BATTLEFIELD 1 - GAMESCOM 2016

BATTLEFIELD 1 - GAMESCOM 2016

Prvá svetová na jednotku

V čase, keď celá herná obec nariekala po veľmi dlhej dobe za kvalitou akciou z 2. svetovej vojny, rozhodlo sa švédske štúdio DICE, že zájde možno ešte o niečo ďalej. Nie je to až tak dávno, čo predstavilo novú inkarnáciu svojej známej a prevažne multiplayerovej série. Tá nesie názov Battlefield 1 a ak ste sa o hru zatiaľ príliš nezaujímali, asi vám na názve niečo nesedí. Nie je to reboot, remaster ani nijaký iný návrat prvej časti. Názvom autori len jednoducho naznačujú, že nám predstavia možno trochu prehliadaný konflikt 1. svetovej vojny. A my sme si mohli vojnovú drámu na vlastnej koži vyskúšať v aktuálnej verzii.

Na Gamescome sme si vyskúšali známy režim Rush s 24 hráčmi na Xbox One, pričom jeden tím bránil, druhý zase útočil. Zavítali sme na mapu Sinai Desert, kde sa proti sebe postavili vojaci Veľkej Británie a Turecka. Ak ste fanúšikmi Battlefieldu, Rush určite veľmi dobre poznáte. Posun hry do minulosti ale aj tam priniesol niekoľko zmien - najmä ciele, o ktoré sa bojuje. Teraz sú to telegrafné vysielače, ktoré brániaci tím potrebuje na svoju podporu. Útočiaci tím ich zas musí zničiť, prípadne jeden z nich využiť na kontaktovanie svojej strany, ktorá začne bombardovanie vlny nepriateľov.

Battlefield 1 - Gamescom 2016

Battlefield 1 predstavuje známu hrateľnosť, no zároveň je to úplne nový zážitok, ku ktorému musíte prísť s čistým štítom. DICE sa nesnažia o realizmus a oň im ani nikdy nešlo. Vhodne však využívajú dobovú realitu na to, aby predstavili novú a neokukanú hrateľnosť. Dobové zbrane sa v zásade nesprávajú nijako zvlášť rozdielne. Samopaly a ďalšie zbrane viete použiť ihneď a viete aj to, čo od nich čakať. Zrazu ale zisťujete, že viete v boji používať aj  šable. A občas aj musíte, keďže je hra v tejto oblasti občas viac kontaktná a nie je nič nezvyčajné, že sa s nepriateľom stretnete zoči-voči len pár metrov od seba. Vtedy sa napríklad hodí aj jednoduchý, no účinný útok bajonetom.

A k tomu si pripočítajte, že sa do boja zapojíte aj na koňoch, na ktorých sa môžete spawnovať na základni či si ich uchmatnúť v boji. Akcia na koni dostáva úplne iný rozmer a je aj to poriadny nezvyk. Po prvých pár pokusoch to tak možno aj vzdáte a využijete koňa len ako dopravný prostriedok, aby ste sa rýchlo priblížili k akcii. Časom sa ale aj to poddá a zistíte, že síce sa z koňa výrazne náročnejšie strieľa, no zároveň ste aj ťažším cieľom. Rovnaké zmeny predstavujú aj iné vozidlá či tanky, ktoré sú ťarbavé a nemotorné, no stále smrtiace a posádka piatich zohratých hráčov (5 hráčov vlastne v hre tvorí jeden oddiel) vie napáchať poriadnu paseku. A to isté sa dá povedať aj o dvojplošníkoch.

 

Jednu z noviniek sme si ale v zápase vyskúšať nemohli –  Behemothy. Sú to vlastne obrnené a po zuby vyzbrojené vlaky, ktoré predstavujú najväčšie vozidlá, aké kedy boli v sérii Battlefield ovládateľné hráčmi a predstavujú naozaj pôsobivú silu, ktorá dokáže poriadne zatriasť priebehom bitky. To však dokáže aj počasie a na mape Sinai Desert sme to mohli vidieť pri príchode piesočnej búrky, ktorú výrazne zhoršila viditeľnosť, no otvorila aj viac taktických možností. Hráči sa viac začali plaziť, keďže ich uniformy zanikali v prostredí. K slovu sa tak napríklad dostali viac aj snajperi, ktorí ticho ležali niekde pri skalách.

V rámci jedného oddielu musíte aj spolupracovať, nielen využíva výhodu oživenia. Jeden z pätice je vodcom a môže zadáva ciele členom tímu. Za ich splnenie potom ako tím dostanete kolektívnu odmenu a sú to veci, o ktorých hra informácie často tlačí do popredia. Veľmi dôležité je tak aj zloženie a zastúpenie tried v oddiele. Hra ponúka základnú štvoricu assault, medic, support a scout, ktorú poznáte už dávno. Postavy si postupne dokážete upravovať a zmeniť si tak svoju výbavu, ktorú si nesiete do boja.

Okrem toho hra ponúkne aj trojicu elitných povolaní, do ktorých sa môžete počas boja prevteliť. Flametrooper má plynovú masku a plameňomet a osobne som sa s ním cítil ako malý boh, keďže pod mojimi plameňmi padal jeden nepriateľ za druhým. Na oheň si ale musíte dávať pozor, keďže niektoré objekty zostávajú dlhšie horieť a môžete sa tak aj sami popáliť. Zaujímavo znie aj Sentry, čo je ťažko obrnený a vyzbrojený ľudský tank. A technika si musí dáva pozor na Tank huntera, ktorý si pár presnými zásahmi poradí aj s vozidlami.

Battlefield 1 - Gamescom 2016

 

Jednou z kľúčových tém je pri každom novom Battlefielde už niekoľko rokov deštrukcia prostredia. A nevyhne sa tomu ani jednotka, ktorá bude pravdepodobne opäť raz hodnotená pomerne kontroverzne. Deštrukcia je naozaj zapracovaná pekne, ale musíte zase počítať s tým, že nie všetko sa dá zničiť, prípadne sa to nedá zničiť tak, ako by ste očakávali. V zásade sa dá povedať, že žiaden kryt za stenou nemôžete považovať za definitívny a nepreniknuteľný. Osobne sa mi ale stalo, že jedna stena ani po strele z tanku nespadla. Hneď na to sme ňou ale tankom dokázali prejsť ako nôž maslom. Snáď si na takéto nesúrodé prípady dajú autori do vydania ešte pozor.

Sinai Desert je trošku málo na to, aby sme mohli hodnotiť mapy v hre. Táto jedna ale rozhodne bola vydarená a aj keď niektoré zápasy dopadli dosť jednoznačne (veľa hráčov nemalo so sériou či hraním s gamepadom také skúsenosti), iné sa zas vedeli prelievať z jednej strany na druhú. Mapa je navyše veľká, veľmi slušne navrhnutá, ponúka stavby a aj prírodné prekážky, vďaka ktorým sa s tankom nedostanete všade, či sa v úzkom kaňone stanete ľahkým cieľom. Bola aj pomerne členitá a jednotlivé vysielače boli umiestnené tak, že ak ste aj jeden z nich ako útočníci obsadili, z niektorej strany vás môže prekvapiť nečakaná obrana. Iné miesta zas ponúkajú ideálnu príležitosť na útok plynom, ktorý vás taktiež môže prekvapiť. Už len tým, že to je niečo, čo bežne v hrách nezažívate.

Battlefield 1 - Gamescom 2016

 

Kým deštrukcia môže hráčov polarizovať, nemôžeme to isté povedať o audiovizuálnej stránke Battlefield 1. Tá je opäť bezkonkurenčná. Hra skvele vyzerala na Xbox One, no mali sme možnosť vidieť aj PC ukážky a tie vyrazili dych. Battlefront bol najlepšie vyzerajúcou hrou minulého roka a „jednotka“ tieto kvality posúva ešte o kúsok ďalej. Navyše nezaostáva ani zvukový zážitok, ktorý vie byť poriadne ohlušujúci a vie vás skvele vtiahnuť doprostred bojiska a krásne tak spolupracovať na budovaní atmosféry.

Najprv som si nebol istý, čo od hry čakať. Značka Battlefield je takým veľkým komerčným úspechom, že by DICE veľmi riskovali, ak by chceli priniesť niečo menej akčné či alternatívne a pomalšie. Nespravili to, no zároveň nepriniesli niečo, čo sme tu už mali. Battlefield 1 je novým, originálnym a zábavným zážitkom, ktorý môže presvedčiť aj tých, ktorých odradili problémy štvorky a nešťastný Hardline. Chyby tu stále sú, no pocit z akcie je veľmi dobrý a uspokojujúci. Do októbrového vydania je stále ešte čas na opravy a snáď ho autori dobre využijú. A ak vás dojmy navnadili, no aj tak si hrou nie ste úplne istí, sami si ju čoskoro vyskúšate v otvorenej bete.


napísal matus_ace 18.8.2016
Páči sa mi!
BATTLEFIELD 1 - GAMESCOM 2016


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: EA / DICE
Štýl: Akcia / Multiplayer
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21. október 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19517)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk