WO LONG: FALLEN DYNASTY

WO LONG: FALLEN DYNASTY

Hor sa do boja s mečom zaliatym krvou monštier!

Soulslike séria Nioh od japonského štúdia Team Ninja si za posledné roky vysekala na poli akčných rezačiek svoje zaslúžené miesto a autori so svojím majstrovstvom rozhodne tak skoro skončiť neplánujú. Práve naopak! Ďalšie virtuálne japonské železo z ich dielničky sa nám totižto už blízka na obzore a my sme sa tak mali možnosť pozrieť aj na dosť rozsiahle mediálne preview k tomuto poriadne nabrúsenému titulu.

Zakrátko, presnejšie už 3.marca, sa na PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One a Xbox Series X/S správne načasovanými údermi prebojuje soulslike titul Wo Long: Fallen Dynasty. Ten sa nielenže drží v starých, dobre známych Ninja koľajach, ale zároveň sa snaží apelovať svojou akčnou, ľahko pochopiteľnou a predovšetkým lákavo vyzerajúcou ideológiou na čo najširšie publikum. Čo sa mu, podľa môjho skromného názoru, zatiaľ darí na výbornú!


Preview nám predstavilo dve kapitoly z príbehu nami nadizajnovaného protagonistu, v mojom prípade protagonistky, ktorú som si skrášlil podľa predstáv v celkom obstojnom editore postáv. V ňom nájdete tie najdôležitejšie veci, ako výber hlasu, mejkap, nechýba ani nastavenie ochlpenia či neopomenuteľná veľkosť poprsia... čo už my ako soulslike fanúšikovia dnes dobre poznáme. Preview však okrem editora obsahovalo aj dve poriadne náročné hrateľné sekcie, z ktorých sa dá jasne determinovať, či sa hru kúpiť oplatí, alebo nie.

Prvou a zároveň aj tutoriálovou oblasťou celého titulu je plameňmi zahalená Village of Calamity, v ktorej sa, podivuhodne z pohľadu z prvej osoby, začal príbeh mojej protagonistky. Po záchrane nevinného mladíka s páskou cez oči moja postava zdanlivo umiera, no záhadný nefritový amulet ju pred týmto zatratením zachraňuje. Vtedy sa prvýkrát zmocním kontroly nad mojou šampiónkou, postavím sa proti prvým pár nepriateľom, naučím sa tak základy pohybu, úskokov, útokov a, samozrejme, nechýba aj nejaký ten sekciu završujúci boss.

Druhá sekcia pod názvom Two Chivalrous Heroes nepodlieha žiadnemu embargu, a tak sa na krásy tejto feudálnej, vyprahnutej a hornatej krajiny môžete pozrieť tiež. Tu už vývojári rátajú s úspešne zavŕšeným tutoriálom, a preto vás za ručičku nik vodiť nebude. Prostredia oboch svetov sú dosť rozmanité a aj keď nejde o žiadnu svetobornú grafiku, aj toto dielo si rozhodne obľúbite práve vďaka jeho umeleckému smerovaniu, podobnému iným souls titulom.

Príbeh bol hneď zo začiatku mierne chaotický, nakoľko hra vlietla do celého dobrodružstva až priveľmi akčne, teda začala na mňa sypať nielen hordu mien, ale aj kopu replík od neznámych postáv. Kým som sa teda zorientoval, bolo už aj po preview. Dúfam však, že s časom stráveným pri hre a lepším kontextom o drakoch a kadejakých elixíroch sa do deja dostanem bezproblémovo.

Z hrateľnosti čakajte taký ten klasický Nioh spojený so Sekirom, takže si pobeháte, poskáčete, okúsite stealth a, samozrejme, nebude chýbať všade potrebné odrážanie čepelí nepriateľov. Každý súboj s nepriateľom sa stáva duelom, v ktorom bojujete kombináciou útokov, no predovšetkým vykrytí, so snahou oslabiť stabilitu toho druhého. Vy sa snažíte perfektne načasovaným odrazením útoku nepriateľa odbiť jeho čepeľ / hnát / šíp, a tak zvýšiť oranžový ukazovateľ predstavujúci jeho stabilitu v súboji. Ak celý tento pásik naplníte, nepriateľovi môžete zasadiť smrteľný zásah.

Pri správnom blokovaní a ovládnutí mechaník sa tak môžete v podstate postaviť akémukoľvek nepriateľovi, no je potrebné si strážiť aj svoj ukazovateľ, ktorý vás pri chybných vykrytiach alebo opakovanom zásahu nepriateľom vie potopiť podobne rýchlo. Náročnosť nepriateľov určuje morálka, ktorú si zvyšujete nachádzaním práporov vo svete, a teda porazením nepriateľov. Tieto vojnové vlajky nahrádzajú bonfire, a tak sa pri nich po vztýčení môžete ľahko vylevelovať, doplniť zásoby liečiva, predať zopár predmetov a pripraviť si svoj arzenál kúziel, a tak podobne.

Samozrejme, nemožno opomenúť pre souls hráčov veľmi podstatnú časť hry, a to samotných grandióznych bossov. Ja som sa postavil až trom, z ktorých každý bol nielen fundamentálne odlišný dizajnom, ale aj mechanikami, ktoré vyžadovali od mojich prstov takmer bezchybné pohyby, ak som plánoval z konfliktu odísť ako víťaz.

Tutoriálový generál Zhang Liang mi dal zabrať skutočne najviac, nakoľko jeho dve fázy vyžadovali nielen bezchybnosť pohybov, ale aj pozornosť smerovanú na hovorený text. V prvej časti súboja sa ku mne totižto pripojil aj spomínaný mladík s páskou cez oči a po tom, čo som sa nekonečným vykrývaním prebojovali až do tej druhej, výkrikmi mi napomáhal, ako presne toto monštrum poraziť. Pri pokuse o útok som veľmi rýchlo zlyhal, a preto bolo nutné čakať na jasne určené okno pre vykrytie výpadu. To spôsobilo v podstate okamžité naplnenie ukazovateľa nepriateľa a ja som tak mal možnosť zasadiť smrtiaci zásah. Okrem tohto prvého, extrémne luxusného a náročného bossa som sa postavil aj proti akejsi zmutovanej opici a prerastenému diviakovi. Každý z nich ponúkal podobné okná pre odrážanie útokov, a tak som už presne vedel, ako sa týmto obludám postaviť.


Hra vám zároveň umožní pobehovať svetom nielen sólo, ale aj so spoločníkmi. Tými budú buď vaši kamaráti online, alebo ktorákoľvek z NPC postáv, dostupná pre danú lokáciu vo svete. Hra totižto nebude obsahovať otvorený svet poprepájaný stovkami skratiek, ale oddelené priamočiare misie, ktoré vás v podstate vždy postavia do nového kusu sveta s úplne čistým štítom, ktorý si žiada zakrvavenie!

Wo Long: Fallen Dynasty je soulsovka s rozmanitými mechanikami, ktorá vás prinúti vycibriť zmysly, lebo ak sa nenaučíte správne načasovať vykrytia útokov, ďaleko sa v hre nedostanete. Kombináciou správne načasovaných útokov, vykrytí, nejakej tej mágie či špeciálnych útokov, ktoré sú odmenou pre dobre hrajúcich hráčov, sa (snáď) prebojujte rozmanitou škálou ľudských aj obludných nepriateľov. Postavíte sa dizajnovo rozmanitým a mechanicky unikátnym bossom ponúkajúcim extrémnu výzvu a zapálite v srdci plameň túžby po digitálnej krvi nepriateľa...alebo také čosi.

Wo Long zatiaľ nemá veľa nedostatkov, ktoré by vo mne vyvolávali nedôveru. Je tu otázka slabšej a občas podivuhodne znejúcej angličtiny, extrémne chaotický príbeh a kvantum efektov na obrazovke. Hra však veľmi rýchlo prehltenie faktami rozvírila v kalužiach nepriateľskej krvi a po pár nezdarených pokusoch sa na vlnu celého projektu veľmi organicky naladíte. Po tých pár desiatkach minút s hrou viem povedať, že toto bude brutálne, extrémne ťažké a skill vyžadujúce dobrodružstvo, napĺňajúce minimálne očakávania priaznivcov soulslike žánru. Ak ste však nováčikom, nezúfajte, všetko sa postupne naučíte...teda budete musieť...



napísal Taiven 17.1.2023
Páči sa mi! (+2)
WO LONG: FALLEN DYNASTY



PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
Game Pass
PS5

Vývoj: Koei Tecmo / Team Ninja
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 3. marec 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk