PSI-OPS: MINGATE CONSPIRACY

PSI-OPS: MINGATE CONSPIRACY

8.0

Dosť bolo konvenčných zbraní, bojujte mysľou a odhaľte plány tajnej organizácie a svoju pravú identitu.

Recenzia na PS2 verziu

V krátkom časovom období sa na trh dostávajú dva veľmi podobné, prakticky rovnaké tituly. V oboch nechýba akcia, množstvo zbraní, nepriateľov, rozličné prostredia, amnézia a hlavne psychické schopnosti. Schopnosti, pomocou ktorých je možné manipulovať s predmetmi a pohrávať sa s mysľami ľudí. Psi, ako sa tieto schopnosti volajú, sú prednosťou Second Sight a Psi-Ops: Mindgate Conspiracy. Druhý menovaný titul si rozoberieme v nasledujúcich riadkoch. Second Sight sa dostane na trh v priebehu budúceho mesiaca.

Ktorá je ultimátna zbraň v armáde? Všetky vlády sveta si kladú túto otázku a nejedna z nich by sa zmocnila najsilnejšej zbrane na svete. Sile a rýchlosti myšlienok môže snáď konkurovať iba rýchlosť svetla, všetky ostatné projektilové a plasmové zbrane sú proti psychickým schopnostiam iba vodnou pištoľkou. Po dlhom prieskume a nazhromaždení dostatočného finančného obnosu, štartuje projekt Mindgate. Všetky najväčšie vlády sveta sú angažované v tomto experimente. Projekt sa však po neplánovaných akciách a vlastnej politike generála rozpustil. Daňoví poplatníci boli pobúrení a vlády boli nútené Mindgate verejne pochovať. Generálovi sa podarilo spravodlivosti uniknúť a v tichosti sa pripravoval na pomstu. Na svoju poslednú misiu si najal najlepších Psi vojakov z celého sveta a rozpútal vojnu nie proti národom, ale proti ľudom ktorí nemajú psychické schopnosti. Svoju tajnú organizáciu nazval The Movement. Generálove prvé kroky viedli k strategickej rafinérii, kam bola okamžite vyslaná špeciálna jednotka. Jedným z členov, ktorý padol do zajatia je hlavný hrdina Psi-Ops, Nick Scryer.

Psi-Ops: Mingate Conspiracy
Psi-Ops: Mingate Conspiracy
Psi-Ops: Mingate Conspiracy

Nickova pamäť bola pred akciou dočasne vymazaná a nahradená falošnými myšlienkami. Spomienky sa mu však postupne vracajú vo forme flashbackov a tréningov, kde si hráč osvojí novo nadobudnutú Psi schopnosť. Základnou a najzaujímavejšou psychickou zbraňou je telekinéza, ktorá bude masívne používaná v bojoch s nepriateľom. Prostredie sa stáva vašou zbraňou a pomocou telekinézy môžete posúvať akýmikoľvek predmetmi a hádzať ich na nepriateľa. Táto schopnosť skrýva nevídané možnosti počas bojov, kedy zdvihnete do vzduchu vojaka a svojou zbraňou ho zastrelíte. Môžete s ním hádzať o steny alebo pri väčšom počte si s nepriateľmi zahrať kuželky. Telekinézu je možné využiť aj ako štít, keď pred sebou nesiete kovový predmet. Možností ako využiť túto schopnosť je veľa a záleží iba od zvoleného štýlu hry, či dokážete využiť celý potenciál telekinézy. Medzi ďalšie nemenej užitočné Psi schopnosti patrí pyrokinéza, ktorá vytvára ohnivú tlakovú vlnu. Nie je nič jednoduchšie, ako zapáliť drevené debny a počkať si na reťazovú reakciu, kedy sa oheň rozšíri aj na sudy z výbušným obsahom.

Ak preferujete radšej stealth postup určite využijete Remote Viewing. Pri aktivovaní tejto schopnosti sa ocitnete mimo Nickovho tela a môžete sa pozrieť, čo sa deje za dverami. RV slúži iba na prieskum, vždy si musíte nájsť bezpečné miesto, pretože počas aktivovanej RV je Nick zraniteľný. Všetky Psi schopnosti spotrebúvajú energiu a tú je možné doplniť iba zo zásobníkov alebo z tiel nepriateľa, ak si osvojíte Mind Drain. Z vojakov budete doslova vycucávať energiu a ak je objekt pri živote, efektne sa mu rozprskne hlava.

Psi-Ops je hrou, ktorú je možné hrať na niekoľko spôsobov. Ak preferujete stealth žáner, budete sa v tichosti pohybovať a využívať Psi schopnosti na likvidáciu otravných stráží. Dopredu si prezriete situáciu cez zavreté dvere, v tichosti ich otvoríte, preberiete myseľ jedného z vojakov a v tele nepriateľa postrieľate ostatné stráže. Nakoniec sa postavíte pred výbušné tlakové fľaše a spáchate samovraždu. Nebudete si predsa špiniť ruky nejakým samopalom, nie? Keď už sme načali zbraňový arzenál, je nutné povedať, že brutálna sila nevyrieši mnohé situácie a okrem chladných zbraní, bude nutné občas využiť aj Psi schopnosti. Palebná sila zbraní z rastúcou vzdialenosťou rapídne klesá. Navyše sa ráta z rozptylom guliek, čo je pri útočnej puške na relatívne krátku vzdialenosť absurdné. Zbraní je málo (pištoľ, brokovnica, samopal, útočná puška, sniperka, raketomet) a nábojov nie je na rozdávanie. Nutnosť používať psychické schopnosti pomáha aj fakt, že pri sebe môžete mať iba jednu strelnú zbraň, ktorej sekunduje pištoľ s tlmičom. Po nepriateľoch zostávajú na zemi zbrane a je ich možné medzi sebou kedykoľvek vymeniť. Hrubou silou však ku koncu hry už nebude možné prechádzať jednotlivé úseky kvôli vysokému počtu nepriateľov a vedcov, ktorí okamžite spúšťajú alarm. Zásahovej jednotke s plameňometom málokto odolá.

Psi-Ops: Mingate Conspiracy
Psi-Ops: Mingate Conspiracy
Psi-Ops: Mingate Conspiracy

Psi-Ops je rozdelený do ôsmich veľmi rozsiahlych levelov s priamočiarou stavbou úrovní. Hráč prakticky nemá šancu zablúdiť a tak zostať visieť na mŕtvom bode. Pre ľahšiu orientáciu je k dispozícii prehľadná mapa so zaznačenými úlohami a názvami všetkých sekcií. Ak by ste sa predsa len stratili, stačí sa pozrieť do popisu úlohy, kde je presne napísané kam treba ísť. Úlohy sú jednoduché a ku koncu repetívne. Prakticky sa musíte dostať z bodu A do bodu B, aby ste získali vec C a použili ju na mieste D. K úlohám vedie iba jedna cesta, ktorú možno absolvovať niekoľkými spôsobmi podľa preferovaného štýlu hry. Na druhú stranu zničeného mosta sa dostanete jedine za pomoci Psi síl, ale použijete na prechod kovové debny alebo skočíte na oceľovú platňu, ktorú zdvihnete telekinézou a presurfujete cez dieru? Takýchto prípadov je v Psi Ops oveľa viacej. Na dosiahnutie úspechu budete kombinovať sily medzi sebou, ukoristíte myseľ vedca, otvoríte si dvere a aby sa nezaoberal dlho myšlienkou, prečo ho bolí hlava alebo, aby nevyvolal podozrenie vašej prítomnosti, skočíte s ním do rádioaktívnej kvapaliny. Riešenie situácií máte plne pod kontrolou.

Hre ku koncu niekoľko krát dochádza dych a inklinuje k stereotypu, ktorý je okamžite spestrený novými prvkami (nové prekážky, zbrane, sily, kompletná zmena prostredia). Zábavu a hrateľnosť si udržuje až do samého konca. Mohlo toho byť, ale podstatne viacej. Relatívne krátka hracia doba je kompenzovaná množstvom bonusového materiálu. Videá a artworky nikoho zaujímať asi nebudú, hlad po používaní psychických schopností utíši 13 dodatočných misií a niekoľko herných módov. Zahrať si môžete v úplnej tme (dark mode), s meraním škôd, počtu zabitých a času (arcade) alebo najzaujímavejší mód, kde jeden hráč ovláda pohyb a druhý strelné zbrane a sily (co-op).

Nebyť psychických síl a s nimi spojený postup hrou, bola by zo Psi-Ops iba priemerná strieľačka postrádajúca rozmanitosť. Nízky počet zbraní je vyvažovaný Psi schopnosťami. Nízky počet nepriateľov zase bossmi. Jednotvárnosť grafiky a priamočiara stavba levelov sa tak stáva najväčším nedostatkom tohto titulu. Veľkú časť budete tráviť v chodbách vojenských komplexov. Ani zmena krajiny, ani prostredia neodoženie pocit deja-vu. Technické spracovanie sa pohybuje na vysokej úrovni za zmienku stoja grafické efekty síl a animácie postáv.

Psi-Ops: Mingate Conspiracy
Psi-Ops: Mingate Conspiracy
Psi-Ops: Mingate Conspiracy

Psi-Ops: Mindgate Conspiracy prišiel z dvojice pripravovaných titulov ako prvý, na záverečný verdikt, či je lepší Second Sight si budete musieť ešte nejaký ten týždeň počkať. Niečo nám však začalo našepkávať, že Second Sight bude lepší. Autori Psi Ops zobrali koncept obyčajnej strieľačky a okorenili ju o možnosť manipulovať okolie psychickými silami. To neznamená, že sa pri hraní nebudete baviť. Odhoďte zbrane a používajte tú vec, čo máte na krku!


napísal spacejunker 30.8.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
PSI-OPS: MINGATE CONSPIRACY
+ súboje s bossmi
+ Psi schopnosti
+ rôznorodé riešenia prekonávania prekážok
- priamočiara akcia
- stereotypná grafika
- opakujúce sa úlohy


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Zoo Digital / Midway
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  november 2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20183)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk