GEAR.CLUB UNLIMITED

GEAR.CLUB UNLIMITED

7.0

Adrenalínová jazda vo svete plnom áut

Recenzia na Switch verziu

Situácia s pretekárskymi hrami pre Switch je pomerne zaujímavá a otvára mnohé možnosti. Rôznych racingov tam už vyšlo viac ako 10, pričom najviac zarezonovali Mario Kart 8 DeluxeFAST RMX, no zajazdiť ste si mohli aj na snežných a vodných skútroch a v mnohých drobných arkádovkách. Chýbala však hra, v ktorej by ste si zajazdili na skutočných a licencovaných autách. Až doteraz. Autori série Test Drive Unlimited totiž z mobilov priniesli vylepšený a rozšírený port svojej úspešnej racingovky Gear.Club pod názvom Gear.Club Unlimited. S hrou nemajú simulačné ambície, skôr stavajú na arkádovú a rýchlu hrateľnosť, podobne ako napríklad séria Need for Speed. A toto nie je posledný raz, čo o podobnosti so známou EA sériou spomenieme v tomto článku.

Unlimited autori upravili tak, aby sa dobre hrala ako na cestách, tak aj na TV. Pri mobilnej hre je to nutnosť, aj keď už pri prvom zapnutí vám bude zrejmé, že si so sebou ťahá aj obrovskú bagáž prvkov z mobilnej verzie. Čakajte ale obrovskú kariéru, asymetrický online multiplayer a zábavný lokálny multiplayer. Nechýbajú relatívne široké možnosti tuningu, a to ako v oblasti výkonu, tak aj v oblasti vzhľadu vašich áut. No k tomu všetkému sa postupne dostaneme. Výsledný dojem je totiž lepší, než ten prvý.

Po zapnutí hry vás privíta sparťanské menu, kde si môžete vybrať len medzi režimom kariéry a lokálnym split-screen hraním až pre štyroch hráčov na jednej konzole. Ponuka herných režimov je teda naozaj veľmi chudobná. Žiadne časovky, žiadne rýchle preteky s ktorýmkoľvek autom. Ak si chcete vyskúšať tie najlepšie vozidlá v hre bez toho, aby ste sa k nim dostali v kariére, môžete tak urobiť jedine v lokálnom multiplayeri. A kým úvodné možnosti sú značne oklieštené, po spustení kariéry sa vám otvára úplne nový svet, ktorý je neporovnateľne bohatší práve v možnostiach.

Základnom kariéry je totiž mapa herného sveta. Na nej sa zo začiatku rozprestiera zopár pretekov, vaša garáž a jeden predajca, u ktorého si môžete kúpiť svoje prvé auto spomedzi niekoľkých z ponuky. S ním sa potom pustite do prvých pretekov a umiestnenie na bedni vám otvára ďalšie vozy, pričom nechýba ani odmena v podobe herných kreditov. Na tomto je postavený herný progres. Výhry vám odomykajú nové preteky a postupne sa tak dostávate k ďalším šampionátom a postupujete po mape do nových lokalít.

Gear.Club Unlimited
Gear.Club Unlimited Možnosti vizuálnej úpravy auta sú široké.
Možnosti vizuálnej úpravy auta sú široké.


Gear.Club Unlimited Nočné jazdenie nechýba, no mohlo byť spracované aj krajšie.
Nočné jazdenie nechýba, no mohlo byť spracované aj krajšie.


Gear.Club Unlimited Okrem ciest zablúdite aj na zaprášené dráhy.
Okrem ciest zablúdite aj na zaprášené dráhy.





Herné kredity môžete míňať tromi spôsobmi. Ten najzákladnejší je kúpa nového auta. Ako postupujete kariérou a do nových lokalít, postupne otvárate nové predajne, kde sa dostanete k ďalším značkám a aj výkonnejším triedam vozidiel. Jednotlivé preteky sú totiž obmedzené triedou, ktorá v nich môže nastúpiť. V rámci triedy si auto môžete za našetrené peniaze vylepšiť, pričom už pri kúpe vidíte, aké sú jeho základné štatistiky a aké najvyššie hodnoty môže dosiahnuť. Ste však obmedzení vlastnou garážou. Ak sa teda chcete dostať k lepším dielom, potrebujete postupne upgradovať aj jednotlivé dielne vo svojej garáži, prípadne ju rozšíriť, aby sa vám tam zmestili nové.

Čo sa týka samotnej kariéry, tá obsahuje viac ako 400 pretekov, čo je enormné množstvo. Tie sú delené do jednotlivých šampionátov, ktoré sú kratšie a aj dlhšie, pričom už pred začiatkom šampionátu vidíte, akú máte šancu s aktuálnym autom. Niekedy aj keď máte správnu triedu treba trochu investovať do tuningu, aby ste z auta dostali viac a zvýšili svoje šance na úspech. V reči čísiel to znamená desiatky hodín hrania, kým sa dostanete k záveru. Postup je navyše pozvoľný, takže sa nemusíte báť, že by ste niekde dlho stagnovali na rovnakej úrovni. V hre nájdete dva druhy pretekov, aj keď reálne je ich tu viac. Základné delenie je ale jasné – cestné a rally preteky.

Od rally ale rozhodne nesmiete očakávať rally zážitok. Volajú sa tak len preto, lebo jazdíte po nespevnenom povrchu, kde sa navyše šmýka, takže by ste mali trénovať škandinávsky šmyk. Pre rally sa navyše hodí mať špeciálne upravené auto, na čo si do garáže musíte zakúpiť rally dielňu. Odjazdiť sa to dá aj so základným, je to predsa len arkáda, avšak bude to šmyk od štartu až do cieľa. Cestné trate sa delia na okruhy, časovky (kde pretekáte proti „duchom" reprezentujúcim časy) a preteky z bodu A do bodu B s umelou inteligenciou. Zaujímavú variáciu pridávajú kruhové objazdy na niektorých tratiach. V nich idete zo štartu až ku kruhovému objazdu, tam sa otočíte a štart sa vtedy mení na cieľ. Postupne sa ale aj tento typ pretekov trošku komplikuje.

A kým kariéra poteší a pravdepodobne aj prekvapí svojou dĺžkou, v prípade pretekov je to naopak. Tie sú veľmi krátke. Také mobilne krátke, aby ste ich mali za sebou medzi jednotlivými zastávkami električky/autobusu/metra. Za začiatku vás to bude trochu hnevať. Úprimne, tie prvé preteky trvajú takú minútu a trvá pár hodín, kým sa dostanete na dvojminútové preteky, ktoré sa stanú akýmsi herným štandardom a len občas vám neskôr vydržia dlhší čas. Čo je fakt škoda. Keď už autori hru portovali, mohli pripraviť aj dlhšie úseky. Predsa len sme z iných hier naučení jazdiť občas aj hodiny, tak tých pár minút navyše by určite potešilo.

Na kariére treba pochváliť fakt, že vás vie udržať motivovaných. Nikdy nie je ľahká alebo ťažká. Je taká, akú si ju spravíte. Chcete pretekať vo vyššej triede, musíte si kúpiť auto, prípadne potrebujete niečo vylepšiť v garáži a aj napriek vysokým odmenám nemáte práve na rozhadzovanie, takže si nedokážete vždy vylepšiť všetky autá tak, aby ste v pretekoch dominovali. Niekde možno áno, inde vám dá hra zase viac zabrať, lebo sú súperi silnejší a vy máte len na taký upgrade, aby ste ich dorovnali. Do toho všetkého vstupujú aj misie, ktoré vás odmeňujú za výsledky, ale aj veci, ako napríklad vylepšenie nejakej dielne na určitú úroveň.

Na každú oblasť si v garáži musíte postaviť dielňu, pričom aj postupne si otvoríte všetky a ako bude stúpať váš celkový level, tak sa vám budú sprístupňovať aj vylepšenia. V jednej časti si meníte motor a prevodovku, inde zase gumy a brzdy, v ďalšej zase odpruženie a podobne. Je tu j veterný tunel na zmenu aerodynamiky a dielňa na odľahčenie auta. Po vizuálnej stránke meníte, samozrejme, farbu, kolesá, no pekne si viete meniť aj nárazníky, prahy, kapotu, či zadný spoiler. Na výber je množstvo dielov, takže si vytvoríte naozaj unikátne auto. S vylepšeniami navyše pribúdajú nové. Nie je to Autosculpt zo starších NFS, ale možnosti tuningu rozhodne potešia a majú aj dopad na auto, čo sa týka jeho výkonu a vlastností.

Ponuka áut nás trošku vracia do minulosti. Tisícka nehrozí, dokonca sa nedostaneme ani cez stovku. Áut je v základnej hre 32 a k superšportom sa dostanete veľmi rýchlo. Dominujú McLareny, no nechýbajú BMW, RUF, Chevrolety, Alfy a Mercedesy, pričom vrcholom v hre je Bugatti Veyron Grand Sport. Výber teda nie je zlý, no na môj vkus je príliš obmedzený na súčasnosť. Chcelo by to aj niečo trošku staršie. Napríklad Nissany sú tu len nové, ale taký starší Skyline by rozhodne neurazil. Autá sú delené do štyroch základných výkonnostných kategórií, najslabšia je A, najvyššia B. V každej sa ešte následne delia na niekoľko stupňov, ktoré ďalej diferencujú preteky.

Niečo na hre pripomína staré Need for Speed. A tým nemyslím Undergroundy, ale časti 1-4. Vyberiete si exotické auto a mierite s ním na štart exotickej trate, pričom prostredí je mnoho. Pobrežia, púšte, mestečka, hory s cestou v jaskyni a podobné tu nechýbajú a naozaj máte dojem ako z jazdenia pred 20 rokmi. Jazdný model je skutočne arkádový a dosť pretáčavý, teoreticky môžete ísť od zvodidla ku zvodidlu, ale auto to zase veľmi spomaľuje. Nejazdíte v tanku. Tu majú autá svoju váhu a neraz sa vám podarí aj roll over. Jazdením mi to zas pripomína Ridge Racer hry z PSP, avšak nejazdíte neustále šmykom, no je to ale zhruba rovnako jednoduché.

Gear.Club Unlimited
Gear.Club Unlimited Veľmi skoro sa dostanete k superautám.
Veľmi skoro sa dostanete k superautám.


Gear.Club Unlimited Autá vyzerajú dobre, no trate sú slabšie.
Autá vyzerajú dobre, no trate sú slabšie.


Gear.Club Unlimited Postupne odkrývate viac z herného sveta.
Postupne odkrývate viac z herného sveta.





Ďalšia daň za vývoj pre mobily je grafika a zvuk. Pri hraní v handheldovom režime to také zlé nie je, akonáhle ale hru zapnete na veľkej obrazovke, autá ešte vyzerajú celkom schodne, no prostredia sú minulá generácia. Veľkých vylepšení sa tak nedočkali, sú strašne ploché a chudobné na detaily. Aj zvuky pôsobia plochým dojmom, chýba im rozmer, čo trochu uberá na atmosfére. Vytočený motor potrebujete cítiť, taktiež gumy na hrane gripu, no tu to tak nie je. Mobilné obmedzenia cítiť aj v kamerách, ktoré sú tu dve – za autom a na kapote. Ovládanie si môžete prispôsobiť, ak chcete naozaj nenáročné, zapnete všetky asistenčné pomôcky, automaticky plyn a budete ovládať pohybom ako na mobiloch. Našťastie sa hra ale dá ovládať ako akákoľvek iná konzolová racingovka aj gamepadom/Joy-conmi. Len si vypnete asistenciu a až vtedy máte šancu dosahovať najlepšie časy.

Časy sú kritické v online multiplayeri. Je škoda, že je len asymetrický a nedokážete s inými hráčmi súčasne brázdiť herné trate. Na druhej strane, aj tak v ňom strávite hromadu času. Ak ste ako ja závislí na prekonávaní hlavne samých seba, budete preteky neustále opakovať, sťahovať stotinky a desatinky, ktoré vás navyše dostanú v tabuľke vyššie. Inteligentne je vyriešený systém líg. V rámci každej ligy je určitý počet eventov, ktoré môžete odjazdiť, pričom na každý je celý deň. Váš čas sa odrazí na vašej pozícii, pričom je liga limitovaná na triedy, aby všetci jazdili s rovnakou. Ak je na konci eventu váš čas medzi najlepšími, dostanete body. Ak je to naopak, o body môžete aj prísť. Cieľom je nazbierať dostatok bodov na prechod do ďalšej ligy, kde na vás čakajú nové výzvy a aj lepší jazdci. Tento systém vás prinúti jazdiť do poslednej možnej chvíle, no vie priniesť aj moment prekvapenia, keď si odjazdíte event hneď na začiatku, na druhý deň multiplayer zapnete a zrazu zistíte, že ste celý deň zostali na úžasnom desiatom mieste.

Aj keď sa to tak možno nezdá, je jednoduché obľúbiť si Gear.Club Unlimited na Switchi. A to najmä kvôli jednoduchému, no dobrému pocitu z jazdy, ktorý sa vracia 20 rokov do minulosti k hrám ako Need for Speed. Niekde inde by ste to možno nehrali, ale toto je plnohodnotná a kariérou obohatená racingovka, ktorú si dokážete zahrať naozaj kdekoľvek. Pripomína tiež časy, keď takéto hry prichádzali na PSP a bola radosť si niekde na ceste zahrať Ridge Racera. Áno, režimov je málo, online multiplayer je len asymetrický a preteky sú veľmi krátke, ale je ich veľa, je tu tuning a naraz môžete na jednej konzole na delenej obrazovke hrať až štyria, čo sa dnes už takmer nevidí.

Gear.Club Unlimited
Gear.Club Unlimited Trate vás povodia rôznymi prostrediami.
Trate vás povodia rôznymi prostrediami.


Gear.Club Unlimited Na jednej konzole môžete hrať naraz pokojne aj vo štvorici.
Na jednej konzole môžete hrať naraz pokojne aj vo štvorici.


Gear.Club Unlimited Okrem áut si musíte vylepšovať aj svoju garáž.
Okrem áut si musíte vylepšovať aj svoju garáž.





napísal matus_ace 4.12.2017
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
6.7
Ohodnotiť
GEAR.CLUB UNLIMITED
+ zábavná arkádová hrateľnosť
+ obrovské množstvo pretekov
+ motivujúci systém progresu
+ tuning áut, vylepšenia garáže
+ split-screen až pre 4 na jednej konzole
+ chytľavé online ligy
- obmedzená ponuka áut
- celkový zvukový dizajn
- veľmi krátke preteky
- len asymetrický online multiplayer


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Microids / Eden Studio
Štýl: Racing
Dátum vydania: 1. december 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18399)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk