PAPER MARIO STICKER STAR

PAPER MARIO STICKER STAR

6.0

Z papiera vystrihnutá RPG

Recenzia na 3DS verziu

Mario svojho času nebol Mariom, ale Jumpmanom, odhodlaným preskákať všetky polená až ku svojej drahej. Živilo ho skákanie, nie správa kanalizácie alebo oprava vodovodu. Je naveky odsúdený dokola a neúspešne zachraňovať Hribíkovstvo. Môžete kráľovstvo oslobodiť aj po stýkrát, vždy príde Bowser a bude si brúsiť tesáky na Peach. Keď mu ale vezmete jednu vec, ktorú vie najlepšie, je bezmocný. Mario bojuje po novom nálepkami.

Intelligent Systems svoju RPG sériu pre mobilné platformy Nintenda vylepšujú každým dielom ako by hľadali jeho ideálnu podobu a menia neustále základnú hernú mechaniku, okolo ktorej sú potom omotané fundamentálne základy ľahko pochopiteľného dobrodružstva, kde sa nezabúda na rytmiku skákania ani prenosť či vytrvalosť. Od Mario hier, ktoré vám nedarujú žiadnu hviezdu alebo mincu zadarmo, je Paper Mario Sticker Star oveľa benevolentnejšia. 

Od posledného Paper Maria pre Wii bol návrat k ťahovým bojom logickým krokom. RPG systém je ľahšie čitateľný vďaka príkazom graficky zobrazených formou nálepiek. Boje sa pomerne rýchlo stávajú jednotvárnymi a aj keď v ďalších leveloch prichádzajú noví nepriatelia, ktorých povedzme nemôžete búchať po hlavách kladivom, lebo majú krídla, alebo skákať po hlavách, lebo majú ostnatý pancier, mení sa taktika po nájdení tých najlepších kombinácií nálepiek len málo alebo vôbec. 

Paper Mario Sticker Star
Paper Mario Sticker Star Presné načasovanie útokov garantuje väčšie poškodenie a vyššiu šancu na kritický zásah.
Presné načasovanie útokov garantuje väčšie poškodenie a vyššiu šancu na kritický zásah.


Paper Mario Sticker Star V priamočiarych leveloch sa objavujú aj miniúlohy ako záchrana obyvateľov.
V priamočiarych leveloch sa objavujú aj miniúlohy ako záchrana obyvateľov.


Paper Mario Sticker Star Prehľadávaním lokalít sa ľahko dopracujete k plnému albumu nálepiek.
Prehľadávaním lokalít sa ľahko dopracujete k plnému albumu nálepiek.





Benevolentná herná ekonomika a rozhádzané mince vás v obchode vybavia tými najlepšími nálepkami a nepriatelia si ani len neškrtnú. Niekedy ani nestihnú zareagovať, čo vás ženie do momentov, kedy obyčajných nepriateľov obchádzate a radšej sa im vyhnete. V súbojoch sa môžete brániť, bohužiaľ výpad nemožno oplatiť protiútokom. Ak sa minú nálepky, Mario sa nezmôže na nič, iba na útek. 

Množstvo získaných mincí z bojov dovoľuje neustále kŕmiť automat, kde sa dá vytočiť dvojitý alebo trojitý útok počas jedného ťahu. Ak do automatu vhodíte 15 mincí, môžete rovno vykonať dva útoky naraz a ak na točiacich sa valcoch trafíte rovnaký tretí znak, dostanete bonus a investovaná čiastka sa vráti takmer celá späť. Zo súbojov sa časom vytratí výzva, i keď je v neskorších fázach podcenenie alebo chyba odmeneňovaná smrťou. V leveloch, kde niet checkpointov, to znamená začiatok od nuly.

Na nálepky narazíte všade, dajú sa odlepiť z plotu, domu alebo iných objektov, nachádzate ich aj v tajných miestnostiach, v jednoduchých prostrediach postavených z kartónu. Nájdu sa aj výnimky ako podzemné bludisko s tekutým pieskom alebo pasáže, kde potrebujete “zpapierovať” prostredie špeciálnou nálepkou z transformovaného 3D objektu. Ventilátor takto roztočí mlyn aj rozfúka nepriateľa poskladaného s tucta malých Goomba, kormidlo uvedie loď do prevádzky, basebalová pálka zase pomôže v inom súboji.

Špeciálne nálepky vás opakovane nútia vracať sa do levelov, kde sa respawnujú nepriatelia aj do úrovní, kam ste sa predtým nedostali alebo rovno dovolia odomknúť tajný level. Prechodom do 3D máte možnosť v sérii Paper Mario vidieť hrúbku papiera aj objektov po prvýkrát. Tretí rozmer pomôže rýchlejšie identifikovať nálepku alebo nepriateľa schovaného za kríkom, ktorý jeden úder kladivom premení na palacinku, ale inak je 3D iba na efekt. Papier je formovateľný, čo využívajú prostredia na zrolovanie častí levelu aj bossovia meniaci svoju podobu na ostrý ihlan alebo valec, čím sa mení spôsob, ako s nimi bojovať.

Bossovia predstavujú jedinú veľkú prekážku v hre. Musíte prísť na to, čo im najviac ubližuje. Obyčajne tak putujete do mestečka, kde sa dokupujú zásoby a vyrábajú špeciálne nálepky. Vo svetoch sa všetko resetuje, objekty sa vracajú do pôvodnej podoby (okrem tajných miestností a sprístupnených častí) a sú obývané vždy rovnakým počtom nepriateľov a čo je hlavné, objavujú sa aj nálepky. Ak viete, kde rastú tie najlepšie, neutratíte ani zlatku.

Kartónový vzhľad Paper Mario Sticker Star pristane, nejde však o tak dramatický posun či realistické vykreslenie materiálov ako povedzme v Kirby’s Epic Yarn. Postavičky, nepriatelia, power-upy aj Hríbikovstvo s charakteristickými levelmi v papierovej podobe majú svoje čaro. Nedá mi nespomenúť nálepky z LittleBigPlanet, ktoré uvádzali do prevádzky celé stroje a ich zbieranie malo hlbší zmysel ako ich jednorazovo minúť na nepriateľov. Mario je bez nich v bojoch bezmocný, aj keď sa mimo arén oháňa kladivom a skáče ako divý. 

Mňa ako dlhoročného fanúšika RPG hier od Intelligent Systems Paper Mario Sticker Star zo začiatku nadchol a potom sklamal. Pôsobí ako plytký destilát predchodcov s nízkou obtiažnosťou a nudnými súbojmi bez výzvy, z ktorých radšej utekáte ako by ste sa ich zúčastňovali, keďže neprinášajú žiadne skúsenostné body.


napísal spacejunker 18.1.2013
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
PAPER MARIO STICKER STAR
+ spracovanie sveta a roztomilá grafika
+ využitie papieru ako tvarovateľného materiálu
+ v úvodných hodinách používanie nálepiek
- nízka obtiažnosť oberá hru o vyzývavosť

- otravné grindovanie nálepiek
- opakovaná návšteva levelov
- odhľačený RPG systém


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Nintendo / Conquest / Intelligent Systems
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 7. december 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk