WHITE KNIGHT CHRONICLES

WHITE KNIGHT CHRONICLES

PS3 zatiaľ nemá zásadnú RPG, preto sa do White Knight Chronicles vkladajú veľké nádeje.

Dojmy

V jednom z mnohých rozhovorov povedal Shuhei Yoshida, prezident Sony Worldwide Studios, že herný systém v Japonsku predáva hlavne RPG, čo znamená, že ak vychádza nová hra z tohto žánru pre akúkoľvek platformu, tak tá sa automaticky ujíma vedenia v predajných rebríčkov. PS3 zatiaľ nemá zásadnú RPG a ani tak bohatý herný katalóg ako u konkurencie, preto sa vkladajú do White Knight Chronicles veľké nádeje. Hra od mágov z Level-5, ktorí sú mimochodom zodpovední za také bomby ako Dark Cloud a Dragon Quest VIII, mali na TGS jeden z najväčších stánkov a tak trochu netradičnú prezentáciu.

Hlavné slovo mal pochopiteľne Kentaro Motomura, producent Shirokishi, ako sa hra volá v Japonsku. Hru je možné hrať sólo alebo s ďalšími troma kamarátmi online, týmito slovami otvára svoj 30-minútový part asi pred troma desiatkami novinárov a pokračuje vysvetľovaním základných bodov, prečo bude White Knight Chornicles dobrodružstvom epických rozmerov. Po vláčnom úvode je odpálený fantastický trailer, so scénami tak hlbokými, že by ste dostali závrat pri pohľade na kaňony a monštrum ako vystrihnuté z Wild Wild West. Ide o korytnačku s mestom namiesto panciera. Tak už vieme, prečo sa hovorí o RPG epických rozmerov.

Cukríky vs oceľ

Svet White Knight Chronicles je mixom fantasy a steampunku, ktorý sladkým farbám a nadýchanému oblečeniu postáv podáva potrebnú dospelú ruku. Vizuál nepôsobí príliš sladko, ale zase ani príliš chladno, aby postrádal tak typickú rozprávkovosť a nadnesenosť. Hra rozpráva príbeh o obyčajnom chlapcovi (ako inak) Leonardovi, ktorý pracuje s vínom. V kráľovstve Balandor prebiehajú oslavy dospelosti prekrásnej princeznej Cisny. Bujará veselosť je prekazená útokom armády Wizard, s neuveriteľnou silou pretavenou do nadrozmerného Rytiera.


Leonard stihne počas útoku schmatnúť Cisnu za ruku a utiecť do relatívneho bezpečia v podzemí zámku, kde objaví časť brnenia. Po jeho nasadení na ruku sa premení na Bieleho Rytiera a vypráši kožuch obrovského monštra, no už nestíha zabrániť tomu, aby bola princezná unesená. Pre Leonarda v tomto okamihu začína veľké dobrodružstvo.

Prvou premenou sa z chlapca nestal chlap, ani hrdina, sily Rytiera tak ako skilly postupne objavuje aj za pomoci verných spoločníkov. Kamarátka z detstva Yulie ho sprevádza na každom kroku a my tušíme, že bude sklamaná neopätovanou láskou. Eldor na druhej strane je skúsený dobrodruh a jeho rady na cestách budú neoceniteľné.

Motomura-san prepína slide a sledujeme nádherné modely vedľajších postáv. Belcitane, Caesar a Solduke Sarvain vyzerajú ako prefíkaní účastníci, ktorí sa chcú na neštastí druhých priživiť. Výtvarný štýl použitý na postavách má nebezpečne blízko k tým z Disneyoviek a tým, ktoré tak milujeme vo Final Fantasy. Okrem Bieleho Rytiera určite narazíme aj na ďalších 7 metrov vysokých bojovníkov, zazreli sme čierneho a ružovo-bordového obdareného dračou silou.

Maximálna kontrola

Súbojový systém vo White Knight Chronicles je zvláštny svojou jednoduchou komplikovanosťou. Teda, ak chcete, aby bol komplikovaný, na bojovej palete si môžete vytvoriť reťaze ideálnych útokov, pomenovať vlastné kombo a potom ho používať. Prakticky každý jeden skill sa dá kombinovať. Skilly z bojovej palety konzumujú AC a ak sa vyčerpajú, na ťahu je protivník. Na margo súbojového systému nám bolo povedané, že je veľmi intuitívny a ľahko zvládnuteľný.


Boje sa v hre dajú rozdeliť na tie menšie a na tie obrovské. Ak sa objaví na scéne obor, na ktorého neplatia obyčajné útoky, treba sa transformovať po naplnení merača do Rytiera a tak ho skoliť. Pikoškou pre vytrvalcov je informácia, že aj proti nadrozmerným nepriateľom môžete viesť boj v skupinke s dobre vyexpovanými hrdinami. Trvá to síce oveľa oveľa dlhšie, ale vraj je to možné. Aj počas transformácie bojová vrava pri nohách Rytiera neutícha, ale zvyšok partie háji vaše farby kosením radových monštier.

Online vs offline

Doležitou časťou prezentácie White Knight Chronicles bolo odhalenie prepojenia medzi príbehovou offline časťou a jej online komponentom, do ktorého sa môžu súčasne zapojiť až štyria hráči. Všetko začína vytváraním avatara, unikátneho hrdinu ušitého na mieru online hraniu. Môžete si upraviť výšku, šírku, pridať alebo ubrať svalovú hmotu, vybrať vhodné oblečenie, doplnky, účes, skilly, povolanie atď.

Autori berú offline a online časť ako dve RPG v jednom. V podstate ide o fúziu, kedy hráč v story móde plynule prechádza do lobby a prenáša si so sebou všetky skilly, dosiahnutý level a skúsenostné body. Funguje to aj naspäť z online do offline. Inými slovami, ak trávite hodiny a hodiny spolu s kamarátmi na rôznych questoch, tak ako nabúchaná postava pokračujete v offline a naopak. Po prechode jedným alebo druhým smerom sa vždy ukladá progres, takže o nič neprídete. V zápätí vysvetľuje Motonura-san situáciu, ako taký multiplayer raid funguje v reále.

Skupinka troch bojovníkov v lobby trávi čas vysedávaním v tráve. Čakajú na štvrtého do partie, ale ten hrá story mód. Obratom je mu poslaná správa s pozvánkou, ten ju prijíma a hups už beží v ústrety čakajúcej partii pod stromom. V jednej lobby sa naraz môžu poflakovať štyri 4-členné skupinky, ale iba kvarteto môže naraz podniknúť výpravu za expami. Pre online prichystali autori tony questov a špeciálne ušitých raidov výhradne pre tento režim. Vôbec by sme sa nečudovali, keby ich počet exponencionálne narastal cez updaty po vydaní hry. Videli sme boj s trolom v lese, ale v hre čakajú aj mestá, otvorené pláne atď. Kooperatívna hra v story móde nie je možná.



The Day of Awakening

Ďalšie detaily súvisiace priamo s online majú byť zverejnené v najbližších mesiacoch, čo je vzhľadom na blížiacu sa vianočnú premiéru v Japonsku trochu čudná taktika. Kým sa však dostane k nám, budeme presne vedieť, čo nás čaká a neminie. Autori zatiaľ nevedia, ako bude vyriešená komunikácia medzi hráčmi. Hovorilo sa iba o posielaní textových správ, o prenose hlasu nepadlo ani slovo, ale vraj o ňom uvažujú. Bola by veľká škoda, ak by nemohli dobrodruhovia po sebe kričať a doľadovať stratégiu počas bojov.

Kentaro Motomura mal toho oveľa viac na srdci. White Knight Chronicles nebola predvádzaná tento rok ani na E3, ani na GC a autorom na posledné veľké odhalenie zostala TGS, no čas bol neúprosný a preto sa obmedzil iba na komentovanú prezentáciu bez ukážok gameplayu. Hra v pohybe bola predvádzaná v kine priamo na stánku Sony, čo na jednej strane sklamanie vyvážilo. Hrateľná forma absentovala úplne.

White Knight Chronicles vychádza v Japonsku 25.12., dátum vydania pre EU zatiaľ nie je známy.


napísal spacejunker 22.10.2008
Páči sa mi!
WHITE KNIGHT CHRONICLES


PS3

Vývoj: SCEE / SONY Czech / Level 5
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. február 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19758)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk