabudne na beta testing, ktorý je v súčasnosti značne potlačovaný. Tak či onak, Black & White 2 už pomaly klopká na dvere a bude len na vás, či mu otvoríte.


napísal blade 3.8.2005
Páči sa mi!
BLACK & WHITE 2


PC

Vývoj: EA / EA / Lionhead
Štýl: stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk