SCÉAL

SCÉAL

8.0

Írska balada zo Slovenska

Recenzia na PC verziu

Vždy ma poteší, keď narazím na zaujímavý herný titul zo Slovenska. Koniec koncov veľa hier v našich končinách nevzniká. Rozhodne nie takých, ktoré sa dostanú do celého sveta. Umelecky ladený Scéal útočí na hráča úplne iným spôsobom, ako sme zvyknutí. Je to síce krátka hra, ale vnútorne bohatá. O jej kvalitách sa len za päť eur na Steame môže presvedčiť každý.

Hra je inšpirovaná pop-up knihami, ktoré si môžete pamätať z raného detstva. Do priestoru jednoducho vyskakujú 3D objekty. Je to veľmi krásne a inšpiratívne. Hlavnú hrdinku ovládate len pomocou myšky, a to tak, že ju ťaháte za „srdce“. Vašou úlohou je odhaľovať jej životný príbeh.

Scéal
Scéal Banší - atmosféra ako z hororu.
Banší - atmosféra ako z hororu.


Scéal Textu je skutočne málo, ale dosť na to, aby rozprával príbeh.
Textu je skutočne málo, ale dosť na to, aby rozprával príbeh.


Scéal Mama, otec a syn – idú nakupovať?
Mama, otec a syn – idú nakupovať?





Preklad názvu hry z írčiny znamená práve príbeh. Takže vôbec neprekvapí, že tu ide predovšetkým o dej. Hraním odhaľujete, ako hlavná postava žila pred smrťou vo svojej dedine, akých mala rodičov a čo sa jej stalo. Zo všetkého najviac je najdôležitejšie, aby jej duša našla večný pokoj. Očakávajte podobný herný zážitok ako v The Journey, Dear Esther alebo Gone Home. Dokonca napriek tomu, že je hra prezentovaná ako interaktívna kniha, ani textu tu nie je vôbec veľa.  

Scéal čerpá z írskej mytológie. Nestretnete tu zeleného trpaslíka alebo poklad na konci dúhy, ale poctivú írsku kultúru. Hlavný priestor má duša a cesta po smrti. Pomocou vymaľovania objektov odhaľujete spomienky, či sú temné, alebo svetlé. Niekedy vás vystraší nočná mora a stanete sa temnou banší, inokedy anjelom svetla. Raz vám bude brániť v pohodovej ceste silný vietor, inokedy tma, hmla alebo vás poteší krásne slnečné počasie. 

Scéal nie je rozsiahla hra a skutočne ju dokončíte za hodinu čistého herného času. Titul je rozdelený na tri kapitoly a epilóg. V každej kapitole je séria neodhalených objektov, ktoré musíte vymaľovať. Raz sa mi stalo, že som hru musel znova načítať, pretože sa budova nedala nafarbiť. Po vymaľovaní objektov sa s niekým pozhovárate alebo niečo spravíte. Napríklad nájdete kameň na kopci alebo objavíte miesto, kde chcete večne odpočívať. Jedným z najlepších zážitkov z celej hry je samotný záver.

Svoju cestu som si užíval. Pomohla tomu sprievodná hudba, ktorá je rozhodne výrazná. Írsky folklór a spev vie potešiť uši aj dušu. Zároveň presne dopĺňa atmosféru situácií, v ktorých sa ocitnete. Pri temných momentoch som sotva dýchal. Na hudbe pracovali profesionálni hudobníci. Napokon celý projekt je výsledkom profesionálnej práce ľudí z rôznych kútov sveta. A je to presvedčivé.

Grafická stránka hry je zaujímavá sama osebe. Ručne kreslené objekty sa tu prekrývajú podobne ako v starých českých animovaných filmoch. Je to niečo neskutočne krásne. Nejedná sa o nejakú náročnú grafiku, ale je to práca umelcov veľmi dobre zakomponovaná do hry.

Autori umne skĺbili hudbu, grafiku a príbeh do harmonického celku s umeleckou hodnotou a zručne podaným dejom. A zaobišlo sa to bez násilia, len nečakajte rozsiahlu hru. Scéal však ponúka tri rôzne konce, takže sa oplatí zahrať aj viac ráz. Vždy pôjde o podobný zážitok, ale koho zaujíma osud mŕtvej duše, ten bude spokojný.


napísal Possol 10.1.2017
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
SCÉAL
+ hudobný sprievod
+ štýlová grafika
+ samotný príbeh
+ vynikajúci nápad
- príliš krátke
- občas nejaká technická chyba
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core CPU, 1 GB RAM, OS Win XP


RECENZIE HRÁČOV
PC
Slovenské hry

Vývoj: Joint Custody / Joint Custody
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 27. október 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19539)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk