AGE OF CONAN: HYBORIAN ADVENTURES

AGE OF CONAN: HYBORIAN ADVENTURES

Age of Conan sa onedlho otvorí a pozrime sa čo ponúka v beta verzii.

Dojmy

Age of Conan je jednoznačne najočakávanejšou MMORPG tohoto roka. Hra má tesne pred oficiálnou premiérou a do posledných fáz betatestu  sme boli prizvaní aj my. Podelíme sa s vami o naše dojmy, ktoré sme mali z priameho kontaktu s hrou a porozprávame o tom, čo vás čaká pri zbieraní prvých levelov.

Po naozaj úmornom sťahovaní a updatovaní klienta, ktorého základná inštalácia predstavovala drsných 13 GB a napokon na disku zapratal zhruba dvojnásobnú kapacitu, sa konečne zjavilo úvodné intro hry. V pôsobivom videu sa predstavil samotný Conan a jeho agentka, ktorá mu priniesla nie veľmi príjemné správy o pohnutej situácii v krajine. Potom už nastal čas vytvoriť si postavu a pustiť sa na dobrodružnú cestu po svete Roberta E. Howarda a vývojárskeho  tímu Funcom.

Voľby zahrňujú výber rasy a povolania. Predstavitelia prvých dvoch kultúr, aquilončania, z Conanovho kráľovstva a severskí cimeriania sú predurčení hlavne na bojové povolania. Opálení muži a ženy Stygie, pochádzajúci z púští, síce vôbec nemôžu byť plnohodnotnými bojovníkmi, ale súčasne je to jediná rasa, ktorá disponuje mágiou a môže zastávať post kúzelníka. Povolaní je celkovo 12 a sú delené do štyroch kategórií, ktoré predstavujú tradičné archetypy. Medzi bojovníkmi je hrdý Guardian, nezlomný Conqueror a fyzicky aj psychicky zdatný Dark Templar. Medzi skautmi je úlisný Assasin,  Ranger, ktorý je majster v boji na diaľku  a trojicu dopĺňa trochu nezreteľne pomenovaný Barbarian.  Liečiteľov zastupujú kňazi v službách božského Setha a Mitra a Bear Shaman. Magickú zostavu tvorí Demonologist, Herald of Xotli a Necromancer. Po voľbe povolania nasleduje výber účesu, tváre, tetovaní, ale napríklad aj jaziev. Keďže osobne inklinujem skôr k magickým povolaniam, na mušku som si zobral najmä posledne dvoch menovaných mágov.

Age of Conan: Hyborian Adventures
Age of Conan: Hyborian Adventures
Age of Conan: Hyborian Adventures


Napriek  tomu, že je Herald zaradený k mágom, väčšinou využíva fyzické útoky, pri ktorých sa oháňa mečom, či inou zbraňou. Ničivý ohnivý dych a ďalšie magické prvky  zohrávajú skôr sekundárnu úlohu. Zaujímavou vlastnosťou tejto postavy je dočasná transformácia na  silnejšie démonické bytosti, ktoré sa vyznačujú silnými fyzickými útokmi.

Naproti tomu Nekromancer by bol bez mágie úplne odpísaný a určite by mu nepomohla len jeho dýka alebo palica. Samozrejme, táto postava využíva najmä posluhovačov z radov nemŕtvych a temné sily. Už v úvode vás budú sprevádzať hneď dve kreatúry, ktoré celkom dobre dávajú do tela nepriateľom, no ich správanie je dosť obmedzené. Kým nezaútočíte na vybraného protivníka, alebo im nezadáte priamy príkaz, iba vás tupo sprevádzajú a pokojne by vás nechali aj zmasakrovať. Ešte pred dovŕšením desiatej úrovne sa vám v priebehu  boja po boku, z času na čas, zjaví mohutný démon a pri používaní jedovatých červov a výparov môžete z nebohých nepriateľov extrahovať lietajúce lebky, so silami temných duchov. Napriek tejto čeliadke neraz zatrepete krpcami, pretože nepriateľ za každých okolností útočí len na vás a ako vieme, mág nemá veľmi silné brnenie. Takže treba dúfať, že vaši posluhovači a niekoľko efektných jedov a ľadových útokov, ubijú  oponenta skôr, ako on vás.  V krajnom prípade pomôže útek.

Samotný systém boja, u každej postavy, prebieha hlavne aktivovaním zručností, ktoré máte uložené na lište v spodnej časti obrazovky. Pritom na ich vyvolanie spravidla potrebujete niekoľko sekúnd a v tejto fáze ich môžu nepriatelia aj prerušiť. To je v podstate klasické a používané vo väčšine RPG, pozoruhodné je však vedenie základných fyzických útokov. Nepriateľa totiž dokážete zasiahnuť spredu, z ľavej a z pravej strany. Pritom vedenie útoku z rôzneho smeru má svoj význam a môže výrazne ovplyvniť výsledok boja. Každá bytosť v hre má ochranné pole, akési pomyselné štíty, ktoré môžete nasmerovať dopredu alebo po bokoch a tým zvýšite odolnosť voči fyzickým útokom vedeným z určitého  smeru. Štíty môžu byť rozložené rovnomerne po každej strane, alebo všetky koncentrované na jednom mieste. To výrazne zvýši obranu na  vybranom mieste, ale oslabí ostatné zóny tela. Štíty sa jednoduchým úkonom dajú premiestňovať aj počas boja a to sa týka ako vás, tak aj nepriateľov. Preto niekedy treba zmeniť smer útokov, aby boli efektnejšie.  Hoci vaši posluhovači sú dosť tupí, nepriatelia sú naopak  dosť obozretní a zákerní. Ako som už uviedol, zvyčajne ignorujú vašich maznáčikov a pokúsia sa dostať hlavne vás  a k tomu sa často do bitky zapoja aj  kreatúry, ktoré sa potulujú v blízkom okolí. Takže boje proti skupine oponentov nie sú zriedkavé.

Kúzla a zručnosti vám priebežne pribúdajú  po navýšení úrovne postavy, niekedy ich dostávate ako odmenu po splnení úloh, popri skúsenostiach a predmetoch. Efekt zručností a kúziel sa dá zlepšiť viacerými spôsobmi, podľa povolania. Napríklad nekromancer si  aktivuje knihy, ktoré zvyšujú efekt niektorej školy mágie. Ďalej pomáha kombinovanie prepojených kúziel a v neposlednom rade aj vhodne nakonfigurované črty. Tieto sú začlenené v rozvetvenom systéme, kde ich získavate za špeciálne body a sú viazané na úroveň postavy. Prvé  získate na desiatej úrovni, tie najsilnejšie, v prípade nekromancera,  vyvolanie armády nemŕtvych, ničivej explózie mŕtvol alebo zmenu na „lycha“, až po dovŕšení sedemdesiatej úrovne.

Age of Conan: Hyborian Adventures
Age of Conan: Hyborian Adventures
Age of Conan: Hyborian Adventures


Popri kúzlach a zručnostiach využívate aj všeobecné schopnosti ako je zakrádanie, beh, regeneráciu, či šplhanie. Tie, spolu s doplnkovými prvkami, ako je lepšia koncentrácia pri kúzlení, detekovanie nepriateľa a podobne, môžete  výdatne vylepšovať za štandardné body získané na každej úrovni postavy a ako odmeny.

Prvé dobrodružstvá prežijete  na hlavnom a vedľajšom ostrove, kde nájdete  prístavné mestečko,  podzemné kobky a ťažko schodnú džungľu. Hra je rozdelená na väčšie a mini zóny. Takže napríklad sa nahráva pri plavbe z jedného ostrova na druhý, ale napríklad aj pri  vstupe do hostinca. Medzi nepriateľmi sú piráti a divosi, rôzne druhy zvierat od krokodílov po tigre,  nemŕtvi a démoni, nechýbajú o niečo málo silnejší bossovia. Zostáva po nich oblečenie a zbrane vrátane takých , čo prinášajú bonusy, ďalej zuby a ingrediencie, ktoré sa dajú predať, alebo sú potrebné na splnenie úlohy. Questy však nie  sú zamerané len na zabíjanie, niekedy je treba nájsť  v džungli huby alebo ovocie, inokedy doručiť odkaz. Okrem iného musíte  priniesť kamenárovi skaly, za čo vám  v úvode rozbije okovy, v ktorých vás vyplavilo na ostrov po stroskotaní otrokárskej lode. Úlohy sú prehľadne zapísané v žurnáli a navigujú vás k nim šípky a znaky na minimape a zväčšenej mapke. V prípade, že napríklad musíte loviť leopardy alebo hľadať vtáčie vajcia, je dokonca vyznačená časť územia, kde je ich teritórium.

Zaujímavosťou je delenie hry do dvoch režimov. Prvý, denný, je tradičný online multiplayer, kde sa môžete spolčovať, ale aj biť s inými hráčmi. Tu nájdete drvivú väčšinu zadaní. Druhý, nočný, je vlastne hrou pre jednotlivca, ktorú aktivujete po rozhovore s určitými ľuďmi v bare.  Štruktúra krajiny zostáva nezmenená, všade však vládne šero, môžete tu stretnúť iných nepriateľov, niektoré odlišné NPC postavy a sú tu iné úlohy. Tie najdôležitejšie sa týkajú vášho zasvätenia, ktoré súvisí s povolaním  a zadávajú vám ich špeciálne postavy. Hoci sa v nočnom režime nestretnete s inými hráčmi, môžete s nimi naďalej komunikovať  pomocou písaných správ.

Hoci  v hre budete zaodetí skôr skromne, môžete súčasne používať rôzne druhy oblečenia,  dve zbrane, ktoré sa dajú rýchlo prepínať a niekoľko klenotov a prsteňov. Vidíte ich na makete postavy vedľa inventáru, ktorý je limitovaný počtom vecí. Veci sa podľa všetkého nekazia. V prípade úmrtia sa oživíte pri niektorom z posledne aktivovaných oživovacích bodov. Za zabitie nepriateľov na vyššej úrovni, ako je vaša, získate dočasné symboly, ktoré prispievajú k vyššiemu nárastu nasledujúcich skúseností.

Conanovo kráľovstvo budete spoznávať v prekrásnej grafike, ktorú oceníte hlavne pri výkonnejších zostavách. Ale nemusíte sa obávať, na to , aby hra vcelku svižne fungovala a súčasne dobre vyzerala, vám bez problémov postačí priemerný stroj. Tvorcovia pekne spracovali najmä bujnú vegetáciu s množstvom objektov, vydarené je aj spracovanie vody a odrazov na hladine. Solídne vyzerajú aj postavy v pohybe. Ozvučenie je slušné a sprievodná hudba veľmi pôsobivá.

Age of Conan: Hyborian Adventures
Age of Conan: Hyborian Adventures
Age of Conan: Hyborian Adventures


Hoci sa na hre našlo viacero pozitívnych vecí,  nedalo sa nevšimnúť si množstvo rôznych závad a kazov. Aj keď je pravda, že sa jednalo o beta verziu, vysoký počet  problémov rôzneho druhu, sotva pár týždňov pred premiérou plnohodnotného produktu, dosť zarazil. Hra sa veľmi dlho spúšťala a hlavne pri prechode do iných zón často padala. Pritom sa jednalo o chyby, nie len o stres testy, kedy tvorcovia úmyselne spôsobujú výpadky, kvôli optimalizácii hry. Zarážajúco často sa medzi aktívnymi nepriateľmi objavili „nefunkční“. To znamená nepriatelia, ktorí by síce mali útočiť, ale namiesto toho len nehybne postávali a dokonca sa ani nedali zabiť. Okrem toho sa postavy neraz zasekli v múre, alebo v húštinách pralesa. Niektoré úlohy a rozhovory, inak s celkom bohatými možnosťami, nefungovali korektne. Pri boji s heraldom mi postava neustále chŕlila oheň aj po dobe účinku kúzla, čo bolo veľmi nepríjemné. A s výpočtom nepríjemností by som ešte mohol pokračovať. Uvidíme, ako si s tým všetkým tvorcovia poradia, ale neverím, že budú všetky, alebo aspoň väčšina závad, odstránené do plánovanej premiéry.

Celkovo vzaté, čo sa týka obsahu hry , síce som tam našiel niekoľko zaujímavostí, ale nie až tak veľa a hra na mňa pôsobila len ako mierny nadpriemer. Pri prvých 19 úrovniach, ktoré získate na ostrovoch, zrejme nebudete ani vy údivom otvárať ústa, pretože nebude veľmi prečo. Verím však, že titul sa v plnej sile prejaví až v pokročilej fáze, keď prídu na rad pojazdné zvieratá, a spoločenstvá budujú  a obliehajú mestá, čo by malo byť približne okolo 40. úrovne postavy. Na potvrdenie týchto domnienok však treba viac herného času a stráveného pri plne funkčnej hre. To už ale bude predmetom recenzie.

Čoho sa však obávam, sú technické problémy a bugy u ktorých pochybujem, že ich tvorcovia vyladia a vychytajú do plánovanej premiéry. Osobne sa mi javí ako ideálny termín na vypustenie produktu jeseň, rozhodne nie máj.  Vtedy by už produkt mohol byť v slušnej kondícii. Zatiaľ odporúčam nehrnúť sa do hry, inak vás momentálne  môže roztrpčiť ba až odradiť. A to by bolo škoda, pretože Age of Conan v sebe skrýva slušný potenciál.

Age of Conan: Hyborian Adventures


Age of Conan: Hyborian Adventures


Age of Conan: Hyborian Adventures



napísal uni 6.5.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Age of Conan
| AGE OF CONAN
[23.5.2008]
Age of Conan
| AGE OF CONAN
[24.1.2007]
Age of Conan
| AGE OF CONAN
[2.6.2008]
Age Of Conan
| AGE OF CONAN
[16.4.2008]
Age of Conan
| AGE OF CONAN
[23.1.2008]
Age of Conan: Future
| AGE OF CONAN: FUTURE
[16.9.2008]
Age of Conan
| AGE OF CONAN
[21.1.2008]
AGE OF CONAN: HYBORIAN ADVENTURES


PC
Xbox 360

Vývoj: Funcom / Funcom
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 20. máj 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk