TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: SHREDDER'S REVENGE (+ GAMEPLAY)

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: SHREDDER'S REVENGE (+ GAMEPLAY)

Ochutnávka korytnačej polievky

Slovenský herný trh bol kedysi veľmi špecifický a to hlavne tým, že legálne hranie na originálnom hardvéri bolo v tejto lokalite veľmi nedostupné. Na disketách sa kopírovali legendy ako Wolfenstein 3D a mnohé ďalšie. Boli šťastlivci, ktorí mali originálne konzoly, ale k nim bolo málo hier. Úplne inak situácia vyzerala na rôznych tržniciach, kde sa to hemžilo konzolami, ktoré mali názvy od výmyslu sveta, ale boli to kópie Nintendo či Sega konzol, kde sa v lepšej či horšej kvalite hrávali bootleg verzie známych hier. Mnoho z tých starších z vás si určite spomína na žlté „kazetky“. Tých bolo obrovské množstvo, hráči si ich medzi sebou menili, požičiavali a medzi najvyhľadávanejšie artikle patrili hry ako Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time alebo Teenage Mutant Ninja Turtles III: The Manhattan Project.

Tieto hry dnes už síce majú viac ako 30 rokov, ale stále majú svojich fanúšikov. A to nielen medzi staršími hráčmi, ale aj medzi samotnými hernými vývojármi, ktorí na týchto hrách vyrastali. To je aj prípad Tribute Games, ktorí pod Dotemu vytvárajú side-scrolling 2D akciu Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge, ktorá na vyššie menované klasiky nadväzuje spracovaním a aj hrateľnosťou. Pritom to nie je prvý raz, čo Dotemu oživuje klasické značky. Už nám priniesli návraty značiek ako R-Type, Metal Slug, Wonder Boy alebo Streets of Rage. Latku kvality nastavili vysoko a očakávame, že si ju postrážia aj tu.

Nová hra vyjde niekedy v najbližších mesiacoch, no bohužiaľ ešte nemá stanovený dátum vydania. Nedávno sa prezentovala na výstave PAX a my sme teraz mali možnosť vyskúšať si demo, z ktorého vám zároveň prinášame aj kompletný gameplay nižšie. Demo tak nebolo práve dlhé, ponúklo len dva levely, no stačí to na to, aby sme si vedeli vytvoriť obraz o hre ako takej a aj o jej ponuke. A jedno autorom musím uznať už teraz – naozaj sa im podarilo zachytiť ducha pôvodného animovaného seriálu z roku 1987 a tiež klasických Konami hier. Neznalý človek by si aj tipol, že je to hra z rovnakej éry, čo je len a len dobre.


Ako už hovorí názov, Shredder je späť a chce ovládnuť celý New York, pričom si na to pomáha hypnózou priamo v televízii na Kanáli 6. to však štyria zelení hrdinovia nemôžu nechať tak a hneď vyrážajú do akcie. Shredder je však pripravený a kým z vás spraví korytnačiu polievku, pošle na vás hordu svojich prisluhovačov z klanu Foot a k tomu pribalí aj niekoľko silnejších nepriateľov v úlohe bossov. Bebop a Rocksteady samozrejme nesmú chýbať, no stretnete tu aj ďalšie známe tváre, ktoré však neboli súčasťou dema.

Demo nám predstavilo dvojicu levelov, pričom hra začína v štúdiách Kanálu 6 a potom sa presunie do ulíc. Aby hneď na úvod predviedla to najlepšie, ako prvý boss sa predstaví Bebop, na konci druhého levelu vás čaká zase Rocksteady, ktoré je nielen silný, ale aj po zuby ozbrojený. Nie je to veľmi dlhé a ako vidíte, prvé dva levely sa dajú prejsť za menej ako 15 minút už na prvé prejdenie. Otázne tak je, koľko obsahu ponúkne samotná hra, ale nemôžem povedať, že by som sa nebavil. Navyše v lokálnej kooperácii až vo štvorici bude hra ešte zábavnejšia.

Štyria hlavní hrdinovia sú jasní – Leonardo, Michelangelo, Raphael a Donatello. Vývojári tu však pridali ďalšie dve hrateľné postavy, ktorými sú April O'Neil a Majster Splinter. Celkovo si tak môžu naraz zahrať 4 hráči a na výber je hneď od úvodu 6 postáv. Výhodou je, že sa postavy líšia nielen schopnosťami, ale aj atribútmi. Niekto je tak rýchlejší, iný pomalší. Niekto má väčšiu silu, iný je slabší. Samozrejme sa to autori snažia vybalansovať a ak má postava niekde nevýhody, inde má zase výhody. Leonardo je napríklad taký stred, takže vhodný pre každého. V kooperácii sa ale viete veľmi dobre dopĺňať podľa toho, aké máte postavy.

Základ je síce prepožičaný z klasických Konami TMNT hier, ale predsa len tu autori idú trošku hlbšie a Shredder’s Revenge ponúka až prekvapivo komplexný súbojový systém, ktorý nie je len o dvoch klasických útokoch a jednom špeciálnom, ale ponúka aj rôzne úchopy, hody a mnoho ďalšieho. Nie je to zase na úrovni bojoviek, ale je to naozaj bohaté a postupne sa to naučíte v boji využívať, keďže si to budú vyžadovať aj situácie. Dokonca aj v rámci klanu Foot hra ukázala mnoho rôznych typov nepriateľov, pri ktorých si musíte dávať pozor na rôzne útoky a možno aj pripraviť inú taktiku, ak majú nejakú formu obrany. Ak to ale aj náhodou schytáte, nebojte sa, tu a tam sa na zemi povaľuje nejaká pizza, ktorá vám doplní energiu.

Z obrázkov je to jasné a už aj v úvode som spomínal, že sa tu Tribute Games snažia o verné napodobnenie klasických TMNT hier od Konami a podarilo sa im to veľmi dobré. Pritom to nie je len nejaký lenivý pixel art, ale je pekne detailný, animácie sú precízne a prostredia zase bohaté, takže sa na hru príjemne pozerá aj bez retro optiky, ale jednoducho vyzerá dobre. Fanúšikov seriálu poteší fakt, že je mu hra verná z pohľadu výtvarného štýlu. No a nekončí to len pri ňom, ale aj zvuková stránka z neho vychádza. Vypočujete si tu tak napríklad pôvodných dabingových hercov (Cam Clarke, Barry Gordon, Rob Paulsen a Townsend Coleman) a aj známu hudbu.

Síce ešte nevieme, kedy Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge vychádza, ale osobne sa už teraz teším. Hra má presne ten nádych starej školy, ktorý máme my starší veľmi radi. Navyše sa nepolieha len naň, ale autori priniesli aj rozšírený súbojový systém s množstvom útokov pre všetkých 6 hrateľných postáv. Demo netrvalo dlho a už doň ani nemáme prístup, ale užil som si ho. Páčila sa mi tiež grafika a aj zvuk. Je tu však jedna oblasť, z ktorej mám obavy, a to je celková dĺžka plnej hry. Ak to bude aspoň 4-5 hodín, bude to paráda. Ale bojím sa, aby to nebolo menej, keďže sú tu levely dosť krátke, aj keď intenzívne.



napísal matus_ace 9.5.2022
Páči sa mi! (+6)
TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: SHREDDER'S REVENGE (+ GAMEPLAY)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19827)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk