PLAYERUNKNOWN'S BATTLEGROUNDS

PLAYERUNKNOWN'S BATTLEGROUNDS

Ako prežiť a získať zárezy na pažbe

Dojmy

O hre Playerunknowns's Battlegrounds (PUBG) ste už zrejme počuli a možno ste si povedali, že ide len o ďalší z mnohých prírastkov do žánru survival akcií. Podobné hry rád sledujem a nielen kvôli tomu, že ma baví hrať ich, no je zaujímave pozorovať, ako a či autori (ne)dodržia svoje sľuby. Musím uznať, že PUBG má svoje nepopierateľné kvality, ktorými sa odlišuje od konkurencie. O tom svedčia aj štatistky - o jej vysokých predajoch vás pravidelne informujeme a hra sa zaradila na tretie miesto v počte aktívnych hráčov na Steame, hneď za Dotou 2 a Counter-Strike Global Offensive.

Neteší nás však fakt, že sa zasa raz jedná o Early Access titul, pričom tento model vie byť nevypočítateľný a z nejakého dôvodu takpovediac prirástol k survival hrám. Treba preto očakávať bugy, nedorobené mechanizmy a najmä miestami mizerný výkon. Paradoxne práve v takomto type hry o vašom prežití rozhodujú sekundy, preto záseky rozhodne nepotešia. Hru najčastejšie hrávam na svojom stolnom PC s AMD Ryzen 1600, RX 480tkou a 16 GB RAM. Hra sa tu prevažne drží na okolo 60 snímach za sekundu, no náhodnému stutteringu sa predsa len nevyhnem. Odskúšali sme to aj na hernom notebooku s i7 a výsledok bol viac-menej rovnaký. V tomto prípade sa teda asi nedá nič robiť, iba čakať na optimalizáciu.

V prvom rade si musíte vytvoriť svoju vlastnú postavu, takže väčšinu vecí nechávame na váš vkus, no je dobré obliecť si „utility-belt", pretože vám o niečo zväčší kapacitu inventáru. Na túto tému nájdeme aj viacero diskusií, kde hráči uvažujú, prečo by si vlastne človek utility-belt neobliekol. V súčasnosti by to nedávalo zmysel, no autori s tým najskôr do budúcna majú nejaké ďalšie plány. Koniec koncov, v Early-access podobné nejasnosti treba čakať. Na základe vašich výkonov získavate body, za ktoré sa dajú kupovať truhlice ukrývajúce ďalšie kúsky oblečenia, ako tričká, okuliare či šiltovky, no všetky sú čisto kozmetické.

Playerunknown's Battlegrounds
Playerunknown's Battlegrounds Krabice ukrývajú kozmetické doplnky - v okuliaroch vyzerám sakra dobre.
Krabice ukrývajú kozmetické doplnky - v okuliaroch vyzerám sakra dobre.


Playerunknown's Battlegrounds Prostredie je obrovské a zo striech si môžete zacieliť ďalšiu obeť.
Prostredie je obrovské a zo striech si môžete zacieliť ďalšiu obeť.


Playerunknown's Battlegrounds Nepriateľ ma síce zostrelil, no spoluhráč ma ešte môže zachrániť.
Nepriateľ ma síce zostrelil, no spoluhráč ma ešte môže zachrániť.





Pozreli sme sa aj do grafických nastavení. Osobne som skúšal rôzne kombinácie pre čo najlepší framerate, no je tam určitá hranica, kedy to už ,žiaľ, nezlepšíte, a to kvôli problémom s optimalizáciou, ktoré som už spomínal. Určite si ale nastavte foliage na low - v hre bude vďaka tomu menej trávy a budete lepšie vidieť prípadných nepriateľov. Pri spúštaní máte na výber medzi sólo režimom, kde je každý sám za seba, alebo hru v dvojčlennom duo týme, prípadne súhru až štvoríc hráčov v squad režime. Hranie v tíme sa od sólo značne odlišuje. Pridáva do hry nový prvok - tímovú súhru, vďaka čomu môže byť zážitok z hrania celkom iný. Navyše ak vás aj niekto zostrelí, spoluhráči majú šancu v krátkom čase vás postaviť späť na nohy, teda pokiaľ nedostanete smrteľný zásah.

Ak ste hrali napríklad H1Z1, tak pre vás lobby nebude ničím novým. V spoločnosti až stovky ostatných hráčov počkáte na štart, popritom môžete len tak pobehovať, alebo si uchmatnúť nejakú zbraň a trocha si ju „naslepo" vyskúšať. Pri prelete lietadlom sa vynára prvá taktická otázka - kde a kedy vyskočiť? To záleží od plánovaného postupu. Ak chcete byť čo najrýchlejšie na Zemi, nakloňte sa strmhlav dolu, naberiete tak omnoho väčšiu rýchlosť. Osobne sa nepúšťam do nejakého Rambo štýlu, keďže najmä v sólo režime to je veľmi ťažké - štatisticky by sa vám malo osamote podariť vyhrať len asi jednu zo sto hier. Ak sa vám aj podarí niekoho efektívne a rýchlo spacifikovať, neviete, kto čaká za ďalším rohom. Navyše sa nepovažujem za profíka, ktorý rozdáva hlavy na raňajky. Preto vyskakujem radšej do menej zaľudnených miest, aby som mal náležitý čas na prípravu.

Ak sa predsa len rozhodnete pre výskok do väčšieho mesta, pripravte si aj svoje päste. Tie vám môžu pomôcť ešte predtým, než nájdete korisť. Ak budete navyše pri boxovaní skákať, zvýši to vaše šance dať „headshot" rukou. Nepodceňujte ani zbrane nablízko, taká panvica vie byť nebezpečnejšia, ako si myslíte. V hre narazíte na veľmi pestrý sortiment zbraní a rôzne typy munície, čo vie byť miestami aj mierne mätúce. Prepínanie medzi automatikou, burst, alebo single režimom strieľania je samozrejmosťou a cez hľadáčik sa pozriete trochu menej štandardne - dvojitým klikom pravým tlačidlom myši.

Pri zbieraní koristi sa treba vedieť rýchlo rozhodovať, najmä ak sa vám nepodarí získať nejaký ten ruksak. Avšak veci, ktorými sa vystrojíte, už nezaberajú miesto, čo platí aj na modifikácie a doplnky k zbraniam. Tie je inak omnoho efektívnejšie aplikovať pravým kliknutím myši než zdĺhavym presúvaním. Výzbroj v hre má 3 rôzne levely. Vždy sa oplatí obliekať najvyšší tretí level, či už ide o batoh, alebo brnenie, a to aj keď je už mierne poškodené. Poskytne vám viac miesta a lepšiu ochranu. Helma levelu 3 vás navyše chráni aj spredu, takže ani zásah do tváre nemusí byť smrteľný. Rýchlym výpočtom zistíme, že na plne obrneného hráča treba približne 6 zásahov do tela a 2 až 3 headshoty - podľa helmy. Samozrejme, záleží aj od použitej zbrane a vzdialenosti. S tým by ste mali počítať aj pri zvažovaní útoku.

Ak máte niekoho na muške, no nie ste si istí, či dokážete počas týchto 6 výstrelov trafiť cieľ, možno je lepšie počkať na lepšiu príležitosť, prípadne zmeniť svoju pozíciu. Pretože akonáhle vystrelíte, bude vás počuť nielen postrelený hráč, ale celé vaše okolie. Osobne sa mi veľakrát vyplatila vyčkávacia taktika. Vlastne mám vďaka nej asi drvivú väčšinu zabití - nazbierať dostatok vybavenia, vyhliadnuť si väčší dom, vybehnúť po schodoch a byť trpezlivý. Samozrejmosť je zatvárať za sebou dvere, nielen aby miestnosti pre útočníka vyzerali lákavejšie, no aby ste aj mali lepšiu predstavu o jeho pozícii. Častokrát je to kto z koho, kedy obaja o sebe navzájom viete, no je to len o tom, kto skôr vybehne z úkrytu. V takýchto situáciach treba využiť aj možnosť prepínania medzi pohľadom prvej a tretej osoby. Ak aj náhodou štandardne preferujete pohľad prvej, pri pozeraní za roh alebo cez okno vie ten z tretej poskytnúť neoceniteľnú výhodu.

Aby hráči nemohli kempovať naveky, hra sa vás skôr či neskôr snaží donútiť k pohybu. V červených zónach s padajúcimi meteormi sa ešte dá prežiť, najmä ak ste pod strechou, no zmenšujúci sa kruh je nemilosrdný. Ten vás vie nepríjemne prekvapiť, najmä ak nezvážite čas na presun, prípadne sa pozabudnete. Ostrov je obrovský, presuny teda zaberú čas a vedia byť veľmi nebezpečné. Veľakrát vám ale nič iné ako beh neostáva. V takých situáciach vám dobre poslúži kláves alt, vďaka ktorému sa môžete rozhliadať bez zmeny smeru vašej postavy. Tu a tam je dobré zastaviť sa v nejakej vyššej budove. Tá poslúži ako rozhľadňa a pár sekúnd môžete premyslieť ďalší postup.

Playerunknown's Battlegrounds
Playerunknown's Battlegrounds Pri zbieraní treba byť rozhodný - zbraní a munície je veľa, treba si teda osvojiť, čo sa kedy viac oplatí.
Pri zbieraní treba byť rozhodný - zbraní a munície je veľa, treba si teda osvojiť, čo sa kedy viac oplatí.


Playerunknown's Battlegrounds Predmety ako lekárnička viete namiesto zdĺhavého klikania aktivovať aj klávesovými skratkami.
Predmety ako lekárnička viete namiesto zdĺhavého klikania aktivovať aj klávesovými skratkami.


Playerunknown's Battlegrounds Zlomok sekundy pred smrťou, pištolka ťa už nezachráni, kamarát.
Zlomok sekundy pred smrťou, pištolka ťa už nezachráni, kamarát.





Obzvlášť pozor si dávajte na cudzie vozidlá, ktoré budete najskôr počuť. Autá majú v hre obrovskú výhodu. Ak sa na otvorenej lúke ocitnete proti hráčovi rútiacemu sa v Jeepe, vaše šance na prežitie sú mizivé. Autori by mohli do  budúcna sťažiť ovládanie vozidiel aspoň na klzkých povrchoch, aby zrážanie nebolo také jednoduché.

Ak sa ocitnete v prestrelke, prípadne potrebujete rýchlo niekoho obrať o veci, na zakrytie aktivity využite dymovnice. Generovanie dymu ale zatiaľ prebieha na strane klienta, nepriateľ teda môže vidieť úplne iný opar ako vy, vždy preto radšej použite viacero dymovníc. Na internete sú k dispozícii rôzne mapky, na ktorých sú vyznačené pozície vozidiel, ak by ste sa chceli dostať za volant vy. Nájdete tam aj lokácie s dobrou korisťou, i keď to podľa nás uberá zo zážitku a cennejšie je, keď sa vám niečo také podarí nájsť samostatne. Okrem áut tu nájdete aj lode a treba spomenúť aj lietadlá zhadzujúce korisť, čo nám pripomenulo Rust.

PUBG sa dá hrať mnohými rôznymi spôsobmi. Je teda možné, že zažijete úplne inú hru, než akú som práve popísal. Táto voľnosť vo výbere taktiky je zároveň silnou aj slabou stránkou. Ak sa vám napríklad hneď na začiatku podarí vyhliadnuť zašité miestečko niekde v strede kruhu a nebodaj aj uchmatnúť po ceste nejakú pištoľ, tak sa môžete síce veľmi nudným, no jednoduchým spôsobom dopracovať do TOP 10. Osobne si ale hru radšej užijem - nabehám sa a vychutnám nervy drásajúce momenty.

Keď sa prikrčení presúvate po dome, zrazu len počujete kroky a smrť možno čaká za najbližšími dverami. Vtedy sa pristihnete, ako nervózne poskakujete na stoličke a to sú presne tie momenty, kvôli ktorým mám takéto hry (i keď snáď zatiaľ neexistuje žiadna poriadne dokončená) rád. PUBG toto zvláda veľmi dobre a je hrou ktorá má bezpochyby potenciál. Konkurencia je ale veľká a okrem najznámejšich titulov sa tu nájdu aj (pay)free to play záležitosti, ako je Last Man Standing. Publikum sa teda delí a fanušikovská základňa je krehká. Uvidíme, či sa hre podarí naďalej udržať si dobré meno medzi hráčmi, čo bude vyžadovať najmä vyladenie a dokončenie zo strany autorov.

Playerunknown's Battlegrounds
Playerunknown's Battlegrounds Tentokrát som bol pre zmenu nepozornejší ja.
Tentokrát som bol pre zmenu nepozornejší ja.


Playerunknown's Battlegrounds Dym vie zakryť vašu aktivitu, či už pri zbieraní koristi, alebo zmene pozície v prestrelke.
Dym vie zakryť vašu aktivitu, či už pri zbieraní koristi, alebo zmene pozície v prestrelke.


Playerunknown's Battlegrounds Počas jazdy autom môžete ako pasažier skautovať okolie.
Počas jazdy autom môžete ako pasažier skautovať okolie.





napísal rolan 4.8.2017
Páči sa mi! (+5)
PLAYERUNKNOWN'S BATTLEGROUNDS
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core i3-4340 / AMD FX-6300, 6 GB RAM, nVidia GeForce GTX 660 2GB / AMD Radeon HD 7850 2GB

Zaradené pod: pubg, survival, fps


PC
PS4
Xbox One
Free2play

Vývoj: Bluehole / Pubg corp.
Štýl: Akcia / Multiplayer
Early Access od: 23. marec 2017

Dátum vydania: 12. december 2017
 4.9. 2018 (Xbox One)
 7.12. 2019 (PS4)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk