FIFA ONLINE

FIFA ONLINE

Futbal zadarmo a pre všetkých

Dojmy

Poznáte to, sedíte v práci alebo na inom záživnom mieste a venujete sa za svojim PC nejakej zaujímavej činnosti. Od nudy už máte spočítané výstupky na štukovej omietke protiľahlej steny a nemáte do čoho pichnúť v momentoch, keď nikto nesleduje. Po úspechu Battlefield: Heroes nám EA spolu s novým NFS ponúka ďalší titul na krátenie dlhých chvíľ. Opäť cez web, opäť zadarmo a opäť ponúka možnosť si titul vyskúšať vo verejnej bete.

Pojem FIFA Online pravdepodobne niektorým hráčom nebude vôbec cudzí. Free futbal od EA cielený hlavne na ázijský trh si mohli hráči vyskúšať už pred pár rokmi a aktuálne sa nám na obrazovky dostáva sequel, ktorý by najskôr mohol byť príhodne nazvaný FIFA Online 3. Rovnako ako ostatné obdobné tituly EA, tak ani FIFA Online nie je priamo prehliadačovou hrou. Do prehliadača si nainštalujete plugin, ktorý vždy pri spustení natiahne aktuálne dáta a následne hru spustí v samostatnom okne.

Hneď pri prvom spustení milo prekvapí technická stránka, ktorá je poháňaná aktuálnym FIFA 10 enginom. Okolité obrázky síce naznačujú, že sa nejedná o najdokonalejšiu verziu, ale na druhú stranu pre potreby titulu bohato postačuje a hra je plynulo hrateľná na takmer akejkoľvek zostave (netbooky a slabšie pripojenie poslúžia viac než dobre). Podobnosť hráčov s ich predlohami je bohužiaľ obmedzená, hlavne pri tých menej známych. V aktuálnej fáze vývoja sa síce ešte často vyskytuje množstvo kolízií pixelov, výpadkov textúr a iných grafických neduhov, avšak je tu badať progres, kedy sa postupným updatovaním podobné problémy odstraňujú. Rovnako sa dá pri hraní naraziť aj na vtipne haprujúce animácie pohybov, ale to je jav skôr ojedinelý. Zvuková stránka sa až tak od svojho komerčného súrodenca neodlišuje a aj tu poteší kvalitný soundtrack.


Inovačné tendencie FIFA Online sa dotýkajú najmä ovládacej schémy. Snahy (bohužiaľ nevydarené) vybudovať ovládaciu schému centrálne zameranú na ovládanie myškou tu už boli, avšak až teraz sa dá hovoriť o plnohodnotnom a zvládnutom ovládaní, ktoré neobsahuje bugy ako obmedzenosť striel len na strely po zemi. Nie je to síce ideál, ale funguje. Ovládanie determinuje aj štýl hry, ktorému sa treba prispôsobiť. Nakoľko pohyb myškou riadi pohyb hráča a rovnako aj smer lopty, tak centrované lopty z únikov po krídlach môžu byť problémom. Namiesto toho, aby ste tak s hráčom šli do rohu ihriska a odtiaľ sa pokúsili centrovať pred bránu, tak sa aj s hráčom pohnete smerom k šestnástke, kedy vás už zvyčajne stihne križovať protihráč. Tým pádom sa aj vypúšťa významná časť hry v strede poľa, kedy sa hráč namiesto zložitejšej kombinačnej hry snaží len o rýchly prechod. Záložníci s parametrami Ronalda sú teda pri takomto systéme viac-menej zbytoční. Dá sa to síce naučiť, ale vyžaduje to viac cviku. Základy pritom poskytuje užívateľsky veľmi priateľský tutoriál prístupný pri každom spustení.

Oveľa lepšie sú na tom už licencie tímov, hra obsahuje všetky najlepšie svetové ligy (je podivuhodné, že tá naša chýba) a k tomu pridáva aj niekoľko z tých menej kvalitných. Nájdete tu aj nám najbližšiu, českú Gambrinus ligu. Bolo by hlúposťou, keby autori nevyužili aktuálnej futbalovej horúčky a tým pádom sa tu stretávame aj s kompletným zoskupením národných tímov tohtoročných Majstrovstiev sveta v Južnej Afrike. Teda možnosti ako môže Slovensko získať titul sa opäť rozširujú. Licenciou je v hre pokryté aj vybavenie na čele s nevypočítateľnou loptou Jabulani. Pritom vybavenie v hre naberá celkom významnú úlohu.

Vďaka prispôsobému ovládaniu myške sa zmenilo aj kompletné poňatie hry samotnej. Tá teraz sama automaticky rozoznáva, či situácia, v ktorej sa hráč nachádza, je defenzívna alebo ofenzívna a podľa toho sa aj ovládanie automaticky prispôsobí na brániace, prípadne útočiace činnosti. Netreba si nič nahovárať, práve najpresnejší tento systém nie je. Hlavne pri priamych kopoch loptu často podbehnete, prípadne nespracujete a to preto, že ovládanie je v zlom režime. Chovanie lopty je naproti tomu veľmi dobré, nie je prilepená k nohám, preberanie vyžaduje stotinku a jej strata nie je problémom. Slalom bez kľučiek pomedzi niekoľkých hráčov cez celé ihrisko teda nečakajte.

FIFA Online obsahuje aj manažérsku časť, nejedná sa však o plnohodnotný manažér, ale vy ako hráč si vytvoríte postavu a od tohto sa odvíjajú aj ostatné manažérske možnosti. Kupovanie výbavy, kontraktovanie hráčov, či naopak ich prepúšťanie a aj skauting talentov, to všetko sa odvíja od vás. Vyhliadnutých mladých hráčov môžete následne zlepšovať. Ich vlastnosti sú tradične prezentované 5 vlastnosťami. Za vyhraté zápasy získava skúsenostné body hráč ako tréner (výške zodpovedá náročnosť a úroveň súperov v multiplayerovej časti) a rovnako aj hráči, ktorí zasiahli do zápasu, adekvátne podľa výkonu. Okrem expov ešte získavate aj peniaze. Tie v hre slúžia na kupovanie hráčov, riešenie kontraktov a už spomínané kupovanie výbavy. Okrem toho môžete za ne aj zaplatiť „relax“ hráčom. Inými slovami, po každom zápase im klesne energia a potrebujú regeneráciu. Tej dosiahnete vynechaním hráča zo zápasu, alebo práve zaplatením zvýšenia energie. Správne ste vytušili, že aj toto bude časť zárobkovej činnosti vývojárov, nakoľko reálna mena sa bude dať meniť za tu hernú.


Ak to s hrou myslíte vážne, tak sa to aj oplatí, nakoľko výbava, ktorú si môžete kúpiť, má na hru veľký vplyv. Časť môžete vyhrať, ale hlavne si treba veci kupovať z interného obchodu prístupného priamo z menu. Kopačky zlepšia vlastnosti útočníkom, ktorým ich pridelíte. Rovnako je to aj s obrancami, ktorých môžete vybavovať chráničmi a podobne. Výbava na zlepšenie schopností sa dá kupovať aj pre samotného trénera v podobe píšťaliek a podobných vecí. Formy investícií sú samozrejme rozsiahlejšie a určite sa budú časom ešte ďalej rozširovať.

Okrem spomínaných líg a majstrovstiev sú medzi módmi aj režim odohratia zápasu a to špeciálne vo forme Live Eventu. Vtedy je zápas dopredu daný a len si zvolíte stranu. Zvlášť teraz počas Majstrovstiev takto máte možnosť sa zúčastniť jednotlivých zápasov vašich obľúbených tímov. Multiplayer je rozdelený do výkonnostných tried podľa schopností hráča. Toto všetko navyše môžete priebežne striedať bez toho, aby ste v niečom stratili svoje dáta, len sa prepnete z klubovej súťaže napríklad na Majstrovstvá. Komu by toto všetko bolo málo, tak zápasy majú ešte aj možnosť kooperačnej hry pre dvoch.

FIFA Online nie je dokonalá a pravdupovediac ju čaká k dokonalosti ešte dlhá cesta. Potenciál je tu však obrovský, pravidelné updaty a na priblíženie herného futbalu širokým masám, čo je hlavnou úlohou hry, je to titul priam dokonalý. Hra je stále v beta štádiu a je to badať aj na jej stabilite. Niekedy sa nejde pripojiť, inokedy zas hra padne, potom zase zamrzne klient, ale rozhodne by vás tieto problémy nemali od hry odradiť a každý futbalový fanúšik by ju mal minimálne skúsiť.


napísal matus_ace 24.6.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
FIFA ONLINE


FIFA Online
PC

Vývoj: EA / EA
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Dojmy: FIFA Online 24.6.2010
| FIFA Online 24.6.2010
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20209)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk