VALKYRIA CHRONICLES

VALKYRIA CHRONICLES

9.0

Z nenápadného projektu sa vykľula jedna z najzaujímavejších hier pre PS3 nielen v tomto roku.

Recenzia na PS3 verziu

Valkyria Chronicles je nenápadný projekt od Segy, z ktorého sa vykľula jedna z najzaujímavejších hier pre PS3 nielen v tomto roku. Sega tak ponúka popri rozpačito prijatom Sonic Unleashed v tejto sezóne parádne eso a pre fanúšikov Sony dokonca jeden z mála exkluzívnych PS3 titulov – navyše taký, že naň môžu byť patrične hrdí.

Európsky konflikt v japonských očiach

Jednou z hlavných devíz Valkyrie je silný príbeh. Japonskí tvorcovia sa trošku nezvyčajne vydávajú na európsky kontinent, kde v 30-tych rokoch 20. storočia rozohrávajú fiktívny vojnový konflikt medzi dvomi veľmocami. Súperia o vzácny minerál ‘ragnite’, ktorého veľké ložiská sa rozprestierajú v malej krajinke menom Gallia. Je len otázkou času, kedy sa táto neutrálna krajina stane cieľom agresorov. Východoeurópska aliancia začína útočiť v roku 1935 – nevinní civilisti smerujú do vnútrozemia, akurát mladík Welkin sa vracia na pohraničie do dedinky Bruhl presťahovať svoju rodinu. Tu sa zahľadí do Alicie a hoci romanca sa začína rozvíjať neskôr (rovnako s ďalšími elementmi príbehu), obaja sa ocitnú v krvavom dobrodružstve a stávajú sa členmi vojenskej jednotky brániacej svoju vlasť.

Áno, Japonci tentokrát pritvrdili, no nie štýlom megalomanstva a produkcie svojských monštier, ale hrajú na krehkú strunu ľudskosti, odvrátenej strany vojny, nevinných obetí a nutného hrdinstva, ktoré sa ukazuje v krušných časoch. Love-story nie je centrom pozornosti, hoci vykresľovanie ľudských vzťahov si berie svoju časť deja. Vyznenie a pocity skôr odkazujú na drámy z druhej svetovej vojny ako fantastické japonské RPG eposy. A po niekoľkých hodinách sa presvedčíte, že tento zaujímavý kultúrny mix (japonské postavy v európskych reáliách v japonskom dabingu) je predsa len originálny na sledovanie i hranie. K tomu Sega prihadzuje zaujímavý systém rozloženia príbehu a herných častí – namiesto veľkého sveta s mapou a voľnosti znižuje voľbu rozhodovania hráča do jedinej knihy. Na druhej strane nepodceňujte jej menu s množstvom informácií o svete Gallie a postavách.

Valkyria Chronicles
Valkyria Chronicles Ostrieľaná Rosie pod paľbou, no potrebný úkryt je v nedohľadne...
Ostrieľaná Rosie pod paľbou, no potrebný úkryt je v nedohľadne...


Valkyria Chronicles Odvážna, hoci detinská Alicia nemá problém so žiadnym protivníkom, ani celým tankom.
Odvážna, hoci detinská Alicia nemá problém so žiadnym protivníkom, ani celým tankom.


Valkyria Chronicles Japonským hrdinom nemôžu chýbať typické obrovské zbrane ani v strategickej hre.
Japonským hrdinom nemôžu chýbať typické obrovské zbrane ani v strategickej hre.





Hneď po voľbe New Game sa totiž ocitneme na stránkach knihy On the Gallian Front od Irene Koller. Prvú vec, ktorú hráč vykoná, je kliknutie na animáciu s prológom. A potom na ďalšiu a ďalšiu. Každá kapitola knihy predstavuje dvojstránku s niekoľkými oknami, ktoré sú aktívne – niektoré prehrajú animáciu a posunú vás ďalej v príbehu, iné odštartujú nielen animáciu, ale aj hernú časť, ktorá ukáže systém Valkyria Chronicles v plnej kráse.

VC = RPG + stratégia + 3rd-person akcia

Ako sa také kombo hrá v praxi? Vynikajúco! Po animácii sa na vyznačenej kapitole knihy presúvate do boja. Hra sa rozprestiera podobne ako pri ťahovej stratégii na mapke, ktorá sa ukáže v zmenšenom pohľade. Vidíte náhľad krajiny, nepriateľské i svoje jednotky. Najprv budete taktizovať – kam postúpi oponent, kde sú strategické body, ako postupovať so svojimi jednotkami. Súboj prebieha na ťahy – najprv máte k dispozícii celý ťah vy, potom sa presúvate do pozície pozorovateľa a ide nepriateľ.

V celom ťahu si môžete zvoliť, kam uložiť jednotky (zväčša začnú vo vlastnej základni) a potom máte k dispozícii niekoľko tzv. Command Points, ktoré utrácate za ich priame ovládanie. Áno, namiesto klasického pohybu, streľby či vykonávania aktivít na základnej mape sa môžete dostať do pohľadu tretej osoby a riešiť všetky aktivity v 3D priestore. Pravda, keďže sme na poli taktickej stratégie, nezvrhne sa hra do akčnej strieľačky, kedy za jeden ťah skosíte piatich nepriateľov. Nie, voľba jednotky s prepnutím do 3D stojí jeden Command Point a jednotka má počas neho určený limit na pohyb po teréne a aj streľba je obmedzená.

Po vyčerpaní limitu sa treba najlepšie skryť, pretože aj počas vášho ťahu a pohybu (a rovnako aj počas nepriateľových celkových i čiastočných ťahoch) dochádza k streľbe, resp. obrane atakovaného protivníka; keďže najlepšia obrana je útok, strieľa sa automaticky často, čo znamená zvýšené požiadavky na pozíciu jednotiek a časté hľadanie úkrytov. Je však na vás, či počas jedného celého ťahu využijete všetky Command Points na operáciu s jednou a tou istou jednotkou alebo postupne presuniete celú jednotku na bojisku smerom k nepriateľskej základni či stanovenému cieľu. Zo začiatku sa samozrejme dá absolvovať misia s jedným-dvomi najsilnejšími charaktermi vďaka množstvu ich hit-pointov i výborným atribútom. No pri väčšom množstve nepriateľov sa tento prístup nemusí vyplatiť.

Valkyria Chronicles


Stratégia komplexná i prístupná

Z trojice využitých žánrov dominuje stratégia – niežeby si neužili napríklad fanúšikovia akcie (no na ich zvyky bude hra pomalšia a rozvláčnejšia) alebo RPG (príbeh je silný, no chýba tu patričná voľnosť a s výnimkou vývoja niekoľkých postáv sú prvky žánru v pozadí), najviac budú plesať stratégovia, ktorí sa neboja ázijských produkcií a majú už absolvované nejedno strategické RPG.

Po prvých kapitolách, kde sa zväčša zhostíte svojich hrdinov, preberiete velenie nad väčšími zástupmi a piatimi kategóriami jednotiek, medzi nimi sú prieskumníci, vojaci, inžinieri či ostreľovači. Ich úlohy sú jasné – prieskumníci sú najľahšie jednotky na preskúmanie terénu, vojaci nesú ťažkú muníciu, inžinieri môžu opraviť tank a ostreľovači zvládajú boj na diaľku. Interakcia medzi jednotkami je výborná a Sega ponúka nezvyčajný pohľad nielen na vojnu, ale i starostlivosť o konkrétnych vojakov.

Mnohí majú svoje príbehy a špecifiká, vďaka ktorým si ich obľúbite. Niektoré kombinácie vedú k lepším výsledkom, iní bojovníci sa navzájom nemusia znášať najlepšie. Prepojenosť s príbehom a aj originálna myšlienka starať sa o vojakov a medziľudské vzťahy pretrváva aj v jednotlivých misiách, ryje sa vám hlbšie do pamäti. Iste, ak jednotka padne, nie je problém ju za pár ťahov znovu oživiť či nahradiť, ale keď si vypestujete priateľský vzťah, nie je to správna voľba. Vymenili by ste na bojisku ľahkovážne priateľa v zbrani za tuctového vojaka? Napriek tomu, že celá jednotka zlepšuje svoje štatistiky, individuálni zástupcovia vás potešia ešte viac.

Stačí si počkať, kým sa dostanete párkrát na základňu či do tréningového centra. Tu sa prejavia RPG prvky, pretože tu distribuujete zhromaždené body do zbraní a jednotlivých vlastností druhov jednotiek. Zároveň sa tu prvý raz stretnete s niektorými jednotkami a práve tu si vyberáte bojovníkov, aj na základe ich vlastností a prípadných bonusov.

Rozhodne sa nebojte o monotónnosť jednotlivých misií. Mapy postupne narastú, z malej dedinky sa dostanete do väčších až obrovských lokalít a autori výborne využívajú terén i náhodné faktory. Každý zákop či veža ponúka strategicky výbornú pozíciu pre oponenta – neraz ju využije, ale občas nie, čo svedčí o nie stopercentnej umelej inteligencii nepriateľov. Dá sa jej vytknúť určitá nevyváženosť – niekedy je nepriateľ nemilosrdne presný, inokedy má s vami problém, hoci mu stojíte v ceste. Súvisí to aj s čiastočným skriptovaním misií – niekedy skrátka vojaci čakajú namiesto toho, aby útočili, resp. nevydajú sa do boja bez posíl. V tomto smere závisí na vás, či dokážete preľstiť pôvodný skript. Ak sa dostanete do určitej pozície skôr, máte navrch. Ak nie, rázom sa môže misia stať ťažšou, lebo prídu posily. Nehovoriac o tom, že v boji si nemôže byť istí aj nepredpokladanými udalosťami typu búrky. Priestoru na taktiku a vaše schopnosti je však rozhodne dosť.

Valkyria Chronicles
Valkyria Chronicles Všetci sa vám hlásia do služby a sú skvelí bojovníci, no pár misií si na nich počkáte.
Všetci sa vám hlásia do služby a sú skvelí bojovníci, no pár misií si na nich počkáte.


Valkyria Chronicles Ra-ta-ta-ta, cel-shadová grafika vás nápismi najprv prekvapí, no bez nich by to nebolo ono.
Ra-ta-ta-ta, cel-shadová grafika vás nápismi najprv prekvapí, no bez nich by to nebolo ono.


Valkyria Chronicles Vďaka filtru i zvláštnej palete farieb nerozoznáte ani intro od hernej animácie či engine hry.
Vďaka filtru i zvláštnej palete farieb nerozoznáte ani intro od hernej animácie či engine hry.





Vojna ako z obrazu...

Valkyria Chronicles prekvapuje popri svojej bohatej hernej náplni aj technickým spracovaním. Grafika berie dych už od intra, ktoré z obyčajného naskicovaného záberu zrazu vytvára spektakulárnu scénu. Sega nasadila originálny štýl kreslenej až maľovanej grafiky. Na mnohých záberoch sú zreteľné línie ako po skicovaní ceruzkou, paleta odkazuje na vodové farby, t.j. žiadne krikľavé kombinácie či efekty, ale jemné pastelové odtiene. Na druhej strane sú tu nasadené detailné modely postáv, objektov a prostredia, čím sa umocní zážitok z next-gen grafiky. Detailnosť uspokojí tých, ktorí od PS3 čakajú vysoké rozlíšenia a veľké priestranstvá a vizuálnych fajnšmejkrov zase umelecká stránka. Aby nebolo kombinácií málo, do diania sa zapájajú aj komiksové efekty vrátane nápisov pri streľbe či výbuchoch (Blam!), čím Valkyria potvrdzuje, že je unikátna a podobný graficky spracovaný kus tu ešte nebol.

Napriek absencii veľkého voľného sveta sa netreba báť o jeho mohutnosť a sprievodný soundtrack, ktorý kombinuje jemné melódie i akčné témy tak, aby ste sa ani po niekoľkých desiatkach hodín nenudili. Blu-ray disk ponúka dve zvukové stopy – anglickú i japonskú, pričom japonská vzhľadom na európske reálie a obsah znie trošku zvláštne, ale rozhodne má svoje čaro a patrí postavám.

Valkyria Chronicles je jedna z mála PS3 3rd party exkluzívnych hier. Je to však fantastická RPG stratégia, ktorá ponúka bohatý svet, skvelý príbeh, vynikajúce a originálne audiovizuálne spracovanie i variabilný hráčsky zážitok. V časoch rovnakých akcií a x-tých pokračovaní dokazuje, že fantázia tvorcov nebola vyčerpaná a Japonci si predsa len vedia poradiť s next-gen konzolou i novým svetom. Určite ju skúste.


napísal korec 15.12.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Valkyrie Chronicles
| VALKYRIE CHRONICLES
[18.8.2008]
Valkyria Chronicles
| VALKYRIA CHRONICLES
[28.4.2008]
9.0
Ohodnotiť
VALKYRIA CHRONICLES


RECENZIE HRÁČOV
icon
6.5
MANTOR    19.8.2020
+ netradicna grafika+ cela hra je nadabovana+ pohyb v ramci mapy v akcnom rezime+ voj... zobraziť

PS3
PC

Vývoj: SEGA / CD Projekt / SEGA Japan
Štýl: RPG
Dátum vydania:  2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19797)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk