COSSACKS II - NAPOLEÓNSKE VÁLKY

COSSACKS II - NAPOLEÓNSKE VÁLKY

8.0

Pár rokov po úspešných Cossackoch prichádza druhá časť postavená do obdobia Napoleónskych vojen.

Recenzia na PC verziu

Obdobie Napoleónskych vojen je zaujímavou súčasťou európskych dejín. Napriek tomu sa danej téme venuje veľmi málo počítačových hier. Toto leto si však môžete užiť hneď dva nové tituly, ktoré zachytávajú nevšednú atmosféru strastiplnej histórie. Najprv tu bolo príjemné prekvapenie v podobe hry Imperial Glory (recenzia) a vzápätí sa objavilo pokračovanie Kozákov. Prekoná Cossacks II svojho rivala?

 

V aktuálnom titule nájdete päť dominantných veľmocí, ktoré kedysi predstavovali najsilnejšie impériá na európskom kontinente – Anglicko, Rusko, Prusko, Rakúsko a samozrejme Francúzsko. Významnú úlohu zohráva aj šiesta frakcia, ktorou je Egypt. Môžete viesť bitky a vojnové ťaženia za ktorúkoľvek z uvedených mocností a to prostredníctvom niekoľkých herných módov.

Väčšina hráčov pravdepodobne neodolá rozsiahlej kampani. V Cossacks II  ju nájdete pod označením Ťaženie. Obsahuje sériu misií, ktoré rozprávajú príbeh mladého britského dôstojníka, ktorý sa po absolvovaní akadémie a bojoch v pohraničí, vracia do rodného mesta. Tu ho však čaká nemilé prekvapenie. Krajinu okupuje zradný bratranec a jeho spoločníci. Neprávom odsúdený otec sedí vo väzení a čaká na rozsudok. Ale kým je nablízku váš priateľ Curtis s hŕstkou verných vojakov, ešte nič nie je stratené. Najprv musíte prevziať kontrolu v priľahlých osadách a oslobodiť nešťastného otca. Potom príde čas aj na potrestanie zradcov...

Cossacks II - Napoleónske Války
Cossacks II - Napoleónske Války
Cossacks II - Napoleónske Války


Koho neosloví ťaženie, môže otestovať svoje schopnosti v bitke o Európu. Tu na vás čaká naozajstné vojnové ťaženie, na konci ktorého sa stanete neobmedzeným panovníkom celého kontinentu. Po štarte vám je okamžite pridelená veľmoc a veliteľ, ktorého ste si prisvojili pri vytváraní profilu. Ja som neodolal a zvolil som si Francúzsko a veľkého Napoleona. Na výber je však väčšie množstvo veliteľov pre ľubovoľnú stranu. Nájdete tu aj ruského monarchu Alexandra I. Romanova, ktorého môžete v aktuálnom čase zhliadnuť aj v istej telenovele. Začínate skromne ako poručík, ktorý má pod kontrolou niekoľko území. Pomocou diplomacie, intríg a samozrejme vojnového umenia musíte zväčšiť svoju moc a stať sa neohrozeným vládcom. To však nie je jednoduché, pretože okolití vládcovia majú rovnaké ambície.

 

Každé územie je zdrojom surovín, ktoré sú nevyhnutné na produkciu vojsk a expanziu. Niektorých je tu viac, iných menej. Nájdete tu drevo, potraviny, kameň, zlato železo, uhlie a regrútov. Na prehľadnej mape vidíte nielen sektory, ale aj úroveň obrany jednotlivých častí a základné informácie o susedných štátoch. Obranyschopnosť svojich území môžete zvýšiť  výstavbou a vylepšovaním opevnení. Naopak nepriateľské lokality môžete oslabovať  využívaním sabotáží. Napríklad, keď otrávite studne, protivník nebude môcť dočasne najímať nových vojakov, zničenie skladov ochromí prísun surovín atď.

 

Prehľad o vojenských silách nájdete vo veliteľskom menu. Nájdete tu informácie o hodnosti  vašich dôstojníkov a môžete nakupovať vojenské jednotky. Ich počet je limitovaný úrovňou veliteľa. Vyššia hodnosť znamená viac vojsk pod vašou kontrolou. Hodnosti získavate za úspechy v boji a elimináciu nepriateľov. Ak vám chýbajú suroviny potrebné na nákup novej armády, pozrite sa na tržnicu. Prostredníctvom ďalšieho - diplomatického okienka, môžete  vyvolať vojnu a uzatvoriť mier, vyžiadať si prechod cez územie, alebo podpísať zmluvu o neútočení. Zaujímavá ponuka, ale ani zďaleka sa nevyrovná diplomatickým možnostiam, ktoré boli k dispozícii v hre Imperial Glory.

 

Všetky uvedené činnosti vykonávate v ťahovom režime. Aj presun armád pod velením vášho veliteľa prebieha na ťahy. Keď napokon vkročíte na neutrálne alebo nepriateľské územie, zobrazí sa vojnová zóna a hra sa prepne do reálneho režimu. Na detailne spracovanom území vidíte lesy, údolia a pohoria, kde sa nachádzajú rôzne civilné, prípadne vojenské budovy a objekty. Väčšinou sa dajú obsadiť tak, že eliminujete okolitých vojakov. Potom získate výhodné strategické postavenie a cenné suroviny. Niekedy máte možnosť postaviť vlastné budovy a najímať vojenské posily. Hlavnou úlohou je obvykle kontrola vojnového územia, ktoré je rozčlenené na menšie lokality a porážka nepriateľských vojsk. Ale plnenie doplnkových, sekundárnych misií prináša nezanedbateľné výhody. Napríklad obsadenie majáku na pobreží a ovládnutie prepravnej lode zastaví prísun nepriateľských vojsk.

Cossacks II - Napoleónske Války
Cossacks II - Napoleónske Války
Cossacks II - Napoleónske Války


Tak ako v pôvodnom titule Cossacks, aj v dvojke sú boje príznačné tým, že obsahujú  kvantum vojenských jednotiek. Sortiment zahrňujúci niekoľko peších a jazdných jednotiek plus delostrelectvo a kňazov nie je zvlášť široký, ale postačí. Na bojovom poli proti sebe neraz stoja stovky, dokonca tisícky vojakov, preto je dobre, že sa dajú zlučovať do formácií a tak sa lepšie ovládajú. Formácie majú pevne stanovený počet. Pri pechote je to až 120 mužov. Okrem toho majú aj osobité výhody a bonusy. Vojaci vo formácii môžu vytvoriť tri rôzne zoskupenia. Postavenie v radách je ideálne pri útočnej fáze, štvorec je optimálny pri obrane proti jazde, zástup sa hodí najmä pri presune a umožňuje presun bataliónu po ceste. Pochodovanie po ceste je výhodné, pretože mužstvo nepociťuje únavu a lepšie sa uplatní v boji.
 

Štandardní vojaci útočia na diaľku prostredníctvom pušiek, ale môžu použiť aj bodáky na boj zblízka. Streľbu si koordinuje samotný hráč, takže formácia vystrelí v požadovanej chvíli. Dokonca je možné páliť aj postupne jeden rad za druhým. Ideálne je atakovať nepriateľa, keď je dostatočne blízko, pretože vtedy majú pušky ničivý efekt. Nabíjanie trvá niekoľko sekúnd, preto je načasovanie streľby naozaj dôležité. Šanca na ďalší výstrel už totiž nemusí prísť a na rad sa dostávajú bodné a sečné zbrane. Pri útoku z pušiek a diel zohráva veľkú úlohu aj terén. Jednotky na vyvýšených plochách a kopcoch majú výrazne väčší dostrel, streľba na pechotu ukrytú v lese je plytvaním munície. Delové gule, ktoré skončili v rieke neexplodujú.
 

Novovytvorenú formáciu je ideálne doplniť o dôstojníka, bubeníka a nosiča štandardy. Tieto  špeciálne jednotky majú výrazný vplyv na útok, ale hlavne na morálku mužstva. Vojaci s vysokou morálkou sú odhodlaní a lepšie sa uplatnia v boji. Naopak výrazná strata morálky neraz spôsobí rozutekanie vojska a prehru. Stáva sa to hlavne po priveľkých stratách a nápore početných nepriateľov. K jednotkám špecialistov môžeme zaradiť aj inžinierov určených na výstavbu opevnení a demolačné čaty. Prví zabezpečujú dokonalú obranu, tí druhí naopak sabotujú nepriateľské obranné veže.

 

Taktické možnosti vojska sú široké a napriek tomu, že svoju úlohu zohráva aj početnosť armády, bez vhodnej stratégie sa rozhodne nezaobídete. Na druhej strane musím konštatovať, že inteligencia počítačových jednotiek je na dosť nízkej úrovni. Súperi neraz ignorujú vašich vojakov, ktorí sa túlajú pár metrov od nich, alebo volia nezmyselné útoky. Vrcholom bolo, keď zaútočili ma moju pechotu a pritom bez povšimnutia prepochodovali popri kanóne. Ten som potom bez problémov použil na útok od chrbta. Celkovo vzaté, boje nie sú najhoršie, ale majú určité neprehliadnuteľné nedostatky. V Imperial Glory som si ich vychutnal rozhodne viac.

 

Okrem ťaženia a boja o Európu sú v hre ešte jednotlivé potýčky a bitky. V tejto sekcii nájdete niekoľko samostatných bojov, vrátane rekonštrukcií slávnych konfliktov. Nechýba tu veľkolepá bitka o Slavkov. V niektorých prípadoch sa jedná o boj len s predurčenými jednotkami, inokedy je súčasťou misií aj výstavba. V misiách, kde je možné budovanie  obydlí to prebieha podobne ako v klasických RTS. Sedliaci stavajú vojenské a civilné budovy – radnicu, baraky, dielne, tržnice... a ťažia základné suroviny. Po výstavbe kasární sa najímajú vojaci, ktorí nastupujú do boja proti nepriateľským jednotkám. Boje prebiehajú podobne ako pri ostatných herných módoch.

 

Cossacks II - Napoleónske Války
Cossacks II - Napoleónske Války
Cossacks II - Napoleónske Války

Cossacks obsahuje aj sieťovú hru. Môžete sa zabávať na lokálnej sieti, alebo vyskúšať internetové prepojenie. Ponuka je podobná ako v singleplayerových potýčkach a bitkách. To znamená, že môžete skúsiť boje s vygenerovanou armádou alebo konflikt, kde bojujete aj staviate.

 

Grafické spracovanie je prijateľné, ale určite mohlo byť aj lepšie. Celkový dizajn hry je veľmi dobrý. Budovy a objekty v hre vyzerajú slušne, ale vojaci sú trochu neforemní. Zaujímavým doplnkom sú videá prezentované v malom okne počas presunu vojsk a bojov. Ozvučenie je vyhovujúce. Minimum pre hru je CPU 1500MHz, 512MB RAM a 64 MB grafická karta. Vzhľadom na skutočne vysoké počty jednotiek je veľké množstvo pamäte na mieste. V opačnom prípade vás počas hustých bojov čaká nepríjemné zadŕhanie hry.

 

Cossacks II: Napoleónske Války je vcelku solídna RTS, ktorá dokáže osloviť väčšinu priaznivcov stratégií. V porovnaní s Imperial Glory však neuspeje, pretože po všetkých stránkach mierne zaostáva. Či už sa jedná o priebeh bojov, diplomatické možnosti, AI alebo technické spracovanie, oponent kozákov je vždy o krok vpredu. To však neznamená, že nový produkt nestojí za vyskúšanie. Najmä keď je u nás dostupný v solídnom českom preklade.


napísal uni 6.7.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
COSSACKS II - NAPOLEÓNSKE VÁLKY
+ dobrá atmosféra
+ masívne a mnohopočetné boje
+ bohaté možnosti pre jedného hráča
+ slušný multiplayer
- nízka počítačová inteligencia
- vysoké hardvérové nároky
- niekedy zhoršená orientácia na bojovom poli
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1500MHz, 512MB RAM, VGA 64MB
Doporučená konfigurácia: CPU 2000MHz, 1024MB RAM, VGA 128MB


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: CDV / CENEGA / GSC Game Worlds
Štýl: stratégia / realtime
Dátum vydania:  apríl 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk