DEAD RISING 2

DEAD RISING 2

8.0

Zombíci zaplavili mesto hazardu

Recenzia na PC verziu

Je to už niekoľko rokov, čo sa v obchodnom dome Parkview Mall v mestečku Wiliamette rozpútala prvá zombie infekcia. Reportér Frank West nám z tohto pekla ponúkol reportáž, dostal sa do samotného stredu, dokumentoval ho a strávil v ňom štyri dni, kým sa mu nepodarilo uniknúť. Nákaza sa rozmohla, ale Frank pomohol na svetlo sveta lieku proti vírusu, žiaľ liek sa stratil a svet sa ponoril do zombie doby.

Teraz po rokoch nám Capcom v pokračovaní ukazuje zmenený svet, v ktorom sa zombíci stali súčasťou života a svetu vládne vakcína Zombrex. Nie je to však liek proti nákaze, dokáže len zadržať infekciu na 24 hodín a teda infikovaní, ktorí sa nechcú premeniť na zombíkov, si ho musia neustále dávkovať. Ceny sú závratné a stále rastú. Práve preto Chuck Green prichádza do mesta hazardu Fortune City. Potrebuje získať Zombrex pre svoju infikovanú dcéru.

Dcéra sa tým stáva stredobodom Dead Rising 2 a oproti jednotke pridáva do hry nový emotívny element, ktorý však vôbec nevylučuje masívnu krvavú kúpeľ z pozostatkov zombíkov na námestiach a v kasínách Fortune City. Tentoraz je oproti obchodnému domu v jednotke prostredie rozsiahlejśie, rovnako sa rozšírila ponuka zbraní a aj možnosti postavy. Odpadla síce možnosť fotografovania, keďže postava nie je fotograf, ale zato je motorkový pretekár a teda vozidlá sú jedným z výraznejšie používaných náčiním na eliminovanie zombíkov.

Samotné poslanie však ostáva rovnaké a to čakať 72 hodín na príchod armády a zatiaľ plniť rozmanité misie, zachraňovať ľudí, zháňať Zombrex pre dcéru a hlavne očistiť svoje meno. Podľa televíznej reportáže ste to totiž vy, kto je zodpovedný za rozšírenie zombíkov vo Fortune City. Niekto vás do toho namočil a vy musíte zistiť, kto to bol a očistiť svoje meno skôr ako príde armáda a zabije vás. Čas beží.

Dead Rising 2
Dead Rising 2 Nová postava s emotívnym príbehom.
Nová postava s emotívnym príbehom.


Dead Rising 2 Koľko zombíkov zabijete počas hry?
Koľko zombíkov zabijete počas hry?


Dead Rising 2 Misie sa postupne podľa času otvárajú.
Misie sa postupne podľa času otvárajú.





Po vypnuknutí epidémie nachádzate s Chuckom bezpečnostný úkryt, hlavný stan preživších, kde uložíte dcéru, aby ste sa mohli vydávať na celodenné výpravy za Zombrexom. Vždy o siedmej ráno sa musíte vrátiť a vpichnúť ho dcére. Medzitým budete dostávať z riadiaceho strediska informácie o nových úlohách, pokračujete v príbehových misiách a hlavne rozširujete svoj arzenál v boji proti zombíkom.  Povedzme si to rovno, zabíjanie zombíkov tvorí 95 % hry. Jednoducho je to vaše poslanie a miestami aj váš trest, keďže za misiami musíte neustále prechádzať krížom cez zombíkmi zaplnené námestia, chodby, obchody, a napríklad aj v metre.

Na ich zabíjanie môžete použiť čo máte po ruke od smetných košov, cez baseballovú pálku, kosačky, až po strelné zbrane. Ale najzaujímavejšou je teraz novinka a to spájanie zbraní. Môžete napríklad spojiť klince a baseballovú pálku, môžete spojiť vedro a vŕtačku, striekaciu pištoľ z benzínom a množstvo ďalších vecí. Tu je ale malé obmedzenie, na všetko čo môžete spojiť, musíte mať návod, tieto návody získavate rozmanito buď za bodové bonusy, od rôznych postáv, alebo ich nájdete napríklad na plagátoch (zahľadíte sa na plagát na stene so zbraňou a zistíte, ako ju spraviť). Ak nájdete dve veci na spojenie, treba s nimi zájsť do jednej z dielní v meste, kde vytvoríte svoju superzbraň.

Zároveň má každá zbraň svoje opotrebovanie, teda žiadna vám nevydrží navždy, čo je trochu škoda hlavne pri tak užitočných veciach ako je baseballová pálka. Tá je totiž pri hordách zombíkov užitočnejšia ako pištoľ alebo útočná puška, tým rýchlo dôjdu náboje a každý náboj zasiahne len jedného zombíka, zatiaľ čo pálka ich dokáže zrušiť niekoľko naraz. Úderné zbrane prevyšujú len super zbrane ako raketomet s ohňostrojovými nábojmi, alebo elektrická tesla guľa, ktorá zlikviduje aj desiatky zombíkov naraz. Ale aj tým dôjde energia alebo sa rozbijú a nakoniec a v tej chvíli na vás niektorí zo zombíkov skočí. Môžete sa snažiť pomedzi nich prechádzať, odtláčať ich alebo sa cez nich prebiť, ale čakajte desiatky uhryznutí, pred ktorými sa neubránite.

Každé uhryznutie vám berie energiu a tú si následne musíte dopĺňať rozmanitými potravinami, nápojmi a všetkým čo nájdete na jedenie. Postupne s vašimi skúsenosťami sa vám rozširuje maximum energie a aj maximum inventára, takže si môžete mimo zbraní pozbierať aj niekoľko nápojov do zásoby. V zásade to ale s nápojmi nepreháňajte, postave príde zle, bude zvracať a to práve v najnepríhodnejších chvíľach.

Dead Rising 2
Nesnažte sa zastaviť človeka chrániaceho svoje dieťa.

Misie v hre sa rozdeľujú na príbehové a vedľajšie. Príbehové sú povinné a posúvajú vás vpred, zatiaľ čo vedľajšie sú zamerané hlavne na získavanie bonusov a priateľov. Napríklad vo vedľajších zachránite postavy, ktoré vám následne budú pomáhať, odnesiete ich do bezpečia a získate skúsenostné body, alebo ak sú agresívne, pokúsite sa ich zlikvidovať. Väčšinou sú to humorné a bizarné situácie, v ktorých nájdete dané postavy. Žiaľ je veľmi ťažké stihnúť splniť všetky misie, keďže čas sa nezastaví a misií je veľa na rôznych miestach mesta. Niekedy vyprší časový limit skôr ako prídete na misiu, niekedy misiu budete musieť oželieť, aby ste stihli príbehovú misiu.

Samotné príbehové misie majú rozmanitejšie náplne a nebojujete v nich len proti zombíkom, ale objavujú sa aj ľudskí nepriatelia a hlavne bossovia, na ktorých sa bude treba veľmi dobre vyzbrojiť a predzásobiť jedlom. Autori totiž bossov výrazne predimenzovali a často im jeden zásah zoberie menej ako percento zo zdravia, skutočne sa s niektorými potrápite. Umierania nebudú zriedkavé a často budete vďaka nim opakovať veľké časti misií. Systém ukladania hry je totiž podobne zle riešený ako v jednotke a tentoraz si hru uložíte len na toaletách. Ak zabudnete a zomriete, vraciate sa späť až k poslednému automatickému uloženiu pri konci poslednej príbehovej misie. Vzhľadom na časový element v hre to môže to byť aj niekoľko herných hodín vzdialených od bodu, v ktorom ste zomreli. Budete musieť čakať a znovu sa prebíjať niekoľkými časťami misie.

Dead Rising 2 postupne naberá na tempe, zvyšuje sa nebezpečenstvo od zombíkov, ako aj ďalších postáv v hre, keďže zombíci sú vždy len nástrojom v rukách šialených ľudí, bolo to tak minule a je tomu tak aj teraz. Rovnako ako minule aj teraz má hra dva konce, jeden štandardný, ale ak všetko spravíte dobre, dostanete do rozšírenej hry nové úlohy a nové ukončenie. Napriek rôznym frustrujúcim elementom sa príbeh oplatí dohrať, objavíte nový zombie svet Capcomu, ktorý vyzerá podobne prepracovane ako Resident Evil. Firma je už v tomto svete doma a vie, čo všetko zombíci dokážu (dúfajme, že si do ďalšej hry preveria, čo všetko znesú hráči).

Mimo singleplayer hry Dead Rising 2 ponúka jednoduchú a intuitívnu možnosť kooperácie a to zavolanie si priateľa na pomoc. Ten sa k vám pripojí a pomôže vám či už so zombíkmi, alebo s bossmi. Môže tak nahradiť vašich AI parťákov, ktorých si počas hry zbierate. Na rozdiel od nich, vám môže skutočný hráč pomôcť výrazne viac. Dokonca vám môže priniesť jedlo a znovu vás oživiť, ak v boji padnete.

Kooperáciu dopĺňa multiplayer, ktorý je v arénovom štýle, konkrétne zasadený do zábavného zombie turnaja Terror is Reality. Zombíci sa tu likvidujú pre potešenie divákov. Turnaj ponúka sériu súťažných minihier, v ktorých sa jednotlivým hráčom spočítava skóre za úlohy, aby nakoniec vyšiel jeden víťaz. Napríklad budete mať kombajny na pokosenie zombíkov a vyťaženie ich krvi, alebo sniper turnaj v ostreľovaní zombíkov. Je to skôr zábavný prídavok ako seriózny multiplayer, ale na chvíľu zabaví a hlavne vám pridá bonusy do single kampane.

Vaša postava sa vylepšuje v každom móde a bonusy, upgrady, peniaze jej ostávajú napríklad aj pri reštarte príbehovej kampane, čo dáva veľmi peknú možnosť vytrénovať postavu na maximum, objaviť všetky kombo karty na špeciálne zbrane, zachrániť alebo kontaktovať všetky postavy (je ich cez 100) a veľa ďalšieho. Určite to nie je hra na 5 hodín ani 10 hodín, ale dá sa v nej zmysluplne stráviť aj 15 alebo 20 hodín.

Dead Rising 2
Dead Rising 2 Mesto hazardu, pobeháte ho krížom krážom.
Mesto hazardu, pobeháte ho krížom krážom.


Dead Rising 2 Aréna, v nej začínate a v nej aj hráte multiplayer.
Aréna, v nej začínate a v nej aj hráte multiplayer.


Dead Rising 2 Na pozadí zabíjania zombíkov sa odohráva zaujímavý príbeh.
Na pozadí zabíjania zombíkov sa odohráva zaujímavý príbeh.





Po grafickej stránke je Dead Rising 2 oproti jednotke výrazne vylepšený a aj keď celkovo neoslňuje, ponúka pôsobivé zobrazenie mesta prevalcovaného zombíkmi. Od dokonalosti má ďaleko, ale stretávajú sa tu kvalitne spracované postavy v prestrihových scénach, masívne záplavy rozmanitých zombíkov a rozsiahle prostredia pridávajúce na pocite masívnosti hry. Všetko sa to spája v takmer plynulých 60 fps na PC (konzoly 30 fps), čo hru robí dynamickou a na počty zombíkov prekvapivo dobre optimalizovanou.

Podobne ako v hrateľnosti sú v grafike sú nedotiahnuté stránky a to napríklad nahrávanie takmer po každej miestnosti a dokonca aj pred a po každej prestrihovej animácii. Nedá sa povedať, že by boli dlhé (aspoň na PC), ale minimálne sú otravné a taký prestrih v akčnej scéne uprostred dokáže pokaziť dojem. Autori z BlueCastle sú síce po prvýkrát v tomto žánri, ale mohli si od niekoho nechať poradiť ohľadom priebežného streamovania. Ďalšia drobnosť, ktorú určite zbadáte, sú predpripravené animácie postavy, ktoré nemôžete zastaviť, napríklad pri zaháňaní sa s niektorými zbraňami ako napríklad motorovou pílou sa potrebuje postava neustále zaháňať a točiť bez toho, aby ste ju mohli prerušiť a zamerať sa na iný cieľ alebo utiecť preč. Vynahradzuje to však pohľad na rozštvrtených zombíkov a striekajúca krv všade naokolo a to aj na vás, kde vám ľahko zašpiní vaše ženské šaty, do ktorých ste sa prezliekli v jednom z obchodov.

Dead Rising 2 je zábavná akčná adventúra plná krvi, zábavy a hlavne zombíkov. Žiaľ neustále behanie krížom cez mestečko plného nemŕtvych môže byť únavné a frustrujúce. Na druhej strane okoreňuje to príbeh, rozmanité zbrane, šťavu tomu dodáva kooperácia a zabavíte sa aj pri párty multiplayeri. Nedá sa povedať, že by titul mal výraznejšie chyby, je to skôr veľa drobností v hrateľnosti, ktoré ho sťahujú dole. Napríklad, prečo nedať vozidlá ku každým dverám?

Dead Rising 2
Dead Rising 2 Nové zbrane si môžete naštudovať aj z plagátov.
Nové zbrane si môžete naštudovať aj z plagátov.


Dead Rising 2 Dielňa na vytváranie zbraní.
Dielňa na vytváranie zbraní.


Dead Rising 2 Jedna zo stovky postáv z vedľajších misií.
Jedna zo stovky postáv z vedľajších misií.





napísal saver 5.10.2010
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
DEAD RISING 2
+ pútavý príbeh otvára nový svet zombíkov
+ kombinácie zbraní a likvidovanie zombíkov
+ časový element robí hru inou ako ostatné
+ vylepšenia po každej stránke oproti prvej hre
- neustále prebíjanie sa zombíkmi môže byť časom stereotypné
- časté loadingy
- zlý systém save pointov


RECENZIE HRÁČOV
Dead Rising 2
8.5
ADO54    28.10.2010
 Pozor, ak máte pocit že zombie je všade veľa a už je to prehnané,...prečítať celé
Dead Rising 2
7.5
SINN    21.10.2010
Dead Rising 2
7.0
P3X0    3.10.2010
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Capcom / CENEGA / Capcom
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 1. október 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19530)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk