TES IV: OBLIVION:SHIVERING ISLES

TES IV: OBLIVION:SHIVERING ISLES

8.5

Ostrovy Oblivionu sa otvárajú a prezrádzajú svoje šialené tajomstvá v novom datadisku.

Recenzia na PC verziu

Tvorcovia skvelej RPG Oblivion neponechávajú nič na náhodu a kým je hra v kurze (čo bude zrejme ešte dlho), ponúkajú horúci prídavok v podobe plnohodnotnej expanzie Shivering Isles. Chcete vedieť, čo ukula Bethesda Softworks vo svojich dielňach?

TES IV: Oblivion:Shivering Isles
Nezameniteľný portál na ostrovy.
Prvou vecou, ktorá ma potešila na tomto datadisku, je možnosť kedykoľvek vstúpiť na nové ostrovy. Odpadáva tak, zrejme nie len pre mňa mrzuté, vyhľadávanie starých „nadupaných“ postáv spred pol roka, alebo dlhodobé nadobúdanie úrovní, aby ste si mohli vychutnať všetky nové súčasti. Takže, keď absolvujete úvodnú pasáž v podzemí hradu, môžete sa takmer okamžite vybrať k vstupu umiestnenom v trojhlavej soche vypínajúcej sa uprostred vôd neďaleko Zlatého pobrežia. Stačí len počkať 24 (herných) hodín a potom vám do oka padne neprehliadnuteľná zvesť o ostrovčeku v zálive Niben. Po krátkej lekcii plávania a dialógu so zbrojnošom vám nič nebráni v tom, aby ste vstúpili do tajomného portálu, odkiaľ sa však každý vracia poznačený šialenstvom. Aspoň tak vám to povedal „ochrankár“ a napokon žiarivým príkladom je „magor“, čo sa odtiaľ vytackal priamo pred vašimi očami. Som presvedčený o tom, že napriek výstrahe neodoláte, načo inak by ste kupovali expanziu, všakže?

TES IV: Oblivion:Shivering Isles
Ale ešte pred vstupom rozhovor so správcom.
Nie, neocitnete sa hneď na tajomstvom opradených ostrovoch, to až po formalitách so správcom, ktorý vás usadí na stoličku a povie na rovinu, do čoho sa púšťate. Napriek tomu, že je to neskutočný suchár, jeho reči typu, ak vstúpite, je to vaše slobodné rozhodnutie a voľba, do ktorej vás nikto nenúti, sú presvedčivé. Takže, ak ste doteraz predsa len váhali, už bez akýchkoľvek pochybností prijmete ponuku a budete celý žeraví, aby ste sa osobne stretli s pánom ostrovov Sheogorathom, ktorý hľadá šampióna z radov smrteľníkov.

TES IV: Oblivion:Shivering Isles
Mapa ostrovov s neustále pribúdajúcimi lokalitami.
Bujná vegetácia s atypickým porastom a kamenné ruiny, to je prvé, čo uvidíte na ostrovoch princa šialenstva. Ale určite nie posledné, hoci príšerky pripomínajúce jašterov, zvané grummites, vám budú chcieť bez váhania rozbiť hlavu. Takže sa nenamáhajte s mávaním na pozdrav a radšej taste meče, alebo ohnivým kúzlom zmeňte domorodcov na opekané žabacie stehienka. Ak vám bude otupno, môžete si pokecať s niekoľkými obyvateľmi chatrnej osady, ktorí očividne nie sú celkom OK, ale aspoň majú dve ruky a dve nohy a na nich po päť prstov a sú vcelku priateľskí. Napokon, bez pomoci jedného z nich nedokážete zdolať robustného strážcu brány, ktorý má kľúče od brány Manie a Dementie. To sú Sheogorathove panstvá, spravované trochu prihriatym vojvodcom Mánie a schizofrenickou vojvodkyňou Demencie.

TES IV: Oblivion:Shivering Isles
Strážca brány vás do Sheogorathovej ríše len tak nepustí.
Je jedno, ktorú bránu otvoríte, privíta na vás rozsiahla krajina s podivnými kreatúrami a peknou architektúrou, zvlášť po vstupe do princovho paláca, na druhom konci ostrovov, pod ktorým sa túlia chatrné obydlia jeho poddaných. To je miesto, kde vás čaká onen povestný Sheogorath, nevyzerá však vôbec výnimočne, teda až na slizké hadie oči a podivnú rétoriku. Rýchlo pochopíte, že je to podivín, ale hoci mnoho jeho úmyslov zaváňa čertovinou, niekedy z neho máte pocit starostlivého ochrancu svojich verných. Po nenáročnej misii v podzemnom bludisku nasleduje prvá lekcia, kde sa dozviete, ako „starý pán“ priam vyrába svojich poddaných. Je to zábavná súčasť, kde sledujete pohyb skupinky dobrodruhov a aktivovaním rôznych zákerností ich doženiete k šialenstvu alebo smrti. Sledovať mága, čo sa pomätie, pretože pred klietku mu pohodíte stovky kľúčov a nevie nájsť ten pravý alebo bojovníka, ktorého presvedčíte o tom, že zomrel a je duchom, je naozaj zaujímavé.

TES IV: Oblivion:Shivering Isles
Zlaté bojovníčky mánie sú sexi a nenávidia temné zvodkine Dementie.
Potom už však nasledujú ťažšie skúšky. Musíte si získať priazeň vojvodcu a vojvodkyne nájdením legendárneho kalicha a odhalením sprisahania, zažať posvätný plameň a neskôr dokonca viesť Sheogorathove armády proti Rytierom poriadku, čo ohrozujú jeho ríšu a značkujú ju masívnymi obeliskmi. Nechcem prezrádzať priveľa, ale môžete sa tešiť aj na titul a zaujímavé právomoci, ku ktorým vedie cesta cez spory Manie a Dementie. Ozbrojenci, či skôr „ozbrojenkyne“ so sexi bruškom a lesklým brnením reprezentujúce farebnú a vcelku hravú Maniu sa neznášajú s nemenej príťažlivými temnými zvodkyňami pochmúrnej Dementie a hoci obidve strany sú oddané jednému pánovi, ich vzájomná nevraživosť je viac ako zreteľná.

TES IV: Oblivion:Shivering Isles
Schizofrenická vojvodkiňa Dementie.
Čím hlbšie preniknete do príbehu hry, tým viac vás uchváti a hoci tu nenájdete žiadne zásadné novinky, zápletka a veľmi dobrý dizajn a štruktúra Shivering Isles vás uchváti. Oproti tomu, čo zažijete na ostrovoch, je obsah pôvodnej hry len vlažným úvodom. Hoci plocha ostrovov nie je zvlášť veľká, neustále vás prekvapí niečím novým a vďaka vysokej koncentrácii úloh na menšom území predchádzate zdĺhavým presunom, typickým pre príbeh originálu a hra získava na dynamike a atraktívnosti.

TES IV: Oblivion:Shivering Isles
Sheogorath nemá rád Rytierov poriadku.
Okrem bojov v podzemných bludiskách a otvorených priestranstvách si užijete aj špionážne misie a inkvizičné pátranie, ktoré si vychutnajú najmä sadisti, pretože budete odpovede z ľudí vytĺkať násilím a dialógy s miestnym obyvateľstvom. Popri hlavných úlohách pribudlo viacero vedľajších, ktoré môžete ignorovať, ale nejaké tie „XP“ a predmety navyše sa hodia. Medzi najzaujímavejšie nové veci patrí atypické brnenie Mánie, ktoré si môžete dať vyrobiť u kováča, magický Meč úsvitu meniaci sa na Meč západu, ako aj ďalšie zbrane a brnenia. Užijete si aj nové kúzla, najmä tie, čo získate za odmenu stoja za to.

Pomoc vyvolaného bojovníka Manie či Dementie poteší a niekoľko sekundové vyvolanie správcu, známeho už z pohovoru, je tiež užitočná vec. Tento služobník je totiž čosi ako živá nápoveda a má pre vás vždy radu vo chvíli, keď neviete, čo ďalej. Mimochodom, Sheogorath sa veľmi zabáva jeho neustálym privolávaním, ale ako postupne zistíte, veľký vládca má v skutočnosti strach a za jeho arogantným úsmevom sa ukrývajú obavy z prichádzajúcej hrozby. Napriek tomu, že je princ pokrytec, zrejme sa vyskytnú momenty, keď vám bude sympatický, hoci to, čo pre neho robíte, je často evidentná špinavosť a veru vás niekedy doženie k takým zločinom, čo vám budú aj proti srsti.

TES IV: Oblivion:Shivering Isles
Toto asi nebude priateľský úsmev...
Obsah prídavku je bez debát na jednotku a ako je to s jeho technickou úrovňou? Tvorcovia zdokonalili niektoré aspekty, už aj tak kvalitnej, grafiky. Zlepšili sa detaily, vykreslenie objektov a podnebie, poteší aj kratšie nahrávanie pri prechode do iných lokalít. Lenže popri tom všetkom je tu jedno nepríjemné „ale“. Bethesda Softworks opäť raz potvrdila svoje postavenie technického fušera, pretože expanzia obsahuje kritickú chybu, vďaka ktorej sa po istom čase objavia problémy a to ako na ostrovoch, tak aj v pôvodných lokalitách hry.

Jedná sa síce o dosť značný časový interval (cca 50 - 120 hodín po inštalácii Shivering Isles), ale mnohí hráči strávia pri Oblivione viac ako je uvedený počet hodín, takže hrozba strácajúcich sa predmetov, neprispôsobivých NPC, či kreatúr, ktoré sa nezjavili na určenom mieste, je dosť háklivá. Ja osobne som síce zatiaľ nezaznamenal žiadne závady, ale po inštalácii datadisku som sa ešte nepriblížil k dobe 50 hodín. Jednoznačne odporúčam inštaláciu najnovších patchov, ktoré sa už objavujú na internete a aj tu si ale dávajte pozor, pretože sa jedná o vylepšenia pre rôzne verzie hry. 
 
Ak si odmyslíme nepríjemnú technickú chybu, potvrdenú u PC verzie hry, môžeme expanziu Shivering Isles len pochváliť. Nenájdete tu síce žiadne nové prvky, ale atmosféra ostrovov, vylepšená grafika a vydarený koncept a náplň úloh jednoznačne predčí kvality pôvodného Oblivionu. Ak ste „RPG pozitív“ (a máte TES IV), tento datadisk jednoducho musíte mať!


napísal uni 23.4.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
TES IV: OBLIVION:SHIVERING ISLES
+ hra je dynamickejšia, dej, úlohy, prostredie prepracovanejšie ako v pôvodnom Oblivione
+ na ostrovy môžete vstúpiť kedykoľvek, bez ohľadu na úroveň postavy
- kritická technická chyba (rozhodne vyhľadajte opravné patche)
- ďalšie menšie chyby (v textúrach a AI)
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, VGA 128 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 3 GHz, 1 GB RAM, VGA ATI x800/GF 6800


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox 360

Vývoj: Ubisoft / CENEGA Slovakia / Bethesda Softworks
Štýl: RPG
Dátum vydania:  marec 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk