CITIES XL 2011

CITIES XL 2011

7.0

Staňte sa novým starostom

Recenzia na PC verziu

Nie každý je spokojný s tým, kde sme sa narodil, či kde momentálne žije. Mnohí máme sny o tradičnom meste v zasnežených kopcoch, niektorí skôr idylku pri pláži, iní snívajú o harmónii s prírodou, alebo o techno betónovej džungli s mrakodrapmi. Sny sa však menia na skutočnosť nielen keď spíme, ale najnovšie aj v novom titule Cities XL 2011.

Zapnite miešačky, nabrúste lopaty, pripravte si milióny ton betónu, budete ho potrebovať. Vašim cieľom na najbližšie hodiny sa stane moderné, prosperujúce mesto plné spokojných a pracujúcich ľudí. Samozrejme, nebude to jednoduché a hneď ako prvé vám bude robiť nepriateľa samotné prostredie. Máte na výber desiatky rôznych lokalít po celom svete odlišujúce sa nielen polohou, ale aj obťiažnosťou. Šíre pláne rovnej plochy s dostatočnými zdrojmi sú skôr pre začínajúcich starostov, zatiaľ čo sopečné ostrovy v horách sú len pre tých, čo majú nejaké to volebné obdobie už za sebou. Žiaľ, tieto prostredia neprinášajú so sebou žiadne udalosti či katastrofy ani nič čo by vnieslo strach či radosť do bytov vašich občanov.

Tých budete lanáriť do svojich novo postavených bytov hlavne prísľubmi práce a pohodlia. Budú stále náročnejší a náročnejší, ich potreby budú stáť mesto nemálo prostriedkov, ale ak budete dostatočne šikovní, ešte na tom zarobíte. Nielen že zarobíte, ale aj zbohatnete, postavíte divy sveta, budete obchodovať s celým svetom, až nakoniec vytvoríte utópiu, alebo ghetto kde sa budú ľudia báť otvoriť okná a ulicami budú vládnuť tiene. To všetko môžete ovplyvniť hlavne makro manažmentom, rozhodnutiami v podstate len na tej najvyššej úrovni, čo je trochu škoda. 

Cities XL 2011
Cities XL 2011 Výber nového pozemku na Zemi.
Výber nového pozemku na Zemi.


Cities XL 2011 Budovanie liniek MHD.
Budovanie liniek MHD.


Cities XL 2011 Moje mesto vyzerá skôr ako príklad z matiky.
Moje mesto vyzerá skôr ako príklad z matiky.





Začínate hlavnou cestou do mesta, kadiaľ budú prichádzať noví obyvatelia. Teda ak budú, najprv im totiž musíte vytvoriť podmienky na život. V prvom rade pre nich vyhradiť miesto, kde budú žiť a bývať, potom miesto, kde budú pracovať a následne sa starať o ich potreby i záľuby. Ak vám zaplnia ubytovne i pracovné pozície, postavíte ďalšie a tak stále dokola. Aj keď činností, povinností a aktivít máte dosť, veľmi rýchlo si všimnete, že ste v kolotoči stereotypu. Ubytovne, pracoviská, nemocnice, školy, policajné stanice, cesty a sem tam nejaký bonus, stále dokola v pomerne malých kruhoch až sa vám zatočí hlava. Čím viac obyvateľov, tým viac pracovníkov a tým viac príjmu z daní do vašej kasy a tým viac domovov a zábavy pre obyvateľov.

Vždy postavíte plochu určenú pre konkrétny účel, či už bývanie, prácu a podobne. Potom sa vám táto plocha, podľa toho ako ste splnili podmienky, začne zaplňovať firmami a nájomníkmi. Tu prichádza na rad jemný mikro manažment, kedy si musíte dávať pozor, čo kde staviate, ako ďaleko či blízko od čoho a hlavne, musí byť príjazdová cesta. Tá je tepnou všetkého, nemusíte stavať elektrické vedenie, vodovodné potrubia, odpadovú kanalizáciu ani nič podobné. Len cesty a plochy pre firmy a ľudí. Síce sem tam nejakú špecialitku, ale trochu vám bude chýbať hĺbka toho, čo staviate a bude vám to pripadať miestami povrchné. Čo vás možno zabaví viac, sú starosti so samotnými obyvateľmi. Či sú spokojní s bývaním, či sa majú ako dostať do práce, či majú vzdelanie, kam nakupovať a či napríklad nemajú problém s premávkou v meste, kriminalitou, nedostatkom rekreačných miest, či dokonca s prílišným znečistením ovzdušia.

Premávka je jednou z vašich najväčších starostí hneď ako sa mesto rozrastie do väčších rozmerov. Začnete mestskou hromadnou dopravou, aby ste odľahčili premávku, aby neboli zápchy a tým neodrádzali nespokojných občanov od pobytu vo vašom meste. Neskôr, keď sa rozrastiete až do veľkej metropoly, postavíte metro, prístavy či letiská, s pomocou ktorých budete môcť obchodovať už aj s vašimi inými postavenými mestami. Takto môžete rôzne mestá špecializovať rôznymi smermi, či už na výrobu, obchod, ťažbu. K tomu ale povedie dlhá cesta, na začiatku si musíte vystačiť so základnými stavbami. Nemusíte sa ale báť, všetko postupne dostanete, na začiatku máte odomknutých len pár stavieb a postupne ako rastie počet obyvateľov, sa ponuka rozrastá až sa dostanete k svetovým unikátom, ktoré sú neskutočne drahé, ale čo by dobrý starosta nespravil pre obyvateľov. 

Cities XL 2011
Cities XL 2011 Uličky mesta v detaile.
Uličky mesta v detaile.


Cities XL 2011 Môj nový park v pozadí.
Môj nový park v pozadí.


Cities XL 2011 Pravé okno tretie poschodie sniper.
Pravé okno tretie poschodie sniper.





A nie len pre nich, ale aj pre seba. Krásne monumenty ešte viac zvýraznia už tak pekný pohľad na mesto. Pokrokové technické spracovanie, skvelé vymodelovanie okolia i široká variabilita budov robí z betónovej džungle príjemný pohľad a vyvolá vo vás pocit pýchy nad tým, čo ste dokázali vybudovať. Navyše si môžete priblížiť ktorúkoľvek uličku, ktorúkoľvek časť a očarí vás ruch každého jedného kúta, všetko náležite žije. Všimnete si kamióny na cestách, zápchy na križovatkách, ľudí ponáhľajúcich sa do práce, lietadlá a všetko, čo k poriadnemu mestu patrí. K tomu vám hrá do mestského rozhlasu príjemná hudba, ktorá ani neruší, ale ani nezaniká v pozadí a tak si ju budete neraz pospevovať.

V tomto veľko meštiackom ruchu, tempe a chaose budete niečo na ukľudnenie či spomalenie potrebovať. Síce môžete čas (aj dennú dobu) podľa ľubovôle zrýchľovať, spomaľovať či zastaviť, časom bude toho na vás priveľa. Našťastie autori nezabudli na prehľadové funkcie ukazujúce všetko, čo potrebujete. Pár klikov a viete o všetkom, pekne zatriedené, farebne odlíšené, tematicky rozdelené, jednoduché a účinné. Tento nástroj z vás spraví tých pravých starostov. Jediné, čo nebudete môcť zrýchliť, je tempo vášho počítača, ktorý sa pri väčšom meste naozaj zapotí a nepomôže ani zníženie detailov.

A tých je naozaj veľa, pri ich kompletnom odhaľovaní strávite mnoho plánovacích i inžinierskych hodín. Teda ak chcete kandidovať na post starostu, pretože táto stolička nie je pre každého, avšak tí, ktorím sa postupné, trpezlivé budovanie mesta tehlička po tehličke pozdáva, by mali Cities XL 2011 určite skúsiť. Dostanete k tomu kvalitné stavebné materiály, veľa nákresov ako prejaviť svoj talent, ale hlavne klasický dobrý pocit z dobre fungujúceho mesta na konci dňa. Možno vám budú trochu chýbať katastrofy, mikro manažment a riadenie chodu mesta na tej nižšej úrovni, čo by ale žiadneho správneho starostu nemalo odradiť.

Cities XL 2011
Cities XL 2011 Mesto pri kopcoch cez deň.
Mesto pri kopcoch cez deň.


Cities XL 2011 Mesto pri kopcoch v noci.
Mesto pri kopcoch v noci.


Cities XL 2011 Toto je len začiatok...
Toto je len začiatok...






napísal Andrei 15.12.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
CITIES XL 2011
+ grafika
+ množstvo budov
+ previazané mestá
+ všetko je prehľadné
+ rôzne detaily a nápady
+ málo mikromanažmentu
- žiadne katastrofy
- hardvérovo náročné
- veľmi skoro nastupuje stereotyp
- málo interaktívne prostredia
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,4 GHz, 1,5 GB RAM, VGA GF6600/X1600


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Focus Home Interactive / Hype / Focus Home Interactive
Štýl: Managementová / Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  november 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18421)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk