FARM EXPERT 2017

FARM EXPERT 2017

7.0

Nová ročenka poľnohospádara

Recenzia na PC verziu

Dnes sa už novému prídavku do bohatej rodinky farmárskych simulátorov ani veľmi nečudujeme. A už sa na nich nesmejeme ako na podivnostiach najhrubšieho zrna, z ktorých sa výborne robia nekorektné vtipy. Veď stále tu máme dostatok nemeckých simulátorov strojov, ktoré nedokážeme ani len opísať a povedať, na čo slúžia. Farmárske simulátory nám vyrástli do krásy. Nie ani tak vonkajšej, hoci vyzerajú k svetu (tuná táto hra tiež, no je aj nepochopiteľne hardvérovo náročná), no patria medzi seriózne tituly, s ktorými treba na hernom trhu počítať. Farm Expert 2017 je ďalším členom rozrastajúcej sa rodiny farmárov.

Tak ako novú FIFU nezvozíte len preto, že sa tam málo strieľa a v novej Mafii nebudú hobiti, je bezvýznamné nadávať na Farm Expert 2017, že si vzal ako hlavnú myšlienku previesť nám na obrazovky farmárčenie. Nie také ako v Stardew Valley, ktoré sa, mimochodom, nesmierne vydarilo a odporúčajú vám ho všetky sadeničky v debničke, ale to nevadí. Ak sa obrníte obrovskou dávkou trpezlivosti, dostanete presne to, čo vám ponúka názov hry. Od arkádového jazdenia sa vývojári rozhodli aspoň čiastočne upustiť a celý kolobeh obrábania poľa a pestovania obilia prepracovali, plus doplnili o nové elementy.

Ako prvý bol stvorený všemohúci traktor. To všetci dobre vieme. Bez neho sa nikam v hre nepohnete. Teda vlastne áno, môžete po jednej z vybraných štyroch máp behať po vlastných. Medzi strojmi sa nepresúvate teleportom, ale si to pekne odkráčate. Neberieme to ako zbytočné zdržovanie, mnohokrát je lepšie niekam sa prejsť a pozrieť, ako to vyzerá na poli osobne. Nie je to síce žiadne GTA, nemôžete vstupovať do žiadnych budov, no hra získava aspoň štipku osobitosti. Ak niečo potrebujete, vždy tu máte svojho osobného asistenta, kde sa v záložkovom menu preklikávate medzi mapou, kalendárom, ponukou obchodu, vlastnenými strojmi či plodinami, vývojom postavy a podobne.

Farm Expert 2017
Farm Expert 2017 Deformácia prostredia má vplyv na fyzikálny model jazdy a ovládania.
Deformácia prostredia má vplyv na fyzikálny model jazdy a ovládania.


Farm Expert 2017 Keď začne liať, stane sa z práce na poli boj a je lepšie počkať do ďalšieho dňa.
Keď začne liať, stane sa z práce na poli boj a je lepšie počkať do ďalšieho dňa.


Farm Expert 2017 Poľnohospodárska idylka so zapadajúcim slnkom v pozadí.
Poľnohospodárska idylka so zapadajúcim slnkom v pozadí.





Tých drobností, ktoré odlišujú Farm Expert 2017 od konkurencie, je viacero, no základ ostáva totožný. Máte pole (ak chcete, tak niekoľko, nové môžete dokupovať) a to vám ako herná plocha zabezpečí prísun financií. Aby sa tak stalo, musíte ho poorať, skultivovať, najlepšie aj pohnojiť, následne zasadiť vybranú plodinu. Akonáhle dozreje, môžete ju vhodným spôsobom pozbierať, uskladniť v sile alebo predať, za čo dostanete už spomínané peniažky a kolobeh poľnohospodárskeho života sa môže opakovať. V praxi sa snažíte čo najefektívnejšie jazdiť s traktorom a prídavným zariadením po poli. Nuda? Možno, ale zároveň fascinujúca forma relaxu, ktorú si užijete, ak si dokážete uchovať pri repetitívnych činnostiach adekvátnu dávku trpezlivosti.

Znie to až otravne primitívne, ale je podstatné, s akým traktorom (alebo kombajnom či iným strojom vhodným na konkrétnu činnosť) vybehnete na pole. Každý má svoje parametre, taktiež to, čo si k nemu pripojíte. Virtuálny obchod ukrýva vo svojich útrobách dostatok tovaru, takže investovanie horibilných súm vás ako nákupných maniakov nezastaví. Pestrosť plodín vás naučí sledovať svoj kalendár, pretože každá dozrieva iný počet dní, pričom termín je orientačný. Naučí vás to tvoriť si aspoň základný časový plán. Časový manažment je podstatný z jednoduchého dôvodu: ak plodina dozrieva približne za 100 dní a vy stihnete pole pripraviť za 2-3 (pri maximálnom, 24-násobnom zrýchlení), máte ešte fúru času na iné aktivity. Trpezlivosť je dôležitá a preskakovať mesiace sa príliš neoplatí. Už len preto, že zatiaľ chýba rýchly posun času na deň najbližšieho dozretia obilia. Posúvate sa po dňoch a sami kontrolujete, ako je na tom úroda. Toto zázračné tlačidlo plánujú vývojári priniesť v jednej z najbližších opráv, za čo by sme im boli nesmierne vďační, hoci to s realitou príliš nekorešponduje.

Na rozdiel od tradičného Farming Simulatora teda musíte počítať s tým, že úroda vám po chvíli nespadne do lona. Možnosť najatia pomocníkov tu je a využijete ju hlavne v prípade, ak nedisponujete konkrétnym strojom. Nemusíte investovať do drahého kombajnu alebo špecifických strojov na sadenie - objednáte si pracovnú silu, vyplatíte jej vopred dohodnutý finančný obnos (žiadne postupné strhávanie z účtu za odpracované „sekundy”) a už len čakáte na výsledok. Alebo zatiaľ robíte niečo iné. Navyše sa prenajímanie pomocníkov výrazne nepodpíše na obsahu vašej peňaženky. Môžete si zvoliť, či majú len zbierať úrodu alebo ju aj odniesť do sila. Jediné, čo hre v tomto momente začne výrazne chýbať, je interaktívna mapa. Nikde totiž nemáte prehľadne prezentované, čo sa kde deje, v akom stave je úroda a podobne.

Samotné ovládanie strojov je pre každý typ upravené, aby ste medzi nimi badali aspoň nejaké rozdiely. Fyzikálny model bol spočiatku až príliš nereálny, traktor poskakoval aj na ceste, no patchmi sa všetko upravilo na znesiteľnú úroveň. Priamo pri práci na poli simuluje pohľad z kabíny skôr dedinský kolotoč, v ktorom vás to hádže do všetkých strán a nesmiete príliš tlačiť na plynový pedál. Znechutenie z modelu však nie je na mieste, nakoľko je práve toto moment, ktorý odlišuje Farm Expert  2017 od ostatných podobných titulov. Fyziku ovplyvňuje deformovateľné prostredie. Pod kolesami niekoľko ton vážiacich monštier sa tvoria koľaje, ktoré vám neskôr narobia problém. Nielenže prejsť cez ne kolmo už nie je také jednoduché, ale často do nich zapadnete, nedokážete cez ne plynulo prejsť, ovplyvňujú smer jazdy a podobne. Už na samotnom poli to nie je len o tom, aby ste zmenili textúru plochy, ale musíte počítať aj s brázdami od kolies. Nehovoriac o tom, čo za bagrovisko spravíte mimo poľa.

Kvalitou simulácie, samozrejme, Farm Expert 2017 nesiaha Spintires ani len po zablatené disky kolies, ale robí z nudného držania zopár klávesov zaujímavejšiu jazdu, pri ktorej sa musíte skutočne sústrediť. Napriek tomu, že ide vlastne len o repetitívnu činnosť a je úplne jedno, čo ovládate. Deformovateľný terén v spojení s meniacim sa počasím hrateľnosť príjemne obmieňa. Samotné ovládanie traktoru sa tak stáva o triedu náročnejším, nestačí držať šípku hore, ale musíte radiť správne rýchlosti a voliť vhodnú stopu. Ak si totiž porobíte pri oraní nebezpečné brázdy, vráti sa vám to pri kultivovaní, hnojení alebo sadení. Taktiež sa nemusíte sústrediť len na rýpanie sa v zemi, ale svoje pole môžete premeniť na sad a venovať sa zberu ovocia zo stromov. Princíp hrateľnosti ostáva totožný, ale je aspoň diferencovaný rôznymi strojmi, ktoré používate a samotným grafickým spracovaním prostredia.

Okrem toho nechýba ani chovanie zvierat (sliepky, ovce, kozy, kravy, kone), ale to si už žiada vyššiu prvotnú investíciu. Zároveň sú zvieratá stávkou na istotu, pretože napríklad zo sliepok máte vajíčka, z kráv mlieko a to môžete ďalej predávať bez toho, aby ste investovali do ďalších hospodárskych zvierat. Nechýba ani možnosť predaja dospelých jedincov, pretože aj živé tvory starnú a postupne sa im znižuje ich výkupná cena. Na dôvažok však zvieratá produkujú hnojivo, pričom platí základné pravidlo: máte ho zadarmo, nemusíte kupovať umelé produkty, ktoré vás stoja ďalšie peniaze. Ďalej si kupujete nové budovy (jednotlivé bitúnky, pumpa, umývačka, silá…) a následne ich vylepšujete alebo rozširujete ich využiteľnú plochu.  To si však vyžiada nemálo financií, času a dookola omieľanej trpezlivosti.

Farm Expert 2017
Farm Expert 2017 Áno, inak je to v podstate o tom istom. Jazdíte na traktore a robíte niečo na poli.
Áno, inak je to v podstate o tom istom. Jazdíte na traktore a robíte niečo na poli.


Farm Expert 2017 Výlet do prázdneho mesta. Nikde žiadne vozidlá a tých zopár ľudí sa len tak poneviera po okolí.
Výlet do prázdneho mesta. Nikde žiadne vozidlá a tých zopár ľudí sa len tak poneviera po okolí.


Farm Expert 2017 Stroje sa postupne špinia a kazia.
Stroje sa postupne špinia a kazia.





Chýb na hre by sa dalo nájsť niekoľko - napríklad už spomínaný fyzikálny model, ktorý robí z ťažkých oblúd predsa len čiperné až neposedné modely z plastu. Keď vám stroj poskakuje po poli aj pri nízkej rýchlosti, nie je to najlepšie. Ozvučenie je fajn, avšak len čo sa týka traktorov, inak je okolo vás zbytočné ticho. Hudba je už tradične tragická a čím skôr ju vypnete, tým lepšie spravíte.

Trochu nám vadil pomerne statický ekonomický model, ktorý sa vzťahuje výhradne na poľnohospodárstvo a neplatíte za nič iné. Systém menu a interface ako taký stále žije niekoľko rokov v minulosti a do užívateľskej príjemnosti má ďaleko. Nápoveda vždy povie, čo máte robiť, no preklad niekedy hapruje a zobrazuje anglické frázy, tiene doskakujú až príliš nepríjemne neskoro, prostredie je vymodelované detailne len do obmedzenej vzdialenosti a samotná zmena počasia či denného cyklu je príliš skoková. Stopy po gumách sú stále totožné bez ohľadu na to, či ich máte skutočne zablatené, či idete po asfaltke alebo poľnej ceste.

Menších nešvárov by sa dalo nájsť mnoho, ale všetko stojí a padá na tom, ako vám sadne samotný herný žáner. Farm Expert 2017 posúva farmárske simulátory znovu o kúsok vpred a navyše naslúcha pripomienkam komunity, takže jednotlivé neduhy postupne opravuje. Škoda prázdneho multiplayeru, nepodarilo sa nám ho ani raz behom týždňa plnohodnotne otestovať. Lepší projekt pre virtuálnych poľnohospodárov však na trhu ťažko nájdete.


napísal kordi 12.10.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
FARM EXPERT 2017
+ najlepší virtuálny poľnohospodár na trhu
+ deformovateľný terén a zmeny počasia
+ bohaté možnosti pestovania a úprav
+ voľnosť pri hraní na štyroch mapách
- prázdny multiplayer
- interface
- občas problematický fyzikálny model
- prázdne prostredia bez života
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core i3 3.1 GHz/Phenom 2.8 GHz,4 GB RAM,1 GB VRAM GeForce GTX 560/Radeon HD 6870,15 GB HDD
Doporučená konfigurácia: Core i5 2300/Athlon X4 760K, 8 GB RAM, 2 GB VRAM GeForce GTX 670/Radeon HD 7970, 15 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: PlayWay / Silden
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  september 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk