BATTLEFIELD 3 & MODERN WARFARE 3

BATTLEFIELD 3 & MODERN WARFARE 3

Bez co-opu ani ranu

Tohtoročné jesenné FPSkové zemetrasenie má dva aktívne činitele. Za jedným stojí Activision, za druhým EA a určite netreba hovoriť, o ktoré vojnové akcie sa konkrétne jedná. Mediálne prestrelky, pôsobivé trailery, reklamné kampane, to všetko sprevádza súboj Modern Warfare 3 a Battlefield 3. "Herný ancikrist" a na druhej strane "záchranca FPS žánru" si svoje sily zmerali aj na GamesCome a toto sú naše dojmy z oboch hier.

Battlefield 3

V Kolíne bol stánok s BF3 jedným z najviac obliehaných. Fanúšikovia sa v niekoľkohodinovom rade snažili dostať k multiplayerovému PC demu pre 64 hráčov a keď im došla trpezlivosť, aspoň sa odfotili pred stíhačkou MIG, ktorú mala EA na výstavnej ploche.

Vyskúšať PC demo bolo takmer nemožné aj s novinárskym Fast Passom, pretože ani ten nezaručoval, že sa k hre priblížite za menej ako hodinu. Navyše už v druhý deň namiesto Fass Pass rady vznikla Fast Pass tlačenica, takže nakoniec sme radšej zamierili do biznis časti, kde EA v prijateľnejších podmienkach predstavovala PS3 verziu co-op misie s oslobodením rukojemníka.

Co-op ako samostatná časť hry bol predvedený live ukážkou na tlačovej konferencii EA. Podľa informácii z DICE bude co-op oddelený od singleplayeru i multiplayeru a sú pre neho pripravované samostatné mapy a scenáre (vrátane všetkých zbraní, vybavenia a techniky aj vozidiel).

V hrateľnej podobe bola dostupná tá istá misia, ktorá bola odprezentovaná na tlačovke EA. Vašou úlohou je extrahovať zajatca z budovy a v Humvee ho transportovať do bezpečnej zóny. Misia začína v stealth štýle, kedy je pomocou simultánnej streľby možné likvidovať dvojice strážcov bez vyvolania poplachu. Po nájdení rukojemníka a nasadnutí do džípov je však transport prepadnutý, to znamená likvidáciu nepriateľov v exteriéroch, tesných uličkách, na strechách atď. Keďže misia je zasadená do večerných/ranných hodín, vyniknúť dostáva nočné videnie. 


Mojou dvojičkou v deme bol novinár vyznávajú RAMBO štýl hrania, takže už po pár minútach som ho miesto sústredenia na nepriateľov musel oživovať. Táto situácia sa niekoľkokrát opakovala, čoho výsledkom bolo, že sme počas určeného času ani nestihli splniť hlavný cieľ misie. Vyskúšali sme si ale streľbu z rôznych zbraní, branie munície zo škatúľ a chvíľku sme si zajazdili (resp. zastrieľali) z vozidla.

Po grafickej a hrateľnostnej stránke sa po kratučkých cca 10 minútach hra hodnotí veľmi často, ak by som ale mal svoje dojmy zhrnúť pár slovami, jednalo sa o ľahký nadpriemer. Tmavé prostredie zakrývalo veľa detailov, ktoré možno budú v iných misiách lepšie viditeľné, co-op misia nebola ničím zvláštna a môj spoluhráč taktiež na výslednom pocite zanechal skôr negatívne stopy.

Je viac ako jasné, že prím v Battlefield 3 bude hrať multiplayer. Až potom bude nasledovať singleplayer a co-op, ktorý bude skôr povestnou čerešničkou na torte. Zlou správou je, že offline splitscreen nie je v pláne a tak pre hranie s jedným kamarátom budete musieť využiť online platformu.

Call of Duty Modern Warfare 3

Myslieť si, že stánok Modern Warfare 3 bol okupovaný zásadným spôsobom menej ako Battlefield 3 by bol veľký omyl. Spolu s Diablom a snáď ešte s The Old Republic sa jednalo o štyri najviac preplnené expozície. Našťastie rovnako ako v prípade EA aj Activision nám zarezervoval sloty a mimo hučiaceho výstaviska sme si mohli MW3 priamo vyskúšať v prezentačnej miestnosti.

V menu dňa sa objavila ochutnávka nového Survival Módu, ktorý vychádza zo základných pravidiel hordy. Na hráčov (v prípade MW3 sa jedná o dvojicu bojovníkov) útočia stále silnejšie a silnejšie vlny protivníkov. Úloha je jasná a extrémne jednoduchá – prežiť. Jej splnenie však už tak jednoduché nie je. 


Zatiaľ čo hrateľná ukážka Battlefiled 3 na GamesCome bola vždy záležitosťou dvoch novinárov, MW3 stavilo na koncept jeden novinár + jeden vývojár. Od chlapíka som sa dozvedel základné informácie: šetriť peniaze, kupovať to, čo mi povie a skúsime prežiť čo najviac z nekonečného počtu vĺn (bohužiaľ neviem, či slovíčkom „infinity" myslel počet vĺn na GC ukážke alebo celkovo v Survival móde).

Ak ste už niekedy mali tú česť zúčastniť sa nejakého "horda" levelu, nemusím vám zrejme opisovať, ako to na bojisku vyzeralo. Na začiatku pred hlavne naskákali slabší nepriatelia, ktorých bolo potrebné obrať o zbrane. Neskôr ich nahradili viac obrnení, lepšie vyzbrojení vojaci, psi alebo dokonca v jednom kole vrtuľníky. V prestávkach medzi vlnami sme prehľadávali mŕtvoly kvôli munícii, prípadne v jednom z dostupných „obchodov" nakupovali zbrane, vesty, granáty či špeciálne vychytávky. Po pár kolách sme napríklad nasadili automatické rotačné guľomety na podložke, ktoré nám vydržali niekoľko vĺn (kým ich nepriatelia nezničili) a počas tejto doby kosili jedného agresora za druhým. Poslednou zakúpenou vecou boli posily – nad bojisko sa zniesol transportný vrtuľník, z ktorého vyskákalo niekoľko našich AI riadených vojakov a tí sa pustili do boja proti útočiacim nepriateľom.

Grafický engine jasne odkazoval na svojich predchodcov, ak tam aj boli nejaké detaily navyše, v návale akcie som si ich nevšimol. Level sa odohrával v mestskej zástavbe, v strede bol akýsi mostík (pod ktorý sme strategicky umiestnili rotačáky), ulice boli zaplnené autami (dali sa použiť ako krytie), nechýbala zastávka autobusu alebo telefónne búdky.

Hoci mám v sérii Battlefield odohraných mnoho hodín a som veľký fanúšik tejto značky, musím skonštatovať, že survival v MW3 ma bavil viac ako co-op v BF3. Iste, porovnávam možno trochu neporovnateľné veci, ale na konečnom pocite z oboch prezentácií to nič nemení.


napísal je2ry 25.8.2011
Páči sa mi!
BATTLEFIELD 3 & MODERN WARFARE 3

Zaradené pod: battlefield


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19763)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk