RETURN TO CASTLE WOLFENSTEIN

RETURN TO CASTLE WOLFENSTEIN

Dojmy

Ak vám slovo Wolfenstein nič nehovorí, tak:

a)      posledných 9 rokov ste žili v jaskyni

b)      hry vás nezaujímajú a na sector.sk ste sa dostali podivuhodnou náhodou

 

Všetkým ostatným môžem oznámiť radostnú správu: Pradedko všetkých 3d akcií strikes back!!

 

Nový Wolf je hra, na ktorú čakal takmer každý. Niektorí čakali na grafické spracovanie, ktoré malo podľa všetkých vyjdených screenshotov a trailerov predčiť všetko, čo sa dalo na poli 3d akcií uvidieť. Iní sa skôr zaoberali tým, či bude zachovaná atmosféra staručkého Wolfa, či bude stále zábavne naháňať náckov a ukazovať Hitlerovi, že sú na svete ešte horšie veci ako účet za plyn. Všetkých môžem upokojiť, podľa mojich prvých dojmov hra splní všetky očakávania.

 

Začneme grafikou. Na hru nebol použitý nový engine (ako na pripravovaného Dooma), ale modifikovaný engine z QIII. Na obrazovkách monitorov sa po nainštalovaní rozpútajú grafické orgie. Všetko začne skvelé intro, ktoré naznačí, že v hre sa dá očakávať aj istá dejová línia a nepôjde len o bezduché pobehovanie a protifašistickú obdobu holokaustu.

Na mojom stroji (duron 700, 256 RAM, G-force Mx 400) sa hra v 1024*768 v 16-tich bitoch a plných detailoch hýbe veľmi svižne, 32-bitovú farebnú hĺbku si vychutnáte na niečom silnejšom (1 Ghz +). Nemá asi cenu písať o textúrach, modeloch postáv, exteriéroch a interiéroch – stačí si pozrieť obrázky tu niekde na okolo. Hneď prvý level, kde sa musíte dostať z vezenia, je pastvou pre oči. Fakle na stenách vrhajú do chodieb mihotavé svetlo, všade je plno pavučín, zo stropov visia klietky so smrtkami; všetko v tej najlepšej kvalite a spracovaní.

 

Hudba a zvuky statne grafike asistujú a podporujú tak celkovú hrateľnosť. Samozrejmosťou sú reálne zvuky zbraní (i keď výbuch z granátu z polmetrovej vzdialenosti som v živote nepočul... a ani nechcem :)), výkriky a stonanie ranených, zvuky rozbíjajúceho sa nábytku a pod. Tu však musím spomenúť prvú mušku v (takmer) bezchybnom úsmeve Wolfensteina – všetky postavy v hre hovoria po anglicky. Myslím si, že pre atmosféru by boli lepšie, keby sa vojaci medzi sebou rozprávali, resp. kričali po hráčovi, po nemecky.

 

Grafika a hudba môže byť skvelá, ale čo hlavné komponenty dobrej hry – atmosféra a hrateľnosť.

Atmosféra je výborná hneď od začiatku. Predpokladám, že v priebehu hry bude gradovať spolu s odvíjajúcim sa dejom (ako špión spoločnej americko-anglickej tajnej služby ste vyslaný prešetriť činnosť Himmlerovej SS Paranormal Division) a dočkáme sa je nejakého hlbokého mysteriózneho zážitku :))).

Autori hry (zaujímavosťou je, že singleplayer robil Graymatter Studios a multiplayer Valve) sa rozhodli ponechať niektorého prvky z pôvodného Wolensteina3D, čo sa ukázalo ako výborné pre hrateľnosť. Ostali tajné chodby a poklady, ktorých hľadaním som zabili kopec času, tiež jedlá, ktoré doplňujú zdravie (možno sa dočkáme aj psieho žrádla :)). Do hry boli implementované nejaké nové veci (vykláňanie sa spoza rohov, čiastočne modifikovateľné zbrane, možnosť použiť stoličku ako „štít“, možnosť používať fixné zbrane, tiché odstránenie nepriateľa nožom zozadu atď).

Dosť som sa obával, aby sa celý RTCW neodohrával len na na zámku Wolfenstein, pretože by to pri dnešnej rozmanitosti prostredí v iných hrách už asi nestačilo. Táto obava sa našťastie nepotvrdila (napr. hneď druhá misia sa odohráva v malom nemeckom mestečku, kde sa nachádza vchod do krypty).

Return to Castle Wolfenstein je tým najlepším darčekom pod stromček pre každého, kto sa zaujíma o 3d akčné strieľačky. V preview som zdaľeka nespomenul  všetko, čo by sa dalo o Wolfovi napísať, ale v dohľadnom čase čakajte na sector.sk recenziu od Savera.


Return to Castle Wolfenstein
Return to Castle Wolfenstein
Return to Castle Wolfenstein

Return to Castle Wolfenstein
Return to Castle Wolfenstein
Return to Castle Wolfenstein

Return to Castle Wolfenstein
Return to Castle Wolfenstein
Return to Castle Wolfenstein


napísal je2ry 21.11.2001
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
RETURN TO CASTLE WOLFENSTEIN


Return to Castle Wolfenstein
PC

Vývoj: Bethesda / id Software
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 19. november 2001
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19570)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk