SPIDER-MAN 2

SPIDER-MAN 2

4.0

Konverzia Spider-mana 2 vyšla v niekoľkých verziách, posúďme najskôr ako to zvládli verziu na PC.

Recenzia na PC verziu

Pomaly, ale isto sa už stáva zvykom, že s príchodom nejakého prehypovaného filmového blockbusteru sa na pulty obchodov dostáva aj jeho herná podobizeň. Musím však zároveň dodať, že tieto herné tituly väčšinou spadajú do skupiny B a sú určené prevažne mladšiemu publiku, spomeniem napríklad Brother Bear alebo Shrek 2. Keď približne pred dvoma rokmi vtrhlo do kín filmové spracovanie komixového hmyzáka Spider-Mana, jeho herné prevtelenie prekvapivo oplývalo výbornými kvalitami a tak som netrpezlivo očakával príchod, ako filmového, tak herného pokračovania. Avšak narozdiel od filmu, ktorý zbiera jednu pochvalnú recenziu za druhou, sa herný Spidey 2 poriadne zamotal do svojich pavučín a tak je výsledok snaženia tímu Fizz Factor taký, aký je. Ale radšej nebudem predbiehať. 

Nerozumiem prečo. Prečo sa na všetky konzolové platformy dostala omnoho kvalitnejšia verzia pokračovania pavúčieho muža, ako ten paškvil, ktorý zabugoval naše PC. V čom do pekla sú konzoly lepšie od počítačov? Faktom teda je, že verzia určená pre PC je akýmsi okliešteným, zjednodušeným a ešte k tomu zohyzdeným poloproduktom, ktorý nesiaha tým konzolovým ani po chlpy na päte. Hra má s dejom filmu spoločné len základné elementy, pričom veľmi skoro zistíte, že tento titul žiadnym zmysluplným a uceleným príbehom neoplýva. Autori sa s týmto faktom vysporiadali priam šalamúnsky a tak okrem Doc. Ocka si to s vašou kostrbatou low-polygonovou postavou v priebehu hry rozdajú aj iní známi komixoví záporáci ako Mysterio, Puma alebo Rhino. Väčšinu misií však strávite plnením donekonečna opakujúcich sa úloh a prevažnú časť sa budete zapodievať záchranou rukojemníkov či mlátením pouličných gangstrov. Aby toho nebolo málo, jednotlivé misie sú navzájom pospájané sadou hnusných prestrihových scén, pričom len malá hŕstka z nich je prevzatá z konzolovej verzie a má teda akú, takú kvalitu.

 

Spider-Man 2
Spider-Man 2
Spider-Man 2


A ako je to nakoniec s hrateľnosťou? Ovládanie Spider-Mana je na tak elementárnej úrovni, že by sa ho naučil aj môj hafan, pričom vám stačí poznať len základné klávesy pre pohyb plus vedieť správne narábať s krysou. Jeden čudlík vládne všetkým. Tak by sa dalo v krátkosti charakterizovať ľavé myšítko, pretože v hre zastáva hneď viacero funkcií. Len pre istotu spomeniem, že reklamovaná voľnosť pohybu je čírym do neba volajúcim nezmyslom a ak ste sa tešili na slobodné a bezstarostné poletovanie veľkým jablkom, tak vás musím poriadne schladiť. Náš dobrý sused Spider-Man, v prípade že si chce zaplachtiť, môže sa svojimi pavúčími lanami zachytiť len na dopredu určených miestach a aj to len v prípade, že sa crosshair zmení na lietajúcu ikonku. Okrem toho sa ten Jeden čudlík používa aj na mlátenie nepriateľov (vtedy sa vám zameriavač zmení prekvapivo na útok), strieľanie pavučín, lezenie po stenách a v niektorých prípadoch vám bude umožnené aj metať pavučinové zhluky.

Ďalším obrovským lákadlom hry sú súboje s bossmi, ktoré predstavujú vrchol stupidity. Hra sa pred každým takýmto súbojom automaticky zapauzuje a do najmenšieho detailu vám vysvetlí, čo a kedy urobiť, aby ste vyhrali. Táto pomôcka spolu s detsky primitívnym ovládaním môže evokovať názor, že hra bola primárne určená pre detské publikum, ale celkový chorý design hovorí jednoznačne o tom, že tento titul bol šitý pekelne horúcou ihlou (a k tomu ešte nekvalitným pavúčím vláknom) a jeho vydanie pre osobné počítače nebolo zo začiatku plánované. O tom taktiež svedčí kratučká hracia doba, kde dokončenie Spider-Mana 2 za menej než štyri hodiny nepredstavuje problém ani pre šesťročného caparta a hra sa tým pádom stáva horúcim adeptom pre zápis do Guinessovej knihy rekordov.

 

Spider-Man 2
Spider-Man 2
Spider-Man 2


A ako je na tom hra s technickým spracovaním? Mno, osobne si myslím, že aj keď má nejaká gamesa malé vady v designu a minoritné nedostatky v hrateľnosti, v prípade, že z grafického a zvukového hľadiska exceluje, ľahšie sa nad ňou zmilujem a pri celkovom hodnotení prižmúrim aj nejaké to (zlaté, poprípade kurie) oko. To, ale samozrejme nie je prípad Spider-Mana 2. Ešte tak pred dvoma rokmi by som mohol hovoriť o podarenom grafickom stvárnení, ale v súčasnosti, v ére super enginov typu FarCry, už to skrátka nestačí. Keďže 99,9% hry strávite pofľakovaním sa mestskou zástavbou, tak by človek očakával, že autori pristúpia k architektúre budov so štipkou originality. Opäť ide len o zbožné prianie a tak všetky budovy sú si takmer navlas rovnaké, hranatého krabicovitého typu, a rozlišujú sa jedine vo výške a v chabých textúrach. Taká istá chudoba postihla aj všetky postavy mimo hlavných hrdinov, s ktorými sa náš hrdina Spider-Man dostáva do styku. Tieto persóny sú zväčša tvorené nízkym počtom polygónov a ich animácie sú žalostne komické. Zvuková stránka hry si zasluhuje priemerné hodnotenie. Aspoň, že sú hlavné postavy nahovorené skutočnými hercami, ale napríklad Tobey Maguire znie, ako po chlastpárty a jeho hlášky sú suchšie než púšť Sahara. A ak má hra nejakú hudbu, tak je tak šedivá a nevýrazná, že sa ľahko stratí medzi všetkými tými nedostatkami.

Záverečný verdikt nemôže byť zákonite pozitívny. Absolútne nerozumiem, ako mohol vôbec niekto poslať tento hnusný humus do lisovne. Hra, ktorá neoplýva žiadnymi kladnými stránkami a ešte k tomu má slúžiť ako propagačný materiál k naozaj výbornému filmu, mala byť zničená už v štádiu vývoja. Keď ešte k tomu pripočítam aj to, že majitelia konzol sa môžu tešiť z neskonale lepšieho pokračovania Spider-Mana, napadajú ma len dve slová. Ruky preč!!!

 

Spider-Man 2
Spider-Man 2
Spider-Man 2

napísal blade 2.8.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
SpiderMan 2
| SPIDERMAN 2
[3.6.2004]
Spiderman 2  E3
| SPIDERMAN 2 E3
[16.5.2004]
4.0
Ohodnotiť
SPIDER-MAN 2
+ filmový Spidey 2
+ krátkosť
- grafika
- hrateľnosť
- zvuky
- atď.


RECENZIE HRÁČOV
Spider-Man 2
8.0
STARWARS    16.2.2006
S filmom Spider-Man 2 musela prísť samozrejme aj hra Spider-Man 2. V hre Spider-Man 2 prežijete celý...prečítať celé
Spider-Man 2
8.0
TIDUS    22.10.2005
Takže nebudem naťahovať a dlho nič uvádzať a hneď začnem!Mam už jednu recenziu tohto nazvu,ale musím...prečítať celé
Spider-Man 2
9.0
ELSI    13.4.2005
Dlhoočakávaný film a hra. Film bol super, ale hra na PC? Na prd. A čo PS2 verzia?Tá rozhodne nes...prečítať celé
Spider-Man 2
8.9
MR.SOLID    10.4.2005
Túto hru by sme mohli nazvať aj GTA:Spider-Man,pretože podobnosť s GTA je značne veľká!Pracuje to na...prečítať celé
PC

Vývoj: Cenega
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk