RIDGE RACER 7

RIDGE RACER 7

8.0

Nik nedúfal, že sedem krát prevarený herný systém Ridge Racera dokáže prekvapiť.

Recenzia na PS3 verziu

Keď som s Richardom zostavoval, ako bude vyzerať Týždeň s PS3, aké články doň zaradíme a kto si čo vezme na recenziu, Ridge Racer 7 sa objavil na chvoste. Pre hru, bez ktorej nemôže existovať žiaden štart nového herného systému od Sony, je to možno urážkou, ale vsádzali sme na istotu. Nikto nedúfal, že tak prevarený systém, ktorý už po siedmy krát skúša na nás jazdu šmykom vo vysokých rýchlostiach, môže až tak prekvapiť.

Na začiatku som nebol vôbec nadšený, že RR7 pripadol mne. Potom sled udalostí nabral takú rýchlosť, že pri tých nadávkach a výkrikoch radosti, krútenia hlavou nad schopnosťami Japoncov ujsť a spraviť si minútový náskok, som si ani nevšimol, že do PS3 som odvtedy, čo som spustil RR7, nevložil inú hru. Najprv som to považoval za chvíľkové nadšenie a pripisoval to absťáku z driftov, potom som si uvedomil, že konečne hrám plnohodnotný Ridge Racer v podobe, akej ju pozná málokto.

Miluj alebo nenáviď

Ako každá dlhoročná séria (stavajúca na rovnakom základe) patrí aj RR medzi typ hier, ktoré buď nenávidíte alebo jednoducho milujete. Ešte predtým, než začnete písať rozhorčené príspevky o tom, že neviem, čo je dobré a že si hra nezaslúži také hodnotenie, spýtajte sa sami seba, koľko ste v skutočnosti nahrali v RR hodín? Ja som ich najazdil desiatky a to sa neodvažujem hovoriť si odborník na Ridge Racera, pretože ako by jeden povedal, toto nie je blbá arkáda, ale simulátor driftu.

Ridge Racer 7

Ak nezvládate súperov, pred štartom si môžete kúpiť plnú nádrž nitra.
Ridge Racer 7

RR7 neodpúšťa chyby, ale vie odmeniť. Zvládnuť šmyky je základ!
Ridge Racer 7

S trojitým nitrom je obraz riadne rozmazaný a vy máte plné ruky práce s kormidlovaním driftov.

Navonok primitívne jazdenie na uzatvorených tratiach, driftovanie vo veľkých rýchlostiach a zdolávanie jedného závodu za druhým s vidinou odomknutia rýchlejšej triedy áut, má svoju hĺbku a čaro, ak dostatočne preniknete a zvládnete pokročilé techniky driftu. Šmykom dnes už dokáže jazdiť každý a drift je snáď už v každom racingu. Postaviť práve na tomto prvku celú hru chce odvahu a od hráča viac ako plná pravá, pustiť na malý moment plyn, aby sa auto dostalo do šmyku a bez straty rýchlosti akcelerovať zo zákruty von.

Jedna chyba a si mŕtvy

Bodované pozície vyžadujú strategické využívanie nových zlodejských praktík – splipstream a nové dopĺňanie nitra. Slipstream je jazda vo vzduchovom tuneli za protivníkom, ktorá vám ponúka ideálnu príležitosť, ako sa bez námahy priblížiť za chrbát súpera a potom ho v najbližšej zákrute prekvapiť plameňmi nitra. Slipstream vás donúti častejšie kontrolovať situáciu aj priamo za vami. Snáď ste si nemysleli, že ostatní nebudú túto metódu predbiehania využívať?

RR7 prekopáva nitro systém s veľkými-malými zmenami. Zatiaľ nebolo nikdy umožnené doplniť nádrž počas aktivovaného nitra. Teraz už áno, má to ale malý háčik. Tesne pred vyčerpaním nitra musíte byť v šmyku. Táto technika vám takmer zadarmo vráti to, čo ste pred okamihom spálili a v ďalšej zákrute už môžete odpaľovať nitro znovu. Ak chcete víťaziť, tento malý trik vám garantovane pomôže. Ďalšou drobnou zmenou je aktivovanie dvojitého (tlačítkom L2) a trojitého nitra (kombináciou L2 + R2). Auto dostáva enormný boost, ručička tachometra má tendenciu otočiť sa okolo vlastnej osi a bez znalosti trati a najazdených kilometrov ohlodáte karosériou hranice trate.

Nemusí to byť iba závratná rýchlosť, ale aj nevydarený drift, ktorý vás vytláča ku krajnici alebo malý ťukes o súpera a končíte v cieli na poslednom mieste. Niekedy chyba vedie k reštartu celej súťaže, zbabelci sa z online turnajov s radosťou odpájajú. Namco by si v tomto zaslúžili po prstoch. Odrážanie sa od neviditeľných mantinelov alebo náraz, ktorý doslova protivníka popoženie o pár metrov vpred neprispievajú zrovna k fair-play. Navyše AI vám neustále dýcha na krk a máte konštantný pocit, ako keby čakali na okamih, kedy spravíte jednu osudnú chybu, chybičku. Kto vie jazdiť, ten do cieľa príde s úsmevom a kto nie, ten možno skúsi dva-tri krát reštart a potom to vzdá. RR v neskorších fázach vedia oceniť práve trpezliví hráči, tak to netreba vzdať hneď na začiatku.

Ridge Racer 7

Doplniť nitro sa teraz dá vhodným načasovaním počas rýchleho driftu.
Ridge Racer 7

Jazda v slipstreame je vítaným zlepšovákom, pozor však na súperov, vedia ho zneužiť.
Ridge Racer 7

Zmena výzoru nehrá rolu, ale to, čo je pod kapotov, áno.

Ukáž, aké máš skóre

Jednou z úžasných noviniek RR7 je prepojenie celej hry na globálne rebríčky a pozorné sledovanie vašeho postupu úplne novou sériou šampionátov Ridge State Grand Prix. Prepojenie na online rebríčky vyvoláva pocity, že sa skutočne zúčastňujete na pretekoch. Vlastne vy sa ich zúčastňujete. V takejto forme sme tu ešte Ridge Racer nemali a práve ona sa podpisuje pod obrovskú motiváciu prekonávať rekordy, hrabať slávu a stúpať až k vrcholu (na bláznivých Japoncov asi nik nebude mať). Čo ocení asi každý, sú prekopané šampionáty, ktoré už nezaváňajú stereotypom. Autá sú ešte stále rozdelené do kategórií a ešte stále stúpa obtiažnosť, ako aj počet tratí, ale šampionáty sústredené v Ridge State Grand Prix sú doplnené o drobné súťaže konštruktérov (time trial, race) a potom špeciálne podujatia sponzorované UFRA (Universal Federation of Ridge Racers Association), hlavným organizátorom pretekov. Tieto sú k dispozícii aj mimo hlavný režim, ale je zapotreby si ich stiahnuť z PSN (v dobe recenzovania nebolo dostupné ani jedno podujatie).

Za výhry stúpa nielen vaša sláva a vaše konto kreditov, ale v pohári konštruktérov si získavate priazeň daných výrobcov, čo vám umožňuje prístup k lepším a drahším súčiastkam pre vaše autá. Áno, tuning sa dostal aj do Ridge Racera. Autá sa dajú vyšperkovať body kitmi, vynilmi, nálepkami (dajú sa stiahnuť zdarma z PSN), výkonnejšími motormi, lepším nitrom atď. Všetky upgrady majú tendenciu vylepšovať na autách to, na čo sú stavané, teda rýchlosť, grip a nitro. Ich vlastnosti si môžete prispôsobiť vašemu štýlu jazdy a používaniu nitra. Pokiaľ vám vyhovuje dopĺňanie nádrží iba vtedy, ak je nitro v prevádzke, nech sa páči.

Bohatá výbava

Ponuka pre jedného hráča je široká, dostatočne atraktívna a pritom nie demotivujúca. Hlavný režim Ridge State Grand Prix vás zamestná na hodiny a hodiny a ďalšie môžete stráviť pri rýchlej hre, alebo prekonávaní najlepších časov hráčov z celého sveta. Pri Global Time Attack sa dajú dokonca sťahovať a uploadovať vaše výkony (ghost car). RR7 nezabúda ani na splitscreen multiplayer pre dvoch hráčov.

Online multiplayer je na launch titul neuveriteľne robustný so širokou ponukou aktivít. Môžete len tak jazdiť s 13 ďalšími hráčmi alebo len pasívne sledovať v spectator móde. Podľa vašich skúseností si môžete nechať vyfiltrovať založené hry, pripojiť sa, pozvať kamarátov a hrať napríklad aj o peniaze. Na výber je niekoľko módov (Team Battle, Pair Battle, Team Time Attack), ale väčšinou sa hrá tradičný Race s extra vytunovanými, diabolsky rýchlymi autami prvej kategórie.

Ridge Racer 7

Rozmanitosť tratí je obrovská, užijete si úzke serpentíny, aj dlhé skoky.
Ridge Racer 7

Ihneď po spustení vidíte vašu aktuálnu pozíciu a v dolnej časti vám rolujú dôležité správy zo sveta RR.
Ridge Racer 7

Sledovať, ako bojuje o prvenstvo svetová špička je zábavnejšie ako sa s nimi merať sily.

Cieľová rovinka

Ridge Racer vždy patril pri štarte nového systému k najkraším hrám. Teraz má však bok po boku MotorStorm (recenzia), ale ani pri ňom sa nestratí s neuveriteľne plynulou grafikou, plnou drobných hlúpostí ako zvírené lístie, pamflety pred cieľom, lietajúce vrtuľníky, fontány a pod. Preteky sa jazdia na miestach od výmyslu sveta na už známych tratiach, ale aj nových a medzi ne patrí Mist Falls s nezabudnuteľnou pasážou v jaskyni za vodopádom. Keď vletíte do tmavého tunela, uvidíte nádherné odlesky na vlhkej ceste, slnko presvitajúce cez padajúcu vodu, výbornú prácu so svetlom a potom keď vyletíte z jaskyne von, oslepí vás slnko. Krásny kontrast.

Dynamike pretekov je prispôsobený soundtrack obsahujúci výhradne rýchlu elektroniku, dunivý bass a jednoduché loopy, ktorý je veľmi príjemne namixovaný do Dolby Digital. U mňa to vyhral na plnej čiare, donútil ma hlasitosť všetkých zvukov, vrátane dvojice moderátorov stlmiť na minimum a nechať sa obstreľovať skvelou muzikou.

Nik nedúfal, že Ridge Racer 7 dopadne tak, ako dopadne. O Namcu nepochybujeme, že vie driftovať, ale takúto paľbu herných módov, masívny online komponent, prepojenie na globálne rebríčky, ktoré vám hučia do hlavy, aby ste to nevzdávali, nečakali. Pre mňa najlepší launch titul PS3, pre vás ďalší pádny dôvod na kúpu bračeka pre MotorStorm, ale iba v prípade, ak máte dostatok trpezlivosti.


napísal spacejunker 28.3.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
RIDGE RACER 7
+ masívne online komponent
+ surround soundtrack
+ nové herné módy
+ podpora 1080p rozlíšenia
- obsah ditribuovaný formou platených balíčkov
- odskakujúce autá
- jedna chyba = reštart


RECENZIE HRÁČOV
PS3

Vývoj: Namco / SONY Slovakia / Namco
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18385)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk