RAYMAN 3 SK

RAYMAN 3 SK

7.8

Recenzia na PC verziu

Ak máte dojem , že tento titul sa už chvíľu povaľuje v hernom svete, máte pravdu. Rayman 3 naozaj nepatrí medzi najčerstvejšie novinky, ale v týchto dňoch sa objavuje kompletne v slovenskom jazyku a preto nezaškodí trochu si ho pripomenúť a zhodnotiť jeho lokalizovanú verziu.

 

Starý dobrý Rayman začínal ako milý arkádový dobrodruh v 2-déčkovom prostredí. Keďže si ho počítačoví hráči obľúbili, nasledovalo úspešné pokračovanie, ktoré vrcholí aktuálnym tretím dielom. Hrdina sa udomácnil v pôvabnej 3D-krajinke , kde so svojimi priateľmi a nepriateľmi prežíva celkom nové dobrodružstvá.

 

Keď si prispôsobíte herné nastavenia a ovládanie v trošku nepraktickom menu, môžete sa ponoriť do sveta, kde sa uplatnia schopnosti roztomilého hrdinu, ktorý síce nemá veľké bicepsy ani deštrukčné zbrane, ale keď treba použije svoje tvrdé päste a skáče ako nadopovaná žaba.


Rayman 3 SK
Rayman 3 SK
Rayman 3 SK

Apropo, žaba alebo, mutant podobný žabe inak známy ako Globox patrí medzi Raymanových najlepších priateľov. Omylom prehltol šéfa zákerných lumov a preto ho prenasleduje tlupa čiernych klbkovitých nezmarov, Hoodlumov. Ďalším fajn kámošom je lietajúci hmyzák Murfy, ktorý s obľubou komentuje a kritizuje konanie svojho slávnejšieho druha a učí ho využívať nevšedné schopnosti. Okrem týchto stálych sprievodcov sa objavujú aj iné spriaznené duše-Teensiovia, ktorí často potrebujú pomoc spomínanej trojky. Zvyčajne ich nájdete podľa naliehavého kriku, ktorý sa ozýva z klietok, kde ich zatvorili Hoodlumovia.


Už som písal, že Rayman je výborný skokan a veru pri množstve prekážok a jám, ktoré mu stoja v ceste sa naskáče až-až. Ale bez pomoci vrtule, ktorú dokáže vytvoriť z bujných vlasov počas skoku, by sa zrejme ďaleko nedostal. A určite sa mu zídu aj supersily umiestnené v rôznofarebných plechovkách. Niekedy ich stačí nájsť, inokedy sú odmenou za dobrý skutok. Napríklad oslobodenie zajatca. V každom prípade sú nevyhnutné pre ďalší postup v hre.


ZELENÁ PLECHOVKA: VORTEX zmení Raymanove päste na víchor. Účinkuje nie len na nepriateľov, ale aj na nepoddajné prekážky, ako sú napr. masívne huby.

ČERVENÁ PLECHOVKA: päsť HEAVY METAL je určená pre tvrdé akcie, superúdery do nepriateľských nosov a vylamovanie dverí.

MODRÁ PLECHOVKA: LOCKJAW vybaví hrdinove päste kovovými čeľusťami s prídavnou reťazou. Pomocou nich sa dá zachytiť o kovové úchytky a prehúpnuť cez priepasť, ale aj uhryznúť a elektrošokom zneškodniť protivníkov.

ORANŽOVÁ PLECHOVKA: SHOCK ROCKET zmení päsť na rýchle torpédo. Slúži na dosahovanie veľmi vzdialených cieľov a dá sa dokonca ovládať.

ŽLTÁ PLECHOVKA: THROTTLE COPTER venuje sympatickému hrdinovi superhelmu, s ktorou sa dá nasadnúť do vrtuľníka a letieť.

Rayman 3 SK
Rayman 3 SK
Rayman 3 SK

Aj keď pohyb Raymana sledujete z pohľadu autokamery, ktorá nie je vždy ideálna, môžete využiť aj akýsi pozorovací pohľad, pri ktorom si dokonale prezriete celé okolie. Bohužiaľ sa však nedá využiť pri pohybe s výnimkou špeciálnych akcií. Tieto akcie sú ďalšou nutnosťou pri postupe a aj keď sa jedná o zaujímavé nápady, ich praktické použitie je niekedy zbytočne zložité. Napríklad vymrštená päsť s okľukou doprava, alebo doľava je praktická , keď treba zasiahnuť nepriateľa schovaného za prekážkou. Vykonanie tejto akcie vyzerá nasledovne. Treba stlačiť a podržať úder, potom k tomu klávesu pre úkrok a plus ešte klávesu doľava alebo doprava. Potom treba pustiť úder a dúfať, že sa to podarí.

 Okrem hlavného deja sa v hre vyskytujú zaujímavé bonusy. Môžete si prehrať všetky dejové videosekvencie, ktoré ste odomkli postupom v hre. Potom propagačné shoty Raymanových nepriateľov, kde prezrádzajú úmysly voči dobráckemu hrdinovi. Sú škodoradostné a fakt zábavné! Napokon môžete vyskúšať bonusové hry ako napríklad 2D arkádu, pripomínajúcu prvý diel, alebo trochu agresívnejšiu zmutovanú verziu tenisu atď.

Dostávam sa ku kľúčovej záležitosti trojcédéčkovej behačky. K prekladu. Musím povedať, že slovenská firma KON TIKI multimedia, si naozaj dala záležať na tom, aby poslovenčenie produktu dopadlo čo najlepšie. Veľmi dobrý a vtipný dabing, slušný preklad do zrozumiteľného jazyka a skromný, ale praktický manuál. Až na klávesy typu B6, alebo B12, ktoré budete márne hľadať na klávesnici, ale nájdete ich v ovládaní, naozaj nemám prekladateľom čo vyčítať. Vykonali slušnú prácu, za ktorú sa netreba hanbiť a vďaka ich úsiliu sa Rayman 3 stáva veľmi lákavým titulom pre bežného miestneho hráča.

 

Rayman 3 SK
Rayman 3 SK
Rayman 3 SK


Výrobcovia odporúčajú pre hru zostavu s procesorom pentium 600 Mhz, 128 Mb ram, 32Mb

3D kartu plus kopu miesta na harddisku. Hral som na podstatne silnejšom stroji, ale myslím, že uvedené minimálne nároky sú optimálne.

 

Aj keď sa Rayman 3 na prvý pohľad zdá byť hrou pre deti, svojou obtiažnosťou a občas náročnosťou ovládania je určený skôr pre trochu starších hráčov so šikovnými prstami a záľubou v behačkách. Jedná sa o nadštandardný titul s peknou grafikou a k tomu v solídnom slovenskom preklade. Navyše má to, čo mnohým iným súčasným titulom chýba. Dobrú hrateľnosť.


napísal uni 13.1.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.8
Ohodnotiť
RAYMAN 3 SK
+ kvalitná 3D behačka
+ slušná grafika
+ bonusové hry a materiály
+ kompletný slovenský preklad s dabingom
- občas ťažkopádne ovládanie
- priveľmi obtiažne pre najmenších hráčov
- trochu neprehľadné menu


RECENZIE HRÁČOV
Rayman 3 SK

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19535)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk