CLIVE BARKER`S UNDYING

CLIVE BARKER`S UNDYING

9.5

Recenzia na PC verziu

<span ">Do rúk sa mi dostal list. Celkom obyčajný, ale menu odosielatela som sa velmi potešil. Radosť striedal smútok neskôr strach. V liste sa mi Jeremiah zveril, že je na jeho rodinu uvalená kliatba a že zomiera. Poprosil ma aby som prišiel do Írska a pomohol mu pri vyšetrovaní tejto záhady. Neváhal som ani chvíľu Jeremiah-ovi dlhujem viac než len vedenie vyšetrovania, zachránil mi život. Po príchode do rodnej krajiny sa ma zmocnila nostalgia. Spomenul som si na ženu, ako zomrela a ako ma vo vojne Jeremiah zachránil. Spleť myšlienok vystriedala tvrdá realita.

V tejto recenzii bude reč o FPS a nie hociakej, ale o Undying, hre postavenej na motíve Clivea Barkera. Že vám meno Clive Barker nič nehovorí ? Tak vedzte, že tento pán je majstrom horroru, tvorca trilógie Hellraiser alebo populárnych zbierok poviedok Knihy Krvi. Už vám naskakuje husia koža ? Tak vedzte, že po prvých sekundách hrania sa vám minimalne sježia chlpy na rukách (možno aj niekde inde J). Dokonalá atmosféra a demonický príbeh vás prikuje k stoličke. Horror to mystické slovo plné strachu, neistoty a napätia, takto by sa dala nazvať atmosféra Undying.

Jeremiahove sídlo stálo na kopci. Pri dverách ma uvítala slúžka viedla ma do komnaty, kde už na mňa čakal môj dávny priateľ. Zostarnutá tvár, zoslabnuté telo Jeremiaha dávalo tušiť, že niečo nie je v poriadku. Moje obavy sa potvrdili. Jeho rodičia už boli dávno po smrti a jeho štyria súrodenci sa za záhadných okolností stratili. Čo ho však najviac znepokojovalo bola jeho najmladšia sestra, ktorú vídava služobníctvo pohybovať sa po dome a je už niekoľko rokov po smrti.  Zo spodu sa ozíval šuchot sprevádzný neľudským revom. Niekto vykríkol „Pomoc!“ a zostalo hrobové ticho.
Tasím svoj kolt a vyrážam do temných chodieb. Poletujúci duch ma nemôže prekvapiť. Ale keď som sa otočil a zbadal howlera ako skáče a ucítil ako mi drápom trhá kožu z tváre, ruky sa mi roztriasli. Posledné čo som videl bolo ako si howler pochutnáva na mojej hlave.

V tejto chvíli preberáte nad naším hrdinom Patrickom Gallowayom kontrolu vy. Dostali ste sa pred zapeklitý prípad, a že nebude jednoduchý vám ani hovoriť nemusím.

Clive Barker`s Undying
Clive Barker`s Undying
Clive Barker`s Undying

 

Patrick má od incidentu vo vojne zvláštnu schopnosť vládnuť mágii a kúzlam. Takže k slovu prídu aj kúzla, ktoré si môžete postupne vylepšovať. Napríklad taká Ectoplasma na prvom leveli spôsobuje ľahké zranenie, kdežto na poslednom dokáže zasiahnuť nepriateľa aj cez stenu. Kúziel je len osem, ale zato sú rozmanité a prakticky ich budete používať všetky. Škoda len že medzi kúzlami nie je populárne Heal alebo doplňovanie zdravia, je to kompenzované velkým počtom lekárničiek, ktoré na svojej ceste nájdete. Zbraní je tiež len osem. Možno ich rozdeliť do dvoch skupín projektilové a magické. U projektilových ako kolt ,brokovnica, kuša je možné použiť dva typy nábojov. Magické sú učinné ale pomalé. Potvory šteklíte nábojmi a dorážate ich kúzlami. Nepriatelia majú vynikajúcu inteligenciu a na každý druh platí iná taktika, kostlivca možete zabiť, ale on sa po niekoľkých sekundách postaví, alebo ho možete umlčať kúzlom navždy. Keď sa ich objaví niekoľko vtedy nastáva poriadna mela, kúzlo sa pomaly nabíja a náboje vám dochádzajú (nezabili by ste ich ?). Zcela unikátny sú bossovia, ktorý vás čakajú na konci každej epizódy (ak sa to tak dá nazvať), sú neskutočne silný a slabučký zároveň. Objavovanie ich slabých miest je nádhera, a zabitie je čerešňa na torte.

   

Zaujímavo je riešené zranenie keď na obrazovke vidíte krvavé šrámy od príšer a po údere sa vám hlava bude ešte dlho točiť. Hra je lineárna a nedovolí vám zablúdiť, vždy máte predom definovanú cestu kadiaľ ísť, je to hlavne kvôli silnému príbehu, ktorý tvorí celú kostru hry. Akékoľvek vybočenie by znamenalo stratu dejovej línie. A ten príbeh stojí zato. Dočkáte sa strhujúceho a temného deja plného príšer a démonov aby ste na konci bojovali proti podstate zla a zistili, že všetko bol len podvod.

Undying používa Unreal Tournament engine, takže po grafickej stránke nie je čo vytýkať. A design levelov je jedna báseň, tmavé zákutia strašidelného domu, ruiny starého kláštora, mesto stratených duši. Všetky lokácie dýchajú vlastným životom a majú vlastnú háveď. Fascinujúce interiéri a rozsiahle exteriéri budú podfarbovať tie najtemnejšie zvuky a keltská hudba doplnená chorálmi. Každá akcia znamená iný zvuk, strelba ináč znie vo velkých miestnostiach a ináč v malej. Pri každom škreku vás bude mikať a budete hladať cestu do svetlejšej miestnosti. Dokonalé sú aj rozhovory, ktoré su zosynchronizované s pohybmi úst postáv. Tých v hre vela nestretnete, ale od toho zabíjania plného nemŕtvych aj živá duša poteší.

   

 

Všetky dôležité udalosti a rozhovory sa vám zapisujú do denníka, dokonca aj popisy dôležitých a klúčových predmetov tam nájdete.
Jediné čo sa dá vytknúť Undyingu je nemožnosť zapnúť si titulky počas animácií, čo môže odradiť tých menej znalých, aj keď sa zapisuje podstata do denníka, v rozhovore sa dozviete vždy niečo naviac. A nemožnosť odklepnúť niektoré animácie.

Dalo by sa o Undying, ešte veľa písať a verte nie je jednoduché všetky tie vychytácky popísať v jednom článku, jedná sa skutočne o perlu medzi FPS strielačkami. Za všetko hovorí diabolská atmosféra a nadupaný príbeh. Takže spílte si brokovnice, doplnte manu a vyrazte za dobrodružstvom.

Oceán sa sparil a vietor prestal fúkať. Päť detí si číta z otcovej knihy, na ktorej pracoval. Po niekoľkých rokoch sa naplnila kliatba.

   

 

Ešte dodám že Undying, je už druhým dielom od Electronic Arts, ktoré bolo spravené podľa knižnej predlohy. Naposledy, ak sa pamätáte to bola Mcgee's Alice , a tá hra mala tiež geniálnu atmosféru.


napísal SpaceJunker 13.3.2001
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
9.5
Ohodnotiť
CLIVE BARKER`S UNDYING


RECENZIE HRÁČOV
Clive Barker`s Undying
PC
PS2

Vývoj: Electronic Arts / Westlake Interactive
Dátum vydania: 21. február 2001
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk