STAR TREK ONLINE

STAR TREK ONLINE

Prvé kroky v Star Trek univerze

Dojmy

Už to vypuklo. Univerzum, populárne predovšetkým vďaka filmom a seriálom, ktoré už roky vídame na televíznych obrazovkách, vstupuje do hry. Do online hry, ktorá pozýva aj vás, aby ste sa stali plnohodnotným členom virtuálneho sveta Star Trek. Na precízne zhodnotenie kvalít tohoto titulu je priskoro, ale na zoznámenie sa s ním najvyšší čas.

Bol som vyslaný z planéty SECTOR, aby som sa stretol s obyvateľmi nového online sveta. Bez mučenia priznávam, že nie som žeravým fanúšikom seriálov Star Trek, hoci filmy ma celkom zaujali. Od hry som si veľa nesľuboval, ale napokon si ma získala, aj napriek určitej apatii voči jej predlohe. V poslednom období sa urodilo niekoľko MMORPG, avšak všetky zúfalo priemerné. Vrátane prehypovaného Aionu. Star Trek Online vo mne po dlhom čase opäť prebudil záujem o tento žáner a úvodné hodiny hrania som si naozaj vychutnal.

V hre sa môžete pripojiť k Federácii, alebo Klingonom. V testovacej verzii sa ponúkla prvá možnosť a následne voľba odvetvia pre vášho hrdinu. Na rozdiel od iných titulov, v Star Treku nezačínate ako bezvýznamná nula, ale ako dôstojník a určíte, či ste expertom v inžinierstve, vede alebo taktike. Netreba zdôrazňovať, že na základe voľby sa bude vaša postava rozvíjať určeným smerom a získa špecifické schopnosti. Inžinier sa sústredí na mechanické záležitosti a výrazne sa osvedčí hlavne na lodi. Opravy, podporné generátory, ochranné štíty, to je jeho parketa. Vedec doliečuje zranených členov tímu a oslabuje nepriateľov. V boji sa najlepšie preukáže taktický veliteľ. Po výbere kariéry nasleduje voľba rasy, od ľudí až po Vulcanov, každá s určitým bonusom, ku ktorému pridáte ešte ďalšie dve črty. Jedná sa o pasívne vlastnosti, ktoré vás zvýhodnia vo vybranej oblasti, či už v boji, pri špionáži alebo pri manipulácii s loďou.


Hneď, ako si vyskúšate svoj štýlový Star Trek kostým, napochodujete do pracovne veliteľa, ktorý vás bez okolkov posiela do akcie. Borgovia útočia, nie je čas na zbytočné otázky. Treba jednať. Váš hrdina je teleportovaný na palubu ohrozenej lode. Tam sa zoznámite so základnými činnosťami a funkciami a trochu si aj zabojujete. Používanie počítačov a komunikácia s inými postavami sú riešené veľmi prakticky a jednoducho. Keď sa priblížite k niekomu, s kým sa dá prehodiť pár slov, alebo k použiteľnému zariadeniu, obvykle sa vám samo od seba ukáže menu s voľbami. Prípadne ho označíte myšou. Vy už len potvrdíte úkon. V prípade, že je nablízku viac postáv, zvolíte, s kým chcete debatovať. Použiteľné a úlohové predmety obvykle blikajú, takže rýchlo pochopíte, aký má byť ďalší krok.

Počas boja stačí označiť cieľ a už do neho „šijete“. Viac zábavy zaručí používanie zručností. Základy boja sa nelíšia od systému v iných MMORPG, ale už v úvode môžete vycítiť viac taktických prvkov. O niečo neskôr sa vám to len potvrdí - boje sa stávajú zaujímavejšími a odkrývajú atraktívne možnosti. Každá zbraň má nielen iné poškodenie a fungovanie, ale aj rôzne režimy použitia. Napríklad tradičná strela, precízne zameriavanie a úder zbraňou, keď je súper na dosah, prípadne s doplnkovou schopnosťou, napríklad odkopnutím. Môžete robiť kotrmelce a úhybné manévre. Pri použití každého predmetu sa na obrazovke zobrazia patričné režimy. Nové bojové možnosti poskytne hoci aj oblek, ktorý môže okrem ochrany doliečovať postavu, alebo vám umožní vytvoriť mínové pole. Výbavu skladujete v inventári a čo používate, je na makete hrdinu. Rôzne predmety zaručia variabilitu aktívnych a pasívnych schopností a výdrž. A to už na nízkych leveloch. Nový rozmer do boja vnesú boje v tíme. A teraz nie je reč o živých hráčoch, hoci samozrejme s nimi je to ešte zaujímavejšie. Ste veliteľom a ako taký si môžete zostaviť vlastnú posádku, ktorú tvoria podriadení dôstojníci. Tí vás ochotne sprevádzajú v boji na planétach a môžete viesť koordinované útoky. Ale predovšetkým sa ich schopnosti uplatnia na palube vašej lode.

Na vesmírnu loď si nechodíte len oddýchnuť, je plne pod vašou kontrolou. Budete ju navigovať, ovládať jej pohyb a zbrane. Môžete ju vylepšovať, meniť dizajn, najímať posádku. Zatiaľ čo pobyt na povrchu planét a v pozemných sektoroch je viac-menej tradičnou RPG, v otvorenom vesmíre má hra formu stratégie, pritom však využívate rovnaké ovládanie a platia podobné princípy. Takže sa opäť rýchlo zorientujete. Ak treba zachrániť posádku kolabujúceho raketoplánu, stačí sa priblížiť. Objaví sa možnosť teleportu posádky na palubu. Potvrdíte a je vykonané! Vo vesmírnych bojoch riadite rýchlosť a smer lode v 3D priestore. Uľahčia vám to navigačné body a popisy plavidiel. Loď sa dá presúvať aj s použitím vesmírnej mapy so zakreslenými planétami a zónami. Útočíte označením cieľa, určujete používanie zbraní, laserov, torpéd a tiež koordinujete ochranné štíty. Efekt útokov a manévrovania ovplyvňujú pasívne aj aktívne zručnosti vašich oficierov na mostíku, ktoré podľa uváženia aplikujete.

Star Trek Online

Pri zvýšení levelu hrdinu dostanete body na vylepšenie a zadováženie schopností určených pre vaše povolanie. Hrdina môže získať päť hodností od poručíka až po admirála. Každá má desať úrovní, celkovo ich je teda päťdesiat a s každou sa sprístupnia nové schopnosti. Lenže levely získavajú aj vaši dôstojníci na mostíku. Takisto im vyberáte výstroj, ktorú používajú a zručnosti prináležiace ich zameraniu. Dôstojníkov povyšujete vy, ale logicky musia mať vždy nižšiu hodnosť ako hlavný hrdina, ktorý im velí. Sú efektnejší na vyšších stupňoch a môžete ich osobne vytrénovať, ale len ak majú rovnaké zameranie ako vy. Čiže ak ste vedec, nemôžete školiť inžiniera a podobne.

Základné princípy hry si osvojíte behom hodiny-dvoch a to ako RPG zložku tak aj strategickú časť. A pritom hra má svoju hĺbku a úlohy nie sú len o prostoduchom zabíjaní množstva nepriateľov. Chvíľami som mal dojem, akoby som hral osvedčené RPG od BioWare. Neprekážalo by mi, keby SW: The Old Republic vyzerala podobne. Po tréningovom úvode sa zoznámite s ďalšími súčasťami hry, ale ani tých sa netreba obávať. Nákup u obchodníkov, hľadanie NPC postáv na základni pomocou mapy a prijímanie úloh si bez problémov osvojíte. Stačí sa rozprávať a poobzerať okolo seba a budete mať čo robiť. Či už sa vydáte na pomoc tam, odkiaľ sa ozýva zúfalé SOS, alebo absolvujete letecké patroly po sektoroch, kde sa určite niečo zomelie.

Graficky je Star Trek Online na tom veľmi slušne, hoci nemôžeme hovoriť o špičkovom vzhľade. Lokality sú vierohodné, efekty kvalitné, modely postáv a lodí na úrovni. Len ozvučenia je škoda. Je chabé, pri rozhovoroch by si to žiadalo, aby NPC s vami prehodili aspoň pár nadabovaných slov, alebo prinajmenšom úvodnú repliku. Žiadne vážnejšie výhrady však po prvej návšteve Star Treku nemám a môj dojem je veľmi dobrý.


Star Trek Online sa zamiešal medzi početné MMORPG a v tvrdej konkurencii to nebude mať ľahké. Avšak má všetky predpoklady na to, aby uspel, roky sa úspešne rozvíjal a vítal hrania chtivých návštevníkov. Ak nemáte výhrady voči online svetom, zvlášť futuristickým, ak chcete MMORPG, ktorá sa vymyká bežnej rutine, práve ste ju našli.


napísal uni 3.2.2010
Páči sa mi! (+1)
STAR TREK ONLINE


Star Trek Online
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Atari / Cryptic Studios
Štýl: MMO / RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 2. február 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (0)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19843)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk