TIMBERBORN

TIMBERBORN

Sympatická výstavba bobrieho mestečka

Dojmy

Výstavba osídlení, či už v historickom období, alebo modernej dobe, je klasika. A známe sú aj budovateľské stratégie s fantasy pozadím. Ale poznáte takú, kde sú obyvateľmi výlučne bobry? Teraz už vlastne áno, lebo vám porozprávame o hre Timberborn. Zatiaľ je vo verzii s predbežným prístupom a zrejme to tak ešte istý čas bude, no už má dobré základy, štyri aktualizácie a piatu na dosah labky.

V prvom rade je fajn zmenou ovládanie milých chlpáčov, no ak čakáte, že pôjde o výstavbu hrádzí a objektov  hlavne na vode, musím vás trochu sklamať. Niežeby autori tento živel úplne potlačili, ale výstavba prebieha väčšinou na súši a skôr typickým ľudským spôsobom. Je to trochu škoda, ale aj tak sa pri hre môžete baviť a nájdete tam aj nejaké zaujímavé špecifické súčasti.
 
Momentálne sú na výber dva druhy bobrov s trochu odlišnými predispozíciami a niektorými druhmi budov. Ale začať musíte so základnou sortou, tú druhú si odomknete počas progresu. Na výber je však niekoľko máp a navyše si môžete vytvoriť vlastnú alebo nejakú editovať. Prenesiete sa do krajiny so zaujímavou formou. Nie je síce priamo mriežkovaná alebo štvorčekovaná, ale vidíte, že jej štruktúra s vyvýšeninami, údoliami a tokmi riek je plná pravých uhlov a akoby poskladaná z kociek. Samé hrany, žiadne oblúky. Avšak samotné budovy už sa tejto schémy nepridŕžajú a sú spracované jemnejšie, nie také šablónovité, podobne ako bobrí osadníci. Dobrovoľný tutoriál nie je na škodu, ale základný systém výstavby nie je ťažké pochopiť a sú tam len malé odchýlky od iných budovateľských hier.


Na začiatku máte centrálnu budovu a hŕstku osadníkov. Postavíte príbytok pre drevorubača a musíte aj vyznačiť aj stromy, ktoré má vytínať, či skôr pohrýzť. Stavba by mala byť v priestore dištriktu a prepojená s centrom cestičkou. Potom vytvoríte miesto s vlajočkou blízko ovocných bobúľ, ktoré sú základnou potravou, stavbu na pobreží, ktorá čerpá z rieky vodu a optimálne sudy, kde sa cenná tekutina ukladá na horšie časy.

Zakrátko už viete zhotoviť farmy, ktorým vyčleníte priestor na pestovanie mrkvy, zemiakov či iných plodín. Hodia sa sklady na ukladanie prebytkov a osadníci potrebujú príbytky, aby mohli v pohodlí spať a súčasne je to základný predpoklad na ich množenie. Je fajn k tomu pridať nejaké miesta na stretávanie a pikniky, aby sa bobry socializovali. Plodenie potomstva je už len na nich a keď pribudnú mláďatá, musíte trpezlivo čakať, kým vyrastú, aby mohli podobne ako ich rodičia pracovať v rôznych budovách a zamestnaniach.

Ďalej staviate dom pre lesníka, ktorý vysadí nové stromy. Pridáte pílu na výrobu dosiek, ale to je už jedna z pokročilých stavieb, ktorá vyžaduje energiu. Tú získate z vodného mlyna, alebo využijete pohon bobrov v kruhu, veterný mlyn a iné možnosti. Myslieť pritom treba na rozvodné potrubie. A všetko majú spájať cesty. Sortiment budov sa rozrastá, ale väčšinu z nich musíte odomknúť bodmi výskumu, ktoré generuje vo svojom domčeku inovátor. Neskôr body získate aj z observatória a iných zdrojov. Sprístupnenie nových stavieb a objektov je pritom jednoduché – označíte ich v menu výstavby a ak máte dosť požadovaných bodov, hra sa vás spýta, či ich chcete odomknúť a hneď sa dajú použiť.

Bobry tak dokážu vybudovať čoraz vyspelejšie budovy a dielne, či už úžitkové, alebo dekoratívne. Môžu to byť aj mosty, bane a dielne na spracovanie kovu, dokonca továreň na výrobu autonómnych botov, ktorí potom asistujú bobrom pri práci. Zo zaujímavých kurióznych budov je to aj sprcha na osviežovanie bobrov na súši alebo brúska, kde si opravujú poškodené zuby. A za zmienku rozhodne stojí fakt, že budovy sa dajú stavať jedna na druhej. Napríklad tak postavíte niekoľkoposchodový príbytok, alebo nad obydlím umiestnite dielňu a podobne. Len pritom treba myslieť aj na schodíky, aby sa tam osadníci dostali.  A schodíky budete stavať aj vo voľnej krajine, aby ste vyliezli, či zliezli na kopce a vyvýšeniny alebo nižšie položený terén.

Medzi špecifické prvky hry patrí výstavba v dištriktoch, teda na územiach v dosahu centra a ciest, pričom môžete stavať aj viac dištriktov na rôznych častiach mapy. Sympatická je možnosť nastavenia celkového pracovného času bobrov – predvolený je 16 hodín denne. Sledovaním hlavnej alebo doplnkových tabuliek populácie vidíte potreby osadníkov a ich mieru naplnenia (hlad, smäd, spánok, príbytok, jednotlivé zložky výživy, sociálny život, zábava, estetika, znalosti). Pri mimoriadnej spokojnosti rastie stupeň blahobytu.

Najzaujímavejšou súčasťou je však počasie, ktorého predpoveď môžete aj sledovať a významne ovplyvňuje aktuálny stav krajiny. Priebežne totiž nastanú obdobia sucha, kedy najskôr čiastočne a potom úplne vyschnú všetky rieky a vodné zdroje. Vtedy sa musíte spoliehať hlavne na zásoby, ktoré ste si urobili. Dlhodobo dehydrované bobry môžu umierať a vodu potrebujú aj rastliny, ktoré vysychajú. Výrazne sa pritom mení aj kolorit celej krajiny. Tá je bežne zelená, ale v období sucha upadá do bezútešnej žltej a hnedej a niekde vidíte aj popraskanú pôdu. Na dosah je už piata aktualizácia hry, ktorá pridá zlú kontaminovanú vodu a obdobie škodlivých prílivov a tým tvorcovia rozhodne nekončia.


Aktuálne hra ponúka len relaxačnú výstavbu v sandboxovom štýle, bez príbehu a úloh, ktoré by ale mohli byť vo finálnej verzii. Na tú si však určite ešte nejaký ten mesiac počkáme. Ak vám ale nateraz vyhovuje prosté stavanie osídlenia s rozkošnými bobrami a malými odchýlkami od konkurencie, viete sa aj teraz pobaviť. Navyše už podľa doterajšieho progresu vývoja sa dá usúdiť, že Timberboorn poskytne časté aktualizácie a obsah sa bude priebežne rozširovať. Takže bude dôvod k hre sa opakovane vracať.


napísal uni 5.10.2023
Páči sa mi! (+1)
TIMBERBORN


Timberborn
PC

Vývoj: Mechanistry
Štýl: Stratégia
Early Access od: 15. september 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20018)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk