WORLD OF WARPLANES

WORLD OF WARPLANES

Prvý nálet vo svete lietadiel

Dojmy

Wargaming.net sa po svete tankov (World of Tanks) púšťa do dvoch ďalších online akcií. World of Battleships sa zameria no boje lodí a vo World of Warplanes si zalietame. Posledne menovaný titul už otvoril svoje letiská a dal zelenú skúšobným pilotom v uzatvorenom beta teste. Vzniesli sme sa k oblakom a vystavili streľbe nemeckých Messerschmittov, sovietskych Iljušinov a amerických Mustangov. Prežili sme a tak sa s vami podelíme o zážitky.

Prízvukovať, že sa hra bude venovať leteckým bitkám, určite netreba a sortiment je naznačený už v úvode. Pre upresnenie, World of Warplanes momentálne ponúka tri sety lietadiel vyššie menovaných krajín, rozdelené do desiatich tried. Jedná sa o známe modely z tridsiatych rokov minulého storočia, legendy druhej svetovej vojny a kórejskej vojny a na vrchole sú rebríčka sú moderné prúdové lietadlá. K tým sa však hráči musia postupne prepracovať. Cestu k vrcholu si vyšliapu úspechmi v bojoch so staršími modelmi ľubovoľnej krajiny.

Systém nákupu a zadováženia lietadiel bude obdobný ako vo World of Tanks, pričom na obe hry vám stačí rovnaké konto. Zatiaľ je však štruktúra sveta lietadiel len symbolická a je jasné, že priveľmi zjednodušený režim nákupu a rozvoja je len dočasný. Momentálne na dosiahnutie nových modelov stačí dostatok kreditov z boja a vo vašom hangári sa ocitne ľubovoľné lietadlo z dostupného repertoára. Finálna verzia však počíta s odomykaním modelov, modulov a vylepšení pomocou ťažko získaných skúseností (postupne budú zaradené do beta testu). A bude aj zlato, ktoré treba kúpiť za reálne peniaze a potom vám prinesie výrazné výhody. V aktuálnom štádiu si šikovný hráč dokáže nahrabať na model najvyššej desiatej triedy v priebehu niekoľkých hodín. No pripravte sa na to, že v plnohodnotnej hre to môže trvať niekoľko mesiacov, podobne ako vo World of Tanks. Keďže počas nasledujúceho vývoja očakávame výrazné zmeny, venovať sa hlbšie tejto zložke hry zatiaľ nemá veľký význam a tak sa môžeme vrhnúť rovno do boja.


Po výbere lietadla môžete vstúpiť do štandardnej bitky, kde sú náhodní hráči začlenení do dvoch znepriatelených družstiev. Okrem toho je v ponuke boj proti botom a tréning jednotlivca alebo tímu. Zakrátko sa ocitnete vo vzduchu a máte pekný výhľad na krajinu, kde sa odohráva letecká misia. V ponuke je zatiaľ niekoľko máp - poletíte ponad hory, jazerá a púšť vo vnútrozemí a tropické ostrovy. Mapy sú stredne veľké a ak náhodou vybočíte mimo zónu, po upozornení vás autopilot nasmeruje späť do prostredia misie. Cieľom je v stanovenom čase zlikvidovať všetky nepriateľské lietadlá alebo získať dominantné postavenie a prevahu v oblasti. Prvý bod je jasný, ten druhý znamená, že musíte nepriateľskému tímu spôsobiť väčšie škody, ako on vášmu. Pritom sa kalkuluje nie len s lietadlami protivníkov, ale aj vojenskými objektmi na zemi. Teda okrem toho, že sa budete obstreľovať vo vzduchu, je vhodné útočiť na pozemné ciele nepriateľa a chrániť vlastné.

Každá zničená loď, veža alebo aeroplán znamená bod k dobru a ak máte viac zostrelov ako druhá strana, pomaly sa napĺňa mierka nadradenosti, ktorá po dosiahnutí 100% určí víťaza. Na každej mape máte dostatok času na vyhladenie všetkých protivníkov, ale zápas často končí už po niekoľkých minútach. Jednak preto, že vo vzdušnom priestore ľahko spozorujete nepriateľov a prestrelky začínajú prakticky okamžite po štarte. Druhou príčinou je spomínaná dominancia. Nemusíte naháňať posledného skauta, ktorý sa kdesi zašíva. Keď má váš tím viac bodov za zostrely, od víťazstva vás delí len krátky odpočet. Po boji v prípade potreby zaplatíte za opravu stroja a pripravíte sa na ďalší let.

Výskyt vzdušných, námorných a pozemných cieľov vytvára dobré predpoklady na použitie rôznych druhov lietadiel. Štandardné bojové lietadlá sú ľahké, rýchle a vo vzduchu dobre manévrujú. Preto sú vhodné na vzdušné dogfight prestrelky. Ťažké bojové lietadlá sú univerzálne a majú slušnú palebnú silu vrátane bômb. Na likvidáciu základní však najlepšie poslúžia bombardéry orientované na likvidáciu pozemných cieľov, ktoré majú niekedy aj rakety. Nevýhodou je ťažkopádny let, vďaka čomu sú obľúbeným terčom stíhačov. Po vypustení výbušnín sa im však zníži váha a zlepší pohyb. Jednotlivé kategórie lietadiel sú v zozname hráčov odlíšené sivou, modrou a hnedou farbou.


Zostreliť neposedné lietadlo vo vzduchu nie je ľahké a preto si treba zvoliť vhodné ovládanie. Kombinácia myš a klávesnica, kde myšou určujete pohyb lietadla a klávesami vysúvate klapky, zrýchľujete alebo brzdíte pohyb, nesadne každému. Mnohí hráči si pochvaľujú gamepad alebo joystick. Aj tak je však zostrelenie letiaceho protivníka kumšt. Našťastie tu sa vám nestanú absurdnosti ako vo World of Tanks, kde neraz aj pri kritickom zásahu spôsobíte nulové poškodenie. Takže hoci matchmaking zatiaľ vyzerá podobne nevyvážene a na jednom bojisku občas nájdete aj lietadlá s rozdielom piatich tried, vo svete lietadiel každý zásah spôsobí škodu.

Navyše ak zlyhávate vo vzdušnom boji, môžete sa zamerať na likvidáciu pozemných cieľov a aj takýmto spôsobom prispejete k víťazstvu tímu. Osobne som sa orientoval práve na túto stratégiu a mojich štandardných 3 - 5 zlikvidovaných objektov prinieslo výraznú výhodu a veľa kreditov. Samozrejme, je vhodné dohodnúť sa na úlohách v boji, pretože ak sa všetci v tíme vrhnú na lode a veže, súperi sa im zavesia na chvost a spravia krátky proces. Za zmienku ešte stojí automatická streľba asistujúceho guľometčíka, ktorým disponujú niektoré druhy lietadiel. Je to vítaná pomoc, hoci má nižší účinok, ako vaše priame útoky.

Graficky je na tom World of Warplanes aj v beta verzii slušne, či už sa jedná o modely lietadiel, pekne formované krajinky so stromami a ďalšími doplnkami, výbuchy alebo rozmanité efekty na oblohe. Hardvérovú náročnosť a vzhľad podľa potreby prispôsobíte prakticky akejkoľvek súčasnej zostave. Hra zahrnie tradičný chat aj hlasovú komunikáciu.

World of Warplanes má ešte pred sebou dlhú cestu a zjavne treba zapracovať mnohé prvky, bez ktorých by nebola plnohodnotnou sestrou World of Tanks. Základy oboch titulov sú podobné, ale vzdušný priestor ukazuje aj isté rozdiely v hrateľnosti, ktoré sú však skôr pozitívne. Milovníci lietadiel by tento kúsok určite nemali minúť a ak vám sedia tímové akcie, tiež si prídete na svoje. Určite sa oplatí vyskúšať.



napísal uni 20.7.2012
Páči sa mi!
WORLD OF WARPLANES

Zaradené pod: World of, warplanes, wargaming, MMO


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18445)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk