THE ESCAPISTS: THE WALKING DEAD

THE ESCAPISTS: THE WALKING DEAD

4.0

Rick a zombíci poskladaní z pixelov

Recenzia na PC verziu

Autori známych červíkov Worms si vzali pod krídla najnovší titul z kolekcie The Escapists, ktorý niektorí z vás už možno predtým zaregistrovali. V hrách the Escapists, ako už názov napovedá, sa snažíte uniknúť z väzenia. Celé  to vnímate z vtáčej perspektívy a v pixelovej grafike. Tento koncept bol pomerne zaujímavý a získal si svoju vlastnú hráčsku základňu. Vydaných bolo aj niekoľko DLC, napríklad útek z Alcatrazu či vojenského väzenia. Najnovší diel však nie je úplne plnohodnotné pokračovanie, ale skôr samostatný spin-off, kde sa vžijeme do úlohy Ricka Grimesa z úspešného seriálu The Walking Dead.

Hra sa nedrží seriálu, ale ponúka nám určité časti podľa jeho komiksovej predlohy. Na začiatku si zvolíte prvú kapitolu, ktorá slúži ako tutoriál, kde sa zobudíte v nemocnici počas zombie apokalypsy. Vašou úlohou je, samozrejme, uniknúť a na to vám poslúžia rôzne predmety, ktoré nájdete v stolíkoch. Ich otváranie vždy trvá pár sekúnd, takže kým sa dostanete k obsahu, musíte chvíľu počkať, čo po čase začne byť značne otravné. Predmetov je totižto v hre niečo cez dvesto. Môžete ich medzi sebou kombinovať. Napríklad obliečka z vankúša spojená s mydlom poslúži ako obušok, lepiaca páska s pilníkmi ako nožnice atď. Kombinácii je v hre veľa. Nie všetky majú popis, čo s čím máte spojiť, takže niekedy môžete byť trochu stratení a rozmýšľate, čo to vlastne od vás hra chce. Našťastie po úspešnom vytvorení predmetu sa vám do poznámok v menu zapíše, čo na výrobu potrebujete, takže pri opätovnej tvorbe môžete nahliadnuť do zoznamu.

The Escapists: The Walking Dead
The Escapists: The Walking Dead  Tutoriál by sa zišlo vylepšiť.
Tutoriál by sa zišlo vylepšiť.


The Escapists: The Walking Dead  Zavčas ráno sa musíte dostaviť na sčítanie hláv.
Zavčas ráno sa musíte dostaviť na sčítanie hláv.


The Escapists: The Walking Dead  Rickove zdravie môžete vylepšovať nudným stláčaním Q a E.
Rickove zdravie môžete vylepšovať nudným stláčaním Q a E.





Po splnení tutoriálu vás hra hodí do druhého levelu, ktorý sa už viac nesie v duchu hier The Escapists. Nachádzate sa na farme spolu s ostatnými preživšími a snažíte sa plniť rôzne úlohy. Váš deň sa začína spočítaním ľudí, potom raňajkami, voľnom, obedom, ďalším voľnom a končí večerou a následným spaním. Hra sa uloží iba počas Rickovho spánku a dá vám na výber či sa budete ponevierať po okolí, keď je počet zombíkov pomerne nízky a riskovať tak možnú smrť, alebo si progres radšej uložíte.

Počas každodenného kolobehu máte na farme za úlohu dostatočne sa pripraviť na vyčistenie stajne od zombíkov a nedovoliť ostatným nemŕtvym v okolí dostať sa na vašu základňu, čo je ťažšie, ako sa zdá. Každá reálna sekunda sa rovná minúte herného času a tak nemáte času nazvyš a nemôžete sa len tak ponevierať. Navyše k tomu máte plno rôznych úloh – vyčistiť krv na pozemku, oprať všetku bielizeň a podobne ladené „zábavné“ domáce práce. Dosť sa opakujú a spočívajú v podstate iba v opakovanom klikaní. I vylepšenie Rickových schopností je rovnakou otravou – musíte rýchlo stláčať Q a E pri behu na bežiacom páse, ak mu chcete vylepšiť kondičku. Ak túto každodennú rutinu nestihnete, morálka vášho osadenstva bude postupne klesať a stúpne možnosť útoku zvonka. Tieto dva ukazovatele sú vám vždy na očiach, tak aspoň viete, ako si počínate.

Ostatné postavy od vás budú chcieť rozličné predmety, ktoré im musíte doniesť a slúžia na vylepšenie vzťahov. Veci nachádzate v stolíkoch a batohoch, ale ich obsah sa stále mení, čo môže byť niekedy problém. Jedna postava chce napríklad sedlo, iná zas obväzy, zapaľovač a rôzne iné predmety. Skúmať okolie vašej základne je dôležité, ale sťažujú vám to všadeprítomní zombíci. Tu sa dostávame k ďalšiemu kameňu úrazu, a to je boj nablízko. Ten je tenkokrát v reálnom čase, ale je strašne nepresný a zabiť zombíkov trvá príliš dlho. Dostanete sa aj k strelným zbraniam, ako pištoľ a puška, ale náboje do nich sú veľmi vzácne. Takže ste odkázaní najmä na mlátenie zombíkov zblízka a po čase sa radšej súbojom budete snažiť vyhýbať, lebo zombíci majú dosť veľkú výdrž.

Ďalším problémom je ovládanie. Čakali by ste, že bude úplne rovnaké ako v pôvodnej  hre The Escapists, ale vôbec to nie je tak. Team 17 pozmenili ovládanie a pridali pár tlačítok, niektoré povely zas zlúčili do jedného, takže ak ste hrali pôvodnú hru, budete v tom mať zmätok. Ak ste aj predošlý diel nehrali, o nič lepšie na tom nebudete, lebo také neintuitívne a nezmyselné ovládanie sa len tak nevidí a nedá sa ani zmeniť. Ľavé tlačítko myši slúži na zhováranie sa, použitie a interakciu, pravé zas na boj, zdvíhanie predmetov a ich odhadzovanie. „F" je lezenie aj štatistika, čo nie je práve ideálne. Niektoré povely sa dajú vykonať iba kombináciami klávesov, ktoré vám hra nie vždy vysvetlí, a tak môžete zostať zaseknutí v samotnom tutoriáli (napríklad také presunutie stola na iné miesto).

Príbeh je podaný pomerne letmo a hoci sa drží komiksu, nepochopiteľne preskakuje určité udalosti a napríklad po úteku z nemocnice ste zrazu na farme. Pre tých, čo nečítali komiks, to môže byť dosť mätúce. Hra vám ukáže niektoré udalosti v prestrihových statických scénach, ale tých je len pár a nestačia na vysvetlenie všetkého, čo sa medzi kapitolami udialo. V hre môžete zbierať roztrúsené komiksy v každom leveli, len je dosť otázne načo, keďže prečítať ich neviete. Graficky je hra veľmi podobná pôvodnému pixel art štýlu z jednotky, čo pre niekoho môže byť záporom. Zvuky ničím nevynikajú a hudba je pomerne dobrá, ale môže sa rýchlo zunovať, pretože v každej oblasti znie iba jeden motív.

The Escapists: The Walking Dead nie je príliš vydarený pokus. Napätie seriálu či komiksu je úplne preč a  každodenná rutina vykonávania domácich prác, len aby ste udržali morálku vysoko a zombíci vás nepremohli, začne čoskoro ubíjať. Hra trpí krkolomným ovládaním na klávesnici, vďaka ktorému budete stále chodiť do menu, aby ste si pozreli povely. Bojom sa radšej budete vyhýbať a kopa náhodne rozmiestnených predmetov, ktoré sa menia každý deň, zábave nepomáha. Cenovka hry sa pohybuje okolo dvadsiatich eur, čo kvalite a obsahu rozhodne nezodpovedá. Ale ak vás tento nápad predsa len láka, radšej si zaobstarajte o niečo lacnejšiu pôvodnú verziu The Escapists.

The Escapists: The Walking Dead
The Escapists: The Walking Dead  V menu si vyberáte levely, ktoré ste odomkli.
V menu si vyberáte levely, ktoré ste odomkli.


The Escapists: The Walking Dead  Pri obede sa postavy porozprávajú.
Pri obede sa postavy porozprávajú.


The Escapists: The Walking Dead  Ukazovatele vás navedú, kam treba ísť.
Ukazovatele vás navedú, kam treba ísť.






napísal Raina Audron 23.11.2015
Páči sa mi!
4.0
Vo svete
6.6
Ohodnotiť
THE ESCAPISTS: THE WALKING DEAD
+ vyrábanie predmetov
+ drží sa komiksu
- nesúrodé rozprávanie príbehu
- repetitívnosť
- nudné úlohy
- iba 5 prostredí
- neintuitívne ovládanie
- predražené
- zozbierané komiksy sú nanič
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core CPU 2,5 GHz, 2 GB RAM, GeForce 8000, OS Win Vista


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One

Vývoj: Team 17 / Team17
Štýl: Akcia / RPG
Dátum vydania: 30. september 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19444)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk