UNCHARTED: THE LOST LEGACY

UNCHARTED: THE LOST LEGACY

8.5

Skvelá akčná jazda aj bez Nathana

Recenzia na PS4 verziu

Uncharted séria je neoddeliteľnou súčasťou PlayStation už desať rokov. V novembri tohto roka to totiž bude presne desať rokov od vydania prvého dielu na PlayStation 3, ktorý v začínajúcej ére ďalšej generácie pôsobil veľmi sľubne. Do istej miery hre pomohol aj fakt, že šlo o ďalší titul štúdia Naughty Dog, ktoré na prvú konzolu PlayStation prinieslo nezabudnuteľného Crasha Bandicoota a na PlayStation 2 sériu Jak and Daxter. Výrazná zmena žánru štúdiu vôbec neuškodila a s vydaním každého nového dielu Uncharted vývojári prekonávali samých seba a hráčom pravidelne ponúkali kvalitný herný zážitok. Naposledy sme sa dobrodružstva s Nathanom Drakeom dočkali ešte v máji minulého roka, kedy sa do obchodov dostal štvrtý Uncharted a nielen svojím názvom neformálne ukončil celú sériu. Autori však aj napriek tomu sľubovali príbehové rozšírenie, ktoré oznámili koncom minulého roka počas PlayStation Experience.

S oznámením Uncharted: The Lost Legacy nám tvorcovia dali jasne najavo, že sa ďalšieho dobrodružstva s Nathanom Drakeom už pravdepodobne nedočkáme. V The Lost Legacy sa totiž hlavnou postavou stáva známa spoločníčka Nathana z Uncharted 2: Among Thieves, Chloe Frazer. Na dobrodružnú cestu sa teda vydávame tak ako ešte nikdy doteraz a autori z Naughty Dog si museli byť vedomí rizika, ktorému budú kvôli takejto zásadnej zmene čeliť. Nielen zanietení fanúšikovia boli zvedaví, ako bude Uncharted hra bez Nathana Drakea fungovať. Uncharted: The Lost Legacy je tu, mám ho za sebou, a už na úvod musím povedať, že rozhodne nejde o sklamanie.

Uncharted: The Lost Legacy
Uncharted: The Lost Legacy Otváranie zámok nie je vždy ten najlepší spôsob otvárania dverí.
Otváranie zámok nie je vždy ten najlepší spôsob otvárania dverí.


Uncharted: The Lost Legacy Stavby vám neraz vyrazia dych.
Stavby vám neraz vyrazia dych.


Uncharted: The Lost Legacy Už úvod vás pripraví na pozoruhodné výhľady.
Už úvod vás pripraví na pozoruhodné výhľady.





Od Uncharted: The Lost Legacy pravdepodobne väčšina hráčov čakala menej ako od plnohodnotnej Uncharted hry. Nemyslím len z pohľadu obsahu a dĺžky hry, ale aj čo sa týka kvality, príbehu a samotného spracovania. Predsa len ide o samostatné rozšírenie, do ktorého sa nevkladá tak veľa snahy ako do plného AAA titulu. Po spustení hry na vás v podstate žiadne prekvapenie nečaká. Úvodných prvých pár minút pozná každý, kto videl úplne prvé video z ohlásenia rozšírenia na PS4. Chloe Frazer sa nenápadne prediera cez temné uličky jedného mesta v Indii, ktoré je preplnené vojenskými zložkami. Dostáva sa až na strechu budovy, kde dôjde k omylu a prichádza prvá akcia. Tá sa začína jednoduchým súbojom nablízko, no veľmi rýchlo sa zmení na poriadnu akčnú scénu, v ktorej sa po prvýkrát ukazuje Chloe v plnom nasadení.

Expanzia pozostáva z deviatich kapitol. Celá hra sa odohráva v Indii, kde sa opäť pokúšate odkryť vzácny poklad. V spomínaných deviatich kapitolách je však skrytá ohromná diverzita prostredí, ktorá je pre Uncharted typická. V jednom momente bojujete v zastavenom meste, o pár minút ste niekde v divočine a skáčete zo skaly na skalu a o ďalších pár minút s pedálom na podlahe ovládate džíp cez kopce plné blata. Niektoré ďalšie lokácie nechcem spomínať, aby som vám neskazil prekvapenie, no vedzte, že sa v istej chvíli vrátite o osem rokov dozadu a taktiež sa vám v hlave obnovia spomienky na The Last of Us. Aj napriek menšiemu počtu kapitol, čo zodpovedá aj kratšej hernej dobe, sa tak máte na čo tešiť.

The Lost Legacy sa vie kvalitou bez hanby postaviť vedľa plnohodnotných dielov. Aj keď ovládate Chloe a nie Nathana, v podstate o tom ani neviete. Chloe zvláda všetko presne tak ako Nathan - dokáže si poradiť so skokmi na veľké vzdialenosti, nemá problém zdvíhať či posúvať predmety (aj keď s pomocou parťáčky Nadine), a už vôbec nezaostáva pri riešení záhad a hlavolamov. Chloe sa jednoducho vyzná a v každom momente sú na nej vidieť roky skúseností v tejto nebezpečnej práci. Podobnosť s Uncharted 4 je tu teda očividná. Hra sa správa, ale aj v mnohých prípadoch vyzerá rovnako ako posledný diel. Aj keď nie je úplne najvhodnejšie porovnávať hrateľnosť, kedže tá je pri každom titule Uncharted totožná, pri prechádzaní otvorenou oblasťou nejedenkrát skontrolujete konzolu, či v nej náhodou nemáte vložený iný disk. 

Dizajn úrovní je ale aj napriek tomu vo väčšine prípadov unikátny a skutočne veľmi podarený. Neprejdete niektoré z území bez toho, aby ste sa v niektorej časti nepozastavili na pár sekúnd a nezačali obdivovať majestátne stavby či neprekonateľný výhľad na rozsiahle okolie. Ako som už spomenúl, ani v The Lost Legacy nechýbajú viaceré hlavolamy, ktoré však nie sú nijako extra náročné. Chvíľu sa s nimi potrápite, pričom ak aj narazíte na niečo komplikovanejšie, do pár minút to vyriešite jednoduchým štýlom pokus-omyl.

Príbeh tu taktiež nezaostáva a tvorcovia aj v tomto smere ukazujú, že Uncharted vie fungovať aj bez Nathana Drakea. Naughty Dog však poňali príbeh z úplne iného uhla a veľmi nezasahuje do toho, čo sa dialo v predchádzajúcich častiach série. Aj napriek tomu ale skrýva menšie prekvapenia, ktoré môžu byť námetom pre prípadné pokračovanie. Veľakrát som pri hraní premýšľal nad tým či toto nie je náhodou vôbec posledný Uncharted, ktorý hrám, prípadne či je toto cesta, ktorou sa rozhodli Naughty Dog so značkou Uncharted pokračovať.

Zbraňový arzenál sa tu nijako nezmenil a ak milujete zbieranie pokladov, aj v The Lost Legacy ich na vás čaká celá hromada. Vzhľadom k tomu, že je príbeh The Lost Legacy rozdelený len do deviatich kapitol, bez problémov dokážete objaviť aj dva poklady v jednej miestnosti. Dĺžka hry bola ďalšia veľmi diskutovaná téma v spojení s týmto rozšírením. Predsa len, keď sa autori rozhodli príbehové rozšírenie vydať samostatne, nemôže byť príliš krátke. The Lost Legacy teda pohodlne viete prejsť za sedem hodín - nie je to desať alebo pätnásť hodín ako plnohodnotné diely, čiže ide o pekný stred, ktorý skutočne postačuje. Vám však pri hraní táto dĺžka stačiť rozhodne nebude, pretože aj tých niekoľko hodín je dosť na to, aby vás expanzia dokonale nakazila typickou atmosférou Uncharted hier, ktorej sa nedá len tak zbaviť.

Uncharted: The Lost Legacy
Uncharted: The Lost Legacy Opäť sa môžete tešiť na niekoľko hlavolamov.
Opäť sa môžete tešiť na niekoľko hlavolamov.


Uncharted: The Lost Legacy Otvorené prostredie vám pripomenie Uncharted 4.
Otvorené prostredie vám pripomenie Uncharted 4.


Uncharted: The Lost Legacy Vode sa ani s Chloe nevyhnete.
Vode sa ani s Chloe nevyhnete.





Po technickej stránke je The Lost Legacy spracované veľmi dobre. Hra na štandardnej PS4 beží v 1080p rozlíšení na stabilných 30 fps. No v prípade Pro ide o menšie sklamanie, keďže pri rovnakom snímkovaní konzola renderuje nie natívne 4K, ale 1440p rozlíšenie.

Uncharted: The Lost Legacy je skvelé príbehové rozšírenie pre štvrtý Uncharted. Prvýkrát zobrazuje sériu v úplne inom svetle. Hlavnou postavou je žena, známa Chloe, ktorá však svoju úlohu zvládla veľmi dobre. Hra tak ponúka všetko to, čo by ste od Uncharted hry čakali a ešte o niečo málo viac. Ide o ďalšiu skvelú akčnú jazdu, ktorej najväčšou chybou je, že je len rozšírením a nie plnohodnotnou hrou. Ak ste fanúšikmi Uncharted série, toto rozšírenie je pre vás povinnosťou. 


napísal play3man 21.8.2017
Páči sa mi! (+12)
8.5
Vo svete
8.6
Ohodnotiť
UNCHARTED: THE LOST LEGACY
+ Uncharted funguje aj bez Nathana
+ výborná akčná jazda v skrátenej verzii
+ majestátne oblasti len potvrdzujú kvalitný level dizajn
+ skvelé grafické spracovanie
+ multiplayer z Uncharted 4
- sterilné pästné súboje s hlavným záporákom
- otvorená časť mohla ponúknuť viac


RECENZIE HRÁČOV
Uncharted: The Lost Legacy
8.5
REAPERAPO    4.9.2017
K Uncharted sérií som sa dostal relatívne nedávno, krátko po tom ako som si zaobstaral PS4 a vzáp...prečítať celé
PS4

Vývoj: Sony / Naughty Dog
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 23. august 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17930)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk