THE CREW 2

THE CREW 2

6.0

Je nový Crew lepší alebo horší ako pôvodný?

Recenzia na PC verziu

Ubisoft spustil pred štyrmi rokmi veľmi zaujímavú online racingovku The Crew. Ponúkala masívne prostredie USA, rozmanité vozidlá, detailné tunovanie, kooperáciu a aj decentný policajný príbeh, ktorý vás ťahal krížom cez krajinu. Hra dostala niekoľko rozšírení a aktualizácií, a to len preto, aby tento svet Ubisoft náhle zrušil a priniesol ho v novej podobe The Crew 2.

Je to zvláštne rozhodnutie pri online hre a prekvapivé hlavne pri Ubisofte, ktorý sa snaží online hry držať aj dlhšie. Navyše je ešte zvláštnejšie, keďže mapa z prvej hry tu ostáva. Čo sa teda zmenilo? Zmenilo sa celé ladenie hry, Crew sa už nesnaží podobať na Need For Speed sériu s naháňačkami policajtov a zlodejov, ale na aktuálne populárnu Forzu Horizon sériu. Presne po jej vzore budeme teraz objavovať Ameriku ako jazdec zúčastňujúci sa rôznych festivalov a akcií. Budeme si získavať fanúšikov a otvárať si stále ďalšie možnosti, a to nielen v oblasti áut a motoriek, ale autori to celé skúšajú posunúť vpred do oblastí lietadiel a lodí.

Ivory Tower tak spravili zaujímavý skok vpred oproti konkurencii a dostali sa prakticky do sféry GTA V, ktorá ponúka v GTA Online podobný štýl pretekov. Žiaľ, rovnako ako GTA sa autori nechali vtiahnuť ešte viac do arkádovej oblasti ako kedykoľvek predtým a teraz to dopĺňa jednoduché ovládanie a nerealistická fyzika. K tomu veľmi zvláštne zapracovali výmenu typov vozidiel, ktoré si meníte okamžite na mieste. Vo vzduchu si môžete lietadlo kedykoľvek premeniť na auto alebo loď, alebo na vode loď na auto a lietadlo. Je to zvláštne rozhodnutie pripomínajúce transformerov a ešte viac uberá na realistickosti. 

The Crew 2
The Crew 2 Celé Spojené štáty vás vítajú... znovu.
Celé Spojené štáty vás vítajú... znovu.


The Crew 2 Vrátime sa späť na americké cesty v rôznych pretekoch.
Vrátime sa späť na americké cesty v rôznych pretekoch.


The Crew 2 Tentoraz pribudli aj lode, ale len so skromnou ponukou.
Tentoraz pribudli aj lode, ale len so skromnou ponukou.





Nakoniec na realitu sa tu autori ani nehrajú. Ich cieľ je jasný - ponúknuť voľnosť, možnosti a zábavu na rozsiahlom ihrisku v podobe Spojených štátov. O nič viac nejde. Možno je aj škoda, že to autori zobrali ešte menej vážne ako prvú hru. Tematicky sa tu väčšia uvoľnenosť hodí, ale pre hráčov pôvodnej hry to bude veľká zmena. Podobne ich zarazí aj to, že hra sa už prakticky nesústredí na posádku The Crew, teda tím štyroch hráčov. Síce sa môžete s priateľmi spojiť aj teraz, ale je to už len ako doplnok, nie sú tu žiadne misie, kde bolo potrebné spolupracovať, sú tu len preteky. Hre k tomu zatiaľ chýba čistý multiplayer, a zahráte si len s priateľmi a stretnete niekoľko iných hráčov v okolí, ale to je všetko. Ak budete chcieť PvP, musíte si počkať do decembra, na kedy majú autori naplánovanú aktualizáciu.

A čo teda teraz hra vlastne ponúka?  Rozsiahlu kampaň, v ktorej budete voľne prechádzať eventmi, postupne sa objavujúcimi po celom prostredí. Budete vyhrávať, získavať si fanúšikov a meniť sa z nováčika na populárneho šoféra, až po jazdeckú ikonu. Spolu s tým sa vám budú otvárať ako nové typy pretekov, tak aj nové typy vozidiel. Ku klasickým autám pribudnú napríklad výkonné superšporty, formuly, na offroad pribudnú motorky, monstery. V tejto oblasti to bude pekná ponuka, síce nie početná, ale typov vozidiel bude dosť. Lietadlá a lode už budú viac obmedzené a bude im chýbať väčšia variabilnosť. Tam sa tiež pripravuje rozšírenie, napríklad na september sú naplánované vznášadlá.

Preteky kombinujú niekoľko základných typov, a teda cestné preteky na kolá, offroadové v ktorých musíte prejsť krajinou, vo vzduchu sú to jednoduché akrobacie (až príliš nudné) a letecké preteky, na lodiach sú rovnako preteky či už na moriach, alebo riekach. Sú ich spolu stovky a skutočne sa zapotíte, ak všetko budete chcieť prejsť. Problém je skôr to, že im chýba nápaditosť a sú málo zaujímavé.  Dopĺňajú to ešte jednoduché nesúťažné slalomy, úteky z určitého miesta čo najďalej, zábavné sú skákacie kaskadérske arény a sú tu aj rôzne foto úlohy.  Mierne to oživuje ponuku hry. Najvýraznejšími pretekmi sú live Xtreme eventy, ktoré kombinujú rôzne typy vozidiel v jedných pretekoch, pričom sa vám vozidlá za jazdy samé vymenia. Najlepšie to ukázala úplne prvá súťaž, kde autori veľmi pekne zapracovali víziu, akú chceli mať v hre aj s efektmi, zakriveným svetom a štýlovým vymieňaním vozidiel za jazdy, nie instantným transformovaním.  Všetky ďalšie preteky sú už zjednodušené.

Každé preteky majú určite zadanie, ktoré musíte splniť, a teda buď vyhrať, skončiť do určitého miesta, alebo sa len stačí zúčastniť. Za všetko následne získavate fanúšikov a peniaze a rovnako vám môže padnúť korisť, ktorú zozbierate. Korisťou sú vždy súčiastky pre vaše autá. Tie si budete postupne vylepšovať, aby ste zvýšili svoj výkon. Upgradovanie prebieha vo vašich domoch, ktoré máte na mape Ameriky.

Každý dom je vlastne výstavná skriňa vašich vozidiel, ktoré sú v nich zaparkované, ponúkajú možnosť vizuálnych či výkonových upgradov. Tam si vyberiete, či do vozidla zabudujete výkonnejší motor z lootboxu, brzdy, nitro. Všetko upgradujete len číslami v leveloch, nie priamo inými súčiastkami ako to bolo v prvom The Crew, alebo ako je to v poriadnych racingovkách. Tu to pripomína MMO tituly ako Destiny, kde tiež vaša postava je len zhluk čísel, ktoré genericky vylepšujete. Je to škoda, lebo do takejto racingovky to veľmi nepasuje. Ale, samozrejme, je to zjednodušené podobne ako zvyšok hry. A keďže je tu tento systém, mikrotrasakcie nechýbajú. Vzhľadom na to, že tu nie je PvP, je to skôr také dobrovoľné, hlavne ak si chcete urýchliť získavanie vozidiel. Ale nepovedal by som, že by to bolo nevyhnutne potrebné. Peniaze sa dajú získavať rýchlo a aj keď pravidelne vozidlá neupgradujete, nie je problém vyhrávať preteky.

Preteky majú rozmanitú náročnosť, AI nie je úplne zaspatá, ale niekedy sa niekde zabudne a nemáte problém vyhrať. V každom prípade čím čistejšia jazda, tým máte väčšiu šancu vyhrať. Po tvrdších nárazoch stratíte veľa sekúnd na protivníkov a ťažko sa to dobieha. AI sa zrejme nesnaží cheatovať a teda vás ani nedobieha, ani na vás nečaká, ak zaostanete.

The Crew 2
The Crew 2 Nebudú chýbať lietadlá, kde tiež nečakajte takú širokú ponuku, aká je pri autách, ale výhľady budú stáť za to.
Nebudú chýbať lietadlá, kde tiež nečakajte takú širokú ponuku, aká je pri autách, ale výhľady budú stáť za to.


The Crew 2 Postupne ako si budete získavať fanúšikov, sa vám budú odomkýnať ďalšie možnosti.
Postupne ako si budete získavať fanúšikov, sa vám budú odomkýnať ďalšie možnosti.


The Crew 2 Kúpime si dnes loďku či monstera?
Kúpime si dnes loďku či monstera?





Vizuálne je hra decentná, grafika síce neoslní, ale na veľký, prakticky 100 kilometrov široký svet je dostatočne pekná. Samozrejme, vzhľadom na rozlohu je miestami detailná, miestami fádna a jednoduchá. Engine je však rýchly a zvláda to celé zobrazovať bez problémov, pekne viete zoomovať z pohľadu na celú mapu až do vášho kokpitu vozidla. Jazda na lodiach alebo výhľady na lietadlách sú často parádne. Možno je škoda, že tu chýbajú výraznejšie vylepšenia oproti pôvodnému The Crew, prostredia sú síce poväčšinou detailnejšie, pribudli nové miesta, arény a detaily, ale efekty sa mi zdali utlmené aj jednoduchšie. Pozitívne je, že v prostredí nechýbajú ľudia a nepôsobí to ako svet mŕtvych. Možno jedine v tomto by sa mohla od The Crew priučiť aj Forza Horizon, kde keď už nejakí ľudia sú, tak len nehybní a mávajúci rukami niekde za plotmi.

Fyzika je až príliš arkádová, s jeepom skáčete z desiatky metrov veľkých skál, šiniete si to stovkou cez les, lietadlom sa odrážate od kopcov alebo budov. Kolízie sú často smiešne, rovnako ako minimalistický deštrukčný model vozidiel, driftovanie do zákrut je zase často nevypočítateľné. Celé je to akoby navrhnuté pre nenáročných hráčov, ktorým nevadí extrémna arkádovosť a nezničiteľné autá, alebo pre tých ktorí si chcú len oddýchnuť a nemyslieť na nič. 

Osobne som z toho mal rozporuplný dojem - niečo je spravené dobre, niečo len povrchne. Ale čo mi vadilo najviac, je nemožnosť zapauzovať hru aj keď s nikým online nehrám, úplne zle vytvorené ingame menu (načo ho dať na ESC keď môže byť použitý náhodný kláves), absencia nastavení, keď už ste v hre. Je tam veľa vecí, ktoré akoby autori robili naschvál špeciálne pre PC verziu. Plus nečakane Ubisoft do tejto hry už nedal češtinu. Niežeby to bolo potrebné pre tých pár viet, čo postavy počas nudných a zbytočných prestrihových scén povedia, ale je to nezvyk od Ubisoftu, ktorý do CZ prekladá všetky väčšie tituly.

The Crew 2
The Crew 2 Typy pretekov ako na dlani.
Typy pretekov ako na dlani.


The Crew 2 Autá si vylepšujete len ťukaním na časti vozidiel, všetko je zapísané číslami.
Autá si vylepšujete len ťukaním na časti vozidiel, všetko je zapísané číslami.


The Crew 2 Kokpit pohľad nechýba ani tentoraz.
Kokpit pohľad nechýba ani tentoraz.




Celkovo sa autori hrou snažia osloviť masy, ponúkli im otvorenosť, uvoľnenosť, sociálne aspekty do kampane, lootboxové upgrady, všetko, čo by mohlo nenáročných záujemcov osloviť. K autám pridali lode a lietadlá, čo pekne rozšíri typy pretekov, ako aj sandboxové možnosti hry. Je to oddychové, nenásilné, hra vás nikam netlačí... ale ani nemotivuje.  Problém je, že pri tom všetkom pridávaní a zmenách autori veci poriadne nedotiahli, všetko sa zdá také povrchné, bez hĺbky, inšpirácie a navyše s orezanými možnosťami oproti pôvodnej hre. Hlavne je škoda, že eventy sú väčšinou stereotypné, nezaujímavé a upgradovanie vozidiel vďaka lootboxom nudné. Motor level 102, brzdy level 102, všetko level 102..... môžeme ísť.

V skratke - ak od hry nečakáte veľa a chcete len jazdiť a užívať si prostredie, hra vás nesklame, ak však chcete niečo viac, budete cítiť prázdnotu. V každom prípade je to online hra, bude sa rozširovať ďalej a možno až o rok uvidíme, ako celý koncept spojenia GTA Online a Forzy zafunguje.


napísal saver 6.7.2018
Páči sa mi! (+3)
6.0
Vo svete
6.6
Ohodnotiť
THE CREW 2
+ rozsiahle územie na relaxačné jazdy
+ slušná ponuka vozidiel
+ lietadlá a lode zvyšujú rozmanitosť v hre
+ množstvo pretekov
- celkovo veľa nedotiahnutých vecí
- orezané arkádové ovládanie a fyzika
- štýl lootboxov mení upgradovanie na nudu
- príbeh sa niekde stratil
- stále musíte byť online bez možnosti pauzovania
- PvP multiplayer zatiaľ absentuje
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5-2400s 2.5 GHz, 8 GB RAM, GeForce GTX 660, OS Win 7+SP1 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Ubisoft / Iwory Tower
Štýl: Racing / MMO
Dátum vydania: 29. jún 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk