WIPEOUT OMEGA COLLECTION

WIPEOUT OMEGA COLLECTION

8.0

Staronové preteky v 4K

Recenzia na PS4 verziu

Séria WipEout je pre mnohých majiteľov PlayStation konzoly ikonická záležitosť. Svojim typickým štýlom extrémne rýchlych pretekov v anti-gravitačných lodiach v ešte futuristickejších prostrediach zaujala nejedného hráča, ktorého atmosféra hry veľmi rýchlo pohltila. Sony to s WipEoutom od začiatku myslelo vážne a po úspechu prvého dielu začali postupne prichádzať ďalšie pokračovania, ktoré rokmi prešli cez viacero generácií, až napokon "zaparkovali" na PlayStation 3 a PlayStation Vita. Práve na tieto platformy sa totiž dostali vôbec posledné časti WipEoutu, pričom PlayStation 3 verzia hry bola rozšírená o takzvanú Fury expanziu, no a Vita sa dočkala s jej príchodom celkom kvalitného dielu WipEout 2048. Každopádne, ešte pred oznámením PlayStation 4 sa Sony rozhodlo z rôznych dôvodov zatvoriť štúdio, ktoré malo dlhodobú tradíciu vo vývoji tejto série, čo samozrejme pre mnohých znamenalo aj koniec WipEoutu.

Nádej na príchod nového pokračovania tu však stále bola, no Sony mlčalo, až sa napokon vytiahlo s oznámením na PlayStation Experience minulý rok, ktoré postavilo zo stoličky nejedného fanúšika. Bohužiaľ, hneď po pár sekundách sa ale posadili späť na svoje miesta, kedže PlayStation 4 sa aspoň zatiaľ stále nedočká plnohodnotného pokračovania. Predstavená nám tak bola kolekcia troch dielov WipEout Omega Collection, ktorá bude pozostávať z WipEout HD/Fury a WipEout 2048. Tieto tri hry mali teda prejsť poriadnym vylepšením po stránke grafiky, ktorá by spĺňala nielen štandardy súčasnej generácie na PlayStation 4, ale aj PlayStation 4 Pro.

Aby sme však prešli už rovno k veci, WipEout Omega Collection sa tvári už pred kúpou ako štandardný remaster. Nižšia cena oproti štandardným AAA titulom hovorí za všetko, no pre tých, ktorí nemali tú možnosť nikdy prísť do kontaktu s touto sériou, prípadne im ušli posledné tri diely, ide o veľmi výhodný nákup. Tri hry v jednom balení za približne 30€ je slušný obchod, najmä ak zoberiete do úvahy, že vás zabavia na poriadne dlhú dobu. Po vložení disku s hrou do mechaniky sa hra správa štandardne, teda ako napríklad v prípade Uncharted kolekcie. V menu sa vám zobrazí dlaždica s WipEout Omega Collection, v ktorej si po spustení môžete ľubovoľne, bez vypínania hry, vyberať, ktorý diel si chcete práve zahrať. Kolekcia sa teda tvári ako jedna hra s trojnásobnou dávkou eventov, pretekov, tratí, lodí a samozrejme zábavy.

WipEout Omega Collection
WipEout Omega Collection Rôznorodosť tratí je veľká
Rôznorodosť tratí je veľká


WipEout Omega Collection Je dôležité využívať skratky
Je dôležité využívať skratky


WipEout Omega Collection Postupom v hre si odomkete nové lode
Postupom v hre si odomkete nové lode





Pri vylepšovaní grafickej stránky na úroveň aktuálnej generácie museli autori najviac zamakať, pochopiteľne, práve na verzii pre PS Vita. A je to skutočne vidieť. Možno by som si až trúfol povedať, že práve tento diel vyzerá najlepšie zo všetkých, ktoré kolekcia ponúka. Pri hraní WipEout 2048 som mal pocit, že hrám hru, ktorá ako keby bola robená na mieru pre PlayStation 4. Po grafickej stránke vyzerá najlepšie, prostredie je výraznejšie a celkovo pôsobí oveľa viac živo, farebne. Tento pocit som pri ďalších dieloch nemal - síce grafický posun tam oproti PS3 verzii je, no na prvý pohľad nie je až taký výrazný. Možno je to však len tým, že pôvodná hra už na PS3 vyzerala veľmi dobre a nemôžeme zabudnúť na to, že je to jedna z mála hier, ktorá na PlayStation 3 bežala v natívnom 1080p rozlíšení pri stabilných 60FPS. Taktiež HUD je vo WipEout 2048 "čistý" a zbytočne nezavadzia, na rozdiel od ostatných dielov, a to aj napriek tomu, že ho oproti pôvodnej verzii hry zásadne nemenili. A to je hneď aj dvojité mínus pre kolekciu - síce ide stále o tú istú sériu, no v rámci kolekcie sú zachované všetky základné prvky z pôvodných dielov.

Či ide o menu, alebo už spomínaný HUD. Pri prechádzaní z jednej hry do druhej si teda musíte stále zvykať na niečo iné - zatiaľčo vo WipEout 2048 hra neukazuje rýchlosť, v HD a Fury ukazuje, celkový dizajn a rozloženie časomerov či zobrazenie práve aktívnych zbraní je tiež mierne odlišné a následne aj trochu mätúce. Niektorí môžu brať nezasahovanie do takýchto prvok ako plus, no mne to vyslovene prekážalo. Na druhú stranu, ako som už spomenul, je to len a len o zvyku, a teda nijaký zásadný vplyv to na hrateľnosť a zážitok z hry nemá.

Obsah je rovnako totožný s pôvodnými hrami. WipEout 2048 obsahuje tri série pretekov - 2048, 2049 a 2050, no a WipEout HD a Fury ponúkajú po osem eventov. Celkovo tu tak nájdete až 26 starých známych okruhov, ktoré vynikajú svojim jedinečným dizajnom. Ďalej nemôže chýbať 46 unikátnych lodí s viacerými farebnými variantmi a desiatky pretekov, ktoré sú rozdelené až do ôsmich herných režimov. Konkrétne ide o režim Single Race, teda klasické preteky viacerých lodí. Sú to preteky ako v ktorejkoľvek inej hre, no vo WipEout ovládate antigravitačnú loď na naozaj futuristických okruhoch. Na trati však okrem speed-upov môžete zbierať aj špeciálne zbrane, a tak svojim súperom kaziť cestu za víťazstvom napríklad mínami, raketami alebo riadenými strelami.

Režim Zone, v ktorom musíte vytrvať čo najdlhšie v rámci zón. V nich sa postupne zvyšuje rýchlosť vašej lode a vy ju musíte vašimi schopnosťami skúseného pilota ovládať tak, aby čo najmenej búrala, tým sa menej ničila a vydržala čo najdlhšie. Režim Speed Lap je klasickou časovkou, v ktorej musíte dosiahnuť určitý čas na jedno kolo, pričom režim Time Trial je jeho obdobou, len s tým rozdielom, že v ňom musíte dosiahnuť stanovený čas v priebehu viacerých kôl. V režime Zone Battle musíte prejsť stanovený počet zón ako prvý, režim Eliminator hovorí svojim názvom sám za seba, no v režime Detonator sa dostanete do bojovej lode, v ktorej opäť budete musieť vytrvať čo najdlhšie. V ňom totiž ovládate loď s klasickými strelami, s ktorými musíte zničiť nálože na trati.

Po technickej stránke je WipEout Omega Collection ukážková. Na PlayStation 4 si bez problémov drží 1080p pri 60FPS aj pri vylepšenom vizuálnom spracovaní a pri PlayStation 4 Pro ide ešte ďalej. Ak teda hráte na PlayStation 4 Pro a máte zapnutý blur, hra nejde v čistom 4K rozlíšení, no drží si 60FPS. Keď ale blur vypnete, vtedy z PS4 Pro dostanete natívny 4K obraz pri 60 obrázkoch za sekundu. Pri takto rýchlej hre, akou je WipEout, je však dôležité práve stabilné a rýchle snímkovanie, čo kolekcia bez problémov spĺňa.

Od WipEout Omega Collection dostanete presne to, čo očakávate už od oznámenia. Tri pôvodné hry vo vylepšenom grafickom kabáte pripravené na PlayStation 4 Pro. Množstvo obsahu, hodiny zábavy, ale aj nervov pri snahe o dosiahnutie prvého miesta. Kolekcia okrem kampane ponúka aj multiplayer pre ôsmich hráčov v online, no tiež štandardný, no dnes už menej často vídaný split-screen pre dvoch hráčov. Neoddeliteľnou súčasťou WipEoutu je však aj elektronická hudba a táto kolekcia v sebe ukrýva niekoľko klasických skladieb, no tiež nových, ktoré len osviežia pocit z rýchlej jazdy. Ak ste fanúšikmi WipEoutu alebo rýchlych pretekov, s touto kolekciou určite nešliapnete vedľa.

WipEout Omega Collection
WipEout Omega Collection Našťastie sa dá blur vypnúť
Našťastie sa dá blur vypnúť


WipEout Omega Collection Vďaka viacerým režimom sa nudiť len tak nebudete
Vďaka viacerým režimom sa nudiť len tak nebudete


WipEout Omega Collection Niekedy sú preteky poriadne šialenstvo
Niekedy sú preteky poriadne šialenstvo






napísal play3man 16.6.2017
Páči sa mi! (+1)
8.0
Ohodnotiť
WIPEOUT OMEGA COLLECTION
+ tri hry v jednom balení
+ vylepšené vizuálne spracovanie a podpora 4K
+ veľké množstvo obsahu za dobrú cenu
+ skvelá zábava na dlhú dobu
- HUD mohol byť jednotný
- aj napriek remastru je vidieť vek hier


RECENZIE HRÁČOV
PS4

Vývoj: Sony / Sony
Štýl: Racing
Dátum vydania: 7. jún 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18432)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk