FOOTBALL MANAGER 2012

FOOTBALL MANAGER 2012

8.5

Ako nezaspať na vavrínoch

Recenzia na PC verziu

Byť dlhodobo osamotený na vrchole vo svojom žánri sa po určitej dobe môže prejaviť aj negatívne. Hlavne pre zákazníkov. Absencia schopnej konkurencie môže napríklad spôsobiť, že jednoducho zaspíte na vavrínoch a prestanete sa posúvať ďalej. Teda niečo podobné, ako sa svojho času stalo hlavným športovým sériám od EA Fife a NHL. Jeden takýto pomyselný piedestál už vyše desaťročie okupujú britskí Sports Interactive a to nie len vo futbalovej sfére, ale v manažovacích tituloch všeobecne. Určite ste si po hodnotení nad týmto úvodným textom domysleli, že sa ho len tak nemienia vzdať, ako sa im to však tak dlho darí?

Aby som bol spravodlivý, tak nesmiem opomenúť konkurenciu v podobe série FIFA Manager, ktorá síce môže vynikať po technickej stránke a novým hráčom do žánru zjednoduší oboznamovanie sa s jeho typickými prvkami, avšak v tom najdôležitejšom sa na Football Manager nechytá. Práve ten pocit, že ste skutočne manažérom svojho klubu a každé vaše rozhodnutie za sebou zanecháva následok, robia zo série unikát na trhu. A už teraz si môžete byť istí, že inak tomu nebude ani v ročníku 2012.

Ak ste doteraz náhodou so sériou či žánrom neprišli do styku, tak si hneď v úvode musíte ujasniť jednu jedinú vec – vy ste boss a všetko je práve vo vašej kompetencii. Musíte sa síce prispôsobovať vôli vášho chlebodarného majiteľa, ale všetko ostatné máte pod taktovkou vy. Aj niekoľko ďalších zamestnancov, ktorí sú vždy ochotní vám svojimi radami a odporúčaniami pomôcť. Tréningy, príhovory, zostavy a určovanie úloh hráčom môžete prenechať na niekoho iného a vám zostane len žať úspechy, či niesť bremeno neúspechu na svojich ramenách. V tomto prípade sa vám však pod rukami ocitne len akási Lite verzia.

Ak to však s titulom myslíte vážne, tak vám nezostáva nič iné, ako zobrať opraty do vlastných rúk a rozhodnúť o víťazstve v lige. A verte, že to nebude práve najjednoduchšia cesta. Všetko to začína ešte dlho pred výkopom úvodného zápasu. V pokračovaní svojej neohrozenej série vám síce autori povinnosti nepridali, ale rozšírili ich do hĺbky, čo opäť dodáva na pocite dopadu vášho konania. Asi najviac tento váš pocit zodpovednosti prehĺbi mierne prepracovaný systém príhovorov v kabíne. Kým minulý rok záviselo len na tom, čo poviete, tak tentoraz hrá prím aj spôsob, akým to poviete. Každý hráč je totiž unikátny a reakcia na váš tón sa tak môže líšiť. Kým celý váš tím sa môže vyhecovať po polčasovom agresívnom kriku o ich neschopnostiach, tak váš útočný hrot sa potom môže cítiť dotknutý, čím mu zodpovedajúco klesne aj morálka, či sa zhorší váš vzťah a dokonca môže požiadať o prestup. Týchto tónov je v hre 5 a aplikujú sa aj na súkromné rozhovory. A o tom to tentoraz je. Nejde len o to čo, ale aj ako to spravíte.

Football Manager 2012
Football Manager 2012 Pohoda vašich opôr je pre tím dôležitá
Pohoda vašich opôr je pre tím dôležitá


Football Manager 2012 Množstvo možných herných situácií sa krásne rozrástlo
Množstvo možných herných situácií sa krásne rozrástlo


Football Manager 2012 Tentoraz sa dočkáte aj skutočne pekných gólov
Tentoraz sa dočkáte aj skutočne pekných gólov





Samozrejme, vás čakajú neuveriteľné množstvá tabuliek a grafov, ktoré v hre musíte sledovať. Hráči sa môžu zraniť, ochorieť, rizikové sú aj africké poháre, na ktorých hráča stratíte na dlhšiu dobu. Usledovať si hráča, ktorý by vám zapadol do koncepcie ako náhrada však nie je najjednoduchšie. Preto sa v hre nachádza systém scoutingu, kedy si vyberiete scoutov, či aj celé regióny, ktoré vás zaujímajú. Správy sú však tentoraz oveľa podrobnejšie a poskytnujú viac potrebných informácií pre vaše rozhodovanie ohľadne prípadných nákupov. Obrovských databáz sa však týka aj jeden problém. Ligy totiž musíte sledovať, aby ste ich podrobne videli (a mohli odtiaľ napríklad kúpiť reálnych hráčov). Ak teda trénujete v Premiere League a dúfate, že na Slovensku objavíte nejaký talent, tak bez nahratej databázy na to môžete rovno zabudnúť. Dokonca aj významnejšie ligy ako napríklad Bundesliga nemajú kompletné databázy, pokiaľ ich nesledujete. Pridávaním databáz sa už ale aj na výkonnejších zostavách až neúmerne predlžujú loadingy.

Konzervatívne vedenie vám stanovilo príliš nízky platový strop a to vám neumožňuje nákup vytúženého hráča. Čo tak to skúsiť kompenzovať inak? Zmien sa dočkal aj prestupový systém a systém zmlúv. Môže sa zdať, že prestupy tentoraz trvajú dlhšie, na druhú stranu vám ale ponúkajú širší priestor na vyjednávanie, kedy napríklad plat môžete nahradiť vyššími bonusmi za lojalitu. Tieto zmeny sa dotýkajú aj mládežníckych zmlúv, na ktorých môžete aj výrazne ušetriť. Tým sa jednak nepripravíte o financie potrebné na nákupy hviezd a ani o mladých talentovaných hráčov.

V recenzii predchádzajúcej časti som mierne kriticky hodnotil herné situácie, ktoré počas zápasov môžu nastať. Až príliš veľa gólov padalo z na vlas rovnakých miest. Nie sú to len góly, ale celkovo aj ťahanie útokov, zahrávanie štandardných situácií, či obranná hra, ktoré sa taktiež dočkali zmien. A táto výraznejšia variabilita hre len prospela, nakoľko od nej môžete odvíjať rôzne taktiky na rôznych súperov, či lepšie plánovať štandardky pomocou jednoduchého editora. Sklamaním z tohto pohľadu je, že rozhodca stále nedokáže ponechať výhodu, rovnako ofsajdy by občas mohli byť posudzované menej strojovo. Táto variabilita situácií však so sebou prináša aj druhú stranu mince. Kombinačnou hrou à la Barcelona vás tak dokáže vyšachovať aj divízny klub, ktorý v skutočnosti na niečo také nemá.

Zoznam zmien sa nezastavil ani pri novinároch, ktorí v hre majú svoju významnú rolu. Rozsah ich otázok a reakcií na odpovede sa rozrástol a rozhovory s nimi tak nabrali na dĺžke aj na rôznorodosti. Aj napriek tomu sa však stále občas stane, že vám opakovane položia otázku toho istého charakteru, len inak formulovanú. Tentoraz vás však častejšie vyzývajú k reakciám aj mimo rozhovorov, kedy od vás žiadajú vyjadrenie na adresu istého hráča, či trénera, ktorý sa ohľadne vás pre médiá vyjadril. Aj to pridáva na reálnosti titulu.

Football Manager 2012
Football Manager 2012 V prípade výpadku formy môže pomôcť aj súkromný rozhovor
V prípade výpadku formy môže pomôcť aj súkromný rozhovor


Football Manager 2012 Výborne poslúži aj editor štandardiek
Výborne poslúži aj editor štandardiek


Football Manager 2012 Zmeny v réžii zápasov vás iste potešia
Zmeny v réžii zápasov vás iste potešia





Ak je nejaký aspekt, v ktorom Football Manager nie je špičkou na trhu, tak je to jednoznačne grafické spracovanie 3D režimu zápasov. To do série pribudlo ako novinka len v ročníku 2009 a odvtedy sa stále po malých krokoch posúva ďalej. Inak tomu nie je ani teraz a zase sa na hru o niečo lepšie pozerá. Stále však pomerne dosť zaostáva a má veľa priestoru na zlepšenie. Zlepšenie optimalizácie a behu však pochváliť treba. Rovnako aj réžiu zápasov, kedy sa kamera vždy snaží ponúknuť ten najlepší možný záber. Toto môžete využiť pri záznamoch, ktoré ponúkajú možnosť zanalyzovať si jednotlivé situácie. Bohužiaľ slová pochvaly už nemôžem smerovať zvukovú stránku, ktorá opäť nespravila snáď ani len krôčik vpred a stagnuje na biednej úrovni.

Pre úplných nováčikov je v hre určený samostatný Tutoriál oddelený od manažovania tímu, ktorý jednoducho do tajov zasvätí každého. Ak by to náhodou nestačilo, tak rozšírenia sa dočkal aj systém nápovedy v hre samotnej. Ten nie len zjednoduší cestu novým hráčom, no aj tým skúsenejším ukáže cestu, ako z hry dostať viac. Samozrejmosťou je online systém, množstvo achievementov na odomykanie a pre tých sociálne žijúcich na internete sa tu nachádza aj možnosť prepojiť hru s niektorými sociálnymi sieťami.

Je až podivuhodné ako dlho sa Sports Interactive dokážu držať na vrchole. Rovnako aj to, že sa nikto iný nesnaží poriadne využiť potenciál tohto trhu. Autori však rozhodne nezaspali na vavrínoch a udávajú, že je vo Football Manager 2012 vyše 800 rôznych noviniek a vylepšení. Taký počet sa ani spozorovať nedá, čiže pravosť sa dá len ťažko overiť. Pravdou však je, že aj napriek muchám, ktoré sprevádzajú každý diel pri vydaní (a postupne sa patchujú; niektoré úspešnejšie, niektoré menej), je Football Manager 2012 opäť najlepším titulom svojho druhu na trhu. Prílišnú podobnosť s predchádzajúcimi troma ročníkmi nemožno poprieť, ale tento systém zatiaľ úspešne funguje. V tomto prípade je však pokrok výraznejší, ako z ročníka 2010 na 2011.

Football Manager 2012
Football Manager 2012 Dobrá stratégia zabezpečí víťazstvo aj vo veľkých zápasoch
Dobrá stratégia zabezpečí víťazstvo aj vo veľkých zápasoch


Football Manager 2012 Rozhodcovia by mohli pôsobiť prirodzenejšie
Rozhodcovia by mohli pôsobiť prirodzenejšie


Football Manager 2012 Nový spôsob rozhovorov vám garantuje širšie možnosti práce s tímom
Nový spôsob rozhovorov vám garantuje širšie možnosti práce s tímom





napísal matus_ace 11.11.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
8.6
Ohodnotiť
FOOTBALL MANAGER 2012
+ množstvo noviniek (aj pre nováčikov)
+ stále najlepší na trhu
+ cítiť dopad svojich rozhodnutí
+ vydrží na veľmi dlho
+ réžia
- príliš podobné s prechádzajúcimi dielmi
- strojoví rozhodcovia
- nekonečné loadingy pri viacerých databázach
- zvuk a stále poslabšia grafika
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,4GHz; 512MB RAM; GeForce 5900 Ultra/Radeon9800; 2GB HDD; internetové pripojenie


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: SEGA / Comgad / Sports Interactive
Štýl: Managementová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21. október 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18413)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk