WO LONG: FALLEN DYNASTY

WO LONG: FALLEN DYNASTY

9.0

Soulsovka zo sveta Romance of Three Kingdoms

Recenzia na PS5 verziu

Počas šesťdesiatročnej krvavej periódy ľudských dejín, konkrétne medzi rokmi 220 a 280, bolo územie dnešnej Číny rozdelené medzi tri dynastické štáty. Cao Wei, Shu Han a východný Wu štát medzi sebou súperili o nadvládu nad zvyškami územia, ktorému kedysi panovala prosperujúca dynastia Han. V priebehu nekončiacich bojov, samozrejme, museli vznikať aj puntičkárske dobové záznamy, o ktoré sa postaral čínsky historik Chen Shou. V štrnástom storočí sa ich lákavou tematikou, vypovedajúcou o masovom vraždení na obrovských bojiskách, inšpiroval čínsky autor Luo Guanzhong, ktorý vydal svoju dnes už kultovú novelu Sānguó Yǎnyì, známu najmä ako Romance of the Three Kingdoms. Staroveké problémy stranou, nakoľko je tu pre mnohých nostalgický rok 1985, v ktorom ste si ako fanúšik taktických grand stratégií mohli už dokonca zaobstarať aj kópiu prvého dielu z dnes už štrnásťdielnej série hier Romance of the Three Kingdoms. Tá sa inšpiruje všetkými vyššie spomínanými dielami a ponúka tak historicky negramotným hráčom možnosť nahliadnuť do obdobia romantizovaných čínskych vojen.

O hŕstku PC generácií neskôr majú dnešní zoomeri k dispozícii nielen najnovšiu stratégiu zo zabehnutej série, ale aj úplného nováčika, ktorý sa však rozhodne s ničím nebabre. Wo Long: Fallen Dynasty adaptuje dobre známe historické udalosti aj postavy zo sveta troch kráľovstiev, ktorý obohacuje o mytológiu starovekej Číny a celé to obaľuje do lákavého soulslike kabátiku od vývojárov z Team Ninja. Vopred vás ale varujem, že ak s predlohou nie ste oboznámení, budete v chaotickej prezentácii príbehu stratení minimálne do polovice hry, podobne ako som bol aj ja. To však na druhej strane až tak nevadí, lebo hra sa vás pokúsi odlákať od jej hrania už hneď zo začiatku svojimi súbojovými mechanikami, ktorých základnou jednotkou je práve parry. Ale sľubujem vám, že ak máte v sebe aspoň štipku trpezlivosti a zápal zlepšovať svoje schopnosti, táto hra vás donúti stať sa skutočne profesionálnym duelantom. A veruže ten pocit úspešnej série uspokojivých odrazení všetkých nepriateľských útokov je na nezaplatenie.

Wo Long: Fallen Dynasty
Wo Long: Fallen Dynasty Niečo zlovestné sa blíži...a zabiť to bude ešte ťažšie
Niečo zlovestné sa blíži...a zabiť to bude ešte ťažšie


Wo Long: Fallen Dynasty S kamarátom je hneď veselšie! Teda až pokiaľ nezačne na vás trieliť lagujúci Lu Bu.
S kamarátom je hneď veselšie! Teda až pokiaľ nezačne na vás trieliť lagujúci Lu Bu.


Wo Long: Fallen Dynasty Dymové prestrihy nielenže dopĺňajú príbeh, ale zároveň vám dajú priestor na nádych po boji
Dymové prestrihy nielenže dopĺňajú príbeh, ale zároveň vám dajú priestor na nádych po boji





Nefritový šampión na vzostupe

Nemá zmysel chodiť okolo horúcej kaše, a preto vám na rovinu poviem, že ak sa vám páčilo Sekiro alebo Nioh, rovno choďte do toho. Team Ninja totižto čerpá inšpiráciu nielen vo svojej Nioh tvorbe, ale naslúcha aj trendom moderných soulsoviek. No, samozrejme, už sa tradične dostávame do úlohy bezmenného, nemého a na prvý pohľad nevýrazného protagonistu, ktorého náhlu smrť oddiali nielen podarovaný nefritový talizman, ale aj editor postavy. Opäť tak budete mať možnosť stráviť hodiny s podrobne prepracovaným nástrojom pre tvorbu hrdinov, v ktorom som ja prenechal kozmetické posuvníky v rukách mojej partnerky. Po dvoch hodinách jej puntičkárskej roboty som sa konečne dostal ku kontrole mojej znovuzrodenej, emancipovanej, čiernej trans ženy a vydal som sa napospas svojmu osudu.

Ten sa očividne prepletá medzi bojiskami troch kráľovstiev, kde som sa postavil nielen proti najmocnejším a najzákernejším generálom, ale aj démonickým obludám z tých najhorších nočných môr. Prešiel som vojnou spustošenou, no stále vizuálne rozmanitou krajinou, ktorá skrývala okrem vyhorených osídlení aj nádherné skalnaté priesmyky, toxické rieky tečúce podzemnými väznicami, démonmi zaplavené paláce a mnoho iných lokalít. Poverený žoldnier zomrel krátko po ceste do jednej z okupovaných dedín, kde sa pokúšal bojovať proti rebelantom zo Žltých turbanov. Slepý mladík ho, našťastie, zachráni od hrozivého osudu spomínaným talizmanom, avšak zákerný starec Yu Ji ho naoko nečakane zabije, resp. je otrávený mysterióznou drogou známou ako Elixír a mení sa tak na hrozivú dračiu obludu.

Nakoľko som sám unikol smrti iba o chlp, musel som prijať akúkoľvek pomoc a začať tak tvoriť spojenectvá, ktoré by mi pomohli postaviť sa banditom, Žltým turbanom či mytologickým príšerám. Nefritové talizmany sú symbolom spojenectiev bojovníkov a vďaka ich magickej sile dokážem vyvolávať mýtických démonov, ktorí mi v ceste za pomstou môjho nebohého priateľa jednoznačne pomôžu. Už na začiatku som sa tak dozvedel, že nie som iba obyčajný bojovník resp. bojovníčka, ale som hrdinkou, ktorá vďaka kontrole týchto démonov môže snáď ukončiť toto nekonečné krviprelievanie!

Wo Long: Fallen Dynasty
Wo Long: Fallen Dynasty Čo to do...
Čo to do...


Wo Long: Fallen Dynasty Vojnové vlajky budete vyzdvihovať jedna radosť! Využijete ich pre respawn, upgrady a všeobecnú prípravu na bitku.
Vojnové vlajky budete vyzdvihovať jedna radosť! Využijete ich pre respawn, upgrady a všeobecnú prípravu na bitku.


Wo Long: Fallen Dynasty Organický pohyb po mape hlavných a vedľajších bojísk zvláda hra na výbornú, no miestami vám voľnosť bude chýbať.
Organický pohyb po mape hlavných a vedľajších bojísk zvláda hra na výbornú, no miestami vám voľnosť bude chýbať.





Dynastia parry majstrov

Príbeh sa však dá veľmi ľahko prehliadnuť, keď sa zameriame iba na to, čo máme priamo pred očami. A to je poriadna hŕstka ukazovateľov, indikátorov a iných UI elementov, esenciálnych pre chod brutálneho súbojového systému. Prirovnal by som ho k spomínanému Sekiru, nakoľko nielen vaša postava, ale aj akýkoľvek váš protivník disponuje v súbojoch akýmsi ukazovateľom bojovej zdatnosti nazvaným Spirit. Ten má svoju základnú centrálnu hodnotu, kam sa vždy po čase navráti. Spirit sa spotrebúva, teda prechádza do ľavej strany ukazovateľa, keď protagonista zaútočí spirit útokmi, kryje sa, využíva kúzla alebo špeciálne bojové umenia. Naopak Spirit rastie, teda prechádza do pravej strany práve vtedy, keď úspešne odrazíte útok alebo útočíte základným útokom zbrane. Ľavú stranu by som mohol prirovnať k akejsi prevrátenej výdrži, ktorá po naplnení indikuje nedostatok výdrže na mystické útočenie a upozorňuje vás na možnosť vášho stunlocku. Pravú stranu si zas nabijete agresívnym útočením.

Hlavnou mechanikou celého vášho snaženia sa však stane správne načasovanie odrazenia nepriateľských útokov, nakoľko s pokusmi o ofenzívu pri väčších nepriateľoch veru ďaleko nezájdete. Každý útok v hre, teda kúzlo, šíp, základný ľahký švih mečom alebo aj ohromný úder do zeme, sa skutočne dá odraziť. Metódou pokus-omyl sa naučíte, ako správnym načasovaním odraziť akýkoľvek útok a naplniť tak nepriateľov Spirit, čím ho uvediete do akéhosi vyčerpaného stavu. Vďaka tomu môžete zasadiť fatálnu ranu a eliminovať tak zvyšok alebo aspoň väčšiu časť jeho života. Najväčšou istotou je však vykrývať útoky označené výrazným červeným indikátorom, ktoré po odrazení uberajú značnú časť Spiritu nepriateľa. Samozrejme, môžete používať aj základné útoky, blokovanie, silné útoky alebo pre každý typ zbrane unikátne Spirit schopnosti, ktoré však pri rýchlosti väčšiny nepriateľov nedokážu spôsobiť dostatočné poškodenie, resp. zanechať efektívnu stopu na Spirit ukazovateli.

 

Náš protagonista sa nebojí navyše ani stealthu, takže fatálne útoky pri nenápadnom priblížení či pri zoskoku z výšky jednoznačne oceníte. Akákoľvek vražda navyše zaručuje získavanie XP bodov, ktoré dostali pre Wo Longa vhodný názov - Chi. Za Chi si budete môcť prideľovať body do piatich rôznych kategórií atribútov (elementov vody, vzduchu, ohňa, zeme a kovu), ktoré vo výsledku ovplyvnia vaše životy, silu útokov, schopnosť a intenzitu odrazenia, pridajú vám čo-to na mágii a tak podobne. Za každý nový atribút si môžete navyše odomknúť jedno zo spomínaných kúzel v každom z piatich stromov magických schopností. Tie tak doplnia arzenál až dvoch možných zbraní, ktorými môžete vášho hrdinu dozdobiť. Meče, zakrivené či rovné šable, kladivá, sekery, halapartne, palice, kopije, kuše, luky a všetky ostatné kategórie zbraní majú vlastné výhody, nevýhody, škálovanie a, samozrejme, aj úroveň vzácnosti. Rozhodne nechýba ani hŕba brnení ľahkej, ťažkej a strednej triedy, ktoré disponujú zase svojimi unikátnymi elementárnymi vlastnosťami a odolnosťami a „fashionsouls" sa tu teda rozhodne nepopiera!

Dôležitou súčasťou ofenzívy je, samozrejme, aj zvolený Divine Beast, teda démon, ktorého môžete privolať na pomoc a dosť často tak zmeniť celkový priebeh súboja. Démoni disponujú podobne elementálnymi schopnosťami, a preto aj ich vzhľad vystihuje element, ktorému prislúchajú. Hlavný protagonista bude počas svojej cesty mapou navštevovať kadejaké bojiská a či už to bude hlavné alebo vedľajšie, na každom svoju úlohu zohrá takzvaný Morale rank, ktorý je okrem globálneho levelu akýmsi levelom vždy pre konkrétnu misiu a zvyšujete ho súbojmi s nepriateľmi. Rastie až do maximálneho levelu 25 a jeho zvyšovaním si zaručíte, že nepriatelia vám spôsobia menšie poškodenie v danej lokácii. Nepriatelia disponujú taktiež touto morálnou úrovňou zobrazenou nad ich hlavami a kombináciou farby a čísla tak poukazujú, aký rozdiel je medzi nimi a hráčom. Stabilitu morálky zaručujú vztýčené bojové vlajky na každom bojisku.

Wo Long: Fallen Dynasty
Wo Long: Fallen Dynasty Poriadny stealth, útoky z výšky či zásahy pri výskoku rozhodne v mechanikami nabitom súbojovom systéme nechýbajú
Poriadny stealth, útoky z výšky či zásahy pri výskoku rozhodne v mechanikami nabitom súbojovom systéme nechýbajú


Wo Long: Fallen Dynasty Bossovia sú skutočne čudesne rôznorodí
Bossovia sú skutočne čudesne rôznorodí


Wo Long: Fallen Dynasty Hra odohrávajúca sa v Číne => čarovná panda nesmie chýbať!
Hra odohrávajúca sa v Číne => čarovná panda nesmie chýbať!





Od vlajky k vlajke, od bossa k bossovi

Každá bitka má svoj daný cieľ a po jeho splnení väčšinou nasleduje krátka nezrozumiteľná prestrihová scéna s mierne lámavou angličtinou a šup sa do novej lokácie. Takto precestujete niekoľko častí/aktov celej tejto parády, no netreba zabúdať, že okrem hlavnej príbehovej linky väčšinou obsahuje každá časť aj niekoľko menších úrovní, ktoré sú skôr akousi výzvou alebo doplnením sveta pre jeho oživenie. Odohrávajú sa navyše aj v lokáciách, v ktorých ste už predtým odohrali hlavnú dejovú linku. Avšak všetky misie majú aj tak spoločnú jednu dôležitú mechaniku, ktorou sú bojové vlajky.

Tieto vlajky na jednej strane slúžia po ich vztýčení ako typický bonfire, teda sú stanicou pre prerozdeľovanie atribútov, prípravu kúzel, predávanie predmetov, cestovanie po mape a obsahujú aj kooperačnú menu. Po „oddýchnutí“ pri nich, samozrejme, ožijú všetci menší nepriatelia, ktorých hra nekvalifikuje ako minibossov alebo bossov. Čo je výhodné, nakoľko niektoré bojiská odporúčajú minimálnu úroveň, ktorú prostým prebehnutím k bossovi, žiaľ, nedosiahnete, a tak budete musieť zabíjať niektoré obludy opakovane. Vlajky sa delia na dva typy, a to základné Battle flags slúžiace ako stanice a Marking Flags, ktoré iba zvyšujú Morale rank, resp. zaručujú, že aj po smrti vášho protagonistu neklesne pod istú hranicu. To zaručujú, samozrejme, aj základné Battle flags, a preto je oboch typov rozmiestnených na každom bojisku hneď niekoľko.

Vlajky môžu občas byť okupované aj akousi temnou spleťou démonickej mágie a vtedy je nutné najskôr zabiť kapitána, ktorý danú vlajku stráži. Je to teda akýsi náročnejší nepriateľ, ktorý po vztýčení vlajky a opätovnom načítaní danej oblasti zmizne. Určite treba spomenúť aj penaltu za smrť, kedy polovicu vášho Chi získa nepriateľ, ktorý vás zabil, no po odplate môžete Chi, samozrejme, dostať naspäť. Keď je už reč o nepriateľoch, tých je v hre požehnane. Dali by sa jednoducho rozdeliť na ľudí, démonov a démonickú zver. Ľudia sú buď príslušníkmi spomínanej revolúcie, banditi alebo obyčajní vojaci slúžiaci pod svojim generálom. Démoni siahajú od akýchsi premenených zombie vojakov, cez trollov s palcátmi, až po väčšie posadnuté indivíduá medzi bossmi. Démonickú zver a mytologické figúry jednoducho spoznáte, lebo prerastený tiger, ohnivý ježko alebo morská víla sem rozhodne nezapadajú...

Podobne však nezapadá ani väčšina mýtických či akokoľvek démonizovaných bossov. Áno, narazíte aj na zopár obyčajných vojakov a vodcov, ktorí však často používajú elementárne schopnosti alebo ich proporcie im nedovoľujú existovať v našej realite. Samozrejme, často pri takýchto jedincoch ide aj o legendárne mená zo série Romance of the Three Kingdoms, ktoré fanúšikovia rozhodne nebudú čakať. Len pre zaujímavosť, taký Lu Bu zabil 12 hodín môjho života, ktoré mi už nik nikdy nevráti... Ale, samozrejme, nechýbajú ani veľké opice, prerastený diviak, klonujúci sa agilný deduško, zmutovaný dôstojník či mysteriózny mix zvierat a čierneho slizu... Je tam toho jednoducho veľa a častokrát sa stane, že vaša myseľ bude mať vlastne problém to niečo vôbec identifikovať. Ale ako sa vraví, v núdzi spoznáš kamaráta a tých má Wo Long nielen na rozdávanie, ale aj s nimi pracuje veľmi chytro!

Wo Long: Fallen Dynasty
Wo Long: Fallen Dynasty Naučiť sa odraziť takéto vysvietené útoky je pre protiútok esenciálne. Bez skutočného ovládnutia parry mechaník sa ďaleko nedostanete...
Naučiť sa odraziť takéto vysvietené útoky je pre protiútok esenciálne. Bez skutočného ovládnutia parry mechaník sa ďaleko nedostanete...


Wo Long: Fallen Dynasty Výber bájnej zveri bude súčasťou prípravy na každú veľkú bitku, každý boss má totižto iné slabiny.
Výber bájnej zveri bude súčasťou prípravy na každú veľkú bitku, každý boss má totižto iné slabiny.


Wo Long: Fallen Dynasty Unikátne, rozmanité a pestré prostredia sú rozhodne veľkým plusom
Unikátne, rozmanité a pestré prostredia sú rozhodne veľkým plusom




Spojenci na život i na smrť (ak máte potrebné predmety)

Spojencov vám autori predstavia v prvých leveloch požehnane a teda náhodný mix písmeniek, pokúšajúci sa imitovať mená, ma skutočne v priebehu hry dosť rýchlo unavil. Zhao Yun, Liu Bei, Cao Cao a ďalšia hŕstka mien vám bude zo začiatku asistovať v priebehu každej bitky. No časom sa tento trend spomalí a vy budete nútení v prípade potreby pomoci obetovať špeciálny predmet. Jeho získanie, našťastie, nie je extrémne náročné, takže čo-to si so spojencami zahráte aj dobrovoľne. Tento istý predmet sa využíva aj pri pokuse o kooperáciu, ktorá bola v čase recenzovania titulu úplne neaktívna. Jeden jediný pokus, ktorý mi vyšiel, zároveň spôsobil neskutočné lagy a Lu Bu tak v aréne doslova lietal...

Avšak spoločníkov rozhodne oceníte, nakoľko útočia sami celkom efektívne, držia sa pri vás a nepriatelia ich neregistrujú pri stealth, až pokiaľ vy nezaútočíte. Zároveň ich môžete vyzvať, aby zaútočili spirit útokom, čo vám dáva zase ďalší nástroj do rúk. Pri bossoch sú dosť ľahkými cieľmi, takže hodia sa jedine tak na odlákanie pozornosti tej obludy. NPC postáv v hre stretnete dosť a na to, že ide o soulsovku, nájdete viaceré lokácie s viac ako dvoma postavami. Samozrejme, interakciu čakajte buď na jeden dialóg alebo maximálne ak sa ich pokúsite využiť na nejakú činnosť. Na mape sa nachádza aj akási svätyňa, teda dedinka umiestnená niekde na vysokých skalnatých stĺpoch mimo dosah vojny a sem sa budete vracať hneď niekoľkokrát. Nájdete tu svoje NPC spriatelené postavy a napríklad aj starého majstra, ktorý vám zadarmo umožní nové prerozdelenie atribútov. Navyše vďaka možnosti uložiť si bojové sety si môžete priamo pri vlajke vytvoriť akoby viacero uložených profilov a každý z nich bude obsahovať inak atribútovo vytvorenú postavu.

Žiadneho kováča v hre nečakajte, občas na niektorých miestach iba náhodou narazíte na potulnú predavačku s veľkým kladivom, ktorá vám za kožu vylepší vaše odevy a za oceľ zase zbrane. Tie zároveň môžete aj dekorovať a zmeniť tak kompletne ich kozmetický vzhľad a pridávať im vylepšenia. No a, samozrejme, nesmiem zabudnúť aj na rozkošnú drobnú pandu, ktorú nájdete niekde zašitú na každom bojisku. Ak jej vyhodíte akýkoľvek predmet z vášho inventára, rozkošne ho schrúme a následne vám vypľuje sponu do vlasov, ktorá slúži ako amulet s ďalšími bonusmi. No a po dobrom obede, samozrejme, pokračuje v najobľúbenejšej činnosti, a tak si začne priamo pred vami pochrapkávať.

Feudálna mystická Čína dýchajúca soulslike žánrom

Wo Long: Fallen Dynasty ma úprimne nadchol a zároveň úplne zlomil...a takmer i môj ovládač, a to hneď niekoľkokrát. Rok po vydaní pompézneho Elden Ringu som veru mierne už vyšiel z cviku, a tak som sa s recenziou skutočne nemálo potrápil. Čínska mytológia nikdy vo mne neprebúdzala veľké vzrušenie, ale po tom s akou ľahkosťou Wo Long prezentuje svoj príbeh, určite do nej vo voľnom čase aspoň zabŕdnem. Hra je tou najdokonalejšou esenciou Nioh, ktorá rozširuje pole soulslike hier veľmi inteligentne a zároveň elegantne. Budete pri tom určite plakať, nadávať, kričať a šťastím kvíliť po tom, čo konečne po dvanástich hodinách toho Lu Bu porazíte... Garantujem vám, že napriek tomu, že v príbehu budete stratení od začiatku do konca a mená si zapamätáte maximálne dve, určite kúpu neoľutujete. Objavovanie nádherných svetov, rozmanité bojové mechaniky a poriadna Team Ninja mastenica tvorí dokonalý mix čínskej chute. Ak ste ochotní pobiť sa s vlastnou tvrdohlavosťou a prestať stláčať v panike celú plochu ovládača, máte veľkú šancu, že sa z vás stane majster duelant, ktorý sa nezľakne skutočne žiadneho démona!


napísal Taiven 2.3.2023
Páči sa mi! (+5)
9.0
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
WO LONG: FALLEN DYNASTY
+ naučí mechaniku odrážania útokov
+ čínska mytológia a svet Romance of Three Kingdoms
+ prepracovaný zábavný súbojový systém, kreatívne mechaniky
+ atmosférický soundtrack
+ plynulosť prechodu po svete a agilnosť
+ rozdelenia postupu na misie (vedľajšie a hlavné bojiská)
+ editor postavy a možnosti úprav
+ prístupnejšia, no stále extrémne náročná soulsovka
+ kooperačné možnosti a spoločníci na bojisku
- nekonečná spleť mien v chaotickom príbehu
- malá vzdialenosť vykresľovania
- lagy pri kooperácii
- nie práve najpochopiteľnejšie prezentované mechaniky
- nedotiahnutý foto mód
- anglický dabing pokrivkáva
- pre neskúsených v žánri jednoznačne náročnosť



RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
Game Pass
PS5

Vývoj: Koei Tecmo / Team Ninja
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 3. marec 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18444)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk