GUITAR HERO: WARRIORS OF ROCK

GUITAR HERO: WARRIORS OF ROCK

8.5

Poctivá rocková opera

Recenzia na PS3 verziu

Obývačkoví muzikanti môžu v drsných kožených bundách dávať sladké country v podaní Taylor Swift, ale dominantou Guitar Hero je aj po transformácii na štvorčlennú kapelu stále jediný nástroj a ním je gitara. Basová, sólovka. Členenie značky Guitar Hero spravilo z nej schizofrenika a Neversoft s Activision sa snaží vrátiť tam, odkiaľ raketovo vzišla a zarobila 2 miliardy dolárov. Na veľké zmeny je však neskoro.

Guitar Hero: Warriors of Rock vsádza na rockové divadlo, ktoré zároveň hráte a prežívate. Story mód nahovorený Genom Simmonsom, frontmanom kapely Kiss, má silný teatrálny nádych, ale jeho realizácia je skôr béčkového charakteru aj z toho dôvodu, že rozprávač je veľmi nepresvedčivý a kulisy zaváňajú čo možno najväčšou dávkou klišé. Pri pohľade na ne si pripomeniete časy, keď sa Alice Cooper tváril ako ten najtvrdší muzikant na svete a Elán v ďalekom Bulharsku označovali za heavy metal. Guitar Hero treba brať s rezervou, prezentácia pracuje s netopiermi, lebkami, tmavými farbami, lacnými kusmi dekorácií, nevkusným makeupom a kulisami zapadnutými prachom, no a potom sú tu kostýmy.

Známe postavy ako Lars Umlaut, Pandora, Johny Napalm, Judy Nails prechádzajú rockovým očistcom a čistou hrou v sebe prebúdzajú uväznenú beštiu, na ktorú sa menia. A tak z Larsa je zrazu prasa, z Pandory robot. Démonizovanie postáv ako aj celého Quest módu je silené, typickí pózeri trpia pod tonami farby na tvárach a okrem nich sa štýlu obliekania prispôsobuje zvyšok kapely. Po pódiu tak pobehuje partia muzikantov vystrihnutých ako zo zlého S&M videoklipu. 

Guitar Hero: Warriors of Rock
Guitar Hero: Warriors of Rock Okamžitý vstup do hry je samozrejmosťou, ako aj ľubovoľné kombinovanie nástrojov v kapele.
Okamžitý vstup do hry je samozrejmosťou, ako aj ľubovoľné kombinovanie nástrojov v kapele.


Guitar Hero: Warriors of Rock O svoje výkony sa môžete rovno podeliť na Facebooku alebo Twitteri.
O svoje výkony sa môžete rovno podeliť na Facebooku alebo Twitteri.


Guitar Hero: Warriors of Rock Komunikácia s publikom, pohyby muzikantov a lipsynch sú opäť vernejšie.
Komunikácia s publikom, pohyby muzikantov a lipsynch sú opäť vernejšie.





36x násobič, 40 hviezd

Quest mód sleduje gitarových hrdinov na ceste k prebudeniu boha rocku a finálneho súboja s démonom, ktorý ho uväznil. Od hry typu Guitar Hero by ste nečakali výpravné dobrodružstvo, treba uznať, že sa v príbehovom móde skrýva potenciál a určite by sa uživili aj mini úlohy prepojené na challenge alebo alternatívne cesty po mape sveta. Vo Warriors of Rock je to však len cesta vpred a pokorenie série skladieb vybratých na mieru jednotlivým postavám. Johny nebude hrať metal ako Lars, naopak Pandora má rýchle skladby a Alex Steel len tvrdý rock.

Každá z postáv je navyše vybavená špeciálnou schopnosťou, ktorá vám pomáha zdolať skladby na plný počet hviezd. Vzhľadom sa na to, že v Quest móde neexistuje bodové ohodnotenie, môžete sa plne sústrediť na čistú hru. O nič iné nejde. Jeho prvé prechádzanie je malou rozcvičkou pre druhý pokus, kde bez získania 40 hviezd v jednej skladbe neuspejete. Čítate správne, štyridsiatku dosiahnete pomocou špeciálnych power-upov ako konštantný násobič 5x, pomalé vyčerpávanie Star Power, jeho rýchlejšie plnenie, štít na zamaskovanie jednej-dvoch chybičiek alebo kríže Ankh, ktoré vás môžu vrátiť do hry, ak vás publikum vypíska. Ak neminiete ani jednu notu, je vysoká šanca, že odohráte celú skladbu v Star Power móde s násobičom 36x! Sú speed metalové vypaľovačky na vás prirýchle? Znížite obtiažnosť a pokračujete v honbe za hviezdami.

Druhou zásadnou novinkou Warriors of Rock je upravený Quick Play s prívlastkom plus. Súbor challengov a úloh nadefinovaných podľa skladieb pre jednotlivé nástroje a celú kapelu sa drasticky rozšíril. Aj vďaka nim máte chuť opakovať niektoré pasáže alebo sa celé songy rovno učiť, aby ste pokorili najvyššie skóre, odohrali bez chybu všetky zelené noty alebo trafili všetky akordy. Quick Play+ predstavuje akúsi druhú kampaň previazanú na levelovanie vami vytvoreného rockera a odomykanie pódií, gitár, postáv, vybavenia, artov, videí a iných bonusových predmetov. Hra si vedie detailnú štatistiku o vašom počínaní, takže viete, na akom leveli sa sprístupní daná postava alebo pódium pre voľnú hru. A to je silne motivujúce. 

Guitar Hero: Warriors of Rock

S gitarami do boja!

Základná herná mechanika sa vo Warriors of Rock vôbec nezmenila, od vydania päťky zostali zachované aj multiplayerové režimy. Tentoraz si však predom nevyberáte módy, ale hlasuje sa o ne tesne pred hraním. Zabaví sa ako sólo gitarista, tak aj celá kapela v jednoduchej rýchlej hre alebo vytrvalom Rock Feste, kde sa módy miešajú a nasledujú po sebe.

Kto pozná Guitar Hero, alebo už niekedy s touto sériou prišiel do styku, vie, že v prvom rade ide o výber skladieb ako o prezentáciu či spestrujúce a motivujúce režimy. Warriors of Rock sa tieto navzájom dopĺňajú, aj súbor metalových songov odohráte v kampani nie preto, že musíte, ale pretože chcete. Skladba soundtracku je v prípade Warriors of Rock tým najtvrdším, čo ste mohli v sérii počuť. Ak je váš posledný disk Band Hero, tak sa pripravte na paľbu metalových riffov a kanonádu strojovo presných bicích. Soundtrack je mocný, silový a dokáže vás udržať pri hraní tak dlho, že vás rozbolia prsty.

Stredný prúd vo Warriors of Rock nenájdete a okrem pár skladieb, ide o nefalšovaný, čistý rock. Čo do komplexity, masívnosti, kvantity, kvality a počtu challengov na jeden track by ste v sérii GH hľadali konkurenta. Tie superlatívy zafungujú, ak ste fanúšikom rock, ak ním nie ste, čítate zlý článok. Známe rádiovky tu nehľadajte. Medadeth, Ramones, Rammstein, The Hives, Def Lepard, Atreyu, Rise Against, Steve Vai, Anthrax, DragonForce, Black Sabbath, Slayer sú len zlomkom toho, čo je na disku medzi 90 skladbami.  

Guitar Hero: Warriors of Rock
Guitar Hero: Warriors of Rock Cestu bojovníkov kovanú poctivým rockom podstúpite dvakrát.
Cestu bojovníkov kovanú poctivým rockom podstúpite dvakrát.


Guitar Hero: Warriors of Rock Prehľadné menu a zjednodušená navigácia v menu vám uľahčí život pri koncertovaní.
Prehľadné menu a zjednodušená navigácia v menu vám uľahčí život pri koncertovaní.


Guitar Hero: Warriors of Rock Prehnaná štylizácia postáv a celej hry môže byť u niekoho prekážkou.
Prehnaná štylizácia postáv a celej hry môže byť u niekoho prekážkou.





Na vrchole

Za zmienku stojí sedem-dielna rocková opera v podaní Rush, ktorá slúži ako maratón pri získaní nástroja na zničenie démona v Quest Móde, kde je okrem iného súboj s finálnym bossom. Čelíte mu rovno dvomi kapelami z vlastnoručne poskladaných gitarových hrdinov. Through the Fire and Flames to síce nie je, ale Megadeth zložil exkluzívne ťažký track pre finálnu bitku. Na soundtracku okrem iných (Queen – Bohemian Rhapsody) debutuje aj Black Rain od Soundgarden.

Knižnica skladieb Warriors of Rock sa dá rozšíriť cez DLC či už nové, alebo už vydané z predchodcov World Tour a GH5. Hra je spätne kompatibilná so všetkými nástrojmi, dokonca si rozumie aj s midi bicími. Okrem bohatej ponuky je v hre zakomponovaný editor vlastnej muziky a nepreberné množstvo skladieb vytvorených komunitou.

Guitar Hero: Warriors of Rock je vzdaním holdu muzike, ktorá pomohla sérii etablovať na trhu. Osobne by som nebol proti, keby si dala na dlhšiu dobu pauzu, je na nej cítiť únava. Ako značka je už takmer vyžmýkaná a ďalší soundtrack alebo nová kapela to jednoducho nezmení. Potrebuje novú krv, či už v podobe nového nástroja alebo prekopania herného systému, alebo sústredenia na quest mód, ktorý by sa samostatne uživil. Warriors of Rock predstavuje zatiaľ najkompletnejší diel Guitar Hero, ktorý si fanúšikovia rockovej muziky nemôžu nechať ujsť. 


napísal spacejunker 22.10.2010
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
7.2
Ohodnotiť
GUITAR HERO: WARRIORS OF ROCK
+ najlepší soundtrack v sérii
+ komplexná ponuka možností
+ challenge a množstvo výziev
+ prepojenie na sociálne siete
- citeľná únava série
- iba pre zapálených a rockovo orientovaných
- prehnaná teatrálnosť


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PS3
Wii

Vývoj: Activision / ABC Data / Neversoft
Štýl: Párty hra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 19. september 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk