CIVILIZATION: BEYOND EARTH - RISING TIDE

CIVILIZATION: BEYOND EARTH - RISING TIDE

8.0

Mokrý prídavok pre civilizácie vo hviezdach

Recenzia na PC verziu

Séria Civilization napreduje, ľudia expandujú, na Zemi im je tesno, a tak začali dobýjať vesmír. Prvé kroky kolonistov vo hviezdach sme sledovali a prežili v hre s podtitulom Beyond Earth. Prídavok Rising Tide sa pokúša tento zážitok obohatiť a vylepšiť.

Tradičný postup sa zachoval a ak ste hru dlhšie nehrali, niektoré nové prvky možno hneď ani nepostrehnete. Jedná sa totiž o mnoho menších kozmetických úprav a doplnkov. Pribudli štyria noví sponzori, môžete stavať sídla na nových povrchoch, kde vás čaká buď zvýšená vulkanická aktivita, alebo zamrznutá tundra. Pribudli ďalšie budovy, technológie a divy sveta.

Sú tu však aj výraznejšie novinky. Zaujímavá je možnosť stavať mestá aj na vode. Tieto sídla v zásade fungujú podobne ako tie tradičné na pevnom povrchu, ale s určitými rozdielmi. Nie sú závislé na kultúre, ale čo je  dôležité, dajú sa presúvať. Takýmto spôsobom môžete nielen zmeniť centrálnu polohu, ale aj získať nové priľahlé územia. Naďalej však smiete rozširovať svoj priestor aj prikupovaním okolitých políčok. Pohyb mesta po vode prebieha rovnako ako výstavba, ibaže v menu produkcie si namiesto novej jednotky či stavby zvolíte možnosť presunu a určíte novú polohu sídla. Uskutočnenie tejto operácie zaberie niekoľko kôl.

Civilization: Beyond Earth - Rising Tide
Civilization: Beyond Earth - Rising Tide V novom prostredí poriadne prituhuje. Mestá staviate aj na vode a môžu sa pohybovať.
V novom prostredí poriadne prituhuje. Mestá staviate aj na vode a môžu sa pohybovať.


Civilization: Beyond Earth - Rising Tide Diplomatický kapitál využijete aj na získanie a vylepšovanie perkov vášho lídra.
Diplomatický kapitál využijete aj na získanie a vylepšovanie perkov vášho lídra.


Civilization: Beyond Earth - Rising Tide Túto vojnu jednoznačne vyhrávame.
Túto vojnu jednoznačne vyhrávame.





Výrazne dopredu sa posunula diplomacia. Rôzne dohody, pakty a jednanie s inými lídrami majú hlbší význam a prispievajú k rozvoju dobrých vzťahov a získavaniu benefitov. Významnú úlohu pritom zohráva nový zdroj, ktorým je diplomatický kapitál. Predstavuje vašu prestíž a získava sa hlavne vďaka divom sveta, špeciálnym budovám v mestách a formou diplomatických dohôd, ktoré inicializujú iní lídri. Diplomatický kapitál sa naopak míňa, keď sa vy pokúšate dosiahnuť nejakú dohodu, ktorá vám spravidla prinesie nejaké výhody v určitej oblasti.

Okrem toho ale tento cenný zdroj využijete aj priamo na rozvoj svojho lídra a jeho charakteristických rysov. Váš vodca a avatar môže dominovať v štyroch oblastiach, ktoré posilnia jeho charakter, politické schopnosti, vnútorné záležitosti vašej frakcie a vojenskú oblasť. Za diplomatický kapitál si kupujete perky a ich vylepšenia, ktorými významne ovplyvníte stav ekonomiky, prosperitu krajiny a bojaschopnosť. V neposlednom rade tak ovplyvníte aj názory a postoje lídrov iných mocností, ktorí húževnato sledujú vaše aktivity, vrátane vzťahov s inými frakciami. Na základe toho, či sa im vaše počínanie pozdáva alebo nie, sa zlepšujú alebo zhoršujú vzájomné vzťahy, čo je vyjadrené aj bodmi na diplomatickej línii. Niekedy možno až príliš do všetkého strkajú nos.  

Svojich susedov však môžete presvedčiť o svojich kvalitách buď zastrašovaním, alebo získaním rešpektu. Keď je najhoršie, vypukne vojna a zobrazuje sa aj vojnové skóre, čo trochu pripomína tabuľku s výsledkom športového zápasu. Ak niektorú frakciu pokoríte vo vojne, prípadne ju úplne zlikvidujete a príde o všetky mestá, ešte pred jej vymazaním z mapy si môžete prisvojiť nielen podrobené sídla, ale aj technológie a zdroje porazeného. Avšak len v rozmedzí dosiahnutého vojnového skóre.

Svoju úlohu pri rozvoji civilizácie a komunikácii naďalej zohrávajú aj osvedčené prvky, medzi ktoré, samozrejme, patrí výskum nových technológií, rozvoj obchodu a stanovenie obchodných ciest a tiež špionáž. A naďalej rozdeľujete bodíky a odomykáte bonusy v tabuľke s vylepšeniami v oblasti sily, prosperity, vzdelania a priemyslu.

V hre sa teraz pohybuje viac rôznych jednotiek, či už je to stále agresívna mimozemská háveď, alebo kolonisti, robotníci, prieskumníci a hlavne vojaci a armáda, ktorú vyprodukujete vy alebo iné frakcie. Všimnete si pridané orbitálne jednotky, ďalšie možné mutácie  a schopnosti vojska. Ožilo to hlavne na vode, kde sa pohybujú morské hady a plno kadejakej mokrej čvargy s chápadlami, klepetami, zubami. Tieto potvory vedia byť dosť nepríjemné, preto sa hodí bohatý sortiment námorných jednotiek, vrátane krížnikov a  ponoriek, ktoré ochránia mestá na vodnej hladine a podmorské suroviny. Ale opäť vedia plávať aj všetky pozemné sily a pri prechode na vodu sa dočasne zmenia na námorné transporty. S pokročilými technológiami získate aj možnosť mimozemských záškodníkov skrotiť a môžete ich potom ovládať ako štandardné jednotky.

Pri prehľadávaní krajiny príležitostne narazíte aj na cenné artefakty. Nie sú bežne viditeľné, ale môžu ich objaviť prieskumníci pri organizovaných expedíciách v hniezdach kreatúr či starobylých ruinách. Artefakty majú rôzny pôvod a vlastnosti a niektoré sa dostali na novú planétu z rodnej Zeme. Prinášajú ďalšie bonusy vašej civilizácii a kombinácie troch rozličných artefaktov odomykajú nové budovy, perky a vylepšenia.

Rising Tide vyžaduje inštaláciu pôvodnej hry a svojím obsahom s rôznymi novými doplnkami a vylepšeniami určite zaujme. Výrazné sú najmä zmeny v diplomacii a perky lídrov. Niektoré úpravy však nemusia sadnúť každému. V zásade ale fanúšikov série Civilization a zvlášť Beyond Earth tento prídavok poteší a ak ste si ho už dávno nekúpili, skúste to v nejakej predvianočnej akcii. 

Civilization: Beyond Earth - Rising Tide
Civilization: Beyond Earth - Rising Tide Morské potvory môžete zabíjať, ale čoskoro  aj skrotiť a používať.
Morské potvory môžete zabíjať, ale čoskoro aj skrotiť a používať.


Civilization: Beyond Earth - Rising Tide Vylepšovanie armády pokračuje, hybridné jednotky si obľúbite.
Vylepšovanie armády pokračuje, hybridné jednotky si obľúbite.


Civilization: Beyond Earth - Rising Tide Artefakty pridávajú ďalšie bonusy, odomykajú nové doplnky a dajú sa kombinovať.
Artefakty pridávajú ďalšie bonusy, odomykajú nové doplnky a dajú sa kombinovať.






napísal uni 2.12.2015
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
CIVILIZATION: BEYOND EARTH - RISING TIDE
+ mestá na vode
+ rozšírené diplomatické možnosti
+ rozvíjanie schopností lídra perkami
+ artefakty a rôzne menšie vylepšenia
- niektoré úpravy nesadnú každému
- slabšia umelá inteligencia
- chvíľami neprehľadná situácia v teréne
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: vyžaduje pôvodnú hru Civilization: Beyond Earth


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: 2k Games / 2k Games
Štýl: Stratégia / Ťahová
Dátum vydania: 24. október 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk