TOTAL WAR: ROME II - CAESAR V GALII

TOTAL WAR: ROME II - CAESAR V GALII

7.0

Veľká výzva pre slávneho rímskeho vojvodcu

Recenzia na PC verziu

Návrat do Ríma v sérii Total War bol nesmierne očakávaný, ale výsledok sa nedostavil v práve najlepšej kondícii. Po bezmála štvrťroku sme opäť vstúpili do impéria a sledovali kroky veľkého Caesara v novom ťažení. Cieľom tohto boja nie je iba rozmach slávnej ríše, ale aj snaha o znovuzískanie priazne sklamaných hráčov.

V novej kampani sa bojuje na upravenej mape, kde má Rím pod kontrolou značné územie, ale pred sebou vzdorovité kmene Gálie. Gaius Julius Caesar chce posilniť svoju politickú moc v senáte a využiť rozpory barbarov, aby si podrobil krajinu. Môžete mu v tom pomôcť, alebo sa postavíte na stranu niektorého z troch neústupných kmeňov. Povediete do boja germánskych Svébov, belgických Nerviov alebo galských Avernov. Každý sleduje vlastné záujmy, ale dokážu sa spojiť v boji proti spoločnému nepriateľovi, ktorým je Rím.

Total War: Rome II - Caesar v Galii
Total War: Rome II - Caesar v Galii Obkľúčené rímske légie v Alesii čelia veľkej presile.
Obkľúčené rímske légie v Alesii čelia veľkej presile.


Total War: Rome II - Caesar v Galii Jednotky povedie do boja samotný Caesar.
Jednotky povedie do boja samotný Caesar.


Total War: Rome II - Caesar v Galii Ročné obdobia a zmeny počasia  vplývajú na úrodu, ale aj podmienky na bojisku.
Ročné obdobia a zmeny počasia vplývajú na úrodu, ale aj podmienky na bojisku.





Keďže sa ťaženie odohráva v relatívne krátkom časovom rozhraní, v rokoch 58 - 51 pred našim letopočtom, každý ťah na mape reprezentuje obdobie dvoch týždňov. Postupne sa striedajú všetky ročné obdobia, ktoré so sebou prinášajú určité výhody, ale niekedy aj postihy. Raz sa prejavujú nadmernou úrodou, inokedy suchom, ktoré spôsobí nedostatok potravy a hladomor. Za každých podmienok je však vašou úlohou brániť, udržiavať a rozširovať mestá a okolie, aby bolo dostatok jedla pre obyvateľov a peňazí na financovanie vojny. Aj tentoraz pri tom pomôžu technológie, naďalej rozdelené na vojenské a civilné. Stále má význam diplomacia a možno ešte väčší ako doposiaľ, hlavne pre kmene, ktoré majú väčšiu šancu ohroziť Rím, ak sa spoja. Samozrejme môžete využiť aj pomoc a záškodnícke schopnosti zvedov, hodnostárov a šampiónov.

Hoci je jasným cieľom každej frakcie, položiť na lopatky svojich rivalov a získať určitý počet provincií, kampaň spestrujú nečakané udalosti a menšie úlohy. Za dobytie požadovaných sídiel a dosiahnutý pokrok získate slušnú kopu peňazí, alebo okamžite vyvinutú technológiu. Vítanou oporou sú pritom reálne osobnosti v senáte a na čele vojsk, ako Julius Caesar, Brutus alebo Marcus Antonius, ktoré dotvárajú autentický zážitok. Na bojisku získavajú nové schopnosti v úlohe generálov a na mori admirálov a sú vďačným cieľom nepriateľských agentov. Prípadná strata takýchto lídrov určite zabolí.

Na bojisku sa uplatnia nové jednotky, okrem iného aj keltskí bojovníci, ktorí doplňujú vojská Ríma. Pribudli aj noví legionári a pomocné zbory. V teréne však nedošlo k zásadným zmenám, čo zamrzí predovšetkým pri konfliktoch v mestách. Kým AI v otvorenom priestore celkom dobre reaguje na úkony hráča, pri obliehaní je to stále katastrofa. Nepriatelia postupujú chaoticky, nedokážu využiť svoje možnosti a prehrávajú, aj keď majú jasnú prevahu. Napríklad postavia k múrom rebríky a keď porazíte prvú vlnu, zbytok útočníkov sa stiahne, bezcieľne túla okolo hradieb alebo postáva. A to napriek tomu, že vaše jednotky už začínajú panikáriť. Aj favorizovaný nepriateľ, s hordami bojovníkov, nezmyselne podľahne otrasenej domobrane, ktorá sa vďaka absentujúcej logike súpera znovu spamätá . Z takéhoto víťazstva však sotva budete mať radosť. Určité zlepšenie v tomto smere sľubuje aktuálna záplata.

Inak vcelku osviežujúce ťaženie, s pozmenenou mapou, degradujú aj ďalšie neduhy, ktoré v hre zostali od jej vydania. Čakanie na ďalší ťah, pri postupe súperov, sa  v prídavku do istej miery skrátilo, ale dobrý dojem rozbíja opakované mrznutie hry s núteným reštartom. V recenzentskej verzii pôvodnej hry sme nad týmito kazmi prižmúrilo oko, s nádejou na skorú nápravu. Od septembra sa však technický stav hry zásadne nezlepšil a tento fakt nezakryjú ani sympatické, aj keď skôr kozmetické doplnky v prídavku.

Okrem kampane môžete zabojovať za Caesara v samostatnej historickej bitke v Alesii, kde sú Rimania obliehaní galskými kmeňmi. Situácia v oblasti je kritická. Drevené palisády zastavia inváziu barbarov, ktorí sú v značnej presile, len nakrátko. Pri obrane je nutné využívať schopnosti legionárov a ďalších elitných jednotiek, inak výkvet rímskej armády podľahne. Šancu môžete dať aj multiplayerovej , časovo menej náročnej kampani, s doplnenými možnosťami pre dvoch hráčov, v boji proti sebe alebo kooperácii. Zásadné zmeny však nečakajte.

Prídavok Caesar v Gálii dorazil s veľkým pátosom, aby ukázal silu impéria, ale aj série Total War. Rímske légie sa pokúsili zabojovať nie len o víťazstvo pre Caesara, ale aj o naštrbenú dôveru hráčov. Ak ste si zvykli na chyby Rome II a stále máte nutkanie biť sa za Rímsku ríšu (alebo ju pokoriť), nová kampaň vás poteší. Známe slová veľkého vojvodcu sa však do istej miery minuli účinku. Veni, vidi, vici - prišiel som, videl som a zvíťazil - tentoraz na sto percent neplatí.


napísal uni 14.1.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
TOTAL WAR: ROME II - CAESAR V GALII
+ nová kampaň s upravenou mapou
+ doplnené frakcie, jednotky a historická bitka
+ vplyv ročných období
- technické chyby
- neschopná AI pri obliehaní miest
- pretrvávajúce neduhy z pôvodnej hry


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: SEGA / Comgad / Creative Assembly
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19564)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk