JUICED

JUICED

6.5

Okladaný a očakávaný Juiced je už tu a pozrime sa či prinesie niečo zaujímavé do undergroundového racingového žánru.

Recenzia na PS2 verziu

Pouličné ilegálne závody sú v súčasnosti rozhodne in. Svedčí o tom nielen viacero underground style filmov, ale hlavne množstvo herných titulov, čerpajúcich práve z tohto univerza. A to by ste museli byť totálny herní ignoranti, ak ste sa do styku s týmto fenoménom ešte nedostali. NFS Underground 1 a 2, Midnight Club či Street Racing Syndicate sú len jedny z mála titulov, ktoré sa úspešne zapísali do herných análov a tak niet divu, že sa na tejto vlne úspechu snaží zviesť aj ďalšia rada vývojárskych štúdií. Medzi ne sa rozhodne radí aj Juiced Games, autori racingovky s názvom Juiced, ktorá má za sebou vcelku pestrú minulosť. Našťastie, po viac než ročnom zdržaní v dôsledku krachu spoločnosti Acclaim a iným problémom, sme sa nakoniec dočkali spásonosného releasu. Musím ale povedať, že hra za tú dobu poriadne stratila zo svojho kúzla a na AAA titul zo svojim dychom skrátka nestačí. Ale poďme po poriadku...

Myslím si, že akýkoľvek príbeh je u takéhoto druhu hier fakt len na okrasu a tak sa rovno vrhnem na herné menu, ktoré nám Juiced ponúka. Herné módy ako Arcade alebo Custom Race sú neoddeliteľnou súčasťou každej závodnej hry a tak zákonite nemôžu chýbať ani tu. Ich významnosť je ale vskutku vrtkavá a aj keď ponúkajú solídnu zábavu, časom začnú upadať do stereotypu a neodvratného prepadliska herných dejín. Celkom netypicky sa teraz zameriam aj na multiplayer, aby som sa neskôr mohol v kľude venovať novinkám, ktoré nám Juiced prináša. Ten umožňuje nielen evergreen PS2 závodných hier v podobe splitscreenu, ale taktiež aj vcelku kvalitné online možnosti. Online multiplayer vám teda dovolí zahrať si, ako career, tak aj arcade závody, pričom pri prvom menovanom môžete použiť nielen vaše v kariére nazbierané autá, ale taktiež aj vašich AI spoluzávodníkov (o tom už o chvíľku).

Tak či onak, je načase, aby som sa konečne zameral na hlavného ťahúňa tejto racingovky, ktorým je už dobre spomínaný mód kariéry. Tento herný variant ponúka vcelku klasické možností undergroundového závodenia a tak sa rozhodne nevyhnete nákupu a upgradovaniu áut, vkladaním stávok na rôznych jazdcov a samozrejme množstvu jazdenia a závodenia. Zaujímavým, ale nijak zvlášť originálnym spestrením, je úvod do tohto módu, ktorý vás donúti vybrať si jeden z viacerých licencovaných automobilov. Faktom ale je, že tento výber nemá žiaden vplyv na priebeh hry, takže či už si vyberiete tú či onú značku, bude to absolútne jedno.

Juiced
Juiced
Juiced

Ďalšou etapou vášho vstupu do cechu racingového bude váš prvý závod, do ktorého vás pozve samotná hlava obávanej grupy Urban Maulerz, TK. Je nad slnko jasné, že prvý závod nemôže byť nijak extrémne obtiažny, takže po jeho úspešnom absolvovaní (sluší sa povedať, že byť úspešný, znamená byť prvý) dostanete jedinečnú možnosť zvoliť si váš prvý štartovací voz. Samozrejme, že zo začiatku si budete musieť zvyknúť na obmedzenú paletu vozidiel, ale nebojte sa, s postupom času sa táto situácia znateľne zlepší. Avšak to, či si nových štvorkolesových tátošov budete môcť dovoliť alebo nie, o tom rozhodne vcelku rozporuplný ekonomický systém.

Peniaze. Ich nevyhnutnosť v našom živote do značnej miery ovplyvnila aj herný systém Juiced, ktorý až nepríjemne zdôrazňuje ich potrebu. Zo začiatku sa však ešte ničoho nemusíte báť. Väčšina závodov je zadara a okrem toho ich je dostatočné množstvo na to, aby ste si zarobili aj nejaký ten balík. Ako však budete postupne investovať svoje financie do upgradu vášho tátoša, geometrickým radom začne narastať aj počet platených závodov, ktoré nejedenkrát prevetrajú vaše starostlivo našporené úspory. Dôležitým faktom je taktiež aj to, že akokoľvek sa budete počas závodu snažiť, takmer nikdy sa nevyhnete výdavkom. Akým? No predsa na opravu vášho vozu, ktorý sa v úvodných hodinách hrania stane častým terčom vašich nedostatočných šoférskych schopností.

Osobne môžem povedať, že aj napriek mojej úpornej snahe jazdiť čisto, nikdy sa mi nepodarilo odísť z bojiska bez šrámov a vždy som takmer polovicu zarobených peňazí musel investovať do opráv. Táto situácia sa ale začne s pribúdajúcimi závodmi radikálne zhoršovať a minimálne v polovičke z vás sa stane, že do tretej tretiny hry sa už kvôli bankrotu nepozriete. Tento prísny, ale ekonomicky pravdivý, systém sa snažia autori aspoň trošku kompenzovať, a to hneď viacerými spôsobmi. Tieto by sa mohli vo všeobecnosti popísať slovom stávkovanie, pričom pri prvom z nich si stavíte na víťaza v závode, v ktorom súťažia iba AI ovládaní jazdci. Druhá varianta je trošku zaujímavejšia a podobne ako u Fast and Furious, aj tu vkladáte stávky do závodu, ktorého sa osobne zúčastníte. Perličkou sú potom špeciálne udalosti, ale tie si ponechám pre seba, aby som vám nechal aspoň kúsok prekvapenia. Avšak aj tu vyskytuje jeden háčik, s veľkým H.

Totižto, tieto stávky sú absolútne nevyspytateľné a zvyčajne platí to, že favorit skončí na poslednom mieste, zatiaľ čo totálny looser zázračne vytriezvie a predvedie vrcholný výkon svojej kariéry. Na vlastné oči som sa o neférovosti systému presvedčil viacero krát a trvalo mi pekných pár hodín, kým som tento protihráčsky blud dokázal akosi oklamať. Ono, prísť k bankrotu je v tejto hre až detsky jednoduché a všetko, čo vám k tomu stačí, je poriadna dávka nešťastia, nejaký ten nesprávny odhad zákruty a samozrejme aj prehnané a neuvážené investície. Vo výsledku sa potom hranie Juiced stáva neutíchajúcou bolestnou frustráciou, ktorá vás spoľahlivo odradí od akéhokoľvek súvislejšieho hrania.

Juiced
Juiced
Juiced

Apropo, hranie. Málokto z vás asi čakal, že v oblasti závodenia dôjde u Juiced k nejakým závažnejším inováciám. Ak ste sa teda v minulosti dostali k jednému z dielov NFS Underground, určite vás nezaskočí ani ponuka závodov, ktoré sú prítomné v tomto titule. Väčšinu herného času tak budete tráviť jazdením po mestských okruhoch, šprintami z jedného bodu do bodu druhého a taktiež aj variáciou NFSáckeho dragu. Je fakt preveľká škoda, že autori neprišli s niečím novým, pretože takto hra vyzerá ako len ďalší klon spomínaného titulu od EA. Samotné chovanie vozov na vozovke je mierne modifikované smerom k realistickosti, ale Gran Turismo od toho určite nečakajte. Podstatné je taktiež aj to, že väčšina závodov sa odohráva len s minimálnou resp. žiadnou premávkou, takže sa nemusíte sústavne sústrediť na uhýbanie okoloidúcim autám a zákonite máte väčšie možnosti na taktizovanie.

Aby som ale len nekritizoval. Juiced prináša aj nejaký ten svieži nápad do stabilnej hladiny racingových vôd a vy sa tak môžete tešiť hneď na dvojicu špecialitiek. Prvou z nich je akýsi tímový aspekt, ktorý vám umožní prizvať si do svojho mančaftu niekoľko AI jazdcov. Tieto osoby potom môžete poveriť, aby sa zúčastnili závodu za vás, čím si zlepšia nielen ich šoférske schopnosti, ale samozrejme aj ich nádeje na výraznejší úspech. Jednotlivé stajne sa potom ešte môžu stretávať v tzv. tímových závodoch, v ktorých sa víťazom stáva tá skupina, ktorej všetky zúčastnené autá prejdu finišom ako prvé. Ako už ale býva zvykom, aj táto novinka má svoje muchy. Konkrétne musím spomenúť jeden vskutku otravný kix, vďaka ktorému nemôžete počítačom riadený (tzn. že sa ho nezúčastnite) závod žiadnym spôsobom zrýchliť, alebo prerušiť. Ostáva vám teda jediné – sedieť a sledovať.

Poviete si, OK. Ale keď budete takýto závod sledovať už po 20 krát, nebude vám to jedno a slovo nuda sa tak stane vaším najlepším priateľom. Druhým „originálnym“ doplnkom sú závody na oko, v ktorých sa snažíte po vzore rímskych gladiátorov zaujať publikum. Získavanie pozornosti je riešené formou bodov, ktorými ste hodnotení v prípade predvedenia nejakého šoférskeho kumštu, plus tieto body sú znásobované určitou hodnotou, v závislosti od namakanosti a vizuálnej príťažlivosti vášho vozu. Z toho teda nie je ťažké vyvodiť, že čím je vaše auto prepracovanejšie, tým dostávate väčšie množstvo bodov a tým je aj vaša cesta k víťazstvu priamočiarejšia. Aj tu si však neodpustím poznámku. Totižto, tento herný mód vás vďaka malému spektru trikov omrzí vcelku rýchlo a opäť sa k slovu dostane nuda. Ak mám teda celkovo zhodnotiť Juiced po hrateľnej stránke, ostáva mi len konštatovať, že namiesto dlhotrvajúcej zábavy sa dostaví frustrácia a všade prítomná nuda.

Častým javom súčasnej hernej éry je to, že kvalitné technické spracovanie dokáže zachrániť aj inak totálny prepadák. Toto ale nie je prípad Juiced, aj keď nazvať ho prepadákom by nebolo fér. Spomínaný titul totiž až drasticky dopláca na množstvo zdržaní a odkladov, ktoré sa nevyhnutne odzrkadlili aj na jeho technických parametroch. Tento fakt je najviac viditeľný na závodných okruhoch a tratiach, ktoré sú si podobné ako vajce vajcu, bez štipky originality. Takže pri prechode nimi budete opäť zívať ako lev. V lepšom stave sú ale modely áut, ktoré sú dostatočne detailné na to, aby boli hodné všakovakých doplnkov a vylepšení, ktorých je v hre síce menšie, ale stále dostačujúce, množstvo. Čo ale rozhodne stojí zato, je herný soundtrack, ktorý prináša rozmanitý výber kvalitnej muziky, čítajúc takých velikánov, ako P. Oakenfold či Xzibit a z osobného hľadiska musím povedať, že mi sadol o mnoho viac, než ten v NFSU2. Má len jednu nevýhodu. Keď si ho pustíte vo vašom aute, behom okamihu zabudnete na reálie Slovenska a váš tachometer začne naberať priam nebezpečných výšok.

Juiced
Juiced
Juiced

Rok sa tomuto titulu stal osudným. Je smutné, keď sa vývojárske štúdia nevedia dohodnúť s vydavateľmi a v konečnom dôsledku na to doplácame len mi – hráči. Z celkového hľadiska nepatrí Juiced medzi herný odpad a niekoľko nápadov stojí za zmienku, avšak ako nový titul pôsobí zastaralým a značne neprepracovaným dojmom. Preto, ak ste racingovými fanúšikmi a bez volantu neviete vydržať ani jeden deň, osobne vám odporúčam siahnuť po staršom, ale stále výbornom NFSku, prípadne zvoliť iný vhodný variant. Tak či onak, mnoho najazdených kilometrov bez nehody vám praje recenzent :).


napísal blade 7.7.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Ohodnotiť
JUICED
+ niekoľko originálnych nápadov
+ občasná zábava
+ perfektný soundtrack
- stereotyp a nuda
- nevyvážený ekonomický systém
- jednotvárne okruhy
- nedotiahnuté nové nápady


RECENZIE HRÁČOV
Juiced
9.0
GIRI    7.1.2007
Modifikácie, alebo Tuning aut je už veľmi stará vec. Najväčšieho rozmachu dosiahol približne v 70.-8...prečítať celé
Juiced
7.0
DUDEMAN    24.2.2006
Juiced... Čítal som mnoho recenzií na túto hru a v každej písali že je to Konkurencia pre NFSU2... p...prečítať celé
PC
PS2

Vývoj: THQ / Juice Games
Štýl: racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 13. máj 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Dojmy: Juiced 7.9.2004
| Juiced 7.7.2005
| Juiced demo look 25.3.2005
| Juiced dátum 18.12.2004
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19598)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk