MARVEL'S AVENGERS

MARVEL'S AVENGERS

Ochutnávka Avengerov

Je až pozoruhodné, že nám tu rok čo rok MCU filmy dosahujú miliardové zárobky v kasách kín, Avengers patria medzi najsilnejšie filmové značky vôbec, no poriadneho herného spracovania sme sa snáď ešte ani nedočkali. Sú tu síce kvalitné tituly s mnohými Marvel hrdinami, dokonca aj tímové, ako napríklad Marvel Ultimate Alliance séria, ale priamo Avengers hru sme tu nemali. Pritom sa to javí ako zaručený recept na úspech a pokusov rozhodne nebolo málo. Už čoskoro tu máme Marvel's Avengers a sami sa presvedčíme, či je sila značky naozaj taká veľká, že aj z hry spraví hit.

Zatiaľ sme si ju ale mohli vyskúšať aspoň vo forme uzavretej bety, ktorá kvôli exkluzívnej a pravdepodobne aj poriadne mastnej dohode prebehla najskôr na PS4 a neskôr sa dostane aj na ďalšie platformy, pričom sa nakoniec dočkáme aj otvorenej bety. Tá nám ukázala úvod príbehu, niekoľko misií a hlavne herný koncept, keďže toto je primárne kooperačná multiplayerovka, ktorej svet sa bude ďalej rozrastať o nové príbehy a postavy. Takže počítajte skôr s tým, že to nie je ako Marvel’s Spider-Man, ale skôr Destiny, Anthem alebo The Division.

Hra začína veľkou oslavou známych superhrdinov, ktorá sa však rýchlo zmení na masaker, pri ktorom zahynú obrovské počty nevinných ľudí. medzi obeťami je navyše aj Captain America, ktorý sa katastrofe snažil zabrániť. Tento príbehový úvod je navyše hrateľný, vyskúšate si tu celkovo päticu dobre známych postáv v lineárnej a filmovo ladenej akcii, kedy sa neustále niečo deje, všetko okolo vás sa rozpadá a vy meníte jednu postavu za druhú, aby ste si vyskúšali každú z nich spolu s ich jedinečnými schopnosťami. Toto je presne pasáž, ktorú sme si mohli zahrať minulý rok na Gamescome a priniesli sme vám z nej naše dojmy.


Beta toho ale ponúkla o dosť viac a to ako z pohľadu príbehu, tak aj v oblasti hrateľnosti a obsahu. Napríklad sme sa hneď v úvode zoznámili s ďalšou hrateľnou postavou, ktorou je mladá Kamala Khan, známe tiež ako Ms. Marvel. Rovnako sme sa zoznámili aj s ďalším záporákom. Spomínaný úvod v San Franciscu nám už pred rokom predstavil Taskmastera, no tu bude proti vám stáť ešte aj Abomination. Dej sa odohráva niekoľko rokov po úvode a keďže hrdinovia zlyhali, svet „stráži“ AIM, proti ktorému budete bojovať primárne. Taktiež už vieme, že sa v hre objaví aj MODOK. Na strane hrdinov to zase budú Nick Fury, Hank Pym a ďalšie známe postavy.

Autori sa však ostýchali v priebehu bety odhaliť viac. Obsahu tu nebolo málo, no nebol priamo naviazaný na hlavný príbeh. Je tu ten spomínaný úvod a potom sa s Kamalou snažíte dať dokopy Avengers za pomoci Jarvisa. To sa vám podarí pomerne rýchlo a potom už vyrážate do akcie s celým tímom a hlavne so živými spoluhráčmi. Akcia je šitá na mieru pre štvoricu hráčov a ak nechcete ísť do akcie s inými hráčmi online, môžete si zahrať aj s umelou inteligenciou, ktorá bojuje po vašom boku, dokáže vás liečiť, no raz za čas sa vie aj nepekne zaseknúť. Dojem z nej je však zväčša dobrý, ale je jasné, že je hra primárne o multiplayerovom hraní.

Vašim centrálnym hubom je helicarrier Chimera, respektíve to, čo z neho zostalo. Po ňom sa môžete túlať, hľadať tu easter eggy a čaká vás tu aj zopár úloh. Taktiež tu nájdete rôzny výzvy, v ktorých môžete trénovať, prípadne si nazbierať nejaké tie skúsenostné body, aby ste mali dostatok na to, keď si to vyžaduje nejaká náročnejšia misia. Hlavne ale z mostíka vyrážate na misie, vyberáte si hrdinov, prípadne si ich medzi misiami môžete upravovať a aj vylepšovať. Pred sebou tu máte War Table a na ňom výber misií z rôznych kútov sveta, pričom sú tu ako hlavné príbehové misie, tak aj misie šité pre niektorú konkrétnu postavu a aj vedľajšie misie, ktoré vyplňujú hru a umožňujú vám grindovať ako skúsenostné body, tak aj materiály na vylepšovanie a tiež výbavu pre hrdinov, s ktorou si môžete pomôcť v boji.

Beta ponúkla šesticu hrateľných postáv. K úvodnej zostave Iron Man, Hulk, Thor, Captain America a Black Widow sa pridala Kamela Khan, no vzhľadom na dej hry musíte počítať s tým, že Captain America tu neskôr absentuje. Niečo mi ale hovorí, že keď už tu je v úvode a autori mu vytvorili vlastný súbojový systém, asi sa neskôr vráti. Pred misiami si môžete vybrať, v koži ktorého hrdinu nastúpite. Ostatní vám v boji pomáhajú. Ak hráte online, beta ponúka rýchle pripojenie do hry, takže vám vyberie sama postavu. Prípadne do hry môžete pozvať niekoho z priateľov.

Komplexnejších misií tu bolo fakt máličko. Je to prakticky len úvod, opätovné zostavenie Avengerov, jedna misia v Tundre a najväčšia misia v bete, kde ste na konci bojovali proti obrovskému robotovi v tvare pavúka. A kým úvod je naozaj lineárny, kde nemôžete ani len vybočiť z rovnej cesty vpred, neskôr sa misie otvoria, nájdete v nich aj vedľajšie ciele a mnoho debničky, ktoré môžete hľadať a dostanete z nich ďalšie špeciálne predmety. Rovnako aj vedľajšie misie sú takto vystavané, ale ich cieľ je väčšinou len o tom, aby ste niekde niečo obránili/zničili, či zlikvidovali všetkých nepriateľov na nejakom mieste. Ono to nie je veľmi zábavné a hlavne tie misie zväčša prejdete aj za nejakých 5-10 minút, ak idete len za hlavným cieľom.

Fanúšikov si to ale určite nájde, bohužiaľ mám dojem, že beta nemusí finálnej hre robiť práve najlepšie meno. Chcelo by to viac hlavných misií na ukážku a nie všetky tieto generické vedľajšie, ktoré síce majú iné ciele, ale aj tak sa hrajú úplne totožne. Hra však ukazuje, že má veľmi obstojne vyskladanú akčnú hrateľnosť, s každou postavou sa hrá inak a nájdete si tu svojho obľúbenca. Súbojový systém je založený na ľahkých a ťažkých úderoch, ku ktorým sa pridáva úskok, blok a aj špeciálne schopnosti, ktoré sa musia postupne nabiť a každá postava má tri. Postavy sa však aj inak pohybujú, čo perfektne ilustruje lietajúci Iron Man.


Bojový štýl svojej postavy postupne rozširujete cez nové schopnosti, ktoré si odomykáte v strome. Získavate tak nielen silnejšie útoky, ale aj nové kombá a mnoho ďalšieho. Rovnako postupne získavate nové vybavenie, vylepšujete si ho a meníte podľa potreby. Pre fanúšikov kozmetiky tu je aj tej dosť, čo ukazuje už beta, pričom naozaj nemá vplyv na hrateľnosť a skiny vychádzajú zo známych komiksov. Taktiež fanúšikov komiksov oslovia mnohé easter eggy a aj komiksy, ktoré tu zbierate ako zberateľné predmety.

Do vydania hry nezostáva veľa času, takže technická stránka je už asi z veľkej časti finálna a graficky to nie je zle. Na PS4 Pro hra už v bete ponúka výber medzi kvalitnejším vizuálom a lepším snímkovaním, čo je dosť badať. Zvukovo je to fajn, ale hudba na rozdiel od Marvel filmov až tak neuchváti. Zato dabing je veľmi dobrý, čo je aj očakávané, keďže Square Enix do hry obsadili prakticky aktuálne najznámejších dabingových hercov.

Škoda len, že beta ukázala aj dosť veľa bugov, tak dúfajme, že ich autori do vydania odstránia. Niektoré misie som kvôli nim nevedel dokončiť, inokedy mi zas hra po misii zostala na čiernej obrazovke a hru bolo nutné reštartovať. Taktiež tu a tam zmizli postavy, trochu štrajkovala kamera, jednoducho je tu toho veľa, no nezdá sa, že by to bolo niečo, čo sa nedá opraviť. Hra už v bete ponúka aj české titulky a tie sú tiež sprevádzané menšími technickými chybami, kedy napríklad v texte nie je celý dialóg, ale hra ho po jednom riadku utne. Oveľa väčším problémom je však kvalita prekladu, ktorá zatiaľ veľmi kolíše a v niektorých prípadoch bola priam príšerná. Tiež ale existuje šanca, že sa to do vydania opraví. Je tu toho teda dosť, čo ešte treba doladiť, ale nepochybujem o tom, že vďaka značke hra zožne úspech. Nebude to však až taká masovka, v akú vydavateľ dúfa. Našťastie tu ale budeme mať otvorenú betu pre všetky platformy, takže si sami vyskúšate, či vás tento štýl osloví.


napísal matus_ace 10.8.2020
Páči sa mi! (+1)
MARVEL'S AVENGERS


PC
PS4
Xbox One
Stadia
Akčná adventúra

Vývoj: Square Eidos / Crystal Dynamics
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  august 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19592)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk