DEEP SKY DERELICTS

DEEP SKY DERELICTS

Vesmírne dobrodružstvo v komiksovom štýle

Dojmy

Aj vy ste boli zvedaví na komiksovú RPG Deep Sky Derelicts tak ako my? Hra zatiaľ vyšla vo verzii s predbežným prístupom, ale ochotne sme vstúpili do sveta s textovými bublinami, aby sme zistili, či je to na dobrej ceste a čaká nás hra aspoň taká výnimočná ako jej vzhľad.

Tvorcovia hry nám už dovolili načať príbeh v kampani aj vstúpiť do arény. Na začiatku ťaženia je výber troch postáv, ktoré budú tvoriť váš tím. Líšia sa svojimi danosťami v oblasti zbraní, technológií, liečiteľstva, zbierania v teréne a mentálnej sily. Či už je to však líder, medik, bitkár alebo stopár, každý má nejakú zbraň, osobité schopnosti a skafander s patričnou ochranou, ktorý chráni nielen pred nepriateľskými útokmi, ale aj pomáha prežiť v nehostinných podmienkach vo vesmíre, kde sa hra odohráva.


Najprv hodíte reč s čelným predstaviteľom sektoru, v ktorom živoríte a ponúka vám príležitosť získať výhody spojené s galaktickým občianstvom. To dostanete, ak nájdete legendárnu materskú loď, ktorá vraj skutočne niekde existuje, hoci si mnohí myslia, že je to len výmysel. Každopádne, je to dosť dobrý dôvod na výlet ku hviezdam a prehľadávanie rôznych zákutí vesmíru. Pred odchodom ešte môžete v miestnej putike pribrať nejaký kontrakt, navštíviť lekáreň alebo obchod so zbraňami, modifikáciami a energetickými jadrami. Potom oslovíte pilota, ktorý s vami poletí a vysadí vás v požadovanej destinácii, kde vás čaká nejaká úloha, možno náhodné NPC postavy a určite nepriatelia.

V teréne využívate PDA, môžete sa mrknúť na každého člena vašej trojky a inventár a pripomenúť stanovené ciele. Súčasne tam vidíte aj plochu so štvorcami, ktoré predstavujú jednotlivé časti územia. Väčšina plochy je zahalená a odkryje sa, keď poklikáte na stále ďalšie políčka alebo použijete skener. Na to všetko, rovnako ako na ďalšie aktivity, však používate energetické body a keď sa vám tie minú a nestihnete sa vrátiť k vášmu transportu, jednoducho sa udusíte a zomriete. Takže energiu treba využívať rozvážne, hoci sa dá priebežne dopĺňať energetickými jadrami, ktoré buď nájdete, alebo kúpite na základni. Minimálne spočiatku ich však veľa nemáte. V krajnom prípade ale získate trochu energie z predmetov v inventári, ktoré rozložíte.

Pri posúvaní po schematickom území môžete naraziť na neutrálne a priateľské postavy, s ktorými hodíte reč a možno vás poveria nejakým zadaním. Niektoré políčka ukrývajú korisť, ktorú môžete zobrať so sebou, iné sú prázdne, len cez ne treba prejsť, no a, samozrejme, niekedy vleziete do cesty agresívnym protivníkom, s ktorými musíte bojovať. Postupujete výlučne prostredníctvom plochy PDA a keď sa niečo deje, ukáže sa obrazovka s vykresleným okolím, kde môžete s niekým viesť dialóg, niečo zobrať alebo koordinujete bitku.

V boji stoja vaše postavy na ľavej časti obrazovky, nepriatelia na pravej. Dôležitejší však je poradovník na základe iniciatívy. Na spodku vtedy vidíte, kto je v ťahovom súboji na rade a niekoľko kariet (sortiment sa mení podľa vašej výbavy a výzbroje), z ktorých môžete jednu použiť v danom kole. Okrem bojových s útokom zblízka alebo z diaľky sú to podporné karty, ktoré napríklad doplnia vám alebo spolubojovníkovi štít a okrem nich také, ktoré prinesú postih nepriateľom. Po výbere karty sa vykoná akcia, pri ktorej vždy vyskočí jedno alebo dve komiksové okná. Ukazujú, čo ste vykonali a aký to malo efekt na protivníka. 

Systém súbojov je vcelku nenáročný, ale v niektorých situáciách nedomyslený. Napríklad pri veľmi silnom nepriateľovi môžete vyčerpať všetky bojové karty a nemáte ako útočiť. Navyše sa vám aj v boji míňa energia, takže nakoniec môžete všetci zahynúť len preto, že vám došli životodarné zásoby. Pôsobí to dosť rozpačito. Spravidla však máte možnosť z boja zutekať a tak zachrániť to, čo z vašej skupinky zostalo. 

Ak je na tom váš tím veľmi zle, je najlepšie vrátiť sa k pilotovi a letieť späť domov. Tam môžete za kredity doliečiť zranených alebo oživiť postavy, ktoré sú úplne KO. Na základňu sa vraciate aj po splnení úloh, po nové kontrakty a na nákupy, aby ste boli pripravení na ďalšie výlety. Vaši žoldnieri nadobúdajú vyššie úrovne a okrem možnosti používať efektívnejšiu výzbroj spojenú s účinnejšími kartami dostávajú body na vylepšenie svojich vlastností. Na každom leveli sú na výber dve, prípadne aj s ich opakovaným zdokonalením - napríklad zvýšite iniciatívu alebo zručnosť postavy.


Okrem príbehu môžete skúsiť režim arény, ktorý sa líši tým, že nemáte žiadne úlohy, nelietate hore-dole, ale iba prechádzate po mape, kde každú chvíľu bojujete s nejakými nepriateľmi. A musíte si neustále dopĺňať energiu. Nič viac od toho nečakajte a aj keď neskôr budete mať viac možností, musíte sa v hre zmieriť s jednoduchým schematickým postupom.

Deep Sky Derelicts nepochybne zaujme svojím vzhľadom, ktorý je najväčším lákadlom. Po obsahovej stránke je to netradičná záležitosť, ktorej však vďaka striktnému schematickému postupu príde na chuť len špecifická skupina hráčov. Hlavne tí, ktorí zbožňujú komiksy a nemajú na hru priveľké nároky. Každopádne už v rozpracovanej verzii pôsobí ako funkčný celok a ak vás osloví, poskytne vám hodiny zábavy.


napísal uni 11.12.2017
Páči sa mi!
DEEP SKY DERELICTS


PC

Vývoj: 1C / Snowhound Games
Štýl: Stratégia / RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. september 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18424)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk