TONY HAWK'S AMERICAN WASTELAND

TONY HAWK'S AMERICAN WASTELAND

9.0

7 dní v týždni, 7 divov sveta a teraz aj 7. diel skejťáckej série. Čo dodať?

Recenzia na PS2 verziu

Dosky, ktoré znamenajú svet. Pri pohľade na túto vetu si iste väčšina z vás spomenie na Hollywood, ale v skutočnosti mám teraz na mysli niečo úplne iné. Jedná sa totiž o dosky so štyrmi kolieskami, ktoré sa v sedemdesiatych rokoch stali nesmierne populárnymi a zapríčinili tak rozmach športov, o ktoré mali vtedy záujem iba tí najodvážnejší z najodvážnejších. Reč je samozrejme o skateboardoch, známych to lámačoch kostí, ktoré sa v súčasnosti dostávajú opäť do popredia verejnosti a najväčšiu zásluhu majú na tom ich majstri, medzi ktorých rozhodne patrí aj pomaly sa stávajúca mediálna hviezda Tony (nie ten z vily) Hawk.

A práve tituly nesúce jeho meno sa radia medzi to najlepšie v oblasti skateboardových simulácii, a preto niet divu, že s každým novým rokom sme obšťastnení aj s ďalším, nie vždy mohutne vylepšeným, pokračovaním. Ako už správne tušíte, dnešnou témou bude práve takýto sequel (v poradí už siedmy), ktorý popri zmenenom názve (Tony Hawk's American Wasteland) ponúka aj viacero noviniek, takže nebude od veci, keď si ich teraz podrobnejšie rozoberieme. Fanúšikov tejto série ale rovno odporučím do najbližšieho gameshopu, pretože žiadne sklamanie sa rozhodne nekoná. Ok, operácia následkov pádu na U rampe začína práve teraz!

Ako už býva u „underground-style“ hier zvykom, aj tu sú vaše prvé krôčky poznačené vcelku nepríjemným sledom udalostí, znamenajúcich pre vaše ego jeden nepekne bolestivý šrám. Príbeh sa totiž až na pár zmien drží zabehnutého štandardu, a tak sa opäť pripravte na vašu nesmelú premiéru vo veľkomeste (tentokrát sa jedná o samotnú kolísku skateboardingu – Los Angeles), tlupu namyslených skate majstrov či spriatelenú dušu, ktoré vám načrtne vaše ďalšie plány. Tie sa opäť týkajú budovania reputácie, ktorú dosiahnete jednak usilovným skejtovaním, ale taktiež aj (v duchu JackAssu) demolovaním všadeprítomného verejného majetku, populárnou to činnosťou novodobých skejťáckych skupín. Prvá vec, čo ma po niekoľkých minútach strávených s Wastelandom zarazila, bola nemožnosť prevádzania väčšiny dobre známych trikov, na ktoré som si zvykol už od čias prvého Tonyho.

Tony Hawk's American Wasteland

Prince z Perzie na návšteve v LA.
Tony Hawk's American Wasteland

Kto hovoril, že človek nedokáže lietať?
Tony Hawk's American Wasteland

Nemocnica a potom väzba - život skatera dokáže byť drsný.

Keďže ste totiž v úvode hry iba skejťáckym uchom, všetko vaše úsilie sa zameriava predovšetkým na zvládnutie rovnováhy a základných trikov, bez ktorých si tie zložitejšie ani len nevyskúšate. Hra vás našťastie zbytočne nezdržuje, a tak sa základné pohyby učíte vcelku rýchlo. V súvislosti s trikmi a rôznymi pohybovými špecialitkami mi ale nedá nespomenúť dvojicu noviniek, pridávajúcich tak titulu na potrebnej rozmanitosti. Prvým z nich je tzv. Freestyle Running a ako už iste tušíte, umožní vám robiť všemožné kúsky aj počas doby, ktorú strávite mimo dosky. Navyše okrem toho môžete vaše „prkno“ použiť aj ako schopnú zbraň, ktorou sa môžete vcelku efektne oháňať a tak uštedriť okoloidúcim niekoľko nepríjemných rán.

Druhou, o to zaujímavejšou novinkou, je prítomnosť BMXov, ktoré neslúžia len na okrasu, ale ich využitie je nutnosťou k splneniu niektorých úloh. Je síce pravda, že si ich prítomnosti počas story módu až tak neužijete, ale o to je zarážajúcejší fakt, že sa s nimi autori pohrali do tej miery, že by bez problémov uspeli aj ako samostatný produkt. Ovládať tieto technické vymoženosti je otázkou adaptácie a verte mi, že sa vám tento prerod bude náramne páčiť. BMXy sú pritom nielen schopnou metódou transportu, ale umožnia vám prevádzať nespočetné množstvo trikov, pri pohľade na ktoré sa vám neraz zatají dych. Som naozaj rád, že tím Neversoft nezaspal na vavrínoch a dokázal aj napriek siedmemu pokračovaniu prísť s niečim novým, s niečim, čo značne obohatí ich, už tak kvalitný, herný titul.

Pozrime sa ale bližšie na Story mód, jeden z nosných pilierov singleplayerovej hry. Ak ste sa už v minulosti náhodou dostali k titulom značky Tony Hawk, žiadna z tu prítomných úloh vám nebude cudzia. Môžete sa tak tešiť na robenie všakovakých vylomenín na verejnosti, prevádzanie určitých trikov v stanovenom čase či značkovanie územia nálepkami (tzv. sticker-slap), známou to novinkou série Underground (pozor! Nie NFS). Značne dôležitým aspektom story módu je vylepšovanie vášho novo budovaného skejťáckeho parku, ktorý sa postupom času stane vašim druhým domovom a ak pomýšľate na väčšie úspechy než len pouličné, jeho vylepšovaniu zasvätíte poriadnu hromadu času. Navyše, lokácia Beverly Hills vám poskytne okrem spomínaného fleku pre skate park aj úžasný vizuálny zážitok (tešiť sa môžete dokonca aj na West Beverly High spolu so Stevom, Brendou, Donou, Kelly, Dylanom a ostatnými z 90210 :-)), takže toto poslanie príjmete s obrovskou radosťou a zadosťučinením.

Tony Hawk's American Wasteland

Ako v skutočnosti - 50 metrov nad zemou a k tomu podarený trik.
Tony Hawk's American Wasteland

BMX za pár šupov - presnejšie niekoľko desiatok tisíc.
Tony Hawk's American Wasteland

Podľa takýchto obrázkov sa LA javí ako zmes oceľových konštrukcií.

Aj keď by sa sprvu mohlo zdať, že takéto úlohy budú akýmsi doplnkovým materiálom, tiahnúcim sa pomimo hlavnej dejovej línie, opak je v skutočnosti pravdou a neraz sa stane, že novo zabudovaná časť naštartuje ďalšie príbehové zvraty. S tým aj trošku súvisí drobný nedostatok nového Tonyho - priamočiarosť úloh a vaše sústavné vedenie za ručičku. Zadanie každej úlohy totižto vedie k vášmu presunu na inkriminované miesto, takže s troškou inteligencie a zručnosti splníte požadovanú úlohu behom niekoľkých okamihov. Hľadanie cieľovej lokácie či dumanie nad spôsobom dosiahnutia daného miesta sú tak nenávratne preč a až na pár svetlých okamihov prejdete hrou ako horúci nôž maslom. Aspoň že ten herný zážitok stojí za to, pretože žalostná, 6 hodinová hracia doba by pre tak úzko profilovaný titul znamenala hotový armageddon.

Našťastie, vďaka výbornej hrateľnosti a jednoduchému ovládaciemu modelu sa do hry dostane aj ten najzarytejší odporca freestyle športov, ktorý už len pri pohľade na skejťákov nemilosrdne vytáča 158. Ďalším obrovským kladom tejto bezosporu vynikajúcej gamesy je aj rôznorodosť prostredia, ktoré je rozdelené na niekoľko mestských zón, navzájom prepojených sieťou kvázi-loadovacích chodieb. Hollywood, Downtown, East LA, Santa Monica a samozrejme aj Beverly Hills sú lokácie, do ktorých sa počas plnenia vášho sna podívate a verte mi, že každá z nich vás svojou detailnosťou a prepracovanosťou dostane. Navyše, vďaka strategicky rozmiestnenému verejnému majetku je prevádzanie trikov doslova hračka, takže ak sa obávate strašiaka menom frustrácia, môžete na neho zabudnúť.

Fanúšikovia old-school Tonyho Hawka nemusia smútiť, pretože podobne ako u série TH Underground, aj tu sa do hry prebojoval mód Classic, rekonštruujúci lesk a slávu prvých troch dielov tejto úspešnej ságy. Opäť sa tak tešte na sériu nostalgických levelov, ktoré si postupne odomknete ako bonusový materiál, okrem toho pozostávajúci aj z tajných skaterov, medzi ktorými nechýbajú postavy ako... veď si to zistíte sami. Po starom ostala aj povinná desiatka úloh (obtiažnosťou solídne vybalancovaná) v každom leveli, takže by vám nemal robiť problém ich zvládnuť behom niekoľkých pokusov. Odmenou vám potom bude odomknutie ďalšieho prostredia a tak stále dookola. Osobne sa musím priznať, že zbieranie tajných kaziet či písmen S-K-A-T-E ma bavilo aj po x-tý raz, čo sa napríklad u stále sa opakujúceho žánru FPS rozhodne povedať nedá.

Z hľadiska multiplayeru si nový American Wasteland drží zabehnutý štandard nastolený jeho predchodcami. Ak máte solídne internetové pripojenie, rozhodne si online hru nenechajte ujsť. Hry viacerých hráčov sa tak opäť môžu zúčastniť až ôsmi hráči naraz, pričom škála ponúkaných módov má k originalite až neskutočne blízko. Klasika v podobe CTFka, Goal Attack, Graffity, či Combo Mambo predstavujú studnicu zábavy a vďaka vyššie spomínanej jednoduchosti prevádzania trikov si vás získajú na poriadne dlhú dobu. Výborné nápady v tejto oblasti už len podčiarkuje novinka v podobe módu Firefight, ktorý umožní hráčom navzájom sa ostreľovať fireballmi z upgradnutých skateboardov. Strelené a cez to všetko originálne! A aby som nejako zakončil tento odstavec, spomeniem ešte v krátkosti položku domácej tvorby. Tá vám, podobne ako v minulých dieloch, umožní vytvoriť si vlastného skatera, grafitty, skejťácke parky atď., pričom špecialitkou verzie pre PS2 je aj možnosť namapovať si váš ksicht na vytvoreného skatera, čo sa vám obzvlášť zíde pri multiplayerových súbojoch. Skrátka, Tony Hawk v tej najlepšej forme.

Tony Hawk's American Wasteland

Nočná idílka s nočným živlom v popredí.
Tony Hawk's American Wasteland

Bony idú dobre na odbyt aj v Amerike.
Tony Hawk's American Wasteland

Nokia... reklama v hrách začína byť poriadne otravnou.

Z hľadiska technickej vyspelosti sa American Wasteland radí medzi jednoznačnú špičku a ak ste si mysleli, že svet skateboardingu je plný šedi a všadeprítomnej špiny, ste na veľkom omyle. Farebnosťou a detailnosťou prekypujúce prostredia vás nenechajú ani na chvíľku zapochybovať, že tím Neversoft vie, čo robí. Slova chvály si zaslúžia aj prepracované modely a animácie postáv, takže chodci a jednotliví skejteri sa opäť o čosi viac blížia svojim reálnym proťajškom. Z hľadiska zvukovej stránky sa síce jedná o recykláciu z minulých dielov, ale táto recyklácia je vskutku podarená a tak by mali byť uspokojení aj zvukovo zaťažení jedinci. Hudobný soundtrack sa ale nevymyká súčasnému trendu a tak sa pripravte na rozmanitú zmes hudobných žánrov, z ktorých asi najväčší priestor dostal punk, takže ak nemáte tento typ hudby radi, bude vaša položka music nastavená na minimum. Z celkového hľadiska sa tak jedná o výborne odvedenú prácu, za ktorú autorom skladám nejednu poklonu.

Rozrastanie herných sérií nemusí vždy znamenať dobrý krok, o čom sme sa mohli neraz presvedčiť (námatkovo spomeniem napr. Dragon's Lair, Tomb Raider a pod.) Našťastie to ale nie je prípad ságy rodu Hawk, ktorá aj napriek svojej početnosti dokáže neustále baviť tak ako v dňoch svojho úplného začiatku. Nové módy a nápady, jednoduchosť herného systému a k tomu aj vynikajúce audio-vizuálne spracovanie tak robia z ďalšieho pokračovania, American Wasteland, vysoko návykový titul, pred ktorým nie je v bezpečí žiaden fanúšik počítačovej zábavy. A to si myslím, že je dostatočne pádny argument, aby ste si čaro skateboardu vyskúšali aj vy.


napísal blade 26.1.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.0
Ohodnotiť
TONY HAWK'S AMERICAN WASTELAND
+ BMX, free running
+ technické spracovanie
+ chytľavá hrateľnosť
+ multiplayer
+ Los Angeles
- loadovacie chodby pôsobia nasilu
- jednoduchá obtiažnosť


RECENZIE HRÁČOV
Tony Hawk's American Wasteland
9.0
YOU    20.1.2007
Pred mnohými rokmi sa objavilo športové šialenstvo dosiek na kolieskach. Dnes je to veľmi obľúbený š...prečítať celé
Xbox
PC
PS2
Xbox 360
Gamecube

Vývoj: Activision / Nervesoft
Štýl: racing
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk