BANISHERS: GHOSTS OF NEW EDEN

BANISHERS: GHOSTS OF NEW EDEN

Nápaditá a naturalistická akčná RPG

Francúzske štúdio Don't Nod si mnohí asociujeme najmä so silnými príbehmi, ktoré sami formujeme vlastnými rozhodnutiami. Vynikajúci sériu Life is Strange netreba asi nikomu predstavovať. Skvelý bol aj kratší počin Tell Me Why. Úplne im nevyšiel Twin Mirror, ale stále zapadol do tejto schémy. Adventúra Harmony: The Fall of Reverie nebola zlá, ale veľmi rýchlo zapadla. Štúdio to ale skúšalo aj v iných vodách a prinieslo nám napríklad nie úplne tradičnú upírsku RPG Vampyr. Teraz sa do RPG vôd vracajú znova a opäť to pôsobí veľmi zaujímavo.

Banishers: Ghosts of New Eden bude pravdepodobne ich najväčšou hrou a my sme si už mohli vyskúšať približne 90-minútové demo, ktoré bolo zasadené v pokročilejšej fáze hry, takže dej už bol rozbehnutý, postavy vylevelované a svet rozvinutý. Banishers je netradičnou variáciou na fantasy, ktorá nás zavedie do podivného sveta 17. storočia, kde je rozbehnutá kolonizácia Nového sveta a Puritáni zakladajú ďalšie osady. Historické pozadie hry je však doplnené duchmi a monštrami, ktorým musia osadníci v tejto časti sveta čeliť. A aby na to neboli sami, existujú tu Banisheri, teda lovci, ktorí s duchmi a monštrami bojujú. Je to vlastne istým spôsobom variácia na Zaklínača, ale veľmi nápaditá.

Vy sa stanete jedným takýmto Banisherom, respektíve dvojicou Banisherov. Red mac Raith a Antea Duarte spolu lovia duchov a sú v tom dobrí. Ich posledná úloha ale dopadla katastrofálne a Anteu stála život. Stala s atak niečím, čim pohŕdala a čo celý život lovila. Láska s Redovi ich ale stále drží v spojení a Red sa vydal na cestu nájsť jej vraha a zároveň zachrániť jej dušu. To ho priviedlo do new Edenu v Massachusetts. Tam chráni miestnych tým, že loví monštrá, zároveň má ale vlastnú agendu a pátra po Anteinom vrahovi. Spoznáva postavy, ktoré skrývajú temné tajomstvá a môžu ho posunúť ďalej.


Na ceste ho stále sprevádza Antea, teraz ako duch. Vždy boli spolu dobrí, ale teraz sú ešte lepší. Každý totiž môže využiť iné schopnosti a Antea dokáže proti duchom nielen bojovať, ale aj odhaľovať ich minulosť. New Eden naozaj preverí schopnosti tejto dvojice, lebo je tu nielen nebezpečná divočina, ale aj nadprirodzené veci. A všetko sa to tu aj mieša, takže budete bojovať proti podivným monštrám pripomínajúcim ako ducha, tak aj vlka, človeka a dokonca časť lesa. Celé je to veľmi svojské, ladené dosť temne a nepekne. Úprimne, aj v tejto krátkej ukážke bolo vidno, že sa tu postavám nebudú diať pekné veci, ale buduje to dobrú atmosféru.

Veľmi sa mi páčil svet, ktorý hra v Gamescom deme predostrela. Ako som písal, je temný, unikátny, plný nadprirodzených javov, no aj tak ukotvený v realite. Pritom aj tá temnota je taká príjemne „špinavá“. Ako keď porovnáte moderné sci-fi s Horizontom udalosti. Tam tiež vidíte tú „špinavosť“. Celé to do seba perfektne zapadlo. Páčil sa mi prízvuk postáv. Páčil sa mi spôsob, ako sa rozprávali, ako sa oslovovali. Páčili sa mi mnohé podobné detaily, vďaka ktorým to pôsobí unikátne a svojsky. Keď si to pustíte, okamžite vás prepadne dojem, že takúto hru ste ešte nehrali. A tak je to len a len dobre.

A to som úplne nepoznal celé pozadie, keďže má hra vrhla do diania niekoľko hodín po začiatku príbehu. Bola ale radosť objavovať to, čo ponúka. Spoznávať postavy, skúmať ich vlastnú agendu, odhaľovať stopy toho, čo sa stalo. Red je vlastne stopár, raz stopuje monštrá, inokedy stopuje minulosť. Stačí vhodná mŕtvola a jedným dotykom môžete odhaliť to, ako tento človek zomrel. Nie sú to pekné veci. Zisťujete, že niekto na pozadí rozohral svoju vlastnú hru, manipuluje vecami vo svoj prospech, stojí za tými monštrami, ktorým čelíte. V tomto svete vznikajú príšery unikátnym spôsobom a autori to premysleli naozaj dobre.

Čo sa hrateľnosti týka, toto je naozaj ďaleko od Life is Strange, aj keď teda téma špeciálnych schopností tu je stále. Banishers je akčnou adventúrou s RPG prvkami. Bol by som odvážny v tvrdení, že je to akčná RPG, lebo toho roleplayu tu vlastne veľa nie je. samozrejme, môžete si vylepšovať schopnosti, rovnako zbrane a ďalšie veci. Je teda len na vás, na čo sa budete sústrediť. Ale aspoň v deme sa mi nezdalo, že by tu boli nejaké triedy a podobne. Ide to oveľa ďalej ako väčšina podobných hier, ale naozaj to nie je práve RPG. To ale neznamená, že by to bola zlá hra. Navyše sa mi v deme nezdalo, že by to bolo založené na grinde ako napríklad posledné Assassin’s Creed hry. Ale zase som tu toho veľa nevyleveloval.

Red bojuje šabľou, mušketou a aj akousi formou mágie, ale to si vyžaduje energiu, ktorú najskôr musíte získať. Sekanie budete používať najčastejšie, patrí k nemu aj parry mechanika na odrážanie útokov príšer. Mušketa sa hodí pri riešení niektorých prekážok, keď napríklad v diaľke zostrelíte niečo a vďaka tomu sa zbavíte prekážky vo vašej ceste. Proti nepriateľom je platná tiež, ale musíte mať na pamäti, že je to stále mušketa, nabíjanie tak trvá večnosť. Môžete sa prepnúť na Anteu, ktorá tiež pomôže pri prekonaní istých prekážok, no hlavne má vlastné bojové schopnosti, ktorými oslabíte alebo aj porazíte isté druhy nepriateľov. Časom sa tak naučíte, v ktorej podobe kedy bojovať.

Ďalšia vec, v ktorej sa hra prikláňa skôr k žánru akčných adventúr, je dizajn sveta. Ten vyzerá veľký, ale zároveň aj dosť lineárny. Demo začalo v osade, ktorá bola pomerne otvorená, dalo sa ísť rôznymi smermi, baviť sa s rôznymi postavami a vykrádať rôzne domy. Keď ale dostanete quest, idete priamočiaro vpred. Áno, čakajú vás odbočky, kde môžete zozbierať zdroje, otvoriť skryté truhlice, nájsť nejaké tajné miesto, prípadne obchádzku. Ale stále to je pomerne priamočiara cesta vpred. Trochu to pripomína moderné God of War hry. Niekde je to trochu širšie, niekde trochu užšie. Ale takto to bolo v deme. Uvidíme, či taká bude celá hra.


Ďalší z typických prvkov Don't Nodu, ktorý sa do hry dostal, sú morálne voľby s dopadom na príbeh. demo malo len 90 minút, takže toho až tak veľa neukázalo. V dialógoch môžete vyberať z niekoľkých volieb, nemusí to mať dopad ďalej, skôr si len formujete postavu tak, ako chcete. Bolo tam ale jedno rozhodnutie, ktoré naozaj môže ovplyvniť dej ďalej. Ako sa porátate s niekým, kto zradil vlastných ľudí a obetoval ich pre svoj prospech, pričom zomreli strašnou smrťou? Pomsta by vám možno prišla ako vhodná, no na druhú stranu je to dôležitá postava, bez ktorej by mohol nastať chaos. A čo teraz?

Graficky to má pomerne ďaleko od aktuálne najkvalitnejších hier, ale vďaka tomu naturalistickému štýlu to vyzerá dobre. Všimnete si, že postavy by mohli byť kratšie, ich mimika detailnejšia, ale v zásade to vyzerá dobre. Už teraz to v deme bežalo na 4K na High nastaveniach, aj keď to teda nebol práve najplynulejší zážitok a pri pohybe kamery hra sekala. A to na RTX 3080 a stále relatívne slušnom i5 procesore. Ale do vydania zostáva ešte čas na optimalizáciu. Zvuk bol veľmi slušný a to najmä dabing, ktorý je naozaj výborný.

Banishers: Ghosts of New Eden je nádejný titul od skúsených autorov, ktorí opäť skúšajú niečo, kde nie sú až tak doma. Zdá sa, že vytvorili naozaj nápaditý svet o lovcoch a monštrách, ktorý je dostatočne lákavý na to, aby vás dokázal strhnúť. Zaujme aj dvojica ústredných postáv, ktoré sa v príbehu aj boji skvele dopĺňajú a som zvedavý, ako to s nimi dopadne. Ak máte radi niečo viac drsné, kde sa mieša história a fantastika v takom tom „špinavom“ mixe, zaostrite na hru. Zatiaľ ukazuje slušný potenciál a 7. novembra sa presvedčíme o tom, či sa ho vývojárom podarilo aj naplniť.


napísal matus_ace 25.8.2023
Páči sa mi! (+3)
BANISHERS: GHOSTS OF NEW EDEN


PC
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Focus / Dont Nod
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 13. február 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20022)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk