DAWN OF WAR II - RETRIBUTION

DAWN OF WAR II - RETRIBUTION

8.5

Warhammer pokračuje vo vesmírnom boji

Recenzia na PC verziu

Konflikty vo svete Warhammeru nekončia a tentoraz je to poriadna mela. Na bojiskách datadisku Warhammer 40,000: Dawn of War II - Retribution sa stretáva niekoľko frakcií, krv tečie prúdom a neberú sa žiadni zajatci. Záleží len na vás, koho povediete k víťazstvu a proti komu obrátite hlavne svojich zbraní. Ste pripravení? Tak na čo ešte čakáte? Transport je pripravený na odlet!

Vojaci, ruku hore, kto má skúsenosti z predošlých operácií! 1, 2, 3... je to jednoznačne väčšina. Postup sa od minulých misií nezmenil, takže viete, čo máte robiť v teréne. Hláste sa u veliteľa operácie a čakajte na podrobnosti misie. Nováčikovia za mnou do výcvikového tábora, objasníme si základnú taktiku a pravidlá.

Na bojisku sa pohybujú hrdinskí velitelia, vojenské oddiely spravidla zložené z niekoľkých členov a technika. Všetci sa verbujú na základni, kam sa aj stiahnu v prípade, že čelia presile a je vydaný príkaz na ústup. Na získanie posíl treba dostatok rekvizície, energie a kapacity. Pri misiách sa získavajú z debničiek, obvyklým stálym zdrojom sú však kontrolné body v teréne, ktoré treba obsadiť a udržať. Jednotky majú výhodné obranné postavenie po vstupe do budov a bunkrov rozložených v krajine. Okrem toho sa efektívnejšie bránia pri krytí za rôznymi objektmi. Pri rozumnom postupe sa oddiely dopĺňajú, využívajú kryciu paľbu na zastrašenie nepriateľov a časom sa môžu dostať k lepšej výzbroji a schopnostiam. Až na pár vojenských doplnkov neprebieha žiadna výstavba, takže sa sústredíte výlučne na boj. Padlí hrdinovia môžu znovu povstať za pomoci iných hrdinov, prípadne sa vzkriesia po nízkej investícii. Stav na bojisku môžu rázne zmeniť unikátne sily každej rasy, ktorými sa uvedú na bojisko elitné jednotky, alebo vyvolajú ničivé pohromy.

Dawn of War II - Retribution
Dawn of War II - Retribution O vzrušujúce bitky nie je núdza.
O vzrušujúce bitky nie je núdza.


Dawn of War II - Retribution Šesť ťažení zahrňuje aj vývoj hrdinov každej rasy.
Šesť ťažení zahrňuje aj vývoj hrdinov každej rasy.


Dawn of War II - Retribution Misie majú jednoduché úlohy, sú lineárne, ale nie nudné.
Misie majú jednoduché úlohy, sú lineárne, ale nie nudné.





Keďže už sú všetky oddiely oboznámené so základnými pravidlami, môžeme pristúpiť k podrobnostiam operácie. Ako dobre viete, pred desiatimi rokmi sa vyhrotila situácia medzi mariňákmi a jednotkami chaosu. Nastal čas definitívne situáciu vyriešiť a to v prospech našej strany. Pri vojnovom ťažení narazíte na jednotky šiestich frakcií, vrátane tej našej. Každá strana sleduje osobné záujmy. Úlohy a ciele misií sú ale identické. Vesmírni mariňáci, odrodilci - mariňáci Chaosu, orkovia, eldari, tyranidi aj čerství regrúti z gardy impéria skrížia zbrane v tých istých lokalitách a plnia rovnaké zadania. Hoci z rôznych pohnútok. Bude nutné zničiť zameriavače, aby sme ovládli obranné veže a nimi zneškodnili nepriateľský tank. Treba odstrániť cudzieho hrdinu, rozprášiť tri elitné tímy Blood Ravens, zničiť portál, spacifikovať velenie protivníka a uniknúť z lávovej pasce. Trasy sú striktne vymedzené, takže nezablúdite. Nepriatelia dokonale kopírujú naše kroky, čiže je zbytočné unúvať sa s analýzou postupu iných rás. V každom prípade musíme to byť my, kto uspeje a zvíťazí!

V boji určite netreba podceňovať nového rivala Imperial Guard. Základná jednotka, gardisti, možno nepôsobia príliš nebezpečne, ale po doplnení o seržanta a komisára majú v boji na diaľku slušný efekt. Navyše stavajú laserové vežičky a barikády. A keď im asistujú dvojnohí mechovia sentineli, ktorí sú dostupní už na základnej úrovni, je to už solídna úderka. K tejto zostave sa pridajú katachánski diabli s náložami, storm trooperi s viacerými možnými vylepšeniami zbraní a bojovníci s obrími postavami ogryn squad. Skutočná sila impéria však spočíva v technike, ktorú reprezentuje ťažká artiléria s efektnými raketami, tank Leman Russ a na vrchole mega tank Baneblade. V čele tejto čeliadky stojí trojica rôzne orientovaných hrdinov: Inkvizítorka Adrasia je agresorka s psychickými útokmi; lord komisár je slušnou podporou s bonusmi pre boj nablízko a možnosťou utajenia; a lord generál má presnú mušku, môže využiť granátomet a sprievodné družstvo a tiež doliečuje spojencov. Samozrejme, aj táto strana má unikátne sily a tak vyvoláva elitné jednotky, alebo môže v teréne umiestniť vlastné bunkre a útočné veže.

Po každej úspešnej misii v ťažení sa pripravte sa na nový brífing a aj presun na inú planétu. Na niektorých je chlad a zima, inde púšť a horúčavy, dostanete sa aj do pralesa. Pribaľte si teplé spodky, slnečné okuliare aj suché ponožky. Hrdinovia obmieňajú zbrane a ďalšiu výstroj. Získavajú nové schopnosti, ktoré sú v troch kategóriách a vylepšujú šance na prežitie, ofenzívne možnosti a podporné doplnky súvisiace s energiou. Keď budú chcieť odpočinok, v ďalšej misii ich zastúpia elitné jednotky honor guard. Takže sa nemusíte báť, že nastúpite bez silnej úderky. Postupujte s rozvahou a galaxia bude naša!

Hej ty tam, máš nejaký probém? Že je to málo dramatické a chcelo by to poriadnu výzvu? V poriadku mladý, keď si taký hrdina, budeš brániť posledné stanovište. A aby si nepovedal, že to nie je fér, môžeš sa spojiť s dvomi ďalšími hrdinami, ktorých vyšlú iní velitelia. Kandidáti zastupujú všetky frakcie, zrejme ich dôverne poznáš, teda okrem Lorda Generala z imperiálnej gardy. Nepriatelia budú prichádzať vo vlnách a tak sa snažte spolupracovať. Za odmenu dostaneš nejakú novú výstroj a doplnky.

Dawn of War II - Retribution
Orkovia a Imperial Guard uprostred boja.

Vidím vojaci, že ťaženie je pre vás malina a chcete viac. To je správny prístup! Naplno sa môžete realizovať v bojoch proti jednotkám, ktoré posielajú do útoku skutoční nepriateľskí velitelia. S niektorými sa dá spojiť a bojovať v tíme, inokedy sa môžete pustiť do každého. Porazíte ich na hlavu, keď ovládnete a udržíte všetky víťazné body alebo im „jednoducho" odpálite základňu. Môžete sa zapojiť do bitiek na niekoľkých desiatkach území, kde si sily zmerajú dvaja až šiesti rivali. Aj tu dostane priestor každá zo šiestich strán. A tentoraz už na to nepotrebujete registračný formulár Games for Windows Live. Nijaká byrokracia! Žiadne zbytočné papierovačky a prihlášky! Jednoducho sa skontaktujete s inými veliteľmi a po ujasnení bojových podmienok sa začne krvavý kúpeľ. Komunikácia je podstatne jednoduchšia a zvyčajne netreba čakať v nekonečných radoch na transport do vojnovej oblasti. Čo viac môžete chcieť?

Atmosféra vo vojnovej zóne je stále hustá. Radosť pozerať na po zuby vyzbrojené jednotky, ktoré po sebe metajú smrtonosné strely a padajú pri zábleskoch explózií. Pokriky hrdinov a štekanie zbraní umocňujú pocit víťazstva alebo trpkosť porážky. Čaká sa len na váš príchod. Permanentka na všetky uvedené vojnové radosti stojí 30 EUR. K tomu dostanete cestovný balíček pre vašu obľúbenú frakciu. Ak si chcete vydobyť slávu na bojisku, toto je tá správna vojna.

Nadišiel čas odplaty, obdobie veľkých bitiek, do ktorých vstupuje pol tucta rivalov. Veteráni, ktorí ochotne bojovali v predchádzajúcich bojoch Dawn of War II, nemajú dôvod váhať. Iba ak pri výbere tej najvhodnejšej rasy. Na svoje si prídu aj noví regrúti. Zúčastníte sa síce len jedného priemerného ťaženia zo šiestich uhlov pohľadu, ale boje v multiplayeri vám to bohato vynahradia.

Dawn of War II - Retribution
Dawn of War II - Retribution Elita Imperial Guard.
Elita Imperial Guard.


Dawn of War II - Retribution V obľúbenom multiplayerovom režime Last Stand bojuje nový hrdina.
V obľúbenom multiplayerovom režime Last Stand bojuje nový hrdina.


Dawn of War II - Retribution Všetky rasy sú použiteľné v single aj multiplayeri.
Všetky rasy sú použiteľné v single aj multiplayeri.






napísal uni 4.4.2011
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
DAWN OF WAR II - RETRIBUTION
+ atraktívna ponuka multiplayeru
+ nová strana Imperial Guard
+ ťaženie aj multiplayer pre každú zo šiestich frakcií
+ odstránenie prebytočného Games for Windows Live
- všetky kampane sú v podstate identické
- lineárne misie s jednoduchými úlohami
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Pentium IV 3,2 GHz, 1,5 GB RAM, 128 MB VGA so shader model 3


RECENZIE HRÁČOV
Dawn of War II - Retribution
7.5
KUDUŠ JUDAŠ    8.1.2012
Predslov:  ...prečítať celé
PC

Vývoj: THQ / Comgad / Relic
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 3. marec 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19574)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk