SUDDEN STRIKE 2

SUDDEN STRIKE 2

Dojmy

Sudden Strike II, kvalitná taktická stratégia z druhej svetovej vojny, je späť. Tentoraz vylepšená, obohatená o nové národy a jednotky. Nečakajte však veľké zmeny, stále je to len čistá 2D stratégia s 2D jednotkami a 2D prostredím. Teda žiadny zooming a ani natáčania kamery, len nemilosrdný boj s pridelenými jednotkami.

Čo sa týka vylepšení, teraz nám tu pribudlo niekoľko nových národností. Môžete si zahrať kampaň za  Nemcov, Rusov, Britov a hlavne nových Američanov a Japončíkov. Celkovo je to cez 40 misií v kampaniach, plus desiatka misií vo voľných scenáriách. Na rozdiel od prvej časti už nebudete hrať už len na letných scenáriách, ale aj na zimných a s rozličnými poveternostnými podmienkami, čiže sa vám môže spustiť dážď alebo začať snežiť. Čo sa týka jednotiek, tentoraz boli všetky dokonalejšie doladené a bola zvýšená aj ich inteligencia. Celkovo je ich cez 50 nových a spolu so  starými celkovo 150. Všetky jednotky sú samozrejme reálne a nájdete tam napríklad tanky Tiger, Panther, Sturmtiger,  medzi vojakmi zase sniperov, granátometčíkov, bazooka menov, uvidíme aj delostrelectvo ako pozemné tak aj protivzdušné, z lietadiel potešia zase SU 85 alebo známy IL 2 Sturmovika.

Sudden Strike 2
Sudden Strike 2
Sudden Strike 2

Trochu si pripomeňme samotný štýl hry. Sudden Strike je realtime stratégia bez možnosti stavby budov a vyrábania jednotiek. Takže do každého boja v misii pôjdete s pridelenými jednotkami, prípadne s možnosťou  príchodu ďalších posíl počas hry. Jednotky sú spracované čo najreálnejšie, teda ich rýchlosť, pancier,  obsadenie  vojakmi a všetky majú svoje vlastné zbrane s inou silou. Základnou stratégiou  v hre je dobre si vybrať, s ktorými jednotkami pôjdete vpredu, s ktorými vzadu a ktoré pošlete na prieskum oblasti a dosiahnuť s nimi na začiatku  vytýčené úlohy. Napríklad musíte  oslobodiť zajatých pilotov, generálov, zničiť  továreň,  obsadiť nejakú budovu, zničiť nepriateľov na území alebo len ochraňovať konvoj, prípadne prejsť  krížom  cez mapu. Mimochodom SS sa vyznačuje aj možnosťou gigantického počtu jednotiek v boji, zatiaľčo v takom Red Alerte ste boli radi, keď ste ich mali stovku, tu sa  počet vojakov a tankov môže pohybovať  aj do tisíc. Napríklad je veľmi pekné, keď  sa dvesto vašich vojakov rozbehne krížom cez nepriateľmi zamorený les... lepšie ako Vietnam :) Plus všetky mobilné jednotky majú svoju posádku, ktorú musíte naplniť. Vždy najskôr nasadnú vodiči a potom sa začnú zaplňovať miesta za guľometmi, delami alebo v nákladnom priestore. Rôzne jednotky budú mať rôzne nákladné priestory, dostanete niekoľko typov vodných a pozemných transportov na  rýchlejší presun vojakov. Ak ich nemáte alebo vám vozítka zničili, môžete ukradnúť nepriateľské vozidlá a presúvať alebo bojovať na  nich.  Ďalej v SS2 sú pridané skúsenosti jednotiek, kde čím dlhšie jednotka bojuje, tým má  väčšie skúsenosti a pohybuje sa rýchlejšie, dovidí ďalej a strieľa presnejšie.

Zo zvukovej stránky veľmi poteší aj jazyková rozdielnosť každej strany, kde velitelia jednotiek odpovedajú v svojom jazyku, takže takým japončíkom veľmi  rozumieť nebudete.  Ale našťastie aspoň briefingy sú všetky po anglicky, samozrejme s náležitým prízvukom, takže rozumiete o čo v misii pôjde (horšie  by bolo, keby  vám začali na briefingu hovoriť a písať po japonsky :). K zvukom jednotiek by som povedal. že nie sú veľmi výrazné, ale aj tak má každá jednotka svoj  vlastný  rachot :)

Sudden Strike 2
Sudden Strike 2
Sudden Strike 2

Grafická stránka, no tu je to stále také isté ako v jednotke. Možno boli pridané nejaké kopčeky, sneh, dážď a malé efektíky, ale nejako  významne to nezmenili a hra si zachovala svoj pôvodný look (vzhľad, pozn.B007). Teda, nevyzerá to zle, jednotky sú detailne prepracované, budovy a prostredia tiež a aj výbuchy majú niečo do seba. Môžete hrať v troch  rôznych rozlíšeniach  640x480, 800x600 a 1024x768, ale optimálne je  asi  800x600, kde ešte vidíte aj aké také detaily jednotiek, v 1024 je to už  prťavé a 640 je to veľké a nevidíte dobre okolie. A keďže je to len 2D, pôjde vám to dosť rýchlo  aj na pomalších počítačoch. Myslím, že minimum je P333Mhz a 64mb s hocijakou grafickou  kartou (no to chcem vidieť, čo tak 1Mb ISA karta?).

V SS2 bude pridaný aj multiplayer s podporou Gamespy, takže si môžete zahrať nie len cez Lan, ale aj cez internet na množstve rôznych servrov a to na 30-tich rozličných mapách.

Celkovo sa mi to zdá ako nie veľmi výrazné vylepšenie jednotky, ale stratégov a milovníkov druhej svetovej vojny určite poteší zreálnenie vlastností jednotiek, zväčšený počet jednotiek a nové bojujúce strany. A asi potešia aj kvalitne strategicky spracované scenáriá. Hra vyjde koncom augusta alebo v septembri. Oproti jednotke sa už bude distribuovať len na jednom CD a s menším počtom animácií, kde bude len jedna titulná a jedna víťazná v každej  kampani. 

Sudden Strike 2
Sudden Strike 2
Sudden Strike 2

napísal saver 14.8.2002
Páči sa mi!
SUDDEN STRIKE 2


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20286)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk