SPARE PARTS

SPARE PARTS

5.0

Roboti do šrotu

Recenzia na PS3 verziu

V ideálnom svete by Spare Parts obstála ako mimoriadne zaujímavá, pestrofarebná akčná adventúra, ktorá hráčov nenúti k vzájomnej kooperácii, ale nijako sa jej nebráni. V ideálnom svete ale neexistuje séria LEGO, tá segment rodinnej zábavy fragmentovala na licencované produkty dánskej stavebnice a ostatnú produkciu, kam patrí aj nenápadná hra od EA. Spare Parts v skutočnosti nemá čo tratiť, ale nemá ani čo odovzdať. Ak ste doteraz nikdy nehrali žiadnu hru zo série LEGO, mali by ste túto chybu napraviť, ale o tom vám roboti stroskotaní na vzdialenej planéte nepovedia.

Princíp hry je jednoduchý, na vzdialenej planéte havarovala vesmírna loď a vaša úloha začína v momente, kedy vám AI oznámi, že na opravu jej chýbajú náhradné diely a bez nich z tejto bohom opustenej zeme neodletíte. Súčiastok je presne sto a sú porozhadzované na všakovakým miestach, kde sa dostanete sami alebo pomocou kamaráta. Spare Parts nijako netlačí na sociálny aspekt, pokiaľ neprahnete po nazbieraní všetkých bonusov, parťáka nebudete vôbec potrebovať. Na obrazovke sa pri sólo hre pohybuje iba jeden robot, logické problémy nevyžadujú spoluprácu a tie ktoré áno, sú len o simultánnom aktivovaní spínačov, okolo ktorých sa točia aj špeciálne schopnosti.

Hanblivý introvert

Kooperácia sa stáva zbytočnou, navyše problémy robí aj neprispôsobivá kamera, ktorá sa neobťažuje sledovať dianie z väčšej diaľky. Z fixných uhlov toho veľa dvojica neuvidí a kamkoľvek sa pohne, bude musieť ísť spolu. Pri zaseknutí postavy alebo spadnutí z plošinky sa po pár sekundách zblúdenec teleportuje k živému spoločníkovi. Roboti nemajú odlišné povolania ani schopnosti, tie postupne nadobúdajú progresom. Naučia sa rozbíjať skaly s rukavicami, chodiť po kolmých stenách s magnetickými topánkami, levitovať s jetpackom alebo röntgenovým pohľadom identifikovať v prostredí, akou schopnosťou aktivovať mechanizmus.  

Spare Parts
Spare Parts Spolupráca nie je dôležitá, je doplnkom.
Spolupráca nie je dôležitá, je doplnkom.


Spare Parts K niektorým súčiastkam treba poriadne hľadať cestu.
K niektorým súčiastkam treba poriadne hľadať cestu.


Spare Parts Neustále zvyšujúci sa počet nepriateľov preverí vaše reflexy.
Neustále zvyšujúci sa počet nepriateľov preverí vaše reflexy.





Schopnosti nech sú akokoľvek variabilné, ich jedinou úlohou je niečo zapnúť, vypnúť, spustiť, zastaviť. Je jedno, či to máte spraviť nanobotmi alebo tryskami na topánkach, jediný rozdiel je v tom, že zatiaľ čo pri prvej možnosti sa robot postaví k terminálu, v druhom je nad ním. Náplň šestnástich levelov po prekuknutí tohto systému je len o tom, prísť na to, čo treba kde aktivovať, aby ste sa dostali ďalej. Schopnosti je možné za získané mince upgradnúť a predĺžiť tak let vzduchom, zvýšiť silu úderu alebo počet životov.

To sa hodí v bojoch s Krofaxmi, prisluhovačmi Lorda Krunga, ktorý sa snaží všetkými silami zabrániť vám v odlete. Robotíci sa naučili kung-fu, takže nepriateľov vedia pomerne rýchlo upratať rýchlymi, silnými údermi, ich kombináciami a dorážačkami zo vzduchu. Súbojový systém je primitívny, útoky netreba dlho memorovať a vie byť aj efektívny, ak využijete faktu, že môžete Krofaxov skopnúť do priekopy alebo ich zapáliť svojim jetpackom.

Čo ďalej?

V leveloch sú porozhadzované okrem súčiastok pre raketu aj disky do trenažéra v rôznymi výzvami, časy ktorých sa dajú porovnávať v globálnych rebríčkoch, no a potom sú tu ešte poschovávaní roboti, ktorých je nutné oživiť tromi batériami. Spare Parts má dobrý rozbeh, ale náplni dochádza dych pomerne skoro a začne neuveriteľne nudiť. Opakovanie rutín s aktiváciou mechanizmov zbytočne sťažuje zvyšujúcim počtom nepriateľov a členitosťou prostredí, ktorým chýba potrebná hĺbka, aby ste odhadli, kam presne skočiť. Obraz nevie pracovať s tretím rozmerom, často strácate prehľad o tom, kde sa nachádza plošinka a ako je ďaleko od vás.  

Spare Parts

Spare Parts pripomína výtvarným štýlom zábavku de Blob, vychádza z LEGO hier, no na svoje vzory nedosiahne ani roztomilosťou, ani motivačným charakterom prechádzať úrovne do odpadnutia, kým nepozbierate každý jeden bonus. Na to obsahuje príliš veľa zbytočností, komplikuje inak jednoduché veci a aj napriek nízkej cene vyvoláva otázku, prečo za ňu utratiť body/peniaze. Pre malých komplikovaná, pre veľkých plytká kratochvíľa s extrémne prchavou náplňou.


napísal spacejunker 17.2.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Spare Parts - Launch
| SPARE PARTS - LAUNCH
[22.1.2011]
Spare Parts - TGS 10
| SPARE PARTS - TGS 10
[16.9.2010]
5.0
Vo svete
5.2
Ohodnotiť
SPARE PARTS
+ využívanie schopností pre zber súčiastok
+ výtvarný štýl
+ modely robotov
- problémy s kamerou, obrazu chýba hĺbka
- úlohy prepojené len na aktiváciu spínačov
- zbytočný coop


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PS3

Vývoj: EA / Bright Lights
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 18. január 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (10)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20200)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk