SHADOW COMPLEX

SHADOW COMPLEX

9.0

Evolúcia Metroidu prichádza.

Recenzia na Xbox360 verziu

Druhý pokus o prepracovanie diela Orsona Scotta Carda vychádza obdivuhodne dobre. Po kritikmi zatracovanom, ale napriek tomu zaujímavom Advent Rising, prichádza vychvaľovaný Shadow Complex. Hra je postavená do sveta knihy Empire, v ktorej sa Amerika dostala do občianskej vojny a uprostred víru udalostí sa ocitá jeden mladík.

Vy budete presne tým mladíkom, Jasonom Flemingom a podobne ako svojho času Gordon Freeman ste na nesprávnom mieste v nesprávny čas. Udalosti pokojného výletu s vašou priateľkou Claire sa zvrtnú a ocitáte sa v tajnej výskumnej vojenskej základni plnej ozbrojených militaristov zo skupiny nazývajúcej sa Progressive Restoration. Najskôr sa snažíte len zachrániť svoju zajatú priateľku, no neskôr, keď prídete na to, čo sa v podzemných labolatóriách pečie, budete sa snažiť zachovať ako hrdina. Podobne ako pri Gordonovi aj tu je svet viac zobrazený ako opísaný a ak sa o aktuálne prebiehajúcich udalostiach budete chcieť dozvedieť viac, budete musieť počúvať rozhovory strážnikov, ktorí občas medzi sebou prehodia svoje názory na to, čo prichádza. Trochu škoda tohto skromného opisu, keďže príbeh Orsona Scotta Carda je takto výrazne orezaný a pozadie celého boja z hry plne nepochopíte, ak ste nečítali knihu.

Shadow Complex
Shadow Complex Turista alebo hrdina? Vy rozhodnete.
Turista alebo hrdina? Vy rozhodnete.


Shadow Complex Hra kombinuje vonkajšie a vnútorné lokality.
Hra kombinuje vonkajšie a vnútorné lokality.


Shadow Complex Tajné zbrane v tajnom labolatóriu.
Tajné zbrane v tajnom labolatóriu.





Samotná hrateľnosť titulu je umiestnená do 2D prostredia ala Metroid alebo Bionic Commando, ale plne v 3D grafike poháňanej Unreal 3 enginom, ktorý celej hre dodáva feeling AAA titulu. Na XBLA hru ponúka Shadow Complex nečakane kvalitné grafické detaily, veľkú rozsiahlosť a prestrihové animácie, za ktoré by sa nehanbil ani Uncharted.

Dizajn prostredí ponúka veľa rozmanitosti, nápaditosti a posúva celý štýl o veľký krok vpred. Budete behať po pevnine, po rôznych laboratóriách, jaskyniach, zaplávate si pod vodou, aj si zalietate. Rozmanitosť zbraní a vybavenia celú pestrosť dopĺňa. Počká si na vás niekoľko štandardných zbraní od pištole až po sériu automatických zbraní, dôležitou časťou vybavenia budý granáty, rakety, alebo experimentálne penové bomby. Každú zbraň dostávate v tom pravom okamžiku, kedy vás stará začne nudiť a kedy s ňou už veľa vody nenamútite. Podobne sa vám neustále upgraduje aj vybavenie, ktoré vám vždy rozšíri možnosti pohybu a aj dynamiku prechádzania miestností. Takto napríklad dostanete dýchaciu masku, kedy sa vám na chvíľu zmení svet na podvodný, alebo aj superrýchlosť, ktorou si skrátite cestu z jedného konca mapy na druhý. Postupne si skompletizujete celý bojový oblek a na konci hry budete vyzerať ako bojový robot a nie náhodný turista v tričku.

Keď to zhrnieme, v hre budete behať, skákať, hľadať tajné chodby, otvárať zablokované dvere, vyhýbať sa kamerám, strieľať automatické roboty a rozmanitých vojakov, ktorých je plná základňa. Čas od času sa objaví robotický boss, obrovský mech alebo vyzbrojená helikoptéra, ale keďže hrdinom ste tu vy, nikto z nich nemá šancu. Ak by sa vám predsa len zdalo, že šancu nemáte, môžete si kedykoľvek zmeniť obtiažnosť; máte na výber od casual, až po hardcore. Zatiaľ čo na pri casual je zomrieť veľmi ťažké, na hardcore pôjdete dole ako hnilá hruška. Našťastie save pointov je relatívne dosť a ak ich navštevujete pravidelne, smrť vás nikdy nevráti príliš vzad. Ale aj tak bude vždy lepšie dávať si pozor na zdravie a hlavne zbierať upgradové bonusy, ktoré vám ku koncu hry môžu zvýšiť zdravie aj na 800 percent, kedy už budete mať naozaj tuhý korienok. Podobne zbierate aj upgrady granátov, rakiet, PDA zápisky a ďalšie bonusy zvyšujúce hlavne vaše kompletné prejdenie titulu ako majúce nejaký výraznejší význam.

Shadow Complex
Základňa plná nepriateľov je pre turistu hračka

Čím je hra naozaj zaujímavá, je skĺbenie 2D a 3D priestoru a to nie len graficky. Vy síce chodíte len v dvoch rozmeroch, ale nepriatelia prichádzajú a strieľajú aj z rôznych chodieb zozadu, teda z tretieho rozmeru. Naštastie vaša postava si automaticky zameriava nepriateľov v línii strely a to aj ak sú v treťom rozmere. Vzniká tým niekedy problém v zameraní špecifického nepriateľa, ale nakoniec, aj tak všetci musia zomrieť, takže môžu ísť dole postupne. Aby vás neomrzel 2D štýl skákania, autori pridali aj niekoľko stacionárnych guľometov alebo raketometov, ktoré vás presunú do akcie plne v 3D priestore. Podobne sa vám pohľad do 3D prepne pri bojoch na blízko, ktoré môžete aktivovať pri každom nepriateľovi a ktoré vás presvedčia, že vaša postava má potenciál dožiť sa až konca hry v zdraví.

Prípadne, ak by ste si mysleli, že to hrdina nezvládne, Shadow Complex ponúka špeciálne prekvapenie a to druhý koniec, ktorý vám skráti hru asi na 20 minút, kedy sa rozhodnete ísť domov a nezachraňovať dievča. Žiadna strata pre ľudstovo, len status sa vám zmení na Single.

Hra vďačí Unreal 3 enginu nielen za kvalitné grafické spracovanie, ale aj za fyziku a ragdoll efekty, ktoré celú hru oživujú, nepriatelia nepadajú strnulo k zemi, ale prepadávajú cez zábradlia, vaše granáty ich hádžu o steny a často aj do tretieho rozmeru, kam vy môžete len bezmocne hľadieť. Podobne je aplikovaná fyzika aj pri používaní vystreľovacieho háku, počas lietania a napríklad aj na vodnej hladine, ktorá sa dynamicky vlní, keď po nej plávate.

Shadow Complex
Shadow Complex Bossovia nebudú chýbať.
Bossovia nebudú chýbať.


Shadow Complex Dizajn lokalít sa postupne mení.
Dizajn lokalít sa postupne mení.


Shadow Complex Nepriateľov môžete odzbrojiť aj nablízko.
Nepriateľov môžete odzbrojiť aj nablízko.





Celá hra je zložená z neskutočných 780 miestností, tie postupne objavujete a zaznamenávate na svojej mape, ktorá vás bude sprevádzať a viesť celou hrou. Mapa vám vždy ukáže ďalší cieľ a naznačí vám cestu, ako sa tam dostať. Väčšinou sa stačí prestrieľať a preskákať, no niekedy musíte hľadať, ako si cestu do cieľa otvoríte, alebo ako ju obídete. Na mape sú vyznačené aj miesnosti s bonusmi a upgradmi, takže aj tu ostane len jeden malý problém a to - dostať sa k nim. Ak teda budete chcieť. Priama cesta kampaňou hry vám zaberie okolo 5 hodín na prvýkrát bez zdržovania, so všetkými bonusmi to trvá niečo okolo 10 hodín. Experti hru už dokázali prejsť aj za hodinu, čo osobne netuším, ako sa im to podarilo.

Mimo hlavnej kampane je hra na ďalšiu ponuku veľmi skúpa a pridáva len sériu challenge miestností, v ktorých si môžete otestovať svoje schopnosti prechádzania náročných situácií. Žiaľ autori nepridali žiadny typ multiplayeru ani kooperačnú hru, ktorá by sa do tohto štýlu pekne hodila a obohatila ho. Nie je to veľká strata, keďže za tú cenu ponúka hra naozaj kvalitný zážitok, ale ako bonus by to potešilo a predĺžilo by hru. Takto si môžete s priateľmi porovnávať len počty headshotov, časy, body a ďalšie spočítavané parametre.

Shadow Complex môžeme zhodnotiť ako veľké prekvapenie od malej firmy, ktorá dokázala staručký štýl 2D Metroidu posunúť o veľký krok vpred. Hra prináša množstvo vlastných nápadov a zmiešava ich s nápadmi z klasických hier, čím vytvára veľmi kvalitný mix a kompaktný zážitok. Shadow Complex je jedným z najlepších Xbox Live arcade titulov.


napísal saver 26.8.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.0
Vo svete
8.9
Ohodnotiť
SHADOW COMPLEX
+ perfektná grafika
+ evolúcia Metroid štýlu
+ rozsiahla a rozmanitá mapa
+ množstvo upgradov a bonusov na nájdenie
- jednoduchý príbeh nehodný mena Orsona Scotta Carda
- veľa backtracingu
- absencia kooperačnej hry


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360

Vývoj: Microsoft / Epic
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  august 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18434)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk